Wyświetl pojedynczy post
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.01.2011, 00:56
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Dopóki takie paszkwile będą wychodziły - jak ta Grossa
Ale w dużej części on opisuje fakty.Niestety to jest część naszej historii którą trzeba przyjąć na klatę a przecież jest sporo ludzi którzy się tym szczycą.Było jest i będzie trendy napierdalać na żydów - skrajna forma to 2 wojna światowa.U nas przed wojną żydów się generalnie nie znosiło i to nie że znam to choćby ze źródeł pisanych ale też z relacji dziadków,którzy żydami nie byli ,żeby nie było ale którzy potrafili szczerze opowiedzieć jakie stosunki panowały.

Problemem Grossa nie jest to co pisze tylko to że bardzo sprawnie udaje mu się pozować na obiektywnego, nawet więcej - na Polaka który rozlicza się ze swoją historią.A on nie jest ani obiektywny ani nie czuje się Polakiem, do tego ma misje.Co nie zmienia faktu że to o czym pisze, w znacznej większości miało miejsce.
Ja wiem że to tu nie znajdzie żadnego zrozumienia ale zupełnie mnie to nie obchodzi
Tak jak pisałem - Gross ma misje do spełnienia.Jego misją jest jak największa gloryfikacja ofiar antysemityzmu podczas 2 wojny, poprzez pokazanie w jak bestialski sposób ginęli.Ja akurat do tego nic nie mam bo choć ilościowo żydzi wcale nie są największymi ofiarami, to sposób w jaki w większości ginęli, to jest coś niebywałego.Nikt nie został tak zeszmacony jak oni

Natomiast to czego zupełnie w Grossie nie akceptuje to to o czym wyżej pisałem.Do tego oczywiście to że skupia się tylko na kurestwie naszego narodu, co powoduje że jesteśmy oceniani zdecydowanie zbyt krytycznie.Nasz obraz jest przejaskrawiony i gdyby on był zwykłym komercyjnym pisarzem a nie historykiem to nawet mógłbym to jakoś zrozumieć bo nic się lepiej nie sprzedaje niż krew i łzy.
Nie przez przypadek cenzura jest na sceny pokazujące jak ludzie uprawiają sex a nie na sceny jak ludzie się zabijająBo ponoć to pierwsze wypacza psychikę a to drugie...no właśnie, jest znakomicie sprzedającą się normą.

Tyle że Gross to ponoć historyk, jak dla mnie tylko ponoć.
94 - Allah Akbar!!