![]() |
z Okocimiem OK nie mam problemów u siebie na osiedlu.
a pamiętasz może cenę Perły? i tak niezłą marżę dają po za granicami lubelszczyzny |
Butelka bodajże 2,59 puszka 2,90 .Ale nie chciałbym Cię w błąd wprowadzić.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Widzę że tu normalnie Perła Boyz powstaje:)
|
Cytat:
|
Cytat:
Perła w puszcze o wiele gorsza, niż w butelce. |
każde piwo w puszce jest gorsze, gdzieś czytałem ze to udowodnione naukowo ze aluminium z puszki wchodzi w reakcje z piwem.
ale czasem lubie se walnąc zmrozonego zywca z puszki duszkiem |
nic nie pobije Kasztelana niepasteryzowanego w butelce. najlepiej wyjety prosto z zamrazarki:) najlepsze piwo ogolnodostepne:D
|
kasztelan był lepszy i tańszy kiedyś , kiedy go tak nie reklamowano w telewizji
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Wie ktoś gdzie dostanę Raciborskie? Jest ono wogóle uchwytne w Krakowie? |
polecam szanownym piwoszom, jeżeli będą przebywać na Podkarpaciu, wstąpić w Leżajsku do Muzeum Ziemi Leżajskiej na ekspozycję browarnictwa
w czasie poznawania tajników powstawania tego cudownego napoju, przewidziana jest degustacja piwa produkowanego przez Browar Leżajsk o smaku jakiego nie idzie uświadczyć ani w wersji butelkowej ani puszkowej :) |
Cytat:
|
Ja ogólnie preferuję wódkę, ale piwko też lubię najlepsze są Dębowe, Tatra mocne, OK i OK czarne.
Mam pytanie jakie jest najmocniejsze piwo i gdzie je można dostać? |
W studenckich czasach trafiłem na Amsterdam Super Strong- coś około 12% alc. I szczerze mówiąc więcej takich wynalazków nie znam i nie pijam bo mi nie smakują. Co do preferencji piwnych:
na+ -Pilsner Urquell; -Żywiec (choć z roku na rok coraz gorszy chyba) -Łomża -kiedyś OK (teraz już tez raczej rzadko go kupuję) -czeski Kelt (choć też nie tak smaczny jak kiedyś) na- wszelkie Tyskie, Żubry, Warki, Tatry, Harnasie- piwa te nie mają dla mnie żadnego charakteru, żadnej goryczki, typowe sikacze |
Cytat:
|
na + bym Lecha zakwalifikował :)
|
Cytat:
Co do kasztelana to niestety odkąd zaczęły się reklamy, to obniżył się poziom piwa. Prawdziwy kasztelan był kiedyś dostępny w małej knajpce przy Wawelu. Niestety teraz to piwo smakuje coraz gorzej. Cytat:
A z polskich to chyba Van Pur |
Cytat:
tylko ostrożnie pij http://www.wprost.pl/ar/204078/Piwo-...60-procentami/ |
Cytat:
|
Cytat:
|
Z masówek tylko Perła. Najlepsze, a na dodatek tanie, szkoda,że u mnie w 1 sklepie i muszę po nie spory kawałek leźć,ale warto:)
|
Cytat:
A Żywiec wkrótce będzie miał (lub już ma) ujęcie wody... z jeziora. |
ostatnio popijam Ciechana Mocnego i Wybornego. polecam. swietne piwka niepasteryzowane.
wogole to polecam zajrzec do sklepu na Kobierzynskiej 61. pytanie troche odbiegajace od tematu - ktora wodka najlepsza z: Stock, Zoladkowa Gorzka Czysta de Luxe, Wyborowa, Palace, Maximus, Sobieski? ew. jakas inna w rozsadnej cenie. |
Cytat:
|
wiesz jak to z wódkami, każdy lubi inną....
....ale obecnie mamy chyba dość wyraźny duet na czele: Żołądkowa de Luxe i Wyborowa, w przypadku tej pierwszej na pewno działa pewien efekt nowości który zaraża coraz szersze kręgi, natomiast Wyborowa się trochę "przejadła", niemniej dalej utrzymuje świetną jakość |
Cytat:
Pozdro ! |
Cytat:
Teraz kilka słów o piwie. Ostatnio trafiłem na piwa z browaru "Koreb", niby mającego 600-letnią tradycję i jak to małe browary robią piwa niepasteryzowane. Wypiłem 3 rodzaje i mogę polecić jedynie piwo Łaskie Świeże. Fajne w smaku, nie czuć bardzo goryczki i jest ono bodaj niefiltrowane bo pływają takie trociny bodaj drożdży? Inne piwo Łaskie - smak miało podobne do piwa które było na Litwie w centrum gdzie sprzedawali z takich beczek podczas meczu jak byliśmy. Nie potrafię tego smaku ocenić. Jak jakaś stara cola z domieszką czegoś. Dramat. Poszło do zlewu. Ostatnie, Herbowe to piwo ciemne, korzenne i w miarę fajny smak. Trochę za słodkie, można sądzić że coś dosypują ale to domysły. Piwa te kupiłem na straganie produktów regionalnych i cena butelki wynosiła 5 zł. Drogo, jak cholera a jakość nie jest zbytnio adekwatna. |
jeśli chodzi o wódki to polecam Luksusową, niegdyś zapomniana powróciłą w nowych butelkach z nową jakością, mimo że nazwa zobowiązywałaby do wysokiej ceny, cena jest bardzo dobra. Gorzka de luxe tylko z supermarketów, w osiedlowych sklepach jest już wiele "imitacji" tej wódki i na drugi dzień głowa pęka. Wyborowa jak zawsze trzyma poziom, jednak jest troszkę droższa od wspomnianych.
|
Ostatnio zrobiłem piwne tournee po kilku krajach i muszę przyznać, że nasze krajowe piwa nie są najgorsze. Niestety, ale obecnie większość znanych browarów w tych krajach należy już do międzynarodowych koncernów (Calsberg, Haineken) i jakość piwa uległa pogorszeniu. Nie mniej jednak można napić się czegoś ciekawego i niespotykanego jak np. Dreher na Węgrzech.
Węgry: Borsodi - zwykły popularny sikacz pokroju Królewskiego, albo Warki Soproni - niezły pils, z charakterystyczną goryczką Ilzer - ciekawe, słodkawe piwo, ale brakuje w nim voltów Dreher - chyba najlepsze piwko w tym kraju, całkiem mocny koźlak (alk. 7,4%) o ciemnej barwie i o charakterystycznym słodko-goryczkowym smaku Słowacja: Snadny Mnich - dobrej jakości jasne piwo z ciekawą goryczką, lekkie 4,3% alko, mocniejsza wersja kiedyś lepiej smakowała :/ Kelt - jeden z lepszych pilsów na Słowacji, alk. 5% Czechy: Kozel - jak zwykle dobry Kozelek, niby tylko 4%, ale to piwo smakuje zawsze :) Staropramen - standardowe czeskie piwo, bez historii Austria: Zipfer - ciekawa butelka, a i piwko nie najgorsze, bardzo jasne i lekkie, powiedziałbym że trochę babskie :p Stiegl - tanie piwko, ale w sumie całkiem przyjemny pilsik Gosser - całkiem mocny lager o dość intensywnym smaku, ale też bez rewelacji |
W Lidlu oryginalny Budweiser jest właśnie po 2,50. Mi smakuje,już się zaopatrzyłem w większą ilość:)
|
Cytat:
|
Dokładnie ten.
|
Polecam takie browary jak Grybów, Racibor, Ciechan. :)
|
Swoją drogą, ja z kolei polecam bardzo "Regionalne z Warmii i Mazur" - kilka ich piłem - miodne, orkiszowe, "irish beer", wiśnia w piwie - każde lepsze od poprzedniego. Jakby ktoś widział je w Krakowie, prosiłbym o info na pw :)
|
Cytat:
|
Cytat:
dla chętnych - http://www.bk.com.pl/ ech, widzę, że najbliżej w Tarnowie ;< |
Piwa tego wspaniałego browaru kupisz w sklepie na Kobierzyńskiej. Polecam Ci jeszcze oprócz tych co wymieniłeś Świeże oraz Rześkie.
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:24. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl