nero napisał(a):

Wielu z odpowiadających Tobie będzie miał swoje opinie najczęściej wyrobione przez odbiór jednej przesyłki rocznie.
Jedno jest wiadome, żadna firma kurierska nie będzie miała w 100% pozytywnych opinii z wielu względów. Między innymi przez braki kadrowe, częstą rotację załogi, obsługiwanie przesyłek na wielką skalę.
Miałem do czynienia z wieloma firmami, wysyłam oraz odbieram parę przesyłek dziennie. Przesyłki szły w różne rejony Polski najmniejsze kłopoty z doręczeniem ma DHL.
Podam taki przykład. List zawsze wysyłany pod ten sam adres, wiocha z 2000 mieszkańcami. UPS zawsze w dzień w dzień nawalał z doręczeniem, DHL był pod tym adresem na ogół koło 10-tej rano. Nie można jednak oceniać firm tylko przez ten jeden przykład. Dlaczego tak się dzieje? Wszystko zależy od rejonów podzielonych w firmie. UPS zapewne tak ma podzielony rejon, że jest mu strasznie nie po drodze, musi daleko jechać na tą wiochę, ma tak dużo przesyłek w mieście oddalonym np o 5 km od tej wiochy że nie wyrabia tam podjechać. Natomiast DHL najprawdopodobniej zaczyna od tej wiochy i jedzie dalej z przesyłkami.
Z mojej ponad rocznej obserwacji wynika, że jednak DHL najmniej nawala. W razie pytań wal śmiało.
Pozdrawiam
|
Z "siódemki" korzystałem przez 8 miesięcy wysyłając w sumie ok 1500 paczek (standardowe: do 30kg), tygodniowo reklamacji było ok 5. Kontakt z nimi to istny koszmar. Szefostwo nie chciało zrezygnować z nich bo byli jednymi z tańszych, nie docierało do nich to, że traciliśmy przez to klientów.
Zdecydowanie odradzam
Wysyłając przesyłki paletowe(ok 300 w sumie) korzystałem z firmy "JAS FBG" - zdecydowanie polecam, w tym okresie nie było żadnej reklamacji, a kontakt świetny