DDP napisał(a):

Trafiłeś w samo sedno. Narodowościowcy oraz lamentowcy Arboledy w kadrze (nawet go tam jeszcze nie ma )
|
Jak można nie być narodowcem, i kibicować reprezentacji narodowej?
Jeśli w spotkaniu Polski z Włochami kibicujesz Polakom, to z jakich pobudek? Jeśli tylko dlatego, że są Polakami, to tak jestes wrednym
narodowcem!
No, chyba że kibicujesz Polakom, bo mają ładniejsze koszulki, albo fajniejsze fryzury...
szprotson napisał(a):

To że napisałem że go "wolę" nie znaczy że jestem za tym pomysłem. O co mi chodzi.
Wg. Mnie Arboleda podnosi poziom na pozycji śr. obrońcy, i na ten moment żadnej Polak go nie bije. Chłop gra już w u Nas 5 lat, to więcej niż grał Roger, Boenisch, Obraniak czy Olisadebe, więc jeśli Oni dostali szansę to czemu nie on?
Oczywiście to jeśli chce np.dobrego występu na Euro.
|
....a, co za durna logika - zrobiliśmy w przeszłości błędy - róbmy kolejne. Za parę miesięcy usłysze o następnych obcokrajowcach, bo przecież skoro był już Roger, Arboleda, to czemu nie dać szansy Dupinho?
Cytat:
|
Mam w dupie to że chłopa nei lubie, że jest jaki jest ale jesli ma dawac z siebie 100% w reprezentacji, to coz, zgodze sie, i tak pewnie potrwa to kilka lat, ale...dzieki temu moze ktoś sie od niego czegos nauczy i za jakis czas zagraja na tej pozycji polacy na ktorych bedziemy mogli z czystym sumieniem powiedziec ze sa srodkowymi obroncami.
|
Kto się nauczy i czego od Arboledy?
Zamiast wykorzystać Euro i wydawać miliony z budżetu na budowę szkółek, ściągnięcie trenerów z zachodu, my idziemy po najmniejszej linii oporu skupując chłam z innych krajów... Euro zamiast być początkiem czegoś wielkiego, może być początkiem końca naszej kadry...
Ni we wszystkich krajach. Ja będąc na wakacjach we Francji, gdy tylko żabojady chwaliły się swoimi mistrzami, mogłem powiedzieć że to nie reprezentacja Francji, tylko kolonii francuskich i imigrantów...
Dlaczego nie możemy iść drogą Włochów, Czechów czy Hiszpanów, którzy w kadrze mają praktycznie samych prawdziwych reprezentantów?
Cytat:
|
takie jest zycie, moze Arboleda zostanie w kraju, urodzi Syna tutaj i on juz bedzie pełnoprawnym Polakiem?
|
Może tak, a może nie...
Jeśli rzeczywiście ożeni się z Polką, tu wychowa dzieciaki, to rzeczywiście będą mogły one nas reprezentować. On jednak nigdy Polakiem nie będzie...
Cytat:
|
Wizard, rozumiem ze nie utozsamiasz sie z kadra od kiedy Olisadebe zadebiutował?
|
Odpowiem w swoim imieniu: utożsamiałem się coraz mniej. O ile był to pierwszy (i jak myślałem ostatni) wyjątek, to nie bałem się jakoś bardzo. Odkąd jednak na szybkości wprowadzono Rogera, mam już coraz bardziej wyjebane na ten KS Polska...
Cytat:
|
Ile tej polskości jest w Obraniaku, Boenischu, Rogerze? Ile wiecej niz w mieszkającym tutaj murzynie z Kolumbii ?
|
Powtarzam - to że popełniliśmy błąd, nie oznacza że musimy robić kolejne. Dwa, że jednak w Obraniaku i Boenischu jakieś tam polskie korzenie są...
Cytat:
|
Oceniam Arbolede jako piłkarza. Zapominam o klubie, kolorze skóry, pochodzeniu i innych, biore pod uwage tylko przydatność dla kadry ..narodowcy.
|
Kadry narodowej!
....a, zadam ci inne pytanie:
Wstajesz rano, włączasz Onet.pl, pierwszy news: "Fifa znosi ograniczenia. Możesz grać w dowolnej reprezentacji jakiej paszport posiadasz". Drugi news: "Lato ogłasza: właśnie namówiliśmy Puyola, Ronaldo, Messiego, Xaviego i Cassilasa na grę dla Polski. Na Euro walczymy o złoto!".
Rozumiem, że taki poranek byłby najpiękniejszy w twoim życiu? Z dumą biegał byś z flagą po mieście, że w końcu staliśmy się futbolową potęgą?