Arapaho napisał(a):

|
No to tu dałeś do pieca ...
|
Od razu na samym początku zaznaczę że nie chciałbym się wdawać w dyskusje historyczne z tej prostej przyczyny że jestem co najwyżej historykiem amatorem. Czytam sporo książek i artykułów historycznych ale nie pracuję w tym zawodzie i nie mam do czynienia z materiałami źródłowymi. Tematy które wskazałem mają raczej sygnalizować problem niz być jakąś wyczerpująca listą. Są to przykłady kontrowersji na które natknąłem się czytając różne artykuły historyczne. Jestem przekonany że historyk zajmujący sie badaniem dziejów najnowszych mógłby wskazać takich zagadnień znacznie więcej (wydaje mi się że chociażby kolega Jendrek pojawiający sie na tym forum, który chyba jest historykiem pracującym w zawodzie). Celem mojego postu było nie tyle odniesienie sie do konkretnych spraw (jak napisałem wcześniej nie czuję się tu wystarczająco kompetentny) co raczej zaakcentowanie stanowiska dotyczacego podejścia do "białych plam".
Ale żeby nie uciekać od tematu postaram się hasłowo napisać co miałem na myśli wskazując każde z zagadnień:
kolaboracje sporej części Polaków z okupantami (zarówno tymi ze wschodu jak i z zachodu),
Chodzi mi nie tyle o kolaboraje rzadów co raczej współpracę ludności. I dotyczy to np: bardzo szerokiego zakresu volkslist podpisywanych przez ludność na terenach wcielonych do Rzeszy (przy braku aktywniejszego podziemia na tych terenach), całej historii z Goralenvolk, współpracę niektórych postaci publicznych (np: Mackiewicz) a jeśli chodzi o okupacje sowiecka to np: współpraca z sowietami Boy-Żeleńskiego, Miłosza, Tyrmanda czy Bodo. Temat jest naprawdę bardzo szeroki i podane tu przykłady to oczywiście tylko hasła.
współpracy w trakcie wojny wywiadu polskiego z wywiadami okupantów,
Podałeś przyklad Muszkieterów. Ja (znowu hasłowo) dodam do tego chociażby kontakty ZWZ za Roweckiego z Abwehrą czy pomoc polskiej dwójki przy planach obalenia Churchila w 1941. Tego typu tematów jest znacznie więcej i wymagałyby naprawdę porząnego opracowania
prób zawarcia separatystycznych układów pokojowych,
Pomysły rozważane zarówno w kraju (w kręgu chociażby ZWZ/AK czy NSZ czy przez niektórych polityków) jak i w rządzie emigracyjnym (chociażby wspomniane plany obalenia Churchila)
walki frakcyjne i związane z tym prześladowania w ramach Rządu na Uchodźctwie,
Zamach na Sikorskiego to tylko czubek góry. Dla mnie najbardziej jaskrawym przykładem jest zamykanie przez Sikorskiego w obozach koncentracynych oficerów o orientacji piłsudczykowskiej. Ale przykladów jest znacznie więcej
współpraca czołowych osobistości z wywiadami państw obcych
Sztandarowy przykład to Sikorski który według powszechnego przekonania był agentem francuskim. Ale tego typu podejrzeń było znacznie więcej i dotyczyło to bardzo szerokiej grupy osób.
Tak jak napisałem wcześniej: to tylko przykłady tematów których wyjaśnienie uczyniłoby nas mądrzejszymi. Nie podejmuję sie wchodzić w szczegółowe polemiki bo celem tego postu jest nie tyle wywołanie dyskusji o poszczególnych zagadnieniach co raczej zaakcentowanie sposobu podejścia do tematu "białych plam"