Wyświetl pojedynczy post
krakulaku
Junior Member

Od: 11.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.11.2010, 20:21
Rozumiem, czyli 38.3 mld zł pójdzie z naszych kieszeni na wypłatę odsetek i spłatę obligacji, które przypadły na ten rok - kupa kasy w sumie, ale do bankructwa greckiego jeszcze daleko biorąc pod uwagę dochody budżetu, o ile się nie mylę około 280 mld zł. Dobrze, że mamy ten konstytucyjny próg 60% ,ale słyszałem że są zakusy, aby go zwiększyć tymczasowo.
Dziwię się rządzącym bo to co teraz się dzieje - podwyżki podatku VAT ,akcyz, a dzisiaj przeczytałem o zamrożeniu progów w PIT do 2013 na dłuższą metę nie pozwoli utrzymać zadłużenia w ryzach !
Wątpię żeby w wyborach PO z kimś uzyskała większość konstytucyjną, a czy PIS się zgodzi na zmianę zapisu o 60 % ? Tego to nie wiem bo polityką interesuję się niewiele, bardziej czytam o sprawach wpływających na mój portfel. Takim dziecinnym wydaje mi się zwalanie problemu na samorządy - któryś z polityków narzekał już nie wiem który, że się zadłużają co zwiększa dług - tam przynajmniej ten dług idzie w inwestycje, a to da się wytłumaczyć. Było jeszcze coś o długu i OFE, który go zwiększają - ja nie wypowiadam się pozytywnie o OFE, ale to już inna dyskusja.

Jeszcze jedna sprawa to namawianie zmiany liczenia długu przez UE, przecież do obliczania % udziału długu w pkb zobowiązany jest GUS, nie mylę się ?

Może chodzi o 60%, potrzebne do wprowadzenia w Polsce euro ? bo tam też jest limit 60% jako jedne z kryteriów...