Wyświetl pojedynczy post
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.10.2010, 07:34
Fuks napisał(a):Wyświetl post
Ja polecam zdecydowanie pizzerie Magillo na Starym Bieżanowie. Dla mnie najlepsza w Krakowie absolutnie, duze rozmiary, w miare przystepne ceny, świetny smak. warto zabrac znajomych jak są spoza Krakowa, bo miejsce i otoczenie dość interesujace , bo wystrój lokalu jest w naprawde wielu stylach, a dookola mają własne zoo.

Co do Magillo: tylko, że w wielu stylach przeważnie oznacza bez stylu. Pizza nie ma nic wspólnego z pizzą włoską. Nie wiem - może mam skrzywienie bo często bywam we Włoszech. Zoo ( mini) faktycznie jest ale np mnie jak raz tam byłem do szału doprowadzała drąca mordę papuga. Mieszkam w Starym Bieżanowie ale omijam szerokim łukiem.
Pizzerie w Krakowie przypominające prawdziwą pizze włoską to jedynie: na Karmelickiej Mamma mia- po lewej w bramie idąc od Rynku - prawdziwe cienkie ciasto ( czyli takie jak ma być). Druga włoska z dobrą pizzą to Cosa Nostra na Kazimierzu. Kolejna Trzy Papryczki - nie byłem akurat tam dawno ale było ok kiedyś. Kolejna - Vulcano na Librowszczyźnie też ostatnio się poprawiło - kiedyś pizza ociekała tłuszczem - teraz już to wyeliminowali.
Meksykańskie właściwie nie istnieją ( bo Taco czy inne wynalazki nie maja nic z Meksykiem wspólnego).
Jest parę sensownych z polskim żarciem.

W kategorii tanie i dobre - bar August na Kazimierzu - za 12 zł żarcie prawie jak w domu ( zupa plus drugie). Mają tylko jedno danie i jedną zupę ( codziennie inne) ale właśnie to jest atut bo robią sami.

Jest kupę fajnych restauracji z różnymi kuchniami - niekoniecznie powszechnie znanych ale to można by cały elaborat pisać.
Odpowiedz cytując