Wyświetl pojedynczy post
Soul_reaper
Junior Member

Od: 02.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.12.2010, 11:13
DYRU napisał(a):Wyświetl post
Miał/ma ktoś do czynienia z silnikami 1.2 TSI oraz 1.4 TSI
Jakie wrażenia z jazdy dobre to czy raczej odpuścić? Przymierzam sie do zakupu samochodu właśnie z takim silnikiem.
Zrobilem jakies 3 tysiace kilometrow Leonem 1.4TSI (z wypozyczalni). W mojej opinii bardzo przyzwoite auto do miasta i na niezbyt dlugie trasy. Przy tej pojemnosci niestety podrozowanie z predkosciami powyzej 160km/h jest uciazliwe i brakuje dynamiki ;-) Spalanie jest calkiem ok, jesli sie oczywiscie jakos nie upala. Z racji tego, ze ja jezdzilem glownie po autostradzie i po gorach to nie jestem w stanie powiedziec czegos konkretnego o spalaniu w miescie. Na autostradzie przy predkosciach rzedu 140 wychodzi okolo 7l/100km (srednia mialem cos w okolicach 120km/h), przy wiekszych predkosciach zaczyna gwaltownie rosnac (przy sredniej 155km/h wyszlo cos w granicach 14l/100km). Przy mojej ciezkiej nodze raczej utrzymywalem sie w okolicach 10l/100km podczas normalnego uzytkowania (dla porownania Punto 1.2 pali mi przy podobnym stylu jazdy okolo 9l/100km). Jak sie zmusilem do testu jazdy o kropelce to zszedlem ponizej 5, wiec sie da ,ale w samochodzie sluzbowym sie to raczej mija z celem. Ogolnie bardzo polecam ten silnik, ale nalezy pamietac, ze jestem raczej fanem benzywnowych silnikow turbo.

PS. Moja mama posiada aktualnie Astre 1.4 turbo benzyne i w Krakowie spalanie ksztaltyje sie w granicach 8-9l/100km, z tym ze ona jezdzi raczej spokojnie jednak niekoniecznie oznacza to, ze ekonomicznie.
**********************Open Minds Will Dominate**********************
Odpowiedz cytując