Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.01.2011, 17:18
AYALA napisał(a):Wyświetl post
nie zdziwi mnie jak w następnej książce Gross napisze że to Polska napadła na Niemców 1 Września 1939 roku.Gross to typowy Polofob.To tak jak niedawno w Rosjii ukazały sie artykuły że to My z Hitlerem planowaliśmy napasc na ZSRR.
Myślę że to jest znacznie bardziej skomplikowane. Jakiś czas temu czytałem artykuł (chyba w Rz)na temat Grossa i jego związków z Michnikiem. Sporo ciekawych faktów o ktorych nie miałem wcześniej pojęcia: jak np: to że w młodości Gross z Michnikiem byli bardzo bliskimi przyjaciółmi (wynikało to z faktu że dość dobrze znały się ich rodziny: obydwie to komuniści o żydowskim pochodzeniu), to że Gross został uznany za zdrajcę przez środowisko komandosów po tym jak wyjechał na Zachód po marcu, to że podobno pisał tam całkiem niezłe prace historyczne które były kompletnie niezauważone aż do momentu gdy napisał "Sąsiadów" (wtedy właśnie miał otrzymać profesurę na znanym amerykańskim uniwersytecie; chyba Yale).
Artykuł mówił wprost że podjęcie się tematu Żydów w Polsce w tym bardzo konkretnym kontekście było ceną za jego dalszą karierę naukową. W tym sensie jest on może nie tyle polonofobem co karierowiczem piszącym na zamówienie.