![]() |
Cytat:
|
Cytat:
Polecam Świeże |
Ja ostatnio szukam ciekawych polskich piw. Próbowałem już Ciechany, Raciborskie, Naturalne, Żytnie, Pilsweisnera i jeszcze parę których nie pamiętam i muszę przyznać że te wszystkie szeroko reklamowane piwa są słabe.
Ulubione piwo jasne to Budweiser a z "innych" to Ciechan Miodowy. |
ja od kilku lat pije biozny czyli Żubry.
|
Miodne z Kormorana bardzo mi podeszło! Ciechan miodowy-nie!
|
z kolei ja wczoraj pijąc miodne się mocno rozczarowałem, Ciechan o niebo lepszy :)
|
To mamy na odwrót ;]
|
a ja pozdrawiam amatorów Okocimia O.K. , które sam bardzo lubię.
...i jeszcze Dębowszczak . |
a moj ranking jest nastepujacy:
1) Lech 2) Lezajsk 3)Zywiec 4)Modelo (meksykanskie) 5)Warka 6)Tyskie |
maro olTskul - teraz ok to już nie to samo niestety.... Najlepsze były te co szły na eksport w butelkach 0,33
ale te "krajowe" 0,5 też niczego sobie. Przez pewien czas okeja miało nie być, zniknął ze sklepów, ale ludzie w Brzesku i okolicach siętak wkurzyli, że wznowili produkcję. Ale niestety, jest gorsze. |
Spotkaliście się Panowie w Krakowie gdzieś z amerykańskim budweiser-em? Ostatnio szukałem po supermarketach i wszędzie tylko czeskie można znaleźć.
Taką ma etykietę: http://worldcupcsr.files.wordpress.c...ser-label1.jpg |
Szczerze mówiąc, nigdy nie widziałem tego amerykańskiego Budweisera. Jako, że jestem fanem tego oryginalnego czeskiego to sam miałbym ochotę sprawdzić czy Amerykanie aż tak dobrze go podrobili.
Tak już mówiąc o amerykańskich, ostatnio miałem okazję w Niemczech wypić Duff Beer, czyli piwo Homera Simpsona. No cóż... zapach tego piwa jako taki, a w smaku już tragiczny przy pierwszym łyku. No, ale później jak już ten metaliczny smak zostanie to idzie całkiem całkiem. Wykreowano nieźle markę, ale piwo pierwszej jakości nie jest. |
1. Warka, czerwona;
2. Harnas 3. Lech(zielony, nie niebieski...) 4. Tyskie(niestety dopiero na 4 miejscu bo sie zjebalo...) |
Skoro temat dla smakoszy piwa to chciałbym podnieść kwestię ważenia piwa we własnym zakresie.
Probował ktoś się za to zabrać ? jak to wygląda orientacyjnie z ceną początkową nabycia sprzętu i później produkcji ? Wiem, że w knajpach które robią własne piwo (wiem gigantyczne ilość w porównaniu z domowy spożyciem chociaż ... kto wie xD) to na pewno im wychodzi taniej za kufel produkcja niż zakup w koncernie. Sądzę, że to by mogła być ciekawa przygoda naważyć sobie własnego piwka a nie pić takie sikacze jak np na juwenaliach sprzedają. |
Cytat:
http://www.allegro.pl/item1059878989...tr_gratis.html |
1. Porter Żywca.
2. Paulaner 3. Smocza Głowa Wg mnie tylko te piwa da się jeszcze pić. Reszta to już tylko gaz z jakąś cieczą. Ani one do głowy nie uderzają,ani nie smakują. Jedyne co powodują to wzmożoną pracę nerek i nóg. |
Cytat:
|
Cytat:
http://www.browamator.pl/ Na tej stronie masz wszystko od A do Z. Lepszych fachowców jeśli chodzi o domowe piwa nie ma. Warto zacząć przygodę z warzeniem. Żaden "koncerniak" nie ma takiego smaku :-) p.s. Na takie piwko się ostatnio natknęłam w sklepie. Bardzo spodobała mi się etykietka ;) : http://img37.imageshack.us/img37/7466/19061.jpg |
Mam kuzyna po piwowarstwie. Mówił mi że można samemu w domowych warunkach nawarzyć piwa, i ma ono nieporównywalny smak do tych "kupnych". Podobno warto spróbować. A i satysfakcja musi być ogromna. :)
|
Cytat:
Ten, o którym mówimy czyli amerykański, potocznie jest nazywany Bud, niestety często mylony z Budweiserem. Nie ma sensu się sprzeczać na ten temat, bo nazwa pochodzi od Budejovic, gdzie powstał browar tego piwa. |
Mnie bardzo interesuje jakim sposobem "Kasztelan" jest niepasteryzowane a ważność ma kilka miesięcy.
Ostatnio zaintrygowała mnie w sklepie nazwa piwa "Ale Ale", lecz niestety nazwa tylko fajna. Smak gorzki i taki ciężki jakby. A kto lubi goryczkę w piwie polecam "Złote lwy". |
Właśnie - co powiecie o tym Kasztelanie...? Przymierzam się do jego zakupu w kilku egzemplarzach, bowiem Mundial się zbliża, to i człowiek bardziej wzmożony "apetyt na picie" będzie miał. :D
|
Cytat:
A co gwarancji to piwa niepasteryzowane mają tak z 2 miesiące gwarancji. Poza tym to że piwo jest mętne nie znaczy że jest niepasteryzowane, a nazwa może być chwytem marketingowym |
Cytat:
Wystarczy je dobrze zakabzlować :) |
Cytat:
http://mojdrink.pl/newsy/113.jpg Faktem jest, że Jankesi mówią na to Bud.Bo oni w ogóle maja tendencje do skracania wszystkiego.Tyle tylko , że Bud używaja częsciej w wersji Bud Light(tak--takie piwa sa syfiaste po tamtej stronie oceanu). A o zwykłym mówią BADŁAJZER :) |
Cytat:
Faktycznie piwa ostatnimi czasy się popsuły, szczególnie typowe "koncerniaki". Niegdyś całkiem dobre: Żywiec (fajna goryczka), Tyskie, czy zielony Okocim (tuż po wielkim powrocie) dziś są nijakie. A do rankingu Marszałka dodałbym: Amstel, Grolsch, Budweiser Dark Lager, Guiness. PS. Zna może ktoś jakąś knajpkę z dużym wyborem polskich (i nie tylko) piw? |
Ja ostatnio smakuję poniższe:
- Paulaner - Grolsch - Grosser - Staropramen - Weizen Bier ( z browaru z Piotrkowa Trybunalskiego ) Większość nabywam w Almie :) |
Polecam ostatnio reklamowaną Łomże, złapałem się za nią dzięki temu tematowi jakieś pół roku temu i piję do dzisiaj, niestety w najbliższym sklepie same "koncerniaki". Łomża trzyma fason cały czas, zobaczymy czy się nie zepsują po aktualnej kampanii medialnej. Z "koncerniaków" przyjmuję jeszcze biały okocim ( z tańczącą parą ) oraz portera żywieckiego.
Nie ma jak wielokrotnie tu wymieniane piwka z małych browarów, jeśli tylko coś wypatrzę to testuję i szczerze mówiąc chyba nigdy się nie zawiodłem. |
Cytat:
Zawsze pozostaje tani i dobrey Harnol :) |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Widział ktoś gdzieś "Raciborskie" ? Poluje na niego ale nigdzie go kupić nie można... |
Cytat:
|
Ja teraz głównie pije piwa niepasteryzowane a najczęściej to :
Żywe Piast niepasteryzowany Kasztelan niepasteryzowany nie wiem czemu ale Żywiec mi teraz w ogóle nie smakuje,jakby za bardzo gazowany czy coś... z "masówek" jak już coś piję to Okocim zielony. |
1.Carlsberg
2.Żywiec 3.Heineken 4.Warka czerwona, Tyskie kiedyś lubiłem ale strasznie się zepsuło..Piłem wspomnianego przez kogoś Goelsha i jak dla mnie jest tak jakby za słony ;p |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ostatnimi czasy zawsze 1 lokatę zajmowało u mnie Tyskie Gronie ale od pewnego czasu być możliwe że z monotonii napiłem się Żywca i całkiem całkiem. Tak wiec:
1: Żywiec 2:Warka czerwona 3:Mosel Bier 4:Tatra Pils 5:Leżajsk niebieski Pewnego razu kupiłem u siebie 2 Żubry w puszce i i mój nie fart polegał na tym że oba były zepsute. :lol: , innego próbując nowych skosztowałem Wojaka zielonego i muszę przyznać że w skali dostał 3,5/5. Będąc na wczasach we Francji napotkałem taki o to trunek - polecam. Za to w Bristolu jest popyt na nasze alkohole duży pełne półki Żywca,Tyskiego, Lecha :D Mosel Bier dobre piwo w butelce 0,33l poręczne a zarazem ... fajnie leci:lol: http://i49.tinypic.com/15hnza9.jpg badź wyraźniejsza puszka http://i46.tinypic.com/23js7o.jpg |
Cytat:
moja hot lista 30 ton zywiec, a nie pogardze :) Harnaś, Książ,Wojak czarny,Łomża,Perła mocna,Żubr,Warka wiadomo ze od nastroju tez zalezy jak chce ktos szybko impmreze skonczyc to pare wojakow czarnych,albo Kapery i kimono a tak dla smaku do Zywiec albo cos podobnego :) >dlaczego nie ma tematu o smakoszach mocniejszych trunkow :):D |
Cytat:
|
1. Perła Chmielowa
2. Kasztelan (niepasteryzowany) 3. Leżajsk (niebieski) Nie lubię tych wielce popularnych piw jak Lech, Carlsberg, Tyskie i Żywiec. |
Kupując piwo patrzcie na datę produkcji, im wcześniej je spożyjecie tym lepiej oraz na opakowanie ( im bardziej nosi ślady działania warunków atmosferycznych tym gorzej.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:37. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl