Wyświetl pojedynczy post
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.12.2010, 13:26
nbp napisał(a):Wyświetl post
oczywiście, że były. Mnóstwo jednostek wojskowych mieli i to w całym kraju. Ale nie zostały one użyte, tylko dzięki interwencji Jaruzelskiego, czytaj wprowadzeniu stanu wojennego.

Gdyby tego nie wprowadził, to Moskwa dała by swoim kacapom wolną rękę i zrobili by tu sieczkę.

@zuls - chodzi o to, że `81 mógłby być drugim `56 i `68, gdyby nie Jaruzel.

@orzeu - piszesz, że Generał prosił rok wcześniej ruskich o interwencje, są na to dowody i tak dalej ? Okej, może i są. Nie kwestionuje tego. Ale z jakiś przyczyn, wycofał się z tego i sam postanowił przywrócić jego zdaniem ' porządek publiczny ' .

I tylko o to mi chodzi. Jaki był wiemy, po której stronie barykady stał to wszyscy wiemy, ale za wprowadzenie stanu wojennego w pewien sposób moi rodzice ( nie będący ani w PZPR, ani w SD i innych partiach czy LWP ) są Mu wdzięczni. Bo dzięki Jaruzelskiemu, nie biegali żołnierze z czerwonymi gwiazdami na czapach i nie strzelali do ludzi jak do kaczek.

Godziny milicyjne, przesłuchania za działalność w Solidarności, pałowanie przez milicje na podwórkach jak starszy biegał z ulotkami, stanie w kolejkach za srajtaśmą, kartki na żywność, potem talony itd...to wszyscy przeszli moi rodzice tak jak i Wasi. I są gorącymi zwolennikami Generała, nie głosowali nigdy wyborach na " jedną słuszną partię " , ale po prostu za stan wojenny są mu wdzięczni.

A jeśli chcielibyście kogoś przed sąd stawiać, to raczej Kiszczaka za masakrę w kopalni Wujek i kurewskie wyrafinowanie, czyli napisanie zaszyfrowanej notatki, która zezwalała MO i ZOMO na użycie ostrej amunicji. Bo od 2 lat, jakoś cicho jest o Czesławie...proces się zakończył, został uniewinniony...
No przynajmniej juz wiem z kim mam do czynienia. "moze i sa dowody ze z niego zbrodniarz ale jestem mu wdzieczny bo tak gdzies uslyszalem ze Ruscy by weszli".
Wez chlopaku poczytaj chocby i w internecie, linka podalem wczesniej, a jak jestes ambitniejszy to do ksiazek siegnij. Rodzicom tez ksiazki pokaz jak juz bedziesz cos wiedzial i spytaj ich na jakiej podstawie twierdza ze "Ruscy by strzelali do nas".
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując