Wyświetl pojedynczy post
Siwy_89
Senior Member

Od: 07.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.12.2010, 14:19
adam_09 napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę Siwy ale cena 5 kPLN obowiązuje przy zakupie mieszkania, którego metraż wynosi +/- 70 m2. W Polsce jak i również Krakowie najczęściej kupowane są mieszkania 35-45 m2 a wtedy przedstawiona przez Ciebie cena wynosi średnio + 1 kPLN. Dodatkowo weź pod uwagę, że są to mieszkania w stanie deweloperskim do którego musisz dołożyć jeszcze kolejne 0,5-1 kPLN do metra. Biorąc powyższe pod uwagę jak sam zauważysz przytoczone przez Ciebie ceny nie wyglądają już tak różowo.

Nie bardzo wiem, czemu wprowadzasz ludzi w błąd. Wystarczy wejść na stronę dewelepera i się przekonać, jak jest naprawdę. Ceny obowiązują także dla mniejszych mieszkań niż 70 m2. Poniżej screeny:

- Ankietowani szukający nieruchomości zdecydowanie częściej decydują się na zakup mieszkania niż domu. W porównaniu do badań z jesieni 2009 r. znacząco zwiększył się odsetek osób, które planują kupno mieszkań trzypokojowych. Obecnie, aż 45,3 % klientów jest zainteresowanych takimi nieruchomościami. Z kolei preferowany metraż wymarzonego „M” to wciąż 50 – 60 metrów kwadratowych – mówi Marcin Gołębiowski, Wiceprezes Zarządu redNet Consulting.

adam_09 napisał(a):Wyświetl post
Tak jak pisze Kocur i kolejni Forowicze... Kraków się rozwija ale w szerzeniu usług może nie najniższego rzędu ale usług, które z łatwością mogą być przeniesione w inny region świata. Większość tych firm się decyduje na Kraków bo jest 200 000 studentów gotowych do podjęcia pracy za 1500 zł netto czym sami "sobie gotujemy ten los". Wszak od czegoś trzeba zacząć...
W usługach dla biznesu rozwijamy się najlepiej. To chyba dobrze, bo w przeciągu kilku lat szacuje się dynamiczny wzrost tego sektora. I wcale nie ma pewności, że większość z tych firm kiedyś ucieknie z Krakowa. Przecież już teraz mogą wybierać lokalizacje w Rumunii, na Węgrzech, bądź na Sri Lance.

Pamiętajcie, że Ericpol, Onet, Comarch "wybrały" Kraków, i raczej swoich siedzib stąd nie przeniosą ;-)

pawelwislak napisał(a):Wyświetl post
Centrali Banków nie da się przenieść o tak. A eurobank, ing, pko bp, wszyscy rezygnują z Krakowa, zostają tu tylko małe lokalne centrale. A czemu Kraków nie miałby walczyć o Centrale ogólnopolskie tylko tutaj niestety trzeba ogarniętej polityki....
Nie słyszałem o tym, że wszystkie banki przenoszą swoje siedziby z Krakowa do innych miast. Jakieś źródło tych wieści?

Ja czytałem tylko o tym:

Bank BPH się rozrasta - przejmuje GE Money Bank. Kraków będzie centralą dużej ogólnopolskiej instytucji finansowej.

Co to oznacza dla Krakowa? To z jednej strony prestiżowy bonus, bo siedzibą połączonego banku będzie Kraków i to kojarzona z nim marka będzie się rozwijać. Oprócz tego do budżetu miasta trafią pieniądze z podatków.

I tak 90 % centrali banków lokuje się w stolicy...
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 25.12.2010 o godz. 17:59.
Odpowiedz cytując