ToTylkoJa napisał(a):

kocie już to widzę, jak ponad 30 tys osób będzie mogło się ogrzewać w zamkniętych przestrzeniach o których napisałeś To ile tam musiałoby być metrów kwadratowych tej przestrzeni dla kibiców?
Poza tym HGW (czy mówi prawdę czy nie-nie mi to oceniać) wielokrotnie mówiła, że miasto po skończeniu całej budowy stadionu Legii będzie mogło odliczyć sobie VAT (na jakiej podstawie? To już pytanie do bufetowej). A co do całości ceny to nie wiem skąd nachodzą Cię wątpliwości? Kasa została przyznana na Radzie Miasta (była dwukrotnie zmieniana i aktualnie zatrzymała się na kwocie około 460 mln). Nie było następnej RM na której coś by dokładano do stadionu, więc jest to cena jak na razie ostateczna. Gdyby miasto dawało więcej kasy to PiS już by o tym alarmował.
Co do pojemności stadionu- na ten moment rekord był na Lechu- ponad 22 tys. Z tym, że jak zauważył emj10 nie na wszystkie sektory były sprzedawane bilety (pod jednym z telebimów, i jeszcze na trochę miejsc w innych miejscach (tam gdzie trybuna łączy się z ta vipowską).
Szukasz dziury w całym. Propaganda i propaganda. To, że u Was ona jest nie oznacza, że i u nas występuje.
|
Zacytuje tutaj wypowiedź Radnego Lewandowskiego z Poznania :
Ciekawi mnie czy u Was, tak jak w Poznaniu, wyłącznie sama bryła stadionu się liczy, czy także jak w Poznaniu, boiska treningowe i cała infrastruktura wokół stadionowa to inne koszty, niż stadionowe

Jeśli uważasz, że szukam dziury w całym, to w Poznaniu napewno już ją znalazłem

a u Was pożyjemy, zobaczymy, jak to można podpisywać dzierżawę, przed ostatecznym rozliczeniem kosztów stadionowych. Zresztą to dziwne,
że Wy i Poznań płacicie identyczną dzierżawę ( po 3,5 mil zł rocznie ), przy tak różnych kosztach, a u nas kalkulatory miejskie, ciągle dodają kolejne koszty do dzierżawy, choć koszt jednego miejsca siedzącego, mamy z Was najniższy, przy wliczaniu inaczej niż w Poznaniu, tego przysłowiowego drzewka na granicy działki, także

Bo na Wiśle cenę stadionu, Majchrowski podaje z uwzględnieniem nawet drzewka posadzonego na granicy działek stadionowych, o asfaltach itp. krawężnikach już nie mówiąc, czy odliczeniu dotacji państwowej z Ministerstwa Sportu.
Czyli jak można jedne stadiony liczyć w kosztach wyłącznie z bryły stadionowej i to w cyfrach frywolnie branych z "nieba" a Wiślacki stadion rozliczać z każdym szczególem poza tą bryłą stadionową wykonywanym wokół stadionu i to w oczekiwaniu na ostatni grosz wydany na ten ostatni szczegół, aby go Wiśle w czynszu policzyć, a nie tak jak u was dla przykładu, z góry , jeszcze przed budową, podpisać czynsz z najemca stadionu. Dlatego właśnie interesują mnie sprawy Wasze czy Poznania lub innych, gdyż sprawy czynszu w Polsce stadionowej, określają takie same, przejrzyste przepisy
Edit.
Przykładowy hol główny na parterze wschodniej to 2,2 tys m2 a pozostałe miejsca wewnątrz trybuny wschodniej, to 18 tys m2 powierzchni zamkniętej, z czego prawie połowa dostępna dla kibiców - więc uwierz mi, że na 1 kibica przypada ok. 1 m2 powierzchni użytkowej zamkniętej, wewnątrz tej trybuny i prawie wszyscy się tam pomieszczą. Jeszcze wiecej m2 jest na zachodniej ( całkowita powierzchnia użytkowa tej trybuny wynosi 20.357 m2 ). Za bramkami, jest nieco mniej niż 1 m2 na osobę, ale na upartego, ultrasi by sobie poradzili.