Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Pierwsza liga 2025/2026 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=11114)

Karherop 12.05.2026 12:07

Puszcza Niepolomice
Wieczysta Krakow
Pogoń Grodzisk
Polonia Bytom

Na dzisiaj bez licencji na ekstraklase

Skład barażów wybiera komisja.

My dostaliśmy kare finansową 66k za zaległości finansowe.

Przywalili nam kare żebyśmy jeszcze trudniej mieli je spłacic.

pepe72 12.05.2026 13:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1663546)
Puszcza Niepolomice
Wieczysta Krakow
Pogoń Grodzisk
Polonia Bytom

Na dzisiaj bez licencji na ekstraklase

Skład barażów wybiera komisja.
(...)

Z tej grupy jedynie Wieczysta łapie się na baraże.
Pogoń GM to kolejny klub bez stadionu. Więc w temacie licencji decyzja całkiem słuszna.

Jeśli się to nie zmieni to o baraże zagrają 4 zespoły z tej grupy:
4. Chrobry
5. ŁKS
6. Polonia W-wa
7. Ruch
8. Miedź

Karherop 12.05.2026 13:59

3 z tych 4 klubów nie ma co skreślać

Adasss 12.05.2026 15:25

Już widziałem gdzieś info, że kwestia przekształcenia Wieczystej jest cały czas w toku, więc nic nie jest przesądzone.

Karherop 12.05.2026 15:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Adasss (Post 1663563)
Już widziałem gdzieś info, że kwestia przekształcenia Wieczystej jest cały czas w toku, więc nic nie jest przesądzone.

Oni nie musza byc przekształceni na dzien 12 maja. Oni najwyraźniej niewiele w tym temacie wcześniej robili, aby wykazać że sa w toku

Adasss 12.05.2026 16:05

Już wszyscy o tym trąbią:
Cytat:

Niemniej klub złożył wniosek licencyjny. Tyle że na razie nie dostał zgody. Jak powód odmowy podano fakt, że Wieczysta jest stowarzyszeniem, a nie sportową spółką akcyjną, wymaganą do gry w ekstraklasie. Krakowski klub już podjął starania o przekształcenie, co miało zostać wskazane we wniosku licencyjnym.

Klub odwoła się od negatywnej decyzji.

"W związku z decyzją Komisji ds. Licencji Klubowych PZPN informujemy, że klub skorzysta z przysługującego prawa do odwołania i złoży je w przewidzianym terminie. Jednocześnie podkreślamy, że w ocenie klubu na moment składania wniosku realizowane były działania związane z dostosowaniem struktury organizacyjno-prawnej do obowiązujących wymogów licencyjnych. Do czasu zakończenia postępowania odwoławczego nie będziemy szerzej komentować sprawy" - napisano w oświadczeniu.

azor 12.05.2026 18:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1663546)

My dostaliśmy kare finansową 66k za zaległości finansowe.

Przywalili nam kare żebyśmy jeszcze trudniej mieli je spłacic.

Przywalili nam karę, bo mamy/mieliśmy zaległości.

Gdyby to dotyczyło Mady klaskałbyś uszami, że w końcu KL robi to co powinna robić.

Karherop 12.05.2026 19:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1663579)
Przywalili nam karę, bo mamy/mieliśmy zaległości.

Gdyby to dotyczyło Mady klaskałbyś uszami, że w końcu KL robi to co powinna robić.

Miałbym to w d., bo to nie dotyczy mojego klubu.

azor 12.05.2026 20:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1663582)
Miałbym to w d., bo to nie dotyczy mojego klubu.

Uważasz, że kara jest niezasadna?

Karherop 13.05.2026 08:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1663586)
Uważasz, że kara jest niezasadna?

Sądząc po wpisach prezesa zasadna i sprawiedliwa. Jednocześnie mierzi mnie napychanie w taki sposob kieszeni komisji czy to za race czy za zaległości finansowe. Żeby to chociaż szło na cele charytatywne.

Może mi sie cos nie podobać, ale to akceptuje. 70 karnetów pokryje kare.

krysztal 13.05.2026 12:05

W perspektywie zamiast kary finansowej jest na przykład -3 pkt w nadchodzącym sezonie.To może lepiej zapłacić ...

bódyń 13.05.2026 13:44

Napychanie kieszeni komisji? To idzