Wyświetl pojedynczy post
DDP
Senior Member

Od: 05.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.12.2010, 12:50
Czy tego chcemy czy nie Kwaśniewski 10 lat temu przyznając w expresowym, przyspieszonym tempie na "specjalnych" warunkach obywatelstwo Olisadebe rozpoczął coś czego nikt już nie zatrzyma (nie wiem czy był tego świadomy). Olisadebe był jak się powszechnie uważało naszą szansą na upragniony awans na MŚ, przecież tyle lat nie było nas na wielkiej imprezie. Cały naród na to czekał. Szczerze? Pomyślałem wtedy: No co za sku$#^ństwo, niektórzy ludzie mieszkają tu kilkanaście lat i przyznanie obywatelstwa należy im się jak psu zupa a z "różnych" przyczyn nie dostają, a taki pokopie piłkę, trafi akurat na posuchę wśród reprezentacyjnych napastników i już jest Polakiem. Procedury nadania obywatelstwa powinny być takie same dla wszystkich. Podobne odczucia miałem gdy obywatelstwo otrzymywał Roger. Przecież też wielkimi krokami zbliżała się prestiżowa impreza. Gdyby ś.p. Kaczyński nie przyznał Rogerowi wtedy obywatelstwa pewnie gw i tvn okrzyknęły by go szowinistą, rasistą, ksenofobem itp.(ale to inny temat). Powiedzcie, że nie. Biedak nawet nie potrafił poprawnie wymówić nazwiska najbardziej znanego wtedy obywatela Polski.

Dziwią mnie teraz lamenty ludzi przeciwnych ewentualnej gry Arboledy w kadrze. Jeżeli nie chcecie go w niej widzieć to należało by naciskać na zmianę prawa. Wydłużyć "obligatoryjny" okres pobytu w Polsce cudzoziemcom chcącym otrzymać obywatelstwo z 5 lat do np. 10. Może jakieś testy z języka polskiego? Najśmieszniejsze jest to, że Arboleda by je zapewne przeszedł. Olisadebe, Roger, Obraniak? Nie sądzę.

Dziś naturalizacja jest czymś normalnym i uważam, że nie powinna wywoływać aż takich emocji

PS1. Nie prościej przyznać: "Arboleda gra w Lechu, którego nie lubię dlatego jestem przeciwny jego gry w kadrze"? a nie szukanie jakiejś dziury w całym i płacz nad rozlanym mlekiem.
PS2. Co powiecie na walijskiego wymiatacza R. Giggsa? Jego ojciec jest Holendrem mieszkającym w Sierra Leone natomiast matka jest...Angielką.
Odpowiedz cytując