Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Prawo jazdy (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=316)

Zola 13.09.2008 19:50

Kiedy mozna isc sobie "rezerwowac" termin na egzamin? po ilu godzinach wyjezdzonych? i co trzeba ze soba miec (jakies dokumenty)?

WzT 13.09.2008 19:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zola (Post 602210)
Kiedy mozna isc sobie "rezerwowac" termin na egzamin? po ilu godzinach wyjezdzonych? i co trzeba ze soba miec (jakies dokumenty)?

Stosunkowo trzeba mieć wszystkie godziny wyjeżdżone żeby zapisać się na egzamin wtedy od instruktora powinno się dostać specjalny papier, lecz istnieje taka możliwość że dogadasz się z swoim instruktorem że on coś takiego ci wypisze wcześniej, Ty zapiszesz się na egzamin a pozostałą część godzin pozostawisz sobie tak aby spokojnie je wyjeździć bezpośrednio przed egzaminem, tak jest najlepiej bo wtedy jesteś na bieżąco.

AniaD303 13.09.2008 21:47

Jeszcze jedno pytanie: jak jest lepiej zdawać, najpierw teorię a później praktyczny czy od razu łączony? Jak długo (ile h) po zdaniu teorii czeka się na swoją kolej na jazdę przy łączonym?

WiślakNH 13.09.2008 21:49

Według mnie łączony,bo nawet krótszy ogólnie termin oczekiwania.Ja na swoją kolej po zdaniu teorii czekałem koło półtorej godziny (pierwszy egzamin),a przy drugim podejściu miałem na 20 i +/- o 20 chłop po mnie przyszedł.

maciek777 13.09.2008 23:05

Ja czekałem 3 godz po teorii na praktyczny,o 17 skonczylem testy o 20 zaczalem jazde.Trochu przesadzaja z tym,bo godzine mozna czekac ale nie trzy...

artek_ABG 14.09.2008 07:11

Możesz czekać i więcej, bo to wszystko jest losowo.

Krzyma 14.09.2008 08:24

Egzamin zdałem 1 wrzesnia, i jak patrze na necie czy jest prawko, to mi wyskakuje "Nieprawidłowe dane, brak spraw w toku lub dokument wydany" O co w tym chodzi ?? Jutro bedzie dwa tygodnie. Coś za długo, nie sądzicie ??

WzT 14.09.2008 08:28

Zadzwoń tam, po 2 tygodniach powinno już być.

artek_ABG 14.09.2008 08:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krzyma (Post 602323)
Egzamin zdałem 1 wrzesnia, i jak patrze na necie czy jest prawko, to mi wyskakuje "Nieprawidłowe dane, brak spraw w toku lub dokument wydany" O co w tym chodzi ?? Jutro bedzie dwa tygodnie. Coś za długo, nie sądzicie ??

Ja mam tak samo... Ale z tego co się dowiedziałem moje ma być do czwartku.

Krzyma 14.09.2008 08:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez artek_ABG (Post 602328)
Ja mam tak samo... Ale z tego co się dowiedziałem moje ma być do czwartku.

A w jaki sposób sie tego dowiedziałeś ?? Dzwoniłeś ? Ja mam zamiar jutro tam dzwonić. Już kumple sie śmieją że egzaminator w ***ja mnie zrobił. A on powiedział mi, że do trzech dni wysyłają do Urzędu

artek_ABG 14.09.2008 19:34

Mnie do urzędu na Węgrzcach (jestem z poza Krakowa) przyszło we wtorek... Do Wawy wysłali w ten czwartek. A miałem egzamin wtedy co ty.

artek_ABG 20.09.2008 10:43

No i w czwartek było... Ty dalej nie masz?

WiselkaMLP 20.09.2008 11:00

ja juz w najblizsza srode bede podejmowal poraz drugi tych oszolomow !! oby sie udalo

szarkoz 20.09.2008 12:14

A ja zdałem dzisiaj :D ale to jest radość, masakra. Niemal jakby Wisła awansowała do LM :)

maciek777 20.09.2008 12:26

Heh gratuluje szarkoz ! :) Ja tez 17 wrzesnia,takze szerokiej drogi tam :D

Sebo_TS 22.09.2008 13:27

Ile potrzeba zdjęć do tyych dokumentów jak się zawozi na Koszykarską ? Jakie są terminy ?

WiselkaMLP 22.09.2008 13:35

wez 2 zdjecia na wszelki wypadek jakby drugie do papierow swoich tam chcieli

ja w sierpniu 5 dostalem na 24 wrzesnia

WiselkaMLP 23.09.2008 12:04

glupie pytanie :D czy aby wlaczyc tylne swiatlo przeciwmglowe to trzeba miec jednoczesnie swiatla mijania ??

_KRIS_ 23.09.2008 12:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WiselkaMLP (Post 606925)
glupie pytanie :D czy aby wlaczyc tylne swiatlo przeciwmglowe to trzeba miec jednoczesnie swiatla mijania ??

tak trzeba mieć włączone mijania

_KRIS_ 23.09.2008 12:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sebo_TS (Post 606513)
Ile potrzeba zdjęć do tyych dokumentów jak się zawozi na Koszykarską ? Jakie są terminy ?

2 zdjęcia , najlepiej idź jak najwcześniej ja byłem tam o 4.30 i dostałem termin 2 tyg , czasem się zdaża ze możesz dostac na następny dzień ale to żadkość

AniaD303 23.09.2008 13:59

Jak ktoś nie ma ochoty koczować pod mordem od świtu, to polecam zapisać się przez Internet. O godzinie, na którą się zapisaliście, podchodzicie bez żadnej kolejki do wolnego okienka i załatwiacie sprawę.

Tydzień temu dostałam termin na 16. października.

Ofsajd 24.09.2008 12:41

trzymac kciuki jutro 6 podejscie ;)

Proud 24.09.2008 13:52

mam pytanie odnośnie Prawa jazdy na motor...

tzn. mam już prawo jazdy na samochód (ale wyrobiłem je w Częstochowie) i chciałem się zapytac jak w Krk wygląda egzamin na prawo jazdy na motor w takiej sytuacji??

np. w Częstochowie z gory jest wiadoma trasa po mieście...więc mozna się latwo przygotować...

z góry dzięki za odp. :)

WiselkaMLP 24.09.2008 18:14

kurde :( 2 raz nie poszlo glupi blad !!!! 2 raz na jednokierunkowej skrecilem w lewo przy prawej krawedzi a nie lewej !! mam pytanie na przyszlosc jezeli zawracam na skrzyzowaniu to poporstu dojezdzam do tzw srodka jezdni i skrecam maxymalnie ?? czy moge zawrocic bezposrednio przy krawedzi i problem od razu z glowy ??

jeszcze jedno pytanie o zawracanie bedzie ale rozrysuje to pozniej bo ne umiem wytlumaczyc ;)

Ofsajd powodzenia zobaczylem dzisiaj ciekawy napis "CHAMY Z MORDU" :D

PS: w tej calej patologii latwiej przelknac porazke na egzaminie niz czas oczekiwania na ustalenie terminu i sam termin

http://i35.tinypic.com/jzhc9d.jpg czyli w takiej sytuacji postepuje tak jak rozrysowalem czyli trzymam sie prawej na tego typu wysepkach ??

WiselkaMLP 24.09.2008 18:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WiselkaMLP (Post 607498)
kurde :( 2 raz nie poszlo glupi blad !!!! 2 raz na jednokierunkowej skrecilem w lewo przy prawej krawedzi a nie lewej !! mam pytanie na przyszlosc jezeli zawracam na skrzyzowaniu to poporstu dojezdzam do tzw srodka jezdni i skrecam maxymalnie ?? czy moge zawrocic bezposrednio przy krawedzi i problem od razu z glowy ??

jeszcze jedno pytanie o zawracanie bedzie ale rozrysuje to pozniej bo ne umiem wytlumaczyc ;)

Ofsajd powodzenia zobaczylem dzisiaj ciekawy napis "CHAMY Z MORDU" :D

PS: w tej calej patologii latwiej przelknac porazke na egzaminie niz czas oczekiwania na ustalenie terminu i sam termin

http://i35.tinypic.com/jzhc9d.jpg czyli w takiej sytuacji postepuje tak jak rozrysowalem czyli trzymam sie prawej na tego typu wysepkach ??

WiślakNH 24.09.2008 19:01

Patrząc na rysunek pojechałbym po krótki bo nie ma skrzyżowania :P a Tobie chodzi o skrzyżowanie,czyli jeżeli byłyby tam drogi jeszcze to wtedy tak jak narysowałeś.

WiselkaMLP 24.09.2008 19:06

znaczy wiesz to nie jest typowe skrzyzowanie (chodzi o przelaczke na AWF) auto zoltego koloru ma do wybotu skret w lewo lub zawrotke a JA tylko zawrotke
wiem ze zle narysowalem tez z ta strzalka do skretu w lewo na moim pasie bo tam nie ma gdzie skrecic ;)

Elendil 24.09.2008 19:16

Wisełka, to zależy - jeśli to jest przełączka dwukierunkowa, to oba auta trzymają się swojej strony - czyli wewnętrznej. Jeśli jednak jest to skrzyżowanie (czyli jest conajmniej jedna droga poprzeczna),to jedziesz tak, jak rozrysowałeś - czyli trzymasz się zewnętrzej

ogólnie polecam to forum: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/

WiselkaMLP 24.09.2008 19:43

jest jedna droga poprzeczna i lewoskret albo zawrotke ma tam zolte auto ;)

dzieki fajne forum

maciek777 24.09.2008 20:22

W ogole ten egzamin to jeden wielki fart,zdalem co prawda za 2 razem ale mialem rzeczywiscie faceta strasznie milego(w stosunku do 1).Zawracanie z uzyciem infrastruktury,parkowanie rownolegle(od jednego boku bylo 5 miejsc wolnych)miałem na jednej ulicy z tego wzgledu,ze cala nowohucka od m1 do mordu stała ,takze trzeba sie bylo spieszyc.Do tego zawracanie przy najblizszym mozliwym miejscu a widze ze za 100 m przełączka...Takze zycze powodzenia i przede wszystkim szczescia !

WiselkaMLP 24.09.2008 20:38

no wlasnie bo wiele osob umiejetnosci ma ale tak samo jak w pilce morale sie psuja jak trafisz na buca !!

Polly 24.09.2008 20:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WiselkaMLP (Post 607515)

jestem kobietą, więc moja wypowiedź może zostać zdyskryminowana ;p ale wiem NA PEWNO, że w tej sytuacji zawracasz przy "swojej" wysepce - jest to tzw zawracanie bezkolizyjne obowiązujące dopiero od kilku lat (także niektórzy instruktorzy uczą jeszcze na starych zasadach, ale nie łapcie się na to). Powodzenia na egzaminie:)

Kocur 24.09.2008 20:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WiselkaMLP (Post 607498)
kurde :( 2 raz nie poszlo glupi blad !!!! 2 raz na jednokierunkowej skrecilem w lewo przy prawej krawedzi a nie lewej

jak szeroka była ta ulica ? na 2 auta obok siebie?

jeśli była wąska to jest to poprawne - nie musisz być 20 cm. bliżej lewej czy prawej - żaden policjant się do czegoś takiego nie doczepi.

bo jeśli 2 pasy to wiadomo że w lewo z lewego.

ci egzaminatorzy lepiej by inne rzeczy sprawdzali bo jak jeżdżę po Krakowie to się często zastanawiam "ile kosztuje" prawo jazdy ... bo błędy takie że aż zawału można dostać

felipe 24.09.2008 21:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 607606)
jak szeroka była ta ulica ? na 2 auta obok siebie?

jeśli była wąska to jest to poprawne - nie musisz być 20 cm. bliżej lewej czy prawej - żaden policjant się do czegoś takiego nie doczepi.

Zgoda, ale to jest egzamin :)
A przepisy do "życia" bardzo często mają się zupełnie nijak. Takich martwych przepisów w prawie drogowym jest pełno...
Takze lewa krawędź i nie ma zmiłuj.

WiselkaMLP 24.09.2008 22:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Paulinka_WKS (Post 607602)
jestem kobietą, więc moja wypowiedź może zostać zdyskryminowana ;p ale wiem NA PEWNO, że w tej sytuacji zawracasz przy "swojej" wysepce - jest to tzw zawracanie bezkolizyjne obowiązujące dopiero od kilku lat (także niektórzy instruktorzy uczą jeszcze na starych zasadach, ale nie łapcie się na to). Powodzenia na egzaminie:)

Paulinko jak nie ma skrzyzowania to przy swojej czyli tej najblizszej mnie ale jesli jest skrzyzowanie to tak jak na rysunku ??

Kocur moze i by sie zmiescily ale nie powinien buc (bo jest najgorszym bucem z calego mORDU) doczepic sie o to jak nie zablokowalem nikogo kto by chcial w prawo bo nikogo za mna nie bylo mam ciezki charakter i zaluje ze mu czegos nie powiedzialem ale moze to i lepiej

pozniej rozmawialem z jakas kobita co corke przywiozla na egzamin to mi powiedziala wprost ze przy tym co sie dzieje teraz ona by napewno nie zdala :D

Polly 24.09.2008 22:13

zarówno przy skrzyżowaniu jak i jego braku trzymasz się swojej wysepki - w każdym przypadku ma dojść do zawracania bezkolizyjnego. Hmm a co do tej jednokierunkowej szerokiej to zdecydowanie powinieneś (na egzaminie oczywiście) przy skręcaniu w lewo dojeżdżać do lewego krawężnika i odwrotnie jeśli tyczy się to skrętu w prawo.. brutalne ale pewnie też bym Cię ulała gdybym była egzaminatorem :P

WiselkaMLP 24.09.2008 22:15

****a mecza mnie te wysepki strasznie bo na AWFie jest taka sama wysepka jak rozrysowalem i dawno temu na jazdach CHYBA dojezdzalem do skrajnej ostatniej wysepki przy zawracaniu a ci z przeciwka do swojej skrajnej wysepki czyli ich ostatniej a mojej pierwszej :/ tez uwazam i jestem przekonany ze trzymanie sie pierwszej wysepki jest napewno bezkolizyjne ale juz nie wiem :/

Polly 24.09.2008 22:21

to źle robili bo jak już mówiłam na 100 % trzymasz się swojej wysepki i tak powinno być :) jak wspominałam ten przepis jest dość młody (kilka lat?) więc starsi kierowcy/instruktorzy mogą się do niego nie stosować, ale oczywiście jeśli tego nie robią to robią błąd.

WiselkaMLP 24.09.2008 22:34

http://i33.tinypic.com/11jvoeu.jpg

ale w takiej sytuacji ten z naprzeciwka chcac skrecic tylko w lewo nie wyjedzie na prawidlowy pas w tej bocznej drodze tylko pojedzie pod prad wiec cos znowu jest nie tak:-/

Arturo Qr2nów 24.09.2008 22:43

Wisełka:

To proste. Na tym rysunku jedziesz na ten skrajnie prawy pas i zawracasz na prawy jak jest wolny i tyle. Natomiast na skrajny lewy wjeżdżasz przy zawracaniu na tzw. szerokim skrzyżowaniu gdy pas zieleni na drodze, która jedziesz jest cofnięty względem lewej krawędzi drogi prostopadłej.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:25.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl