|
Runda która wniosła najwięcej zmian od czasów wejścia Cupiała.
Ogromny ruch w w stronę normalności na poziomie średniaka europejskiego ( docelowe maximum )
Doskonała robota Bogdana Basałaja, który rozpoczął po szyję w bagnie niekompetencji amatorszczyzny i minimalizmu, które łączyło jedynie chęć łatwego wyciągnięcia pieniędzy od Bogusia przy minimalnym nakładzie pracy ze strony piłkarzy, pracowników, menadżerów( oczywiście nie wszystkich ).
Wybór, wprowadzenie i obrona zachodnich standardów zarządzania i treningu niezależnie od ich oceny którą trudno tutaj wykonać ( za krótki okres) uważam za sukces sam w sobie i trudno porównać mi to do jakiegokolwiek wydarzenia ostatnich lat, gdyż wsparte stabilizacją oraz rozeznaniem i "aklimatyzacją" holendrów ( którego powinni już dokonać) będzie procentować latami.
Co do drużyny to hurtowe i niezobowiązujące ( sporo tanich wypożyczeń) transfery skutecznie spacyfikowały potencjalną "opozycję" w starej drużynie, dzięki czemu przetrwaliśmy ten czas bez spektakularnych i szkodliwych karnych relegacji do ME, czego nie można powiedzieć o wszystkich drużynach które także zaczęły przebudowę drużyny na taka skalę ( Legia )
Sama jakość transferów dość skutecznie oparła się krytyce wszelkiej maści znawców i proroków, na pewno w większym stopniu niż choćby osławione super zakupy Legii.
Wymaganie błyskotliwej gry od piłkarzy, którzy przeżyli najbardziej szalone pół roku w życiu (zmiany w klubie) uważam za idiotyzm, jednak cieszy podjęcie pracy i walka do końca zwłaszcza gdy nie idzie. Widać także progres, a 2 miejsce ( niezależnie od 'słabości rywali" czy "szczęścia" ) w sytuacji gdy drużyna praktycznie nie przepracowała okresu przygotowawczego i uległa totalnej przebudowie należy traktować jako dowód na istnienie potencjału który drzemie w tej grupie ludzi i po korektach nie widzę powodów do narzekań potrzebna jedynie stabilizacja i spokój.
Ponadto osobiście chciałbym zwrócić honor Radkowi Sobolewskiemu w którego nie wierzyłem i źle oceniłem przed rundą - Radek Mea culpa - pokazałeś klasę.
|