Ogryzek napisał(a):

Ja nie chciałbym żeby w Wiśle grali sami Polacy. Nie podobają mi się 2 wzorce (pisałem o tym już kiedyś)
1. Athletic Bilbao - sami Baskowie grają i w zasadzie mają szansę tylko na środek ligi Hiszpańskiej
2 . Arsenal - żal patrzeć na 5 francuzów w 11 Arsenalu bez Anglików... (chociaż i tak sie poprawiło - jest w kadrze aż dwóch! Wilshere i Walcott)
(Arsenal w ostatnich 5 sezonach nie zdobył NIC. Jak na taki klub to żenada i wstyd. Wiecznie, drudzy, trzeci ale ani mistrzostwa, ani pucharu Anglii ani też LM.... jak na taki klub i na te pieniądze co mają to żenada! MU bije ich na głowę... no ale tak jednak gra kilku Anglików)
Oba te wzorce mi się nie podobają
|
Tjaa... i nie podoba Ci się M United (2-3 Angoli), nie podoba Ci się Chelsea (1-2 Angoli) itede.
Akurat przykład angielskiej ligi, mimo całej karkołomności jest niezły - gdy w Premier League pojawiły się naprawdę duże pieniądze (jakieś 10lat temu) szybko okazało się, że po prostu nie ma tylu Anglików gwarantujących odpowiedni poziom, by w lepszych drużynach mogli stanowić ich trzon. "Arsenalizacja" ligi była po prostu nieunikniona.
U nas z zachowaniem wszystkich proporcji też się tak dzieje - i to nie koniec tryndu

- za niedługo wszystkie, wszystkie kluby naszej ligi będą miały składy z przewagą obcokrajowców .