Wyświetl pojedynczy post
alkoholik
Senior Member

Od: 03.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.11.2010, 22:45
cichy_71 napisał(a):Wyświetl post
Ale czy będąc studentem teologii możesz być w tej dyskusji obiektywny
Wolnomularstwo samo w sobie nie uważa się za religię i akceptuje jako członków wyznawców wszystkich wyznań, (choć zależy to od konkretnej loży np loże skandynawskie wymagają wiary w Jezusa Chrystusa, Loże anglosaskie w Wielkiego Budowniczego Wszechświata, część loż wymaga wiary w religie monoteistyczną inne nie), wyjątek stanowi tutaj loża francuzka i belgijska która przyjmuje ateistów. Więc jeśli wymaga się wiary w Boga to jaki cel walki z kościołe (a wedle doktryny KK także z Bogiem) Według mnie powód walki KK z masonami ma podłoże w rewolucji francuzkiej gdyż od tamtego okresu francuzkie loże masońskie zwalczały wpływy kościoła i dążyły do laicyzajcji życia. Ale to poglądy głoszone tylko przez jedną loże dlatego dziwi mnie wrzucanie wszystkich do jednego worka i potępianie wolnomurarzy jako całości .
Tak jak ktoś wcześniej pisał część masonów uważa się za kontynuatorów zakonu Templariuszy (na marginesie dodam że znalezione w 2004 roku dokumnety z "procesu" templariuszy jasno mówią o tym iż nie byli oni heretykami), i podobnie jako oni obrośli w liczne mity (wszak całe zło na świecie to żydzi i masoni)
Na większośc twoich pytan odpowidziałem juz w wcześniej a szgólnie w Linkach które dodawałem. Co do obiektywności zależy kto co przez to rozumie poprostu uważam jako Katolik iż Masoneria zwalcza Kościoł
i są na to dowody właśnie takie jak Rewolucja Francuska ale także encykliki papieskie gdzie są opisy tego jak Masoneria Walczy z Kościołem do dzisiaj.
Odpowiedz cytując