Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Kibice Wisły o ekstraklasie ogółem z nami czy bez (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=10967)

krysztal 02.05.2026 10:24

Patrząc na terminarz to spadek parchatych to nie jest jakieś sci-fi.
Akurat mijanka z nimi zastąpi mi derby na kilka lat.

leszekpw 02.05.2026 12:21

W ostatniej kolejce Widzew- Piast. Prawdopodobnym bardzo, że ten mecz zadecyduje i jedna z tych drużyn spadnie.
Niestety ale Korona parchatym krzywdy nie zrobi.

WildDog 02.05.2026 13:13

Widzew powinien zdobyć minimum 6 pkt. Parchy jak zremisują w Lubinie (porażka moze być katastrofalna w skutkach) musza szukać jeszcze minimum 3 pkt, w 3 ostatnich meczach....moze być ciężko, presja bedzie wiązać im nogi. Na dodatek Korona ostatni mecz będzie miała (prawdopodobnie) z typu "wóz albo przewóz ".....ale "niespodziewane";) 3 pkt ickow w Lubinie juz wyjaśni sprawę.

Karherop 03.05.2026 08:01

Tabela jest tak spłaszczona od 8 miejsca w dół że praktycznie każde rozwiazanie jest możliwe. Dodatkowo każdy moze wygrać z każdym.

Wykluczyć mozna jedynie spadek elki, bo na to sedziowie nie pozwolą.

40 pkt na 99% nie wystarczy do utrzymania, chyba że Widzew zamierza do konca sezonu grać taka pyte i wyleci z hukiem.

Mimo wszystko sa w stanie ugrać 7 pkt w ostatnich 3 meczach.

WildDog 03.05.2026 12:11

Mnie się wydaje, ze trzecia od końca zdobedzie 42 pkt. Oby Widzew zdobył 7, ma niestety gorszy wynik w dwumeczu z parchatymi

crux.a 03.05.2026 14:25

Mierzi mnie Legia, nie lubię Widzewa, uwżam, że miejsce takich klubów jak Termalica jest w drugiej/trzeciej lidze. Ale elementarne poczucie przyzwoitości każe mi trzymać kciuki przede wszystkim za spadek corumpovii, klubu, który ordynarnie kupował awanse i nigdy nie został za to adekwatnie ukarany.

pepe72 03.05.2026 22:22

Bruk-Bet już spadł.
Więc zostały 2 miejsce.

Karherop 04.05.2026 08:00

Pogoń utrzymana - i dobrze.

Mimo tej niekompetencji i przepalania pieniędzy licze ze jednak Widzew sie utrzyma. Potrzebują tam wstrząsu.

sandomingo 04.05.2026 09:26

Oby spadł ktoś z dwójki: Widzew lub sąsiadka.

As 04.05.2026 09:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1662853)
Oby spadł ktoś z dwójki: Widzew lub sąsiadka.

Z tej dwojki to wole zeby Widzew spadl bo chce mecze derbowe przyszlym sezonie. Poza tym Dobrzycki musi sie nauczyc budowac druzyne a ewidentnie pierwsza liga to dobry poligon :-D.

sandomingo 04.05.2026 09:53

Widzew w 1 lidze to ciekawa opcja, niemniej mimo wszystko Dobrzycki po prostu przebije kazus Śląska razy 3 i pieniędzmi załatwi ten awans.

Natomiast spadek sąsiadki? Przy ich dosyć niepewnej aktualnie sytuacji to mogłoby być co najmniej interesujące:)

As 04.05.2026 10:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1662858)
Widzew w 1 lidze to ciekawa opcja, niemniej mimo wszystko Dobrzycki po prostu przebije kazus Śląska razy 3 i pieniędzmi załatwi ten awans.

Natomiast spadek sąsiadki? Przy ich dosyć niepewnej aktualnie sytuacji to mogłoby być co najmniej interesujące:)

Patrzac na losy innych klubow posiadanych przez Platka to Cracovia raczej predko nie wroci a moze nawet spadnie nizej bo chlop lubi sie nagle wycofac.
Gdyby chlop porzucil klub to bedzie bankructwo bo badzmy szczerzy, Cracovia sociosow sie nie doczeka ktorzy rozkreciliby jakies inwestycyjne zainteresowanie biznesmenow, ktorzy na kanwie spolecznego ruchu chcieliby sie przy nim wypromowac..

sandomingo 04.05.2026 10:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez As (Post 1662861)
Patrzac na losy innych klubow posiadanych przez Platka to Cracovia raczej predko nie wroci a moze nawet spadnie nizej bo chlop lubi sie nagle wycofac.
Gdyby chlop porzucil klub to bedzie bankructwo bo badzmy szczerzy, Cracovia sociosow sie nie doczeka ktorzy rozkreciliby jakies inwestycyjne zainteresowanie biznesmenow, ktorzy na kanwie spolecznego ruchu chcieliby sie przy nim wypromowac..

Cóż...własny taki scenariusz miałem na myśli.

WildDog 04.05.2026 12:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crux.a (Post 1662726)
Mierzi mnie Legia, nie lubię Widzewa, uwżam, że miejsce takich klubów jak Termalica jest w drugiej/trzeciej lidze. Ale elementarne poczucie przyzwoitości każe mi trzymać kciuki przede wszystkim za spadek corumpovii, klubu, który ordynarnie kupował awanse i nigdy nie został za to adekwatnie ukarany.

Odrzucając wszystkie sympatie i antypatie, parchom ten spadek należy się z ustawy o fair play! Powinni później spaść do II ligi i dopiero w uczciwy sposób piąć się w górę. Nie tak jak za czasów Filipiaka!

WildDog 04.05.2026 13:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WildDog (Post 1659826)
Spółdzielnia, o ile takie cos faktycznie działa, nie da rady. Legia się utrzyma. Leca; Nieciecza, ara i somsiadka.

To mój wpis z 1 marca, gdy forum "zamartwiało" się sytuacją parowozow.........dwa moje typy juz niemal pewne, trzeci na dobrej drodze......

WildDog 04.05.2026 19:04

Niestety, moje spekulacje psuje wielka mada, za ktora tak strasznie płakał szaman z Liszek gdy Krolewski tych arabów od Wisły pogonił......... trzeci spadkowicz wyłonił się w meczu Widzew '- pustaki, aczkolwiek, rownie mozliwe, że w meczu parchy- kieleckie ladacznice.....

gizmowisla 16.05.2026 00:02

mozliwe ze dzis Wdzew nie tylko sie pograzyl do spadku co dal parchom i koronie utrzymanie,zagraja sobie na remis za tydzien i its after birds

doktor granat 16.05.2026 08:33

Mnie się wydaje, że to lechia będzie trzecia.

doktor granat 16.05.2026 08:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WildDog (Post 1662891)
To mój wpis z 1 marca, gdy forum "zamartwiało" się sytuacją parowozow.........dwa moje typy juz niemal pewne, trzeci na dobrej drodze......

Nieee, żydki na pewno nie. Jeszcze nie w tym sezonie, moim zdaniem dziś co najmniej remis z motorem, a za tydzień taki wynik jaki będzie potrzebny do utrzymania z Koroną. Ale w kolejnym sezonie będą moim zdaniem faworytem do spadku, platek z przydupasami posprzedaje co się da i będzie upadek.

pepe72 16.05.2026 12:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez doktor granat (Post 1663731)
Mnie się wydaje, że to lechia będzie trzecia.

Pod warunkiem, że nie wygrają z Legią w niedzielę.

doktor granat 16.05.2026 13:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez As (Post 1662861)

Zanim wszedł Filipiak to mieli bodajże klub 100 i to chyba byli ludzie, którzy wrzucali jakąś kasę dzięki czemu pejsy jakoś się trzymały, a nawet przy oszczędnym i rozsądnym zarządzaniu powoli szły w górę.

Adasss 16.05.2026 16:01

Tak włączyłem na pięć minut przed końcem TV z myślą, "no to derby w przyszłym sezonie pewne", a za miast tego patrzyłem jak to bierze w łeb. Sąsiadka może jeszcze nie wisi na krawędzi, ale za dobrych nastrojów to po dzisiejszym meczu nie mają. :-D

gizmowisla 17.05.2026 18:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Adasss (Post 1663763)
Tak włączyłem na pięć minut przed końcem TV z myślą, "no to derby w przyszłym sezonie pewne", a za miast tego patrzyłem jak to bierze w łeb. Sąsiadka może jeszcze nie wisi na krawędzi, ale za dobrych nastrojów to po dzisiejszym meczu nie mają. :-D

wystarczyze przegra z korona , dlatego jestem wsciekly na widzew , bo nie dosc ze po meczu mialby pewnosc utrzymania to zmusilby korone za tydzien na mecz o wszystko , a tak to obydwoje podziela sie punktami i obydwoje sie utrzymaja

For_FuN_ 17.05.2026 18:17

Na dzisiaj to Piast i Cracovia są w czterech literach. Najlepsze, że wszystkie te ekipy dalej mają wszystko w swoich rękach. Lechia nawet jak dzisiaj przegra to w przypadku wygranej w Niecieczy na 100% się utrzymuje(ma korzystny bilans z Piastem, który gra z Widzewem), więc obojętnie jaki wynik padnie w Łodzi, to Lechia zostaje.

Książę Palownik 17.05.2026 18:30

Ciekawe gdzie są ci wszyscy eksperci, którzy pluli na Jarka za to, że nie oddał Wisły Urferowi xD

Lechia gra za tydzień nie tylko o to, czy zostanie w Ekstraklasie, lecz także o to, czy znów będzie musiała zaczynać od B-klasy. Brak jednej transzy z Canal + to jest dla nich game over.

pepe72 17.05.2026 18:45

Wygląda na to, że TrUjmiasto bez e-klapy :>
Zaś Legia uratowała tyłek Craxie.

leszekpw 17.05.2026 19:21

Scyzoryki się podłożą pejsatym

pepe72 17.05.2026 19:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez leszekpw (Post 1663821)
Scyzoryki się podłożą pejsatym

Termalica nie musi przegrać z Lechią.

doktor granat 17.05.2026 20:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1663823)
Termalica nie musi przegrać z Lechią.

Widzew na pewno potrafiłby się ładnie zrewanżować za wynik inny niż zwycięstwo Lechii..

pepe72 17.05.2026 21:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1663820)
Wygląda na to, że TrUjmiasto bez e-klapy :>
Zaś Legia uratowała tyłek Craxie.

Mecze, które rozstrzygną o spadku:
Kod:

Termalica  -  Lechia
Cracovia  -  Korona
Raków      -  Arka
Widzew    -  Piast

1. Craxa się uratuje jeśli
- nie przegra meczu
- przegra mecz ale Widzew nie wygra
- przegra mecz ale Lechia nie wygra
mała tabela Piast, Craxa, Lechia spuszcza Craxę.
2. Widzew się uratuje jeśli
- wygra mecz
- zremisuje ale Lechia nie wygra meczu
- przegra ale Lechia i Arka nie wygrają swoich meczów
mała tabela Widzew, Lechia, Arka chyba promuje Lechię
3. Lechia się uratuje jeśli
- wygra mecz
4. Piast się uratuje jeśli
- nie przegra / Widzew nie wygra
- Craxa przegra
- Lechia nie wygra

Arka przegrała i spadła.

For_FuN_ 18.05.2026 02:44

Jak Ci wyszło, że Lechia ma jakiś warunek(tzn. Widzew nie może wygrać)? Lechia ma korzystny bilans i z Piastem, i z Cracovią. Kompletnie nie mają dla Lechii znaczenia inne mecze(chyba, że ktoś stawia, że Arka wygra dwa spotkania, a pewnie zostanie spuszczona już jutro, a najpóźniej w Częstochowie, gdzie Raków gra o LM). Musi wygrać w Niecieczy i zostaje.

Karherop 18.05.2026 08:31

W teorii w najwiekszej dupie wydaje sie Piast, bo gra na wyjeździe i rywal będzie nakręcony ale ... Ile razy przypadkowa bramka, karny, lub czerwona kartka nagle zmienialy oblicze meczu.

W 8 na 10 takich meczów Widzew powinien wygrać i mimo iz ma wszystko w swoich rękach to ciężko dowierzyc że doprowadzili do sytuacji ze jeden mecz decyduje o wszystkim.

Lechia - wygrywa i ma po temacie, choć czy na pewno BBT sie położą? Nie mam pewności.

Craxa - wyciągną remis z palcem w d.

Arka sie nie odkręci w Częstochowie.

pepe72 18.05.2026 08:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez For_FuN_ (Post 1663831)
Jak Ci wyszło, że Lechia ma jakiś warunek(tzn. Widzew nie może wygrać)? Lechia ma korzystny bilans i z Piastem, i z Cracovią. Kompletnie nie mają dla Lechii znaczenia inne mecze(chyba, że ktoś stawia, że Arka wygra dwa spotkania, a pewnie zostanie spuszczona już jutro, a najpóźniej w Częstochowie, gdzie Raków gra o LM). Musi wygrać w Niecieczy i zostaje.

Fakt, zapomniałem o tym, że Widzew gra z Piastem

I jeszcze dziś gra Arka zaległy mecz więc coś się może zmienić.

sandomingo 18.05.2026 10:03

Czyli ostatecznie, jeżeli Lechia w wygra w Niecieczy a Widzew z Piastem (sąsiadka wiadomo, ze z Koroną u siebie nie przegra) to Piast leci, tak?

To się wydaje być najbardziej prawdopodobny scenariusz.

pepe72 18.05.2026 10:32

Niestety, trzeba jeszcze poczekać na dzisiejszy wynik Arki. Bo to co napisałem to pod warunkiem, że przegrają.

Karherop 18.05.2026 10:33

Ten najbardziej zwariowany sezon od lat zapowiada sie najbardziej spodziewanymi rozstrzygnięciami. Na spadek Piasta zanosiło sie większość sezonu, aż do momentu objęcia przez Mysliwca. Termalika i Arka są zdecydowanie najslabsze kadrowo.

Do kompletu brakuje tylko pucharow dla Legii.

Jeśli jednak Gieksa sie sfrajerzy i nie wyciągnie chociaz remisu w Szczecinie będzie sama sobie winna.

sandomingo 18.05.2026 10:46

Ciekawe czy Piast po spadku dostanie kroplówe od miasta Gliwice, podobnie jak Śląsk?

Jeżeli nie, to mogą ugrzęznąć w 1 lidze podobnie jak my. A nawet dłużej.

As 18.05.2026 11:06

Patrzac kto tam jest do spadku to mozna stwierdzic ze:

- Termalica bedzie na 100% walczyc o bezposredni awans w pierwszym sezonie. Maja konsekwentnych wlascicieli, maja trenera, ktory zna lige, zna klub i juz wie jak sie awansuje. Jak beda potrzebowali wzmocnien to bedzie na to kasa.

- Widzew, pieniedzy im nie zabraknie ale nie wiadomo czy beda mieli know how. Po tym jak budowana jest ta druzyna nie jestem optymista. Bankowo bedzie wietrzenie szatni bo przeciez taki Dragowski, Wisniewski, Bergier i inne gwiazdy nie beda sie kopac w pierwszej lidze kiedy licza na gre w reprentacji. Czy Widzew bedzie umial sciagnac zawodnikow, ktorzy stworza druzyne na awans? Watpie. Beda kiblowac conajmniej dwa sezony zanim wlasciciel ogarnie ze jest dojony przez agentow jak frajer.

- Cracovia: Gdyby dalej rzadzil Filipiak to bym ich ustawil jak Termalice ale rzadzi ten cyrkowiec Platek, ktory czego sie nie dotknie to klub leci lige nizej albo ma powazne problemy organizacyjno finansowe. Jak Cracovia spadnie to moze byc tak, ze beda tkwic w 1 lidze dopoki nie zmieni sie wlasciciel. Moze byc trudno o nowego inwestora a miasto jak wiadomo nie jest chetne do pomocy.

- Piast: Na dwoje babka wrozyla. Jak miasto da 50-60 milionow jak Wroclaw Slaskowi to powinni wrocic od razu. Maja doswiadczonych ludzi w klubie i pewnie beda umieli zlozyc solidny sklad. Jak nie bedzie kasy to moga byc w grze o baraze. W zaleznosci ile bedzie kasy to moga wrocic po roku a moga byc jak Miedz lub Chrobry i walczyc o baraze przez kilka lat.

Arka: raczej nie wroci od razu. Nie maja juz Czubaka, ktory im robil gre w ataku a i pieniedzy na dobrych graczy nie bedzie aczkolwiek mysle, ze beda na tyle dobrzy zeby byc w czubie.

Lechia: Tu wedlug mnie bedzie pogrzeb. Jak spadna to bedzie burdel organizacyjny i finansowy. Ewidentnie widac, ze pomysl wlasciciela jest wydoic jak najwiecej kasy przy jak najmniejszych nakladach. Niby tacy bogaci a ludzie w klubie miesiacami nie dostawali wyplat i miasto musialo ratowac licencje. Watpie aby po spadku wlasciciel chcial wsadzic pieniadze i raczej sie beda ewakuowac szukac kolejnego frajera. Albo im wtedy pomoze miasto jak Wroclaw Slaskowi albo sie Lechia spieprzy lige nizej. Na kibicow tez nie beda mogli liczyc zeby to udzwigneli finansowo bo w Ekstraklasie srednia mieli na poziomie 15k (LoL) wiec na meczach nie beda zarabiac. Obietnicami bez pokrycia i bajerka mozna oszukac tylko najbardziej naiwnych, raz im sie udalo. Drugi sie nie uda.

sandomingo 18.05.2026 11:57

A Lechia nie ma nikogo na sprzedaż?

As 18.05.2026 12:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1663854)
A Lechia nie ma nikogo na sprzedaż?

No ten Bobcek chyba ale to nie beda pieniadze dla klubu tylko dla tego funduszu. Czy kogos sprzedadza czy nie to w ich sytuacji nic nie zmieni.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:28.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl