WhiteStarDvisionTheBest napisał(a):

|
to chyba jakaś ściema bo z tego co wiem to,żeby w ogóle móc ubiegać się o prace na platformach trzeba skończyć odpowiednie studia to raz a dwa same studia to nie wszystko bo do tego przechodzi się specjalne testy itd a dopiero potem można myśleć o tym,żeby się załapać na platformie chociaż jest bardzo ciężko bo chętnych jest masa,a ogłoszenia pojawiające się w gazetach czy to w internecie,że na platformie 20 tyś miesięcznie itd,bez doświadczenia to jest ściema jak stąd do warszawy i z powrotem!
|
Dopiero teraz zauważyłem wpis, ale odpowiem, bo trochę się orientuję w tej branży. Może komuś się przyda:
1. Studia są potrzebne jak ktoś chce pracować tam jako inżynier, natomiast na każdej platformie jest cała masa ludzi, którzy wyższego wykształcenia nie mają: elektrycy, mechanicy, spawacze, operatorzy wszelkiego rodzaju czy zwykli goście od fizycznej roboty (tzw. raughneck).
2. Co do jakichś specjalnych testów to nie wiem o czym mówisz, każda firma ma swoje sposoby rekrutacji i może jakieś testy gdzieś są (na pewno jak chcesz być inżynierem to w większości firm na rekrutacji są testy z matmy, mechaniki, fizyki i na inteligencje - ale stosunkowo proste jak ktoś pamięta coś z matmy). Wątpię, czy elektrykowi będą robić jakieś testy.
3. 20 tys miesięcznie to rzeczywiście ściema, ale zwykły fizyczny (raughneck) dostaje rocznie między 40-45k USD, czyli około 10k - 11k PLN na miesiąc. Nie wiem dokładnie jak jest z opodatkowaniem tej kasy (część płaci, a część nie). Specjaliści z jakimś konkretnym fachem i inżynierowie dostają trochę więcej, ale to zależy w dużym stopniu od doświadczenia.
4. Praca jest najczęściej w trybie rotacji, tzn. np. 3 tygodnie jesteś na platformie, a później masz 3 tygodnie wolnego, konfiguracje są różne 3-3, 5-5, 2-2 czasem 6-3, 6-2 - zależy od firmy i roboty. Za okres kiedy siedzisz w domu też Ci płacą, nie tylko za dni na platformie.
5. Jak jesteś na platformie pracujesz codziennie (nie ma żadnych świąt ani dnia wolnego), chyba, że pogoda lub inne względy bezpieczeństwa nie pozwalają. Pracuje się po 12h dziennie.
6. Czy się trudno dostać: nie wiem, ciężko powiedzieć, ale wiem, że sporo ludzi z krk i okolic pracuje na platformach jako inżynierowie (ze względu na AGH), podobnie na statkach sejsmicznych można spotkać dużo ludzi z naszych okolic plus sporo jest na takich statkach jako ludzie z obsługi (mechanik, oficer, nawigator, kapitan itp.), ale to głównie ludzie z wybrzeża.
Mam nadzieję, że to trochę rozjaśni sprawę i pomoże się zdecydować. Jeśli są jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem.
Pozdrawiam.