Fuks napisał(a):

Sam sie nie wypowiadam co do swojego zdania, powiem tyle - historie bardzo lubie i bardzo się nią interesuje, na studia historyczne nie poszedlem tylko dlatego, ze dostalem sie na inny, lepszy wg mnie kierunek (chociaz z nią związany w pewien sposób), uwazam, że kazdy człowiek historie swojego kraju powinien znac, miec na ten temat opinie itd. Ale te wszystkie przepychanki nt. stanu wojennego, Wałęsy, Wyborczej itp zwyczajnie mnie męczą , i mam to własciwie gdzieś. Ciężko to przychodzi, ale moge powiedziec, ze mało mnie to interesuje, żyje tu i teraz. Sam nie lubie takiego zobojętnienia społeczenstwa, ale co za duzo to niezdrowo. W Polsce to takie hobby, ciągłe kłotnie co do najświeższej historii. Dla sporej grupy osób przeszłość całkowicie przysłania przyszłość. Zdecydowanie najbardziej podoba mi sie to co zrobili Czesi , spalili wszystkie komunistyczne archiwa zaraz po komunie, i nie mają takiego problemu. Szkoda ze u nas to nie nastąpiło.
|
W sumie spoko. Bardzo sie interesujesz historia ale malo interesuje cie historia najnowsza.
Czesi oczyscili swoja polityke i wszystkie urzedy z ludzi powiazanych z bylym systemem, u nas tego nie zrobiono. Po tym co i w jakim kontekscie napisales widac jak bardzo sie ta historia
interesujesz.
PRzeszlosc nie przeslania nikomu przyszlosci, sa tylko ludzie do ktorych ty sie chyba tez zaliczasz ktorzy chca aby przeszlosci nie bylo. Proponuje zrobic eksperyment, idz zabic pierwszego spotkanego czlowieka po czym przed sadem powiedz ze jest glupi, tepy i ma wszy bo przeszlosc przeslania mu terazniejszosc a ciebie obchoidzi tylko tu i teraz.
Ludzie gineli bo jakis s....ysyn kurczowo trzymal sie wladzy a ty teraz masz czelnosc nawolywac do zapomnienia? Idz sie przewietrzyc lepiej.
nbp napisał(a):

to ubieraj ku*rwa sofixy, weź dowód osobisty i dymaj do prokuratury i złóż wniosek na Jaruzelskiego.
Wszyscy lamentujecie jak było źle i co byście nie zrobili z Generałem jakbyście go spotkali. No to do roboty, albo dymać intercity do wawy i obrzućcie dom Jaruzelskiego jajami,albo dymaj na Mosiężniczą 2 i działaj.
|
Ty specjalista z miodem w uszach jak masz zamiar mierzyc ludzi swoja miara to rob to na podworku a nie tutaj. Sam sobie "dymaj" a nie nakazuj innym dzialac wlasnym schematem. Ty pewnie wrogow politycznych atakujesz jajkami, inni tego nie robia wyobraz sobie.
Wracajac do sprawy sadowej. Gdybys mial minimum wiedzy to bys wiedzial ze sprawa juz byla, a sadzic czlowieka drugi raz za to samo nie mozna.