Wyświetl pojedynczy post
WioReXXX
Senior Member

Od: 04.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.10.2010, 00:10
polska.mysl.szkoleniowa napisał(a):Wyświetl post
Kurizalny, a może ....iozalny był post Twój - bo ja wielokrotnie powtarzałem, że to jest wielki minus Maaskanta, że nie dobrał taktyki do zawodników, których już ma (bo podobno po tym poznaje się dobrego trenera). Ale, że wybrał to, co wybrał i zachował się tak, a nie inaczej, to opisałem takie, a nie inne tego konsekwencje.
Ja pie.... ILE RAZY będzie jeszcze powtórzony ten przesąd, jakaś taka kolejna polska prawda piłkarska: "trener ma dobrać taktykę do zawodników"? Okey, wiadomo- Maaskant przyszedł w trakcie sezonu, dostał piłkarzy jakich ma i musi jakoś to ustawić, ale to nie znaczy, że ma całkowicie zrezygnować ze swojej koncepcji i pomysłu na budowę zespołu!
Jeśli jest trener, który preferuje ofensywną grę, a ma zawodników lepszych w defensywie- to oczywiście, nie będzie ustawiał zespołu taktyką 4-3-3, ale będzie się starał z tego co ma, ustawić zespół tak, by mógł grać jak najbardziej ofensywnie i ładnie dla oka. Przykładów takich rozwiązań jest bez liku.
W ogóle skąd wnioskujesz, że Maaskant ustawia zespół nie patrząc na to jakich ma zawodników. Może to jakoś wykażesz? Bo jak niby mamy grać? 4-4-2? To gdzie masz skrzydłowych pod taką taktykę- szybkich, z techniką użytkową, przede wszystkim- z dobrym dośrodkowaniem? Bo ja takich w Wiśle nie widzę. mamy za to 4 dobrych środkowych pomocników- Boukhariego, Wilka, Sobola i Gargułę (do tego jeszcze Jirsak). Więc chyba Robert to wykorzystuje grąc 3 środkowych pomocników? O co chłopie ci chodzi?
I co do "dobierania taktyki pod zawodników"... Czy o drużynach Mourinho powiesz, że każda z nich miała zupełnie inną taktykę i styl? Czy to właśnie ten trener narzuca swój skuteczny tryb gry zawodnikom? Z naszej historii to choćby Petrescu- czy jego drużyny nie grają podobnie?
"Dobierać taktykę pod zawodników" to sobie może Marek Motyka, którego zatrudniają na 5 kolejek przed koniec, gdy zespół jest w strefie spadkowej i trzeba ratować co się da. A my chyba budujemy coś większego, nie?
Odpowiedz cytując