Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Gry planszowe - ktos w nie jeszcze gra? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1116)

kwalejko 21.12.2008 00:06

Myślę, że bardzo dużo osób gra w gry planszowe. Zależy co się ma na myśli mówiąc gra planszowa. Szachy, warcaby to też gry planszowe.

Dado 21.12.2008 00:39

Gry planszowe, fajna sprawa, takie oderwanie od królujących teraz gier multimedialnych.

Ja osobiście preferuję planszówki, w których czynnik losowy jest minimalny i wszystko zależy od graczy ( np. ekonomiczne Puerto Rico, czy chociażby wspomniane wcześniej szachy gdzie czynnik losowy jest zerowy ) choć ciekawą grą, w której sporo zależy od szczęścia też nie pogardzę :-D.

Co do polskiego rynku gier planszowych to myślę, że będzie się on nadal rozwijał, ponieważ ludzie młodzi jak i starzy szukają odskoczni od codzienności, zabaw, w które można bawić się ze znajomymi, bo w końcu ileż można siedzieć przed tym tv czy kompem.

KoPer 21.12.2008 08:58

nie ma to jak spotkania biznesowe przy eurrobiznes i wódecze :)

lodecki 21.12.2008 09:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KoPer (Post 645191)
nie ma to jak spotkania biznesowe przy eurrobiznes i wódecze :)

z ust mi to wyjales. nie ma to jak wpasc do ziomka rozpracowac flache i oszukac go w monopoly :D

Dado 22.12.2008 00:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez lodecki (Post 645194)
z ust mi to wyjales. nie ma to jak wpasc do ziomka rozpracowac flache i oszukac go w monopoly :D

Nie lepiej wygrać uczciwie :-P ? Satysfakcja jest wtedy większa :P

Paparapa 22.12.2008 00:21

Uzytkownik takiowaki jest mistrzem gry w Alkobiznes.

puszek06 22.12.2008 01:18

Grywał ktoś w gry strategiczne, które wydawał "Dragon" ?? - pożniej też były inne firmy ale dragon miał najlepsze - symulacje bitewne słynnych ( i nie tylko) bitew - np Ardeny 44, Grunwald, czy Tanneberg?
ja swego czasu uwielbiałem

Devonisch 22.12.2008 08:14

Ja grywałem w Ardeny ale najczęściej w Tannenberg. Pudełko z Tannenbergiem mi cały czas leży na półce z zapisanym save'm bodajże sprzed 8 lat. Dokładnie wszystko co było na planszy jest spisane na kartce:) Jest tylko jeden problem - nie zapisaliśmy ze znajomym kto grał ruskimi a kto niemcami.....

No i najczęściej chyba graliśmy w Obcego:)

IndykTSW 22.12.2008 08:57

Ja z kolegami bardzo lubię grać w taką grę planszową:

http://www.alkochinczyk.yoyo.pl/ :D

a już całkiem na poważnie to często gram w warcaby i Monopoly.

legart 22.12.2008 12:07

w chińczyka dziecko mnie ogrywa

DrewniaQ 22.12.2008 12:15

:D

Wujek ciupie w rozmaite gry, głównie familijne. Jakieś tam: Alhambra, Osadnicy, Filary ziemi...

Przydała by się jakaś dobra gra, pokroju Magii i miecza właśnie.

7 kotów 22.12.2008 12:18

w wakacje ciupalismy w MONOPOLY w 8 osob. Bylem w parze z forumowiczem Lleytonem, ktory wypowiedzial pamietne slowa: "nie po to konczylem marketing i zarzadzanie, zeby w Monopoly przegrywac!".
Zdeklasowalismy reszte.

mcovalski 22.12.2008 12:32

To ja polecam Scotland Yard oraz grę ( nie pamiętam tytułu), która polega na odgadnięciu kto zabił, w jakim pomieszczeniu oraz jakim narzędziem. Jak dla mnie super sprawa i polecam, bo dużo rozrywki a przy alko to już w ogóle nic tylko w to grać :)

DrewniaQ 22.12.2008 12:55

Cluedo! Mam to!

devios 22.12.2008 17:37

Cluedo jest dobre, ale jedna słaba strona. Często zdarza się, że w jednym momencie wszyscy zmierzają do konkretnego jednego pokoju i kto pierwszy dojdzie- wygrywa.

I wyrąbista giera- Stratego. Polecam!

KOMINEK 23.12.2008 21:45

A ja mam pytanie mój dzieciak zaczła zbierać takie karty Spider-mana na tym sa jakieś tam symbole wie ktoś jak się w to gra ?

