Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat dla smakoszy piwa (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1328)

Byku 08.06.2010 18:19

W Katedrze na Poselskiej również znajdziecie sporo piwek.

Kameleon 08.06.2010 18:34

Widzieliście gdzieś w Krakowie Łomżę niepasteryzowaną w bączku?

DrewniaQ 08.06.2010 19:59

Mi ostatnio posmakowało Irlandzkie Mocne, lecz ponoć przestali produkować :/
Ciechana Wybornego lubię od czasu do czasu, tak samo Stouta.

Q13SON 08.06.2010 20:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kameleon (Post 910738)

Polo Market na Bohaterów Września

LoRd 08.06.2010 20:46

Raz jeszcze w sprawie roboty własnego piwa. Pił ktoś z was kiedyś takie ? Zakładam, że po poważnym wzięciu się za temat uważyłbym takie piwo jak w przepisie tylko czy ono by smakowalo osobie, która dotychczas piła "koncerniaki". A przepisów pewnie mniej więcej tyle ile piwowarów ... i jak tu wybrać

mic 08.06.2010 20:49

Mozna w Krakowie kupic gdzies Bulmersa? (Irlandzki 'jabol' ;) )

Pytalem kiedys... w Almie nie ma

DominoForza 08.06.2010 20:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LoRd (Post 910910)
Raz jeszcze w sprawie roboty własnego piwa. Pił ktoś z was kiedyś takie ? Zakładam, że po poważnym wzięciu się za temat uważyłbym takie piwo jak w przepisie tylko czy ono by smakowalo osobie, która dotychczas piła "koncerniaki". A przepisów pewnie mniej więcej tyle ile piwowarów ... i jak tu wybrać

pilem takie piwo i mnie odpychalo jak cholera,nie wiem moze zle dobrane skladniki ale da sie wyczuc ze to nie zwykla pucha
takie cos to bylo http://www.allegro.pl/item1064454516...rowar_23l.html

Pan Jotka 08.06.2010 21:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arturo Qr2nów (Post 910646)
W końcu widzę smakosza :-D

Faktycznie piwa ostatnimi czasy się popsuły, szczególnie typowe "koncerniaki". Niegdyś całkiem dobre: Żywiec (fajna goryczka), Tyskie, czy zielony Okocim (tuż po wielkim powrocie) dziś są nijakie. A do rankingu Marszałka dodałbym: Amstel, Grolsch, Budweiser Dark Lager, Guiness.

PS. Zna może ktoś jakąś knajpkę z dużym wyborem polskich (i nie tylko) piw?

Jest taka w Warszawie przy ul Foksal. Wybór taki że głowa mała. Niestety ceny także i najtańsze rodzime to 10 PLN za 0.5 L...

Marszałek 09.06.2010 11:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WHITE*STAR (Post 910722)

Nie lubię tych wielce popularnych piw jak Lech, Carlsberg, Tyskie i Żywiec.

Bo tego nie da się pić a co dopiero lubić. Dodałbym jeszcze takie coś jak Heineken. To są browary,które mają kasę na reklamę a ich piwska są tworami marketingowymi niczym więcej. Jest wyrobiona moda na w/w piwa. A dobre to w ogóle nie jest.

Jeszcze z lepszych piw poleciłbym z pełną odpowiedzialnością piwo gronkowe. Dzień,dwa ma datę przydatności. Dobre. Nie znakomite ale dobre. Dostępne w sklepach alkoholem,czy w marketach są nie wiem, nie chodzę do tak owych.

