Siwy_89 napisał(a):

|
Piloci doskonale zdawali sobię sprawę z warunków, jakie panowały na lotnisku w Smoleńsku. Tu cytaty ze stenogramów: "masakra tam będzie itp". Przecież nikt z Rosjan nie kazał im lądować.
|
Być może zdawali sobie sprawę.
Natomiast decyzję jednoznaczną na lotnisku wojskowym z tego co wiem, chyba że się mylę podejmuje kontrola lotu.
Piłeczka moim zdaniem była tutaj po stronie Rosjan. Zajęcie zdecydowanego stanowisko znając felery tego lotniska i wiedząc jaka jest pogoda.
I moje pytanie w przypadku takiej teorii dot. tej Katastrofy, jest pytaniem o intencje Rosjan.
Cytat:
|
[...] Najbardziej zastanawia mnie czemu pierwszy pilot nie odezwał się, gdy drugi na wysokości 80 metrów powiedział: "odchodzimy". Zero reakcji.
|
Faktycznie, jest to zagadkowe.
-----------
Oprócz tego wszystkiego muszę sobie przypomnieć bo nie pamiętam, który z fachowców to mówił ale mówił, że w oddanych nam przez Rosjan kopii "czarnych skrzynkach" brakuje 16 (?) sekund z tego lotu.
Osobiście, ale to moje zdanie,
nie wierzę w niemajstrowanie przy kopii czegoś co jest w ręku osób, które mogą być podejrzane o co najmniej taki bajzel u siebie, który spowodował tak potworne skutki (i przede wszystkim Katastrofa ta ma wydźwięk międzynarodowy) a w wersji maksimum, podejrzewanej o celowe sprawstwo tej katastrofy (zamach).
Do tego, Rosjanie zmienili w dokumentacji pierwsze zeznanie kontrolerów lotu a strona polska w tej sytuacji w ogóle (prawdopodobnie?) nie załączyła zeznań kontrolerów do dokumentacji!
Zmiana zeznań kontrolerów lotu jest dla mnie jawnym fałszerstwem w białych rękawiczkach. Dlatego osobiście nie wierzę w niemajstrowanie przy "czarnych skrzynkach".
Dla mnie, kluczowy jest zapis w "trzeciej czarnej skrzynce". Tej podobno Rosjanom nie oddaliśmy bo działa ona na polskim patencie. Ponadto, Rosjanie nie posiadają oprogramowania, które mogłoby ją rozszyfrować.
---------------------------------------------------
Tutaj pierwsze publicystyczne reakcje (tzn. jedna z nich) na zachowanie D. Tuska w sprawie raportu MAK:
http://fronda.pl/news/czytaj/jesli_p...k_mozemy_wyrzu