adam_09 napisał(a):

|
Wiesz Siwy... My operujemy na wartościach średnich a nie na medianie. Średnio to u mnie w firmie zarobki kształtują się na poziomie 2,5 tys zł netto natomiast mediana wynosi 1600 zł. Kumasz cha-che ? Przeciętnego Krakusa nie stać nawet na mieszkanie za 6 kPLN za m2 i to mnie boli bo nie rzadko ten
|
Wiadomo, że boli. Ale... Jeden z bardziej znanych deweloperów, Salwator, prowadzi obecnie 3 inwestycje mieszkaniowe. Ceny, zwłaszcza w pierwszych dwóch, są przystępne.
- Osiedle Rodzinne - 4 499 za m2
- Mój Dom - 4 999 m2
- Bociana Pielesze - 6000 m2
Ranking Homebrokera obliczono na podstawie średniej ceny za m2 w Krakowie - 8 tysięcy za metr. Przyzwoite mieszkanie można - jak się okazuje - dostać nawet 40% taniej. Dlatego nie ma się co podniecać, że piszą o 102% udziale raty kredytu w pensji, bo w rzeczywistości wygląda to trochę inaczej. Nikt o zarobkach 2 400 nie będzie kupować przecież mieszkania za 8 tysięcy za metr kwadratowy.
adam_09 napisał(a):

|
To tak jak z tymi firmami co zapowiadają swoją ekspansję w mieście Krakowie, które przytoczyłeś powyżej. Chciałbym się mylić, że nie będą to usługi najniższego rzędu wykonywane przez dużą liczbę wykształconych ludzi.
|
Taki Ericpol, który "wybrał" Kraków ze względu na dobrą komunikację z lotniskiem, tworzy systemy informatyczne dla największych światowych marek. Nie sądzę, by programiści i informatycy mieli się tam marnować. A firma zatrudnia 600 osób. State Street Corporation, zatrudniająca przy Podgórskiej około tysiąca specjalistów z dziedziny ekonomii i finansów, zajmuje się usługami księgowymi na rzecz inwestorów instytucjonalnych z całej Europy. Marnują się tam ekonomiści, czy nie? Bo nie wiem, co dokładnie masz na myśli, pisząc "usługi najniższego rzędu". Podejrzewam, że chodzi o Call Center.
dostuffca napisał(a):

|
Jakie doświadczenie KBF ma w zarządzaniu halą? Żadnego. Ale to i dobrze, bo przetarg napisano pod nich i nie muszą nią zarządzać - muszą zrobić tylko parę imprez. I parę nowych etatów. A operatora-zarządcy dalej nie ma..
|
Ale KBF ma doświadczenie w organizacji imprez kulturalnych, a tym się przecież mają zajmować. Na organizację imprez sportowych będzie osobny przetarg - może MPK wygra ;-)
pozdrawiam