Poruszony został temat wódki. Kilka spostrzeżeń, smakowo - obyczajowych. Za dobrą wódkę ciężko uznać Sobieskiego, Absolwenta. Może się coś zmieniło w tej kwestii ale skoro ładują się na rynek amerykański to nie sądzę aby jakość poprawili. Dobra jest natomiast wódka o miłej nazwie - Stock. Obojętnie wchodzi,niczym płyn ustrojowy. Podobnie czysta żołądkowa. Wyborowa także daje radę. Niemniej jest to kwestia smaku,wyrobienia,gustu. O wódce i jej walorach ciężko dyskutować niźli o piwie. Ale jest jedna rzecz,która nie powinna podlegać dyskusji i być oczywista a widzę,że nie jest. Otóż wódkę podajemy zmrożoną. Podać wódkę o temperaturze pokojowej uważam za sabotaż. Jest to mniej więcej tak samo dobre i sensowne jak picie zimnej kawy rano. U cioci na imieninach podają ciepłą wódkę i robią z niej szumnie zwany napój,drinkiem. Znaczy wódka ciepła plus ciepły sok pomarańczowy. I wytrzymać takie coś. Makabra. A pić trzeba,bo ileż na trzeźwo człowiek wysiedzi u cioci na imieninach. No ale każdy wie w co się ładuje idąc na imieniny. Niemniej idąc do lokalu, chyba oczywistym powinno być,że wódkę w kieliszkach podają zmrożoną. No to się nie zdziwcie jak tak nie będzie. Także nie denerwujcie się jak dostaniecie wódkę ciepłą w kieliszku 40 mln, a liczone jest jak za 50 tkę. To jest chyba norma. Oszukiwanie to oczywista rzecz w Polsce więc nie robi to na mnie wrażenia. Ale ciepła wódka już tak,i to bardzo. Tym bardziej jak lokal che się mienić nie wiadomo jaki a wódkę ciepłą podają. A kelner jest wiele zdziwiony jak mu mówię,że chcę zmrożoną wódkę. Dlatego w Krakowie polecam knajpy mniej znane,takie na uboczu. Lub bary hotelowe. Nie dość,że zmrożona wódka to i kieliszki. No ale to hotele, tam mają światowe standardy.
Nie chcę za bardzo wchodzić w jakoś lokali w Krakowie a ceny,bo to osobny temat ale wódka ciepła w zasadzie jest wszędzie normą. Dlatego sami się szanujmy i wódkę taką jak Pan Bóg przykazał pijmy, zimną,schłodzoną. Aby pić i się delektować a nie pić i wymiotować.

AYALA 09.06.2010 11:27

z wiekiem człowiek zaczyna gustowac w mocniejszych piwach dlatego bardzo lubie Śląskie 7 % i Książ Czarny Specjał.

Zbychu 10.06.2010 16:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 911238)
z wiekiem człowiek zaczyna gustowac w mocniejszych piwach dlatego bardzo lubie Śląskie 7 % i Książ Czarny Specjał.

Dla mnie mocne piwa to Kaper i Porter Żywiecki(około 9%) oraz(ale to jedynie okazjonalnie) Amsterdam maxmiator(11%)

DominoForza 10.06.2010 17:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 911229)
Bo tego nie da się pić a co dopiero lubić. Dodałbym jeszcze takie coś jak Heineken. To są browary,które mają kasę na reklamę a ich piwska są tworami marketingowymi niczym więcej. Jest wyrobiona moda na w/w piwa. A dobre to w ogóle nie jest.

Jeszcze z lepszych piw poleciłbym z pełną odpowiedzialnością piwo gronkowe. Dzień,dwa ma datę przydatności. Dobre. Nie znakomite ale dobre. Dostępne w sklepach alkoholem,czy w marketach są nie wiem, nie chodzę do tak owych.

Poruszony został temat wódki. Kilka spostrzeżeń, smakowo - obyczajowych. Za dobrą wódkę ciężko uznać Sobieskiego, Absolwenta. Może się coś zmieniło w tej kwestii ale skoro ładują się na rynek amerykański to nie sądzę aby jakość poprawili. Dobra jest natomiast wódka o miłej nazwie - Stock. Obojętnie wchodzi,niczym płyn ustrojowy. Podobnie czysta żołądkowa. Wyborowa także daje radę. Niemniej jest to kwestia smaku,wyrobienia,gustu. O wódce i jej walorach ciężko dyskutować niźli o piwie. Ale jest jedna rzecz,która nie powinna podlegać dyskusji i być oczywista a widzę,że nie jest. Otóż wódkę podajemy zmrożoną. Podać wódkę o temperaturze pokojowej uważam za sabotaż. Jest to mniej więcej tak samo dobre i sensowne jak picie zimnej kawy rano. U cioci na imieninach podają ciepłą wódkę i robią z niej szumnie zwany napój,drinkiem. Znaczy wódka ciepła plus ciepły sok pomarańczowy. I wytrzymać takie coś. Makabra. A pić trzeba,bo ileż na trzeźwo człowiek wysiedzi u cioci na imieninach. No ale każdy wie w co się ładuje idąc na imieniny. Niemniej idąc do lokalu, chyba oczywistym powinno być,że wódkę w kieliszkach podają zmrożoną. No to się nie zdziwcie jak tak nie będzie. Także nie denerwujcie się jak dostaniecie wódkę ciepłą w kieliszku 40 mln, a liczone jest jak za 50 tkę. To jest chyba norma. Oszukiwanie to oczywista rzecz w Polsce więc nie robi to na mnie wrażenia. Ale ciepła wódka już tak,i to bardzo. Tym bardziej jak lokal che się mienić nie wiadomo jaki a wódkę ciepłą podają. A kelner jest wiele zdziwiony jak mu mówię,że chcę zmrożoną wódkę. Dlatego w Krakowie polecam knajpy mniej znane,takie na uboczu. Lub bary hotelowe. Nie dość,że zmrożona wódka to i kieliszki. No ale to hotele, tam mają światowe standardy.
Nie chcę za bardzo wchodzić w jakoś lokali w Krakowie a ceny,bo to osobny temat ale wódka ciepła w zasadzie jest wszędzie normą. Dlatego sami się szanujmy i wódkę taką jak Pan Bóg przykazał pijmy, zimną,schłodzoną. Aby pić i się delektować a nie pić i wymiotować.

nie zgodze sie z Toba kolego ,zbrodnia jest stawianie w jednej lidze Absolwenta i Sobieskiego.Jak zaczynalem "przygode" z wodka to absolwent byl nie bardzo dobra wodka a dobra i zjadliwa ,teraz to tylko wspomnienie Sobieski jest mniej wiecej do niej jak Polska reprezentacja nie do Hiszpanow a do Portugalii czyli tak czy siak duzo lepsza.Wodka Stock jak wchodzila bardzo mi wpadla w gardlo ale kupilem ja na dwie imprezy z rzedu i calkiem inny alkohol ,czysta zoladkowa ok ona kiedys i dzis jest ok ,jesczcze jej kuzynka "delux" jak pajeczyna w kieszenie to wole ja od absolwenta.Wiadomo nie ma to jak wodka Finlandia limonka :) ale na czeste "degustacje" oproznila by kieszen do zera ,sa tansze i dobre alkohole :) Soplica , Sobieski, i zawsze dobra Wyborowa

Marcinkrakwoj 10.06.2010 17:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kameleon (Post 910738)

widzę że jesteś z Nh więc Ci powiem że bliżej masz ją na Placu Bieńczyckim w takim sklepie z tyłu obok Awiteksu.

WALDI TSW 10.06.2010 17:24

Ostatnio posmakowalem Kasztelana i jest to naprawde zajebiste piwko POLECAM

Kamil 10.06.2010 17:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DominoForza (Post 911906)
nie zgodze sie z Toba kolego ,zbrodnia jest stawianie w jednej lidze Absolwenta i Sobieskiego.Jak zaczynalem "przygode" z wodka to absolwent byl nie bardzo dobra wodka a dobra i zjadliwa ,teraz to tylko wspomnienie Sobieski jest mniej wiecej do niej jak Polska reprezentacja nie do Hiszpanow a do Portugalii czyli tak czy siak duzo lepsza.Wodka Stock jak wchodzila bardzo mi wpadla w gardlo ale kupilem ja na dwie imprezy z rzedu i calkiem inny alkohol ,czysta zoladkowa ok ona kiedys i dzis jest ok ,jesczcze jej kuzynka "delux" jak pajeczyna w kieszenie to wole ja od absolwenta.Wiadomo nie ma to jak wodka Finlandia limonka :) ale na czeste "degustacje" oproznila by kieszen do zera ,sa tansze i dobre alkohole :) Soplica , Sobieski, i zawsze dobra Wyborowa

przeciez czysta zaladkowa a delux to to samo :)

Ela 10.06.2010 19:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LoRd (Post 910910)

To zależy jaki rodzaj piwa chcesz robić. Jeśli zrobisz starannie - to moim zdaniem, powinno Ci wyjść piwo o kilka klas lepsze niż koncerniaki. I nie obawiaj się , że nie będą Ci smakować :-)

Moje pierwsze zetknięcie z piwami domowymi mialo miejsce mniej więcej 8 lat temu i od tej pory popularne piwa piję tylko gdy nie mam innego wyjścia ;)
Staram się pić te z mniejszych browarów ( probje wyszukiwać nieszablonowe piwa ) lub minibrowarow.
Ostatnim moim odkryciem są piwa wędzone.Szczególnie polecam Schlenkerla z Bambergu.

http://www.beerme.com/graphics/brewery/0/634/2089.jpg

Koźlaki też są ok ;)

DominoForza 10.06.2010 19:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamil (Post 911921)
przeciez czysta zaladkowa a delux to to samo :)

sorki zle doczytalem :) chodzilo mi w sensie o http://a01.cdn.a.pl/zdjecie-12154/zo...500ml-Full.jpg moj bład ,szkole skonczylem w maju i sa efekty :P

saklak1906 10.06.2010 20:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zbychu (Post 911896)
Dla mnie mocne piwa to Kaper i Porter Żywiecki(około 9%) oraz(ale to jedynie okazjonalnie) Amsterdam maxmiator(11%)

Ostatnio bylem na imprezie i poczastowano mnie mocnym piwem Tennys ile to mialo nie wiem ale padlem w polowie trzeciego, w smaku nie najlepsze ale robote robi.
Z mocnych tylko Okocim Mocne w butelce

Ofsajd 15.07.2010 20:06

ostatnio wśród moich znajomych popularne stało się piwo produkowane przez Carlsberga Polska zwane Kasztelanem, całkiem dobre, reklamowane jako piwo niepasteryzowane, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć.

emj10 15.07.2010 20:24

Oczywiście, że to ściema. Jak widzisz, że piwo jest z którejś większych firm od razu odkładaj na półkę :)
http://wildwezyr.wordpress.com/2010/...rowaru-sierpc/

Co do niepasteryzowanych to obecnie dobrą renomę mają:
- Ciechan
- Żywe
- Dawne
- Koźlak z browaru Amber

Ofsajd 15.07.2010 20:55

właśnie gdzie można kupić Ciechana? Ostatnio piłem go chyba z rok temu w Omercie na Kazimierzu. Można to kupić gdzieś w sklepie?

Lewy'88 15.07.2010 21:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ofsajd (Post 935434)
właśnie gdzie można kupić Ciechana? Ostatnio piłem go chyba z rok temu w Omercie na Kazimierzu. Można to kupić gdzieś w sklepie?

jaja właśnie miałem się o to pytać bo kumpel zajebiście polecał, miodowy ponoć, już z miesiąc szukam tego piwa i nie mogę znaleźć :) obskoczyłem wszystkie supermarkety i nigdzie nie było.. jak będzie to w jakimś sklepie stricte z piwami, wiem że taki jest na Salwatorze chyba. A do kasztelana, on nie jest pasteryzowany, ale ma jakieś konserwanty, wystarczy popatrzeć na datę ważności, która nie różni się od normalnych piw, a nie pasteryzowane powinny trzymać mniej znacznie

Ofsajd 15.07.2010 21:08

w zwykłym supermarkecie raczej takich piw nie znajdziesz, ale może w jakimś bomi, albo almie będzie, w końcu tam mają sporo takich oryginalnych/ ekskluzywnych rzeczy

pawelwislak 15.07.2010 21:12

No to panowie uratuje was :D

Ciechanki i piwka z tzw browaru regionalnego z mazury czyli Wiśnia w piwie oraz miodne można znaleźć w dwóch sklepach w cenach około 4,5zł plus 50gr kaucji za butelkę znaczy się dokładnie znalazłem dwa sklepy jeden to alkohole gdzieś po drodze między miodową o dietla idąc od miodowej będzie to po lewej drodze tak gdzieś w środku drugi to monopolowy na rogu św gertrudy i św sebastiana

MBu 15.07.2010 21:17

Na Ruczaju, a dokładniej na Kobierzyńskiej 61 jest sklep z bardzo dużym wyborem piw, jest m.in. Ciechan, wyborny 2,60+kaucja, miodowy 4+kaucja.

Ofsajd 15.07.2010 22:05

no to się w najbliższym czasie przejadę na Kobierzyńska ;) w każdym razie dzięki!

Byku 16.07.2010 08:17

Dokładnie również polecam ten sklep na ruczaju.
Dobre ceny i niesamowicie duży wybór piw.
Ciechan miodowy jest rewelacyjny :)) W okolicach rynku można go znaleźć w katedrze na poselskiej.
Cena 8zł.

DominoForza 24.07.2010 19:00

ciekawa promocja w oszolom w bonarce carlsberga 6 szt + lodoweczka na te piwka za 17 zl taka torebka z folia termo.
Fajny wzor puszeczki =P z haslem "za kim jestes " :lol:

spartan 25.07.2010 20:24

Zabawiłem wczoraj w Ostravie trafiając do knajpy:
http://www.u-doktora.cz/?pg=foto&id=37

Ponieważ miasto nie jest daleko od polskiej granicy może ktoś zechce w celach turystyczno poznawczych skorzystać z okazji.
Największą atrakcją gospody jest to, że piwo nalewa się samemu. Niebywała radość, pogłębiona tym, że jest to piwo niepasteryzowane tzw "z tanku" czyli przepompowywane z cysterny pod ciśnieniem bez dostępu powietrza. Smakuje lepiej niż tzw beczkowe. Ten rodzaj knajp jest nowością nawet na czeskim piwnym rynku. (oprócz Ostravy wiem o 2 miejscach w Pradze i po jednym w Brnie, Karlovych Varach i Pilznie) Cena 28 koron czyli ok 4,5 zł co jest ceną odrobinę wyższą niż w zwykłej gospodzie.
Jedzenie także droższe niż w pozostałych gospodach (ale nadal trochę tańsze niż w Krakowie).
Godne polecenia....

DrewniaQ 28.07.2010 21:05

Będąc nad morzem testowałem piwa, których u nas nie widziałem.

1. Amber- Mocny Red
http://www.browar-amber.pl/upload/mo...NYred_duze.jpg
Kwaskowe, nie urzekło mnie zbytnio.

2. Remus
http://www.browar-amber.pl/upload/mo...REMUSIduze.jpg
Trochę lepsze niż typowe masówki, bez specyficznych cech.

3. Specjal
http://www.zywiectrade.pl/upload/bin...jal_jp_new.gif
Typowy koncerniak.

Jurand 28.07.2010 21:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez spartan (Post 944086)
(oprócz Ostravy wiem o 2 miejscach w Pradze i po jednym w Brnie, Karlovych Varach i Pilznie)

A mógłbyś podać namiary na te miejsca w Pradze? Wypadałoby odwiedzić przy kolejnej wizycie w tym mieście :)

spartan 28.07.2010 21:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jurand (Post 946254)
A mógłbyś podać namiary na te miejsca w Pradze? Wypadałoby odwiedzić przy kolejnej wizycie w tym mieście :)

Veleslavínova 3 - niedaleko Rynku Staromiejskiego
Hálkova 6 - w pobliżu Vaclavskeho Namesti

Czyżbyś był wspomagać Amicę? :lol:

Piotrek87 28.07.2010 21:51

na ulicy Krowoderskiej (zaraz za Placem Słowiańskim idąc od Basztowej) od niedawna otwarty sklep z piwami z browarów polskich, czeskich browarów regionalnych. Polecam wizytę w tym sklepię naprawdę duży wybór wyśmienitych piw (np. piwka z browaru Amber koło Gdańska: Koźlak, Grand, Złote Lwy, Żywe i wiele innych)

laurence 28.07.2010 22:01

Ja gorąco zachęcam do spróbowania piwa o nazwie "Żywe". Z tego co wiem można je dostać w Tesco ale taniej o dziwo widziałem je w Almie. Cena około 3,5 zł.
A prezentuje się tak:

http://www.forumbrzeg.pl/ppadd/files/zywe_118.jpg

http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...1t:429,r:0,s:0

Furbyy 29.07.2010 00:28

Gdzie w Krakowie można nabyć coś takiego, i ile kosztuje ?
http://img405.imageshack.us/img405/2...rsstout.th.jpg

crazykaro 29.07.2010 09:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Furbyy (Post 946353)

Na allegro. Wątpie że dorwiesz takie coś w Krakowie
http://allegro.pl/listing.php/search...=coopers+stout

DrewniaQ 29.07.2010 12:47

http://sklep.technica.pl/szklo_gastr...linz-3821.html !!!!

Taką szklankę chcę! Gdzie można dorwać w Krakowie pojedynczo, jakieś sugestie? W Hipermarketach mały wybór, jak w ogóle coś jest.

Arkas 01.08.2010 14:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Furbyy (Post 946353)

Ostatnio widziałem w Tesco na Kapelance, ale nie wiem czy dokładnie taki sam smak.

ted 02.08.2010 10:30

Znacie w Krakowie knajpy gdzie podają piwa w litrowych kuflach?

Oraz w których sklepach znajdę Perłę chmielową ?

LuKaS TSW 02.08.2010 10:35

Co do perły chmielowej to ja kupuję w carrefurze w galerii krakowskiej,jest tylko w tym markecie na samej górze,carrefur zakopianka również widoczna i ostatnio znalazłem w sklepie monopolowym całodobowym na rogu Czarnowiejskiej z Miechowską ,niedaleko Yakuzy(w samej yakuzie również dostępna).Mają tam sporo takich mniej znanych piwek,no i przedewszystkim Okocim O.K.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:13.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl