![]() |
Cytat:
|
Cytat:
Armia zaciężna nie oznacza 20 czy tam 18 chłopa na kontraktach i nie oznacza też,że ściągało się zawodników z całego województwa.Zasięg"scautingu"to był max powiat.Płaciło się za mecz a w niektórych przypadkach tylko za ten wygrany.Pamiętajmy,ze rozmawiamy nie o półamatorach tylko amatorach w prawdziwym tego słowa znaczeniu.Niektórzy dostawali pracę w okolicznych firmach,pracę na tyle dobrą że kilku pracuje do dzisiaj.Tyle wtedy kosztował sezon.Nie bardzo rozumiem co może generować 10x większe koszty?To znaczy wierzę,że kwoty są jak najbardziej prawdziwe a być może nawet zaniżone(no bo pewnie niektórzy młodzi są częścią budżetu CLJ) ale to jest przepalanie kasy która niektórym klubom-jak ktoś słusznie zauważył-wystarcza na rywalizację w drugiej lidze |
Cytat:
No więc od lat różne kluby spychają spłatę tych wszystkich długów pozalicencyjnych gdzieś na szary koniec, pokazując bardziej lub mniej wiarygodne prognozy, że "kiedyś" je spłacą, a komisja licencyjna to puszcza, bo tak naprawdę interesuje ją tylko i wyłącznie ochrona wierzycieli licencyjnych oraz integralność rozgrywek. |
Cytat:
|
Cytat:
Licencja jest bezpośrednio zagrożona wyłącznie w przypadku odpowiednio dużych zaległości licencyjnych, co do zasady wobec członków PZPN/UEFA/FIFA czyli piłkarzy, trenera, innych klubów plus (chyba) publicznoprawne (ZUS). Za całą resztę można zalegać latami. Tak jak np do 2019 Wisła zalegała miliony nawet za stadion. Pamiętasz? Zresztą prezes Królewski ostatnio wręcz podał liczbę podmiotów, którym Wisła nie płaci w terminie. To było imponujące ponad 400. To właśnie te 400 (współ)finansuje sukcesy II drużyny. Sukcesy skrajnie przepłacone zresztą, żeby nie napisać dosadniej. |
Jeśli dług Wisły wynosi x milionów, to chcąc nie chcąc spora część klubu i jego działań jest finansowana przez wierzycieli. Bo to, że my w danym miesiącu zapłacimy na pensje czy za stadion, to tylko dzięki temu, że na chwilę obecną istnieje możliwość rozbijania długów na raty. I żyjemy dzięki temu, że tego długu nie trzeba spłacić w ciągu jednego miesiąca.
Ani dochodów nie mamy takich żeby była nadwyżka finansowa - bo ciągle się powiększa dziura w budżecie - ani własciciela nie mamy, który by dosypywał kasę. To de facto dzięki czemu Wisła dalej istnieje? Właśnie dzięki pożyczkom |
Cytat:
|
Jop będzie łączył robotę asystenta z trenerem rezerw? Była jakaś informacja na ten temat?
|
Cytat:
Ja bym chciał Sobola w rezerwach. |
Już wiadomo kto poprowadzi rezerwy w rundzie wiosennej:
https://akademia.wislakrakow.com/pos...sly-krakow/408 Stanowisko pierwszego trenera zespołu rezerw Białej Gwiazdy objął Bartosz Bąk. 28-letni szkoleniowiec w sztabie czwartoligowej drużyny pełnił dotychczas funkcję II trenera. W sztabie szkoleniowym drugiego zespołu Wisły Kraków następują zmiany. Rolę trenera Mariusza Jopa, który swoją pracę będzie kontynuował przy pierwszej drużynie Białej Gwiazdy, przejmuje jego dotychczasowy asystent - Bartosz Bąk. 28-latek, legitymujący się licencją trenerską UEFA A, swoją przygodę w klubie z Reymonta rozpoczął w 2015 roku i od tamtego momentu prowadził kilka drużyn młodzieżowych w wiślackiej Akademii, m.in. U-14 czy CLJ U-15. Bąk ma za sobą również wartościowe szkolenia organizowane przez Europejskie Stowarzyszenie Klubów (ECA), podczas których nabywał wiedzę m.in. w akademiach Bayeru Leverkusen czy Interu Mediolan, a z końcem stycznia będzie on zdawał egzamin na kursie UEFA A Elite Youth. Latem ubiegłego roku został wybrany asystentem trenera Mariusza Jopa w reaktywowanym zespole rezerw krakowskiej Wisły, który obecnie zasiada na pozycji lidera małopolskiej JAKO IV Ligi. Rolę asystenta nowego szkoleniowca będzie pełnił Aleksandr Michajłow, który również od minionego lata pracuje w sztabie drużyny rezerw. - Wisła ukształtowała mnie jako trenera, to mogę stwierdzić z pełną odpowiedzialnością. Wraz z pracą tutaj rosły moje kompetencje, zdobywałem kolejne stopnie licencji trenerskich, przechodziłem przez różnego rodzaju szkolenia, czy też miałem okazję przyjrzeć się jak funkcjonują inne kluby europejskie. Uważam jednak, że poza wszystkimi licencjami, certyfikatami itp. największy wpływ na mój rozwój miała grupa ludzi, jaką przez wszystkie lata tu poznałem â mówił o sobie nowy trener drugiej drużyny Białej Gwiazdy w wywiadzie w lipcu ubiegłego roku, który możecie przeczytać TUTAJ. Trenerze, życzymy powodzenia w nowej roli! |
Wywiad z nowym trenerem rezerw:
https://gazetakrakowska.pl/wisla-kra...ar/c2-18231211 |
Nowi testowani w rezerwach:
https://gazetakrakowska.pl/wisla-kra...ar/c2-18263123 Cytat:
|
https://twitter.com/WislaKrakowSA/st...92290428084234
Cytat:
|
a gdzie grali do tej pory ?
|
W Myślenicach
|
Prądniczanka ma chyba sztuczną murawę.
Ale można liczyć, że przyjdą kibice. |
Ale za to murawa jest tam równa, nawadniana, chociaż niepełnowymiarowa, dlatego tylko mecze do IV ligi mogą tam się odbywać, niezłe trybuny, ogólnie mecze się tam nieźle ogląda. No i jest oświetlenie.
|
https://zis.krakow.pl/stadion-miejsk...tow-sportowych
Cytat:
Niby na 3 ligę brakuje metra ... Cytat:
|
Granie na sztucznej niesie większe ryzyko kontuzji. Przemyślane to było aby na pewno?
|
Startuje 4 liga:
Wisła II Kraków - Watra Białka Tatrzańska 17 marca, 11:00 na stadionie Prądniczanki Wierchy Rabka Zdrój się wycofały ale niestety nie zmieniono meczów i zawsze ktoś pauzuje. W meczach przeciwko Wierchom będzie walkower 3:0 bo rozegrały 50% meczów. Można było pozmieniać kolejność meczów. Byłaby jedna kolejka mniej. |
Cytat:
|
Cytat:
O ile ciężko żeby rezerwy nie zrealizowany postawionego celu (skład w większości utrzymany), tak o wiele bardziej boję się o CLJ. Wszystkie siły powinny iść aby utrzymać poziom centralny, żadnych przesunięć juniorów do rezerw. |
tak CLJ wygląda fatalnie w tabeli
|
Cytat:
Jest chyba jedna kolejka "angielska". Ale masz rację, co ja wymagam od MZPNu ... |
|
Rezerwy wygrały z Białką Tatrzańską.
Oba gole Szywacza. |
Cytat:
Dziś dobre momenty miał Szywacz jako prawy pomocnik schodzący do środka na strzał z lewej nogi oraz dwaj obrońcy: Złoch i Sałamaj. Pierwszy generalnie był bardzo pewny, myślał na boisku i grał w opanowany sposób, a drugi jest bardzo zwinny i szybki, sporo biegał, bardzo aktywnie włączał się w akcje ofensywne. Podobała mi się jego ruchliwość i zaangażowanie. Z tego Sałamaja naprawdę może kiedyś coś być. :-D Generalnie mecz, który się dobrze oglądało, bo rezerwy miały w nim totalną dominację nad zespołem z Białki Tatrzańskiej. O dobrą atmosferę na trybunach fajnie dbali też trenerzy okrzykami do zawodników w stylu: "dziabnij go!" :-D :D |
Pojawił się skrót z meczu:
https://youtu.be/I6bngOWN3hI?si=c1UpkfMd00t18BYg |
W obecnej - 21 kolejce - Wisła II pauzuje.
Ale statystyki się nie zmienią. Nadal będziemy na pierwszym miejscu. |
|
Dzisiaj kolejna wygrana rezerw. Cieszy, że mamy tam kilku ciekawych zawodników, z których coś może być w przyszłości.
Najlepszy jest Grau, mózg drużyny. Duże zaawansowanie techniczne jak na polskie warunki, niezły przegląd pola. Myśli na boisku. Wydaje się, że już dzisiaj mogłoby być z niego dużo więcej pożytku niż z takiego Bashy czy Sapały. Ogromne możliwości zdaje się mieć Kuziemka, grający na lewym skrzydle. Tu również mamy niezłe wyszkolenie techniczne, jest szybki, zwrotny, próbuje dryblować, gra odważnie. Wygląda to niezwykle obiecująco. Pozytywnie prezentuje się także Sałamaj i stoper Złoch. Oby rozwijali się w dobrą stronę. Szywacz i Niewiadomski dużo lepiej niż obecnie raczej grać nie będą, nie ten rozmiar talentu. Sarga słabiutko - ktoś go tu na forum ostatnio liczył jako potencjalnego napastnika do gry po kontuzji Rodado? Dobry żart.:rotfl: Tokarczyk bardzo chaotyczny. Nie dziwię się, że Rude już go nie traktuje jako opcję dla pierwszego zespołu. |
Najważniejsze, że ta drużyna jest, za to duże brawa dla Królewskiego. Przekonanym, że to w naszej trudnej sytuacji wyrzucanie pieniędzy, radzę puknąć się w głowę.
|
Rezerwy odbudowały Talara, zbudowały Kutwę, zobaczymy czy kogoś jeszcze dadzą do pierwszej drużyny.
|
To jest kwestia poziomu na którym grają. W przypadku awansu trzecia liga. Za kolejny rok druga. I wtedy junior może sprawdzać się w seniorach na niezłym poziomie, jego rozwój jest harmonijny. Jeżeli daje radę to można go bez strachu wpuszczać w pierwszym zespole. Tak funkcjonują normalne kluby.
|
Tak długo jak są rezerwy to trzeba traktować je jako inwestycję.
Większość zawodników się nie sprawdzi, cześć będzie grała później na niższych poziomach ale zawsze jest szansa, że wcześniej czy później coś dobrego z rezerw wyrośnie. Amica 10 lat inwestowała w akademię/rezerwy nim zaczęła na tym zarabiać. Glinik Gorlice - Wisła II Kraków 0:2 (0:0) 0:1 Marc Grau 76' 0:2 Jakub Niewiadomski 90' (k.) Wisła II Kraków: Arkadiusz Krzyżanowski - Kuba Wiśniewski (57' Maciej Kuziemka), Jakub Złoch, Oliwier Micek, Jakub Niewiadomski - Marc Grau (75' Piotr Ćwik), Michał Zimon - Wiktor Szywacz (85' Jakub Madej), Karol Tokarczyk, Karol Sałamaj (68' Kamil Kaczówka) - Dominik Sarga (75' Wiktor Benedyktowicz) |
Bartoń. co się z Nim dzieje?
|
Cytat:
|
Wisła II wygrała w tej kolejce z Wierchy Rabka Zdrój walkowerem (3:0).
Wierchy wycofały się z rozgrywek. |
Bardziej niż rezerwy to CLJ U19 w końcu zaimponowało.
5-2 z Pogonią Szczecin (3-1 w karnych) - 5 bramek Stanka. Kamień milowy pod utrzymanie CLJ. |
Kto to jest ten Stanek? Był Chełmecki Bartoń Sarga teraz Stanek?
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:04. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl