![]() |
Ekstraklasa 2026/2027
MAMY TO!!!!
:tsw_wielkaflaga: :tsw_koszulka: |
Roz....imy to :-D
*Jestem po 5 piwie |
Najebie się dziś - ktoś w warszawie świętuje?
|
wolfy ----> zmiana sygnaturki się narzuca
|
Jest Pięknie :)
|
W1e300 !!!!!!!!
|
Cytat:
|
Wystarczy usunąć słowo "może" :)
Świętujemy. Super mecz i widowisko. Ciekaw jestem jak będzie z koncentracją do końca sezonu? Dopuszczam stratę punktów w Warszawie, ale z Pogonią powinno się udać i wierzę, że dowieziemy pierwsze miejsce! |
Brawo Królewski, Jop, Basha oraz Piłkarze.
Wracamy tam, gdzie nasze miejsce. Niech ta euforia przyniesie w najbliższym czasie dużo dobrych wieści - finansowych, sponsorskich, transferowych. Sukces, który dla wielu młodych, nowych kibiców jest drugim (po PP) powodem do świętowania. Pięknie się patrzy na "modę na Wisłę" i oby wyniki Ekstraklasowe od samego początku jej szybko nie stłumiły. Niech nasi zawodnicy w Ekstraklasie dalej będą taką zgraną, świetnie funkcjonującą grupą normalnych ludzi. Bo pomimo różnych narodowości, wieku zawodników widać, że trzon drużyny trzyma się bardzo blisko siebie. Niech forum zostanie pogodzone i zarówno młody Polak, jak i jakiś nowosprowadzony Hiszpan czy inny obcokrajowiec da nam w przyszłym sezonie wiele radości. |
Trzeba się cieszyć, ale trzeba też myśleć rozsądnie.
Na 120 lat Wisły wróciliśmy gdzie nasze miejsce. Teraz trzeba pewnie i spokojnie należycie uczcić następny okrąglutki jubileusz. Piłkarska liga polska (obecnie Ekstraklasa) istnieje od 1927 roku. Oto szczegóły: Jak długo istnieje: Liga została założona 4 grudnia 1926 roku, a pierwsze ligowe rozgrywki ruszyły 3 kwietnia 1927 roku. Do 2026 roku liga istnieje więc już 99 lat (licząc od daty założenia) lub 99 sezonów (licząc od rozpoczęcia pierwszego sezonu 1927). Kto wygrał pierwsze rozgrywki: Pierwszym mistrzem Polski wyłonionym w zorganizowanych rozgrywkach ligowych (w 1927 roku) została Wisła Kraków. Warto dodać, że choć mistrzostwa Polski rozgrywano już od 1921 roku, to miały one charakter turniejowy, a nie ligowy. Dopiero utworzenie Polskiej Ligi Piłki Nożnej w 1927 roku wprowadziło system rozgrywek, który znamy dzisiaj. Rzeczywistość i dziejowa powinność wyraźnie stawia przed nami odpowiednie zadania. Prezes mówił o Lidze Mistrzów do 2030. Po co, aż tyle czekać. :) |
Dziś się cieszymy. Jutro i pewnie za dwa tygodnie. Ale w październiku 2026 nikt już nie będzie pamiętał o awansie. Więcej nikt go już nie będzie rozpatrywał jako sukces od którego można odcinać kupony. I nikt go nie będzie mógł używać jako zasłony dymnej ; "bo przecież awansowaliśmy".
Liczyć się będzie "tu i teraz". Jak gramy i gdzie jesteśmy w tabeli. Oczekiwania będą nie takie "no spoko utrzymamy się" ale "dlaczego nie jesteśmy w top6". Takie jest wiślackie DNA. Pole na błędy w zarządzaniu klubem i I zespołem będzie dramatycznie zawężone. Miejmy nadzieję, że prezes zdaje sobie z tego sprawę. |
Tak jak wczoraj powiedziano w wywiadach - teraz przed Wisłą bardzo gorące 10 tygodni, które zadecydują o kształcie tego projektu w Ekstraklasie.
Mam nadzieję, że sprawy właścicielskie zostaną szybko dogadane, a Basha będzie mieć narzędzia (czyli pieniądze), żeby sprowadzić tutaj graczy, którzy podniosą poziom sportowy drużyny. Zmiany w składzie są nieuniknione i mam nadzieję, że zostaną przeprowadzone z głową i z myślą o interesie Wisły przede wszystkim. |
Cytat:
Cytat:
|
Awans bardzo cieszy, ale trzeba myśleć o tym, co dalej. Chcąc spokojnie utrzymać się w Ekstraklasie, a może i zawalczyć o coś więcej, Wisła naprawdę bardzo potrzebuje jakościowych wzmocnień składu i w ogóle kadry.
Moim zdaniem potrzebujemy następujących zawodników: 1. W pierwszej kolejności przynajmniej jednego bramkarza: solidnego, doświadczonego, pewnego i sprawdzonego. Piszę "przynajmniej jednego", bo dobrze byłoby pożegnać zarówno Brodę, jak i Ciczkana. Daje to możliwość zakontraktowania jeszcze jednego zdolnego zawodnika, który mógłby podjąć rywalizację z Letkiewiczem o numer dwa. Wzmocnienie tej pozycji jest absolutnie krytycznie ważne. 2.Na ten moment Jordi Sánchez nie wygląda na piłkarza, który mógłby być realną opcją dla Wisły w Ekstraklasie do ataku, co sprawia, że potrzebujemy sprowadzenia innego jakościowego zawodnika na tę pozycję. 3. Przynajmniej jeden dodatkowy skrzydłowy. Na ten moment Bozić, jak i Kuziemka nie mają odpowiednich alternatyw na swoje pozycje, a Freda trzeba traktować również w kontekście ewentualnej gry w pierwszej linii. Tu mamy braki na skrzydłach i te braki w kontekście Ekstraklasy trzeba załatać jakościowym piłkarzem. Baniowski na razie na pewno jeszcze takim jakościowym zawodnikiem nie jest. 4.Dodatkowy środkowy obrońca, zważywszy na prawdopodobne odejście Józka i potrzebę zakończenia w końcu współpracy z Urygą, który nigdy nie był naprawdę jakościowym środkowym obrońcą. 5.Dodatkowy środkowy i ofensywny pomocnik, jeśli odejdzie Carbo. Julius niestety także nie ma odpowiedniej jakościowo alternatywy na ofensywnym pomocniku. Kacper w roli dziesiątki często ma mecze bardzo słabe. 6.Dodatkowy boczny lewy obrońca, gdyż Krzyżanowski na razie nie jest jeszcze piłkarzem stabilnym i nie ma jakości, która pozwalałaby powiedzieć, że spokojnie poradzi sobie w Ekstraklasie. |
Oczywiście wracamy do innej Ekstraklasy, niż ta, z której spadaliśmy 4 lata temu.
Natomiast jesteśmy zupełnie innym zespołem. Tylko przypomnę naszą kadrę z sezonu spadkowego - nie będę prześcigał się w krytykowaniu, wyśmiewaniu poszczególnych zawodników - niech ich dalsze lata kariery będą ich najlepszym podsumowaniem: Cytat:
|
To z kim nie zagramy w przyszłym sezonie w eklape
BBT - pewniak Arka z 3 meczy ma Raków i Górnik, ciężary. Widzew gra w tej Kolejce w Lechia która powinien przeskoczyć w przypadku wygranej. Ja trzymam kciuki za somsiadke żeby się sturlała poziom niżej. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ok wczoraj mecz mu nie wyszedł ale miał też momenty kiedy obrońcy odbijali się od niego jak od drzewa.Wiem,że piłkę też przyjmował jak drzewo.Chciałbym zobaczyć go w kilku meczach w parze z Rodado chyba,że będziemy mieć środki na zdecydowanie bardziej perspektywicznego gracza. |
Z Sanchezem - czyli napastnikiem graliśmy o wiele lepiej, Rodado, Sanchez, Gjoni (185cm, 26 lat ten z Puszczy) i byłbym spokojny o przód.
LFG. |
Cytat:
|
@Patryko,
Czy to jest ten temat, w którym już można pisać kogo należy pożegnać bukietem kwiatów? Bo nie wiem, czy zaczynać:) |
Udało Wam się kupić karnet ? Ja przy przejściu do płatności dostaje komunikat: "Miejsce zarezerwowane dla innego posiadacza karnetu"
Podobno to dlatego, ze miejsca były już przypisane do innych osób, które posiadały karnety z poprzedniego sezonu i miały prawo pierwszeństwa w ich odnowieniu. To dlaczego po prostu takie miejsca nie zablokowane w momencie wyboru ? |
Cytat:
|
@sandomingo, jak widzisz nasze szanse na utrzymanie I ligi w przyszłym sezonie? Pytam, bo wprawdzie Wieczysta i Śląsk dzięki awansowi do e-klapy już nas nie będą bić jak w tym sezonie, ale kurde, Termalica, Arka, Ruch, Polonia, może nawet mocarna Lechia. Będzie ciężko, co nie? Mokra szmata za mokrą szmatą.
|
Wydawało się mnie, ze znacznie droższe będą bilety na eklape.........chyba można było co najmniej o 10-15 zl wyższe ceny ustalić, a karnety o 150 - 200 zl droższe...
|
Cytat:
|
@WildDog
Musieli to sobie dobrze policzyć. Nie jest sztuką przedobrzyć i mieć 20k kibiców na trybunach, zamiast kompletu. |
Cytat:
Myślę, że cena w stosunku do oczekiwań jest ok. |
Dobra, był czas na świętowanie a teraz do roboty.
Jeżeli chodzi o kadrę sportową: Bramkarze: Letkiewicz zostanie, choć aktualnie nie jest to poziom ekstraklasowy. Dlatego konieczne jest podpisanie doświadczonego bramkarza, który na dzień dzisiejszy będzie po prostu lepszy. Jeżeli Letkiewicz zrobi postęp i wygra rywalizację to super, natomiast na tej pozycji wzmocnienie jest konieczne. Broda i Cziczkan * zdecydowanie pożegnać bukietem goździków. Środek obrony * Grujcic i Kutwa mają ważne kontrakty, tego pierwszego w sumie bym pożegnał ale biorąc pod uwagę, że nie można robić totalnej rewolucji a chłop najwyraźniej jest też atmosferoviciem to zostanie. Biedrzycki? Hmm*.Ostatecznie chyba jednak do przedłużenia. Do tej trójki konieczne jest dołożenie solidnego, lewonożnego stopera, to wręcz konieczność. Colley * pożegnać serdecznie i z honorami. Uryga? Jeśli prawdą jest, że jego kontrakt uległ automatycznemu przedłużeniu to nie ma o czym gadać, będzie stoperem nr 5. Jeżeli nie * uroczyste pożegnanie: bukiety, szampan, fajerwerki. Oprócz tego kończy się kontrakt Skrobańskiego, choć to zarówno sportowo jak i finansowo bez większego znaczenia. Boczna obrona: Leliveld, Geiger, Krzyżanowski i Mikulec mają ważne kontrakty. Natomiast uniwersalny boczny obrońca jest bezwzględnie potrzebny, bo mam obawy co w/w Panowie pokażą na ekstraklasowym poziomie. Uroczyste pożegnanie Jarocha byłoby tutaj mile widziane. Środek pomocy: Zieliński i Erthaler mają ważne kontrakty. Igbekeme * bardzo ale to bardzo mieszane uczucia, niemniej podobnie jak w przypadku Biedrzyckiego, ostatecznie myślę, że jednak przedłużenie na kolejny sezon. Środkowy pomocnik z dobrymi warunkami fizycznymi, umiejętnością gry w piłkę oraz dobrym strzałem jest koniecznie potrzebny. Carbo * uroczyście pożegnać. Mniej uroczyście Talara i Olejarkę, którym kończą się kontrakty. Omić * nie mam pojęcia*.Mam nadzieję, że sam będzie chciał odejść i ułatwi decyzję. Skrzydłowi: Kuziemka, Bozić, Duarte * mają ważne kontrakty. Ale kolejny, bardzo dobry skrzydłowy powinien zostać podpisany, bo nikt nie ma pojęcia, co ta trójka pokaże w ekstraklasie. Najlepiej jakiś szybki murzyn ale umiejący grać w piłkę a nie jakiś Momo Cisse. Baniowski * na wypożyczenie. Piotruś Starzyński * dziękujemy! Napastnicy Rodado zostaje no i konieczne bardzo dobry napastnik do niego. Taki, który będzie z nim walczył o nr 1. Sanchez- nie ma sensu, chyba że niewiele zarabia, wtedy jako nr 3 i atmosferić może zostać. Kawała * wypożyczenie. Czyli reasumując: Pożegnać: Broda, Cziczkan, Colley, jeśli to możliwe Uryga, Skrobański, Jaroch, Carbo, Olejarka, Talar, najpewniej Omic, Starzyński. Transfery niezbędne: bramkarz, lewonożny stoper, boczny obrońca, środkowy pomocnik, skrzydłowy, napastnik. Sztab szkoleniowy: na ja bym Maestro Jopa pożegnał z wielką pompą. Nie przekonał mnie do siebie, uważam, że miał dużo szczęścia ale to rozwinę w temacie trenerskim. Natomiast mam też świadomość, że Jop zostanie na stolcu trenerskim. Oby dłużej, niż do pierwszej przerwy na reprezentację* |
bramkarz, prawe skrzydło, środkowy obronca, napastnik, środkowy pomocnik z warunkami fizycznymi.
tak bym to widział jesli chodzi o kolejność emergency |
Cytat:
Generalnie zgoda z jednym wyjątkiem. Po co nam boczny obrońca mając solidną trójkę + w przypadku dobrze przepracowanego okresu przygotowawczego Mikulec. Wystarczy. Chyba, że sztab uzna, że Mikulec przez kontuzję nie dojedzie to trzeba kogoś dobrać. Jak Omić zostaje widziałbym jednego dobrego sp. W przypadku jego odejścia ktoś jeszcze do rotacji. |
Widzę, że sandomingo przestał pajacować i w przypływie normalności dokonał analizy zgodnej z rzeczywistością.
Omić jest wątpliwy - ja go traktuję jak młodego piłkarza, który wchodzi do drużyny i czasem potrzebuje więcej czasu na zaistnienie. Ervin świetnie się czuje w zespole, widać, że jest zżyty z drużyną (dodał też emocjonalny wpis na ig), nawet pomimo ilości otrzymywanych minut od trenera. Nie pokazał do tej pory nic, co napawałoby optymizmem przed zmianą jego pozycji w zespole w następnym sezonie, ale przed sezonem jest długi okres przygotowawczy - może teraz nie złapie kontuzji i przepracuje go w końcu na 100%. Znajdziemy kozaka do środka, to miejsca będzie jeszcze mniej. Na miejscu 5-6 do środka pola - o ile diametralnie nie zmieni się sytuacja finansowa - prędzej miejsce znajdzie się dla takiego Staszaka (o ile wróci do Wisły). |
Cytat:
|
Cytat:
Krzyżanowski zrobił postęp w obronie, natomiast i tak potrzebowałby kolejnego, plus w ataku jest jeszcze słaby. Na prawej Higher, o ile w obronie powinien sobie poradzić to jednak w ataku nie daje nic. Wg mnie jeden zawodnik jest tutaj potrzebny i to bardzo |
Cytat:
Tak przy okazji; Pobijemy rekord Widzewiakow ad ilości karnetów? |
Moze te karnety faktycznie pozostaly niedrogie (choc sa na pewno osoby dla ktorych to duzo) bo ktos dokonal analizy, ze w koncowym rozrachunku lepiej jest sprzedac 20k karnetow za mniejsza jednostkowa cene niz sprzedac 15k za wieksza.
Trzeba tez spojdzec na to z innej perspektywy. Sponsorzy tez pewnie wola aby ich reklamy na stadionie wyswietlaly sie na tle pelnych trybun niz na tle pustych krzeselek. Jesli masz pelny stadion to raz, ze chetnych na wykupienie reklam moze byc wiecej i moga byc sklonni zaplacic wiecej. Czyli to czego nie zarobisz na karnetach odbijesz sobie z nawiazka na reklamach. A taka mi sie jeszcze przypomniala historia. Z drugiej reki co prawda ale jednak. Mam kumpla, ktory pracuje dla Volkswagena w Wolfsburgu i ten kumpel ma kumpla, ktory w Volkswagenie zajmuje sie reklama, marketingiem, sponsoringiem itd. Otoz wedlug niego Volkswagen byl zainteresowany sponsorowaniem Wisly Krakow a bylo to w czasach bojkotu Bednarza kiedy niewiele osob chodzilo na mecze. Podobno jakas delagcja przyjechala na mecz do Krakowa i po tym jak zobaczyli frekwencje to sie wycofali z pomyslu. W centrali szefowie stwierdzili, ze zainteresowanie klubem jest za male i logo VW nie moze byc eksponowane na tle putych trybun bo to zle dla imidzu. Oraz pieniedze oczekiwane przez Wisle byly wedlug nich niewspolmierne do ekspozycji. |
Cytat:
Giger nic nie daje do przodu? Czego jeszcze się dowiem? |
Cytat:
|
Cytat:
1. Nie zgadzam się w tekstem o Jopie, ale to faktycznie do tematu trenerskiego. 2. Bramkarz - tak, potrzeba sprowadzenia "1". Letkiewicz miał świetną jesień, ale wiosną nie pokazał, że można mu zostawić granie jako podstawowego bramkarza w lidze wyżej. 3. Boki obrony - nie zgadzam się, nie ma co tu ruszać, 4 całkiem dobrych łącznie graczy na umowach. W asymetrycznym systemie Giger poza 2-3 meczową zniżką formy jako defensywny prawy obrońca był świetny. Lelieveld zawala czasem z tyłu, ale ofensywnie dokłada dużo. Krzyżanowski prezentuje rozwój (wiadomo 2 kroki do przodu 1 do tyłu), spokojnie może być zmiennikiem. I Mikulec mający przed sobą kolejny okres przygotowawczy, a w top formie potrafił grać świetnie. 4. Środek obrony - tu według mnie zestaw Grujcić/Biedrzycki/Kutwa to za mało. Bo Wiktor jako lider defensywny miał świetną jesień, ale już wiosnę nie bardzo. Kutwa do rozwoju jest super, ale już Grujcić przeciętnie łącznie i w EKS też widziałbym bardziej ławkę u niego. Według mnie przydałoby się sprowadzenie kozaka do środka defensywy. 5. Środek pomocy - Tu absolutnie konieczny jest nowy lider środka pola. Carbo, Igbekeme, Duda - nikt z nich się na lidera środka pola klubu ekstraklasy nie nadaje. Z Omicia też nie wiem czy coś będzie... Reszta to zależy od stanu osobowego (kto z Carbo/Igbekeme/Omic/Staszak zostanie w klubie) 6. Kwartet ofensywny - są Rodado, Julius, Bozić, Duarte i Kuziemka. Konieczne sprowadzenie chociaż jednego kozaka do pierwszej jedenastki i chociaż jednego gracza walczącego z Duarte/Boziciem/Kuziemką o ostatnie miejsce w podstawie + dającego więcej z ławki. Jaki typ graczy? Jop chce grać z Rodado na 10ce, więc środkowy napastnik najprawdopodobniej do pierwszej 11ki. Podsumowując Wzmocnienia absolutnie konieczne: 1. Bramkarz 2. Napastnik/10ka do pierwszej jedenastki, zakładając Erthalera jako skrzydłowego 3. Środkowy pomocnik. Wzmocnienia ważne: 4. Środkowy obrońca 5. Skrzydłowy/Napastnik do rotacji. 6. Środkowy pomocnik do rotacji. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:50. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl