Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Pierwsza liga 2025/2026 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=11114)

stary dziad 22.05.2026 09:25

Trzeba przyznać, że sprawy potoczyły sie w dobrą stronę.

Karherop 22.05.2026 11:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez stary dziad (Post 1664093)
Trzeba przyznać, że sprawy potoczyły sie w dobrą stronę.

I warta walkowera, choc w momencie decyzji to nie było tak oczywiste.

Jak nie moga się kumaci dogadać to niech prezesi przedłożą im rachunek na milion.

Żaden tego nie zapłaci.

Obstawiam że z 2 remonty w sezonie mogą wypasc.

piotek 22.05.2026 11:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1664091)
Widełki kończące się na 5 bańkach mogą być wystarczającym straszakiem.

Przecież przed karą dla Śląska, kary dla innych klubów były wręcz symboliczne. Nastąpił skokowy wzrost i nie zdziwię się, jeśli za następny tego typu wyskok komisja przywali 2-3 banie, a to już są pieniądze, których utratę odczuje każdy klub w Polsce.

Już nawet nie wspominam o presji ze strony C+. Tam się będą sypać wielomilionowe kary za brak transmisji TV, którymi zostanie obciążona Ekstraklasa.

Plus prezes ryzykuje osobiście wyrokiem za spowodowanie wielkiej szkody dla spółki.

Obawiam się jedynie plagi widmowych remontów. Tym razem bardzo dobrze „udokumentowanych”. Dopóki PZPN nie zacznie regularnie weryfikować klubów, jak to zrobili z Tychami, dopóty problem może wrócić.

pepe72 22.05.2026 14:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez stary dziad (Post 1663962)
Ale my mówimy o sprawie karnej dotyczącej niecelowego wydania kasy ( na potencjalną karę) przez zarząd śląska.
To trochę co innego.

Natomiast zgadzam się, że walkę z niewpuszczaniem nas trzeba kontynuować.
Tu podstawą będzie jednak utrzymanie kary dla śląska.
Już decyzja o bańce kary była odstraszająca dla klubow pierwszoligowych i dlatego wszędzie nas wpuszczano.

Co bedzie w ekstraklasie to do końca nie wiem.
Utrzymanie kary= odstraszenie 70% klubów.
I na pewno śląsk nas wpuści, bo nie będzie ryzykował, w ramach recydywy, kolejnej kary, nawet 5 baniek.

Ale taką Legię, Lecha, mimo wszystko, może być stać na zapłatę takich pieniędzy.
Z resztą przypadek z Legią może być kluczowy.
Oni mogą się posunąć do bojkotu własnego meczu.
A jak odpuszczą to i bojkot się skończy.
Zobaczymy.
Ale na pewno nie wolno nam odpuścić.

Afera wokół Śląska została rozkręcona po tym jak gangusy zablokowały nam przyjazd.
Bańkę kary zapłaci i tak miasto. Zaś by działacze to poczuli to trzeba wykorzystać inne przepisy. Musi być pokazówka, bo inaczej nas na Legię nie wpuszczą.

Patryko 22.05.2026 14:16

Jestem niemal pewien, że w przypadku krzywych akcji na Legii, JK zrobi dokładnie to samo, co zrobił ze Śląskiem.

Nie przyjeżdżamy, Legia dostaje dużą karę od komisji, a dodatkowo karę od C+ wyłapuje Ekstraklasa za brak sygnału TV.

Myślę, że gagatki z PZPN i Ekstraklasy już mają przygotowane scenariusze na taką ewentualność.

WildDog 22.05.2026 16:23

sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Jestem na 99% przekonany, że kara zostanie zmniejszona i to znacząco - natomiast tak, jak napisałeś, nie wpływa to na meritum sprawy.

Prokuratura/ ew. RIO musi czekać na uprawomocnienie się wymiaru kary a nawet na fakt jej wpłacenia przez Śląsk - bo technicznie wtedy dochodzi do ewentualnej niegospodarności tudzież innego złamania przepisów.
Natomiast nie mam żadnych złudzeń, że tak się stanie.

Samorządy sypią kasę w całej Polsce, z zapowiadanego przez Królewskiego wniosku do ETS nic nie wyszło, więc będą sypać dalej.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez As (Post 1663953)
Z tego co wyczytalem to juz podjecie dzialania, ktore moglo ale finalnie nie doprowadzilo do szkody tez podpada pod odpowiedzialnosc karna. Tyle, ze kara ktora za to grozi jest lagodna. Jakas grzywna na przyklad.
Potem jest prog 200k zlotych i za to grozi do 3 lat w pierdlu.
Nastepnie jest milion i tu juz mozna dostac dyche w kiciu.

P.S. oni juz zlozyli ten wniosek to ETS? Musialem przeoczyc. Z tego co wiedzialem to w ktoryms programie Krolewski mowil, ze pracuja nad wnioskiem, sprawa jest w toku i bedzie skladany po sezonie bo teraz za duzo maja na glowie,

No ale to oczywiscie dwie rozne sprawy.

Dzieki za wklejenie cytatu z proroka!...jak zawsze (kurna, co za geniusz) mial racje. Zbili slaskowi kare!...Ja dodam, ze mimo wizji tego amisza z Liszek (po decyzji Krolewskiego o odpuszczeniu meczu) w jego przpowiedaniach bylo cos w stylu, dostaniemy potwornie po doopie. ogromna kara fiunansowa, zagrozenie awansu, a slask jedynie na tym zyska... etc, itp i dalsze trele morele.......

Ja tylko dodam, ze my finansowo nie zostalismy obciaZeni i slask oprocz banki kary, poniosl straty dodatkowe (do czego sie przyznali, piszac wnisek o odszkodowanie ad kosztow meczu) 1, 3 miliuona.....Czyli praktycznie z budzetu bogatego klubu wyplynelo 2.3 m zlotowek.....

WildDog 22.05.2026 16:25

Jak powyzej przypominam o dodatkowej stracie slaska, o ktora sie dopominali 1 300 000 PLN!!....Ale kto bogatemu zabroni........przeciez ciotka z hameryki (tfu, sutryk) kase wyzlozy....

doktor granat 23.05.2026 11:57

Te 1,3mln straty za nieodbyty mecz z nami to pewnie kit i bzdury, no chyba że sprzedali 30 tys biletów i musieli oddać za nie kasę. Tak czy owak- mają za swoje i chvj z nimi:)

Cymes 25.05.2026 07:51

https://www.youtube.com/live/rPtMEn6...q9bPTAA&t=9892
No właśnie, proszę to wynieść. I żebym więcej bandy z tym napisem nie zobaczył.

pepe72 26.05.2026 13:51

Faje podsumowanie 1 ligi
Chwalą nas :>

https://www.youtube.com/live/guIF1Nd...0anSH_DfhBYFUU

As 26.05.2026 15:02

Ciekawa odpowiedz na pytanie o wpuszczanie kibicow Wisly na meczach wyjazdowych i delikatna sugestia o odpowiedzialnosci karnej :-D

https://youtu.be/d2ZXKmPxIaY?si=eu21pHJgvryXFZfb&t=1097

WildDog 26.05.2026 16:00

Carlsberg to chyba zasługa jakże tu krytykowanego (nie dziwne przez kogo) Piotrka Moore'a.........

Tylko znając życie Wislackie bedzie miec potężna konkurencję albo duński browar przejmie warzenie naszego firmowego trunku;)

WildDog 26.05.2026 21:22

Wracając do bojkotu nas przez "kumatych".....parchy juz podały, ze żadnego "zamknięcia sektora" nie będzie. Podejrzewam, ze jak zaraz po decyzji o niewpuszczeniu nas na jakikolwiek mecz wyjazdowy Krolewski ogłosi, ze drużyna nie przyjedzie i prześle oficjalne pismo do leśnych dziadów, canalu +.......... to w obawie przed karami zmiękna rury nawet takim bogaczom jak amika czy inne parowozy.........a do nas przyjezdzac nie musza. Jakieś 2.2 k Wislakow więcej dzięki temu na mecz będzie mogło się dostać...

As 26.05.2026 21:28

No Canal+ by zrobil gospodarzom z dupy jesien sredniowiecza gdyby powiedzmy taki mecz kolejki Amika - Wisla mialby sie nie odbyc. Posprzedawali reklamy, czas antenowy zarezerwowany.

Wielce bym sie nie zdziwil gdyby Ekstraklasa miala milionowe kary kontraktowe jesli mecz sie nie odbywa z powodow innych niz jakies warunki podogowe czy inne sytuacje poza kontrola organizatora rozgrywek.

Patryko 26.05.2026 21:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez As (Post 1664282)
Wielce bym sie nie zdziwil gdyby Ekstraklasa miala milionowe kary kontraktowe jesli mecz sie nie odbywa z powodow innych niz jakies warunki podogowe czy inne sytuacje poza kontrola organizatora rozgrywek.

Oczywiście, że takie kary są. Liczone w milionach złotych.

Za sezon 26/27 C+ przeleje Ekstraklasie 340 mln złotych za 306 rozegranych spotkań. Same prawa za transmisję to jest ponad milion złotych. Do tego dochodzi zmarnowany czas antenowy, zwrot kasy do reklamodawców (a umówmy się, mecze Wisły będą w prime time), przepalone w piecu pieniądze na obsługę techniczną spotkania. Myślę, że kara za takie spotkanie to jest z 5-6 milionów złotych, których będzie się domagać C+ od Ekstraklasy.

https://www.wirtualnemedia.pl/ekstra...9760534394497a

As 26.05.2026 21:42

No wiec mozemy mniej wiecej obliczyc poziom finansowy kary, ktora ewentualnie nalozylaby komisja na gospodarza bo przeciez Ekstraklasa nie bedzie placic tego "ze swoich".

As 26.05.2026 21:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WildDog (Post 1664261)
Carlsberg to chyba zasługa jakże tu krytykowanego (nie dziwne przez kogo) Piotrka Moore'a.........

Krolewski w wywiadzie po konferencji mowil, ze to nie Moore przyprowadzil Carlsberga, ze to sie toczylo juz od jakiegos czasu swoim torem. Z reszta prezes Carlsberga jest z Brzeska i wedlug jego wlasnych slow jest kibicem Wisly.

pepe72 28.05.2026 23:14

#jprdl co ta Polonia dziś odwaliła ...

As 29.05.2026 07:22

No mieli Wieczysta na widelcu.

Ale ja sie ciesze i mam nadzieje, ze Wieczysta wejdzie. Raz, ze gralem tam w trampkarzach i juniorach a dwa to chyba od dziesiecioleci nie bylo trzech druzyn w Ekstraklasie z jednego miasta.

kowalkowskij 29.05.2026 07:43

Niby z jednego miasta, ale nie wiadomo czy będą grać w Krakowie. Królewski mówił, że pierwszeństwo na R22 ma Szachtar.

Martinus 29.05.2026 08:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez As (Post 1664366)
No mieli Wieczysta na widelcu.

Ale ja sie ciesze i mam nadzieje, ze Wieczysta wejdzie. Raz, ze gralem tam w trampkarzach i juniorach a dwa to chyba od dziesiecioleci nie bylo trzech druzyn w Ekstraklasie z jednego miasta.

I na co nam ta Wieczysta? Abstrahując od kwestii Kwietnia, bo wiadomo, że w przypadku awansu to definitywnie kończy temat. Na prawdę lepiej mieć potencjalnego pewniaka do spadku (Chrobry) niż zespół, który wejdzie do esa z buta i będzie w stanie przelicytować każdą naszą propozycje transferową...

sandomingo 29.05.2026 09:04

Zgadzam się.

Zwłaszcza, że jednak są przecieki ze strony Wisły do Wieczystej.

As 29.05.2026 09:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Martinus (Post 1664372)
I na co nam ta Wieczysta? Abstrahując od kwestii Kwietnia, bo wiadomo, że w przypadku awansu to definitywnie kończy temat. Na prawdę lepiej mieć potencjalnego pewniaka do spadku (Chrobry) niż zespół, który wejdzie do esa z buta i będzie w stanie przelicytować każdą naszą propozycje transferową...

To zalezy jak kto patrzy na pilke.

Jak pisalem, jestem emocjonalnie zwizany z Wieczysta bo z Oswiecenia mialem tam trzy przystanki i tam za dzieciaka gralem.
Dodatkowo dla mnie futbol to przede wszystkim rozrywka i zdecydowanie wole grac z napakowana jak kabanos gwiazdami Wieczysta niz z pelnym no.name'ow Chrobrym.

Mozna zalozyc, ze dwa mecze z Wieczysta beda przy R22 i zapewne oba to beda komplety czyli dodatkowa duza kasa dla klubu. Chrobry to powiedzmy nie jest magnes zeby zapelnic stadion.

FraMat 29.05.2026 10:47

Tymczasem media trąbią o potencjalnych wzmocnieniach dla Wieczystej po ewentualnym awansie.
W grę wchodzą takie nazwiska jak Kwiatkowski, Kownacki, Linetty, Pululu...
Kwietnia pewnie stać na takie ruchy.
https://przegladsportowy.onet.pl/pil...polski/eb9788g

Jeśli Kwietniowi nie uda się przejąć Wisły, być może będzie chciał udowodnić, co może sam osiągnąć.
Oczywiście, jesli naprawdę jest coś na rzeczy.

pepe72 29.05.2026 12:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1664382)
(...)
Jeśli Kwietniowi nie uda się przejąć Wisły, być może będzie chciał udowodnić, co może sam osiągnąć.
Oczywiście, jesli naprawdę jest coś na rzeczy.

Na wczorajszym meczu Wieczystej było 7000 kibiców ale doping był tylko Polonii.
Jak Szachtar będzie znów grał w Krakowie to wrócą do Sosnowca. I to jest główny problem w budowaniu Wieczystej.

Karherop 29.05.2026 20:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1664385)
Na wczorajszym meczu Wieczystej było 7000 kibiców ale doping był tylko Polonii.
Jak Szachtar będzie znów grał w Krakowie to wrócą do Sosnowca. I to jest główny problem w budowaniu Wieczystej.

Czy 7k biletów za 1 zl to dobry wynik? W meczu o wszystko, w dobrej pogodzie?

Dać bilet za 50 zł, poniedzialek, listopad godz 18.00 i bez gości byłoby max 2000

Dziwie sie Kwietniowi ze nawet nie chce zweryfikowac realnego wsparcia kibicowskiego przy normalnej cenie biletów.

As 29.05.2026 21:07

A to trzeba weryfikowac? :-)

crux.a 29.05.2026 21:53

Przecież Wieczysta to klub-widmo. Kibice? Brak. Stadion? Brak. Dział prawny? Brak. Pion PR? Brak. Jest tylko sponsor, ale zainteresowany jedynie zabawą w football managera. Przecież im nawet papiery licencyjne Wisła przygotowuje! Szkodliwy humbug. Trzymam kciuki za Chrobrego.

doktor granat 29.05.2026 22:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Martinus (Post 1664372)

To kuszące co piszesz nt. chrobrego, jak się do tego doda żydkow to już mamy 2 z 3 spadkowiczów.
Ale ja chcę żeby Wieczysta awansowała, chcę oglądać ciąg dalszy projektu Kwietnia.

leszekpw 29.05.2026 22:45

Będą jaja jak wejdą i zagrają w pucharach. No bo jak to? Jopuś nie da rady a inni tak?

wolfy 30.05.2026 08:44

Oczywiście że lepszy dla nas jest Chrobry, bo pewnie zajmie miejsce spadkowe, ale kto awansuje z baraży to raczej dla Wisły didaskalia.

