wonski_eNHa napisał(a):

Kuna Błaszczykowski:
Co do opcji żeby w Wiśle zrobić mały AJAX i kupować utalentowanych piłkarzy tylko po to by ich później drogo odsprzedać - jestem na nie. Tak jak napisał Artrem, Wisła ma być klubem w którym dobrzy zawodnicy zostaną na dłużej by tworzyć jej historię, poprzez zwycięstwa i kolejne trofea.
|
Wszystko fajnie, też bym tak chciał. Ale realia są zupełnie inne. Nie mamy nawet połowy budżetu takiego choćby Ajaxu. Nie sprowadzimy do nas żadnych gwiazd, nie stać nas na ogromne pensje. Więc czym tych piłkarzy zatrzymać, a przede wszystkim- jak ich zakontraktować. Nie uważasz, że latwiej będzie nam zakupić piłkarza, młodego, zdolnego, obiecującego, który popatrzy na ostatnie transfery wychodzące z klubu i pomyśli: "Brożkowie do lidera naprawdę niezłej tureckiej ligi, Marcelo do PSV, Diaz do jednego z lepszych klubów belgijskich, wcześniej Błaszczykowski, Uche, Żurawski i inni. To pójde tam- pogram z sezon, dwa, zarobię i tak lepsze pieniądze, powalczymy o puchary, a później klub nie będzie robił mi problemów z odejściem by rozwijać swoją karierę"? Więc tak: lepsi zawodnicy do nas chętniej przychodzą, co zwiększa szanse na europejskie puchary, ale także grając w europejskich drożej sprzedajemy graczy, co pozwoli z sezonu na sezon kupować coraz droższych, lepszych piłkarzy, dawać wyższe pensje i wtedy dopiero możemy myśleć o dłuższym zatrzymywaniu graczy. Przynajmniej ja tak uważam. BATE sprzedaje swoich graczy, a popatrz na ich występ w tym roku w pucharach a naszego "zgranego" zespołu chociażby rok temu. W latach 90 i na początku XXi wieku takim klubem była Sparta Praga. Sprzedawali zaowdników, kupowali młodych, zdolnych, ale to nie przeszkadzało im w corocznym graniu w LM czy PU