PauL 24.12.2008 11:01

Ja grywam tylko w Scrabble. Dawnie zdarzało mi się zagraćw Monopol, ale zdecydowanie bardziej wolę literki. W święta na pewno kilka godzin poświęcę na tę fantastyczną gierkę. :)

Stavanger 18.06.2009 19:34

Odnośnie gier planszowych to one nigdy nie zostaną wyparte przez gry komputerowe, konsole i inne elektroniczne gadżeciki. Ja najbardziej lubię stary, dobry Eurobiznes, chińczyka, Monopoly no i Farmera ( nie ma to jak uzbierać całe stado, które przed samym końcem spałaszuje głupi wilk:-D )

JacobusTSW 18.06.2009 19:53

Ja z planszowych gier to obecnie gram w Cashflow. Coś jak Monopoly tylko o wiele bardziej rozbudowane. Tutaj oprócz chodzenia w koło i kupowania, mamy podstawowe działania na giełdzie jak opcje, krótką sprzedaż. Operujemy nieruchomościami, akcjami, prowadzimy na specjalnej karcie całą swoją księgowość. Pensja wzrasta lub maleje w zależności od dokonywanych transakcji. Gram w tę grę już od roku średnio raz w miesiącu ze znajomymi. Tej gry trzeba się uczyć i dopiero po 4,5 razach można powiedzieć, że naprawdę sprawia przyjemność. Zajmuje od 2 do czasem 6 godzin ale jest zarąbista.

EMPI 18.06.2009 20:08

Jakiś czas temu sprzedałem trójpaka MAGIA i MIECZ... Ehhhh... Dobre to były czasy... :-)

JackDaniels 18.06.2009 20:18

Fajna jest tez Jenga chodz to nie plansza ;)

panew 19.06.2009 14:16

ostatnio zacząłem grywac za namową kumpla
głównie w munchkina, fasolki a w bardziej "zaawansowanej" części imprezy w Prawo Dżungli

Radwi 19.06.2009 15:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JacobusTSW (Post 747449)
Ja z planszowych gier to obecnie gram w Cashflow. Coś jak Monopoly tylko o wiele bardziej rozbudowane. Tutaj oprócz chodzenia w koło i kupowania, mamy podstawowe działania na giełdzie jak opcje, krótką sprzedaż. Operujemy nieruchomościami, akcjami, prowadzimy na specjalnej karcie całą swoją księgowość. Pensja wzrasta lub maleje w zależności od dokonywanych transakcji. Gram w tę grę już od roku średnio raz w miesiącu ze znajomymi. Tej gry trzeba się uczyć i dopiero po 4,5 razach można powiedzieć, że naprawdę sprawia przyjemność. Zajmuje od 2 do czasem 6 godzin ale jest zarąbista.

Cashflow rzadzi! gra zrobiona przez R.Kyiosakiego, tego samego, ktory napisal "Bogaty ojciec biedny ojciec", oprocz swietnej zabawy gra tez uczy jak dbac o swoje pieniadze.. polecam wszystkim malym i duzym :)

Oprocz tego grywam jeszcze w Osadnikow w wersje rozszerzona, swietna zabawa polegajaca na strategicznym budowaniu swoich osad oraz handlowaniu zasobami z reszta graczy.

Osobiscie planszowki to swietna sprawa, oprocz zabawy i spotkan w gronie przyjaciol, czasem trzeba sie natrudzic intelektualnie, same plusy (nie liczac cen planszowek... ale warto sie zlozyc w pare osob, wtedy koszt nie jest taki straszny)

panew 26.06.2009 16:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Radwi (Post 747835)
Osobiscie planszowki to swietna sprawa, oprocz zabawy i spotkan w gronie przyjaciol, czasem trzeba sie natrudzic intelektualnie, same plusy (nie liczac cen planszowek... ale warto sie zlozyc w pare osob, wtedy koszt nie jest taki straszny)

no na poczatku spotkan gramy w te bardziej wymagające refleksu i pomyślunku
pod koniec juz zostają te najprostsze z uwagi na "zmęczenie"
co do gier kupujemy sobie na prezenty po konsultacji , tak by sie nie dublowac

FajQ 26.06.2009 17:08

A ktoś grywał w Neuroshimę Hex ? Świetna gra strategiczna i wciąga niemiłosiernie :)

Ar222 26.06.2009 17:49

"Eurobiznes" i "Magia i miecz" to było mistrzostwo świata :) a z gier Dragona to jeszcze "Szczury pustyni" były fajne :D

Bardzo pozytywny temat, fajnie sobie powspominać :-)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:25.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl