Wyświetl pojedynczy post
harimata
Senior Member

Od: 09.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.12.2010, 21:57
Szanowny Panie moderatorze Marszałku. Jako historyk z wykształcenia niekoniecznie z zamiłowania powinieneś mieć wiedzę i wiadomości pozwalające na własną ocenę tej postaci. Skoro potrafisz ocenić postać Pinocheta, która jest trudniejsza do weryfikacji dla wielu historyków obiektywnych to z generałem Jaruzelskim powinno pójść Ci jeszcze lepiej.

Jaruzelski jest oceniany przez większość społeczeństwa pod pryzmatem Stanu Wojennego. I o ile mogę zrozumieć podzielone zdania na temat wprowadzenia Stanu Wojennego to nie mogę pojąć, że generał Jaruzelski jest uznawany za postać neutralną czy pozytywną w historii powojennej Polski. A wiąże się to z tym, że ludzie nic nie wiedzą o jego życiorysie( mowa o pokoleniu wolnej Polski) tylko potrafią połączyć w całość jeden schemat Jaruzelski-PZPR-Stan Wojenny, uratowanie przed inwazją-prezydent RP.
Sprawa jest bardzo prosta. Jaruzelski to postać negatywna o strasznie splamionym życiorysie(ujmując najprościej).

Skoro pytasz się czy odczułem na sobie Stan Wojenny to powiem, że tak mimo, że urodziłem się w wolnej Polsce.
Zobacz na starszych ludzi oni wciąż boją się że ktoś wpadnie do domu, doniesie na nich czy zamknie w więzieniu. Mój dziadek był internowany( 6 miesięcy więzienia) za miłość do ojczyzny. Ojciec nabawił się nerwicy w wojsku bo nie chciał się zindoktrynować a sąsiad ma 460 zł renty i chore nerki od pałowania gdy 10 metrów dalej mieszka emerytowany policjant, który go skatował i ma 3600 emerytury.

Skoro nie masz o nim zdania to mogę domyślać się na kogo głosowałeś do sejmu ale mogę się mylić.
Ostatnio edytowane przez harimata : 10.12.2010 o godz. 22:01.
Kod:
               W czasach powszechnego fałszu, mówienie prawdy jest rewolucyjnym aktem

9 października wywal Tuska do śmietnika !
Odpowiedz cytując