Arkas napisał(a):

Znam bo również niepasteryzowane preferuję i z chęcią Ci kilka polecę. Moim numer jeden wśród wszelakich piw jest Świeże browaru "Kormoran". Jeszcze nie znalazłem lepszego piwa od tego. Z tego samego browaru możesz spróbować Rześkie. Jest słaby i zarówno ma lżejszy smak, faktycznie można powiedzieć, takie rześkie piwo:] Inna bardzo dobra pozycja to Lwówek książęcy. Cenowo nie są tanie ( granice 3 zł) ale za jakość się niestety płaci 
A jeśli już mowa o mocniejszych piwach mowa, to Krzepkie jest też nie najgorsze, choć jak w innych tego typu % trunkach wyczuć łatwo jest spirytus.
Jeszcze słowo o zagranicznych piwach - posmakował mi ostatnio czeski Zlatopramen, ma taki charakterystyczny fajny smak, jak na czeskie piwo przystało :].
Jeśli dobrze kojarzę, to Śląskie jest w takiej żółtej butelce, często widzę je w monopolach.
|
Piłem piwo które jak mi się wydawało nazywa się Kormoran ale w rzeczy samej mogłem się pomylić i Kormoran to nazwa browaru. Z tego co piszesz wynika że browar produkuje dwa rodzaje piwa niepasteryzowanego. Spróbowałem tylko jednego i w rzeczy samej jest ok aczkolwiek u mnie na liście jest dopiero czwarte (być może chodzi o Rześkie bo było lekkie, bodajże 5,5%).
O ile się nie mylę to Książęce jest produkowane przez tę samo firmę co Ciechan z tym że w browarze we Lwówku. Próbowałem obydwu i moim zdaniem wtórnik (Książęce) jednak znacznie odstaje od oryginału (Ciechan zielony).
Jeszcze nigdy nie widziałem piwa Śląskiego (niepasteryzowanego). Orientujesz się może kto jest producentem?
Jak rozumiem piwo Krzepkie jest pasteryzowane?