No to troche już Konrad przebrnęliśmy, ale widze ze blisko końca przynajmniej.
Cytat:
|
Jeden i drugi nie jest Polakiem i nie powinien grać w naszej narodowej reprezentacji.
|
Masz racje, ale ...jakby nie Olisadebe to by nie było jednej imprezy, Roger dołożył coś do tego by na drugiej być, więc jednak skoro naturalizowano ich, a zrobiła to głowa państwa nadając im obywatelstwo była świadoma tego co robi i jakie to efekty wywoła. Dla mnie Arboleda który przebywa w kraju dluzej niz w/w ma wiec do tego prawo.
Cytat:
Porównania Legii do Francji nie ogarniam...
Natomiast na miejscu Francuzów, miałbym w dupie te wszystkie tytuły... Zresztą koloniści pokazali klasę na ostanim mundialu, gdzie niektórzy nie znali nawet Marsylianki...
|
No jak nie ogarniasz, Francuz mowi ze wygrali MŚ, a Ty mu ripostujesz, ze to nie prawdziwa reprezentacja. Ale czy to ze Ty tak mu mowisz, to ma jakis wiekszy efekt ? Nie. za 20 lat bedzie pamietane ze Francuzi byli MŚ a nie że nie znali hymnu. Wychowalem sie na Bixente Lizarazu, ktory jest Baskiem ale dla mnie jest reprezentantem francuskiej mysli piłkarskiej.
Biorac pod uwage ze do dzisiejszej kadry POLSKI dostać się moze kazdy, naprawde kazdy jakis Kaniecki teraz powołany, Plizga no bez jaj, to naprawde słabi zawodnicy,co to za kadra, kiedys z dumą sie nosiło orzełka na piersi, teraz sie pozmieniało i trener szuka jak moze. Jeśli Arboleda miałby mu pomoc, ja jestem za.Mam do tego prawo. Jak sam napisaleś, to tylko glupia piłka nożna.
Cytat:
|
Nie chodzi o przydatność, bo może by się i przydał, tylko o fakt że nie jest polakiem.
|
przez reprezentanta Polski w piłce nożnej, rozumiem najlepszego na ten moment na danej pozycji zawodnika, jeśli na dzien dzisiejszy jest to murzyn mieszkający tutaj 5 lat, i chcący nas reprezentować, to czemu nie. Przypadkow takich w dzisiejszym futbolu jest dośc dużo do tego np:
Rune Hollta - żużel
pingpong, ile tam naturalizowanych, w koszykowce był Joe McNull a potem reszta, taki Mamed Khalidow czy inni. To już się stało. Reprezentacje reprezentuja obszar terytorialny na ten moment a nie miejsce urodzenia.
Cytat:
|
Równie dobrze, mogę napisać czy byłbyś gotów chwycić kałacha i iść mordować niemców, żebyśmy zdobyli medal na euro... No, ja bym jednak nie dał rady...
|
No jak, co dalo by nam mordowanie Niemcow do Euro? Kto zamorduje Niemca wygrywa Euro? skad z czyms takim wypadłes?
Ja porownalem sytuacje do np. Polakow i Litwinom walczącym razem przeciwko najeźdzcy. No ale nie zrozumiales.
Cytat:
|
Nie zmienia to faktu, że mógł sobie kadrę wybierać bo korzenie miał zarówno polskie jak i francuskie...
|
Mógł ? Mógł? Naprawde tak myślisz że on cokolwiek mógł? Gdyby miał chociaz iskierke nadziei ze załapie sie do Francji to by na to powołanie do Tricolores czekał. Bo to ze przyjaznił sie z raperem majacym polskie korzenie, napewno w nim nie obudziło Polaka. Kościelemu powiedzieli ze u Blanca zagra, to powołanie Smudy odrzucił.
Boenisch zagrał 25 meczy dla kadry Niemiec, ja naprawde wole Arbolede niz chłopa który wcześniej grał dla Niemiec, jesli rozstząsamy kwestie patriotyzmu.
Cytat:
A myślisz, że Włosi czy Hiszpanie znajdują te talenty na drzewach?
Przecież o tym pisałem, trzeba szkolić polską młodzież. Idź zobacz sobie jakie treningi mają juniorzy Wisły (i tak polska czołówka), to umrzesz ze śmiechu...
|
Konrad, nie doczytales w poprzednim. Jestem swiadom tego że jesteśmy ubodzy w piłkarskie talenty, nawet bardzo ubodzy, jesteśmy o wiele poziomów niżej aniżeli 15 lat temu, bo od tego czasu rozwoju, my stoimy w miejscu. Hiszpanie, Włosi maja najsilniejsze ligi, a my mamy 67 ligę. Raz na 2 lata rodzi nam się talent, czyli zawodnik do ŚREDNIEJ europejskiej drużyny. Taka 4milionowa Chorwacja, gdzie początki edukacji pilkarskiej chłopaki stawiaja w warunkach o wiele gorszych niż Nasze, potrafi wydać dobrych piłkarzy, a mimo tego jakos zdecydowali sie na Eduardo ktory urodził sie w Brazylii.
Dlaczego jak w kadrze rozmawia się o przyszłosci Lewandowskiego to jego koledzy, polscy piłkarze mówią : "uda mu się, bo jest ambitny" dlaczego polski piłkarz po nieudanej przygodzie wraca do kraju i w wywiadzie mówi : "gdyby wiecej pracował na treningach, etc etc". Polscy piłkarze są mało ambitni, jak dostana juz odpowiedni kontrakt to im to starcza, nie ma marzęn o podbojach świata o bramkach w finale LM, jest 20.000 na koncie, jest luz, pokopie w piłke przez 20 lat w Odrze, chociaz do pierwszej wódki marzyłęm o Arsenalu.
Dlaczego glupi Leo mówił ze jesteśmy leniami, ot tak z dupy, dla nudy? Nie, taka jest prawda.
Jeśli nie zgadzasz sie na natuaralizowanych reprezentantow kraju w piłce nożnej, miej świadomośc że poziom gry tej reprezentacji będzie spadać.