WildDog 30.05.2026 17:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1664421)
Oczywiście że lepszy dla nas jest Chrobry, bo pewnie zajmie miejsce spadkowe, ale kto awansuje z baraży to raczej dla Wisły didaskalia.

Z tą didaskalia się nie zgadzam. Awans Kvietniovii zepchnie corupcovie na trzecie miejsce w klasyfikacji tzw "sił Krakowa".....Wielka Wisła kontra dwa kluby osiedlowe (jeden z nich jednoosiedlowy, a drugi kilkuosiedlowy)

Revolver 30.05.2026 18:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WildDog (Post 1664433)
Z tą didaskalia się nie zgadzam.

TĄ DIDASKALIĄ.:haha::haha::haha:

WildDog 31.05.2026 07:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Revolver (Post 1664437)
TĄ DIDASKALIĄ.:haha::haha::haha:

Co Ciebie tak rozbawiło? Wolfy użył zwrotu, do którego jedynie się odniosłem...

As 31.05.2026 08:27

Didaskalia to liczba mnoga.

WildDog 31.05.2026 15:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez As (Post 1664446)
Didaskalia to liczba mnoga.

no fakt..........

wolfy 01.06.2026 11:57

Pomijając wątek polonistyczny, awans Wieczystej wisiałby mi w 100% gdyby nie oszołomy które będą przez to kręciły cyrk kosztem Wisły. Zarówno wśród kibiców, jak i z otoczenia samej Wieczystej - przypomnę co się działo w kwestii stadionu rok temu.

Swoją drogą - hipokryci którzy domagają się "młodych Polaków" w Wiśle, jednocześnie kibicując cyrkowi Kwietnia gdzie drużyny młodzieżowe kopią w warunkach urągających jakiejkolwiek normom (bo boss ma w dupie wszystko poza pierwszą drużyną) nie powinni się chyba udzielać z argumentami w stylu "futbol to emocje".

Karherop 01.06.2026 13:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1664486)
Pomijając wątek polonistyczny, awans Wieczystej wisiałby mi w 100% gdyby nie oszołomy które będą przez to kręciły cyrk kosztem Wisły. Zarówno wśród kibiców, jak i z otoczenia samej Wieczystej - przypomnę co się działo w kwestii stadionu rok temu.

Swoją drogą - hipokryci którzy domagają się "młodych Polaków" w Wiśle, jednocześnie kibicując cyrkowi Kwietnia gdzie drużyny młodzieżowe kopią w warunkach urągających jakiejkolwiek normom (bo boss ma w dupie wszystko poza pierwszą drużyną) nie powinni się chyba udzielać z argumentami w stylu "futbol to emocje".

Nic dodac nic ująć.

Właśnie zaczyna sie 2 wojna stadionowa i zapewne kolejny tydzien bedzie temat przegrzewany, nie znając nawet 10% faktów na ten temat.

leszekpw 01.06.2026 18:42

Ale Was d... boli o tą Wieczystą. I pewnie będą na koniec wyżej niż Wisla.

wolfy 01.06.2026 20:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1664492)
Nic dodac nic ująć.

Właśnie zaczyna sie 2 wojna stadionowa i zapewne kolejny tydzien bedzie temat przegrzewany, nie znając nawet 10% faktów na ten temat.

To też miałem na myśli.

Szczerze w....iają mnie miłośnicy Wieczystej produkujący się na tym forum. Sprawdziłem, jak byk - jest to forum kibiców WISŁY KRAKÓW. A wybitni działacze w typie Kapki i Peszki niech lepiej się zastanowią kto im wniosek licencyjny wypełni jak wkurzą Królewskiego.
Już sezon temu krzywa gra medialna Kwietnia i jego przydupasów była komentowana m.in. w Studio Reymonta.

Liczy się tylko Wisła Kraków, Wieczysta może coś uzyskać ile to nie koliduje z naszymi interesami. Zdrowe zasady.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:30.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl