Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
Wiślak178
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.10.2010, 13:49
W ciągu ostatnich pięciu sezonów, tylko raz do utrzymania nie wystarczyło 30 pkt (dwa lata temu Cracovia, ale dzięki ŁKS i tak się utrzymali). Więc przyjmijmy, że aby się utrzymać w tym sezonie należy zdobyć 30 pkt. Pasy po 11 kolejkach mają 4 pkt i w tym roku mają jeszcze pięć spotkań (pierwsza kolejka rewanżowa jest rozgrywana jeszcze w tym roku). Są to następujące mecze:
Wisła (dom)
Widzew (wyjazd)
Jagiellonia (wyjazd)
Bełchatów (dom)
Legia (dom)

Nie są to mecze łatwe, dodając że wczoraj przegrali u siebie z Polonią Bytom. Przyjmując optymistyczny dla nich wariant, że sprawią niespodziankę i urwą punkty Wiśle (odpukać), Jagiellonii lub Legii oraz pokonają Widzew bądź Bełchatów, po 16 kolejkach mają 8-10 pkt. Pozostaje 14 kolejek - 42 pkt do zdobycia. Łatwo obliczyć, że aby przekroczyć magiczną sumę 30 pkt, muszą wygrać połowę czyli 7 spotkań. Wiadomo że mecz meczowi nierówny, ale "na oko" 7 najłatwiejszych meczów Cracovii na wiosnę to:
Śląsk (wyjazd)
Arka (wyjazd)
Zagłębie (dom)
Ruch (wyjazd)
Polonia W (dom)
Polonia B (wyjazd)
Widzew (dom)

O dziwo wychodzi z tego, że aby się utrzymać muszą zacząć wygrywać na wyjazdach, gdzie grają ze słabszymi drużynami (wyjątek Wisła), bo u siebie nie licząc Widzewa i Zagłębia grają z silnymi rywalami (Lech, Korona, Lechia, Polonia W, Jagiellonia). Czy jest to możliwe aby na wiosnę zaczęli wygrywać średnio co drugi mecz? Przez zimę Cracovia może stać się zupełnie inną drużyną, tym bardziej że znając profesorka to nie pożałuje grosza, zrobi wszystko aby utrzymać klub w Ekstraklasie. Ale ja stawiam że zabraknie im tych kilku pkt (np. tych wczorajszych), bo żeby się utrzymać musieliby zacząć grać jak w sezonie 06/07 kiedy zajęli 4 miejsce. Jedynym ratunkiem dla nich byłoby to, żeby jakieś dwie inne drużyny zaczęły grać tak koszmarnie jak oni dotąd, ale oglądając wczoraj mecz Śląska widać że ta drużyna gra coraz lepiej. Po przeanalizowaniu ich sytuacji w tabeli i terminarza, daję 70% szans że spadną i 30% że się utrzymają.

Wiadomo że ta analiza to typowe gdybanie i nigdy nie wiadomo co się stanie, bo np. Lechia czy Korona mogą na wiosnę zacząć grać słabo i mecze z nimi będą łatwiejsze. Myślę jednak że przybliżyłem co nieco sytuacje Cracovii oraz pokazałem co musi się zdarzyć aby się utrzymali, a czy jest to możliwe to już niech każdy się zastanowi sam...
Odpowiedz cytując