Wyświetl pojedynczy post
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.11.2010, 01:20
7 kotów napisał(a):Wyświetl post
Zaufaj mi, doskonale wiem jak wyglada sasiedztwo stadionu.
Miejsca jest duzo, i mozna zaproponowac cos fajnego. Bloki z lat 60 to nie jest przeszkoda.
Pamietam kilka swietnych dyplomow z lodzkiej architektury gdzie tematem byl stadion RTS.

Ten stadion tam nie pasuje.
Jest pewnie i ladny, ale tam nie pasuje.
Moim zdaniem miejsca wcale nie jest duzo, właściwie odpada wsystko co miałoby mieć jakieś odciągi, ale ekspertem architektonicznym nie jestem, więc się wykłócał nie będę.

Natomiast co do tego, że taki stadion tam nie pasuje- zgoda.
Co do tego, że były inne fajne projekty- też.

Ale ja tam naprawdę nie widzę możliwości wpasowania czegokolwiek rozsądnego. Też jest kwestia, kiedy okolice stadionu widziałeś po raz ostatni. Jak dla mnie tam wszystko wygląda dalej dokładnie tak, jak kiedy byłem mały. Wyjęte rodem z szarzyzny PRL-u, zresztą jak większość Łodzi niestety (powiem więcej, te miejsca, które miały klimat burzy się, a w ich miejsce powstają postmodernistyczne potworki handlowe, albo zostaje pusty plac- ale to inny temat). Idąc na stadion od strony miasta (centrum) mija się szpaler zaniedbanych zapyziałych sklepików w brudnych betonowych "bunkrach". Na północny zachód rozciąga sie klaustrofobiczne blokowisko pełne nieprzejezdnych uliczek. A Aleja Piłsudskiego w tym fragmencie wygląda jak szosa pośrodku niczego. Żeby wpisać się w ten klimat trza by walnąć coś na miarę Jacksonowego Minas Morgul, tyle że z betonową elewacją.
Odpowiedz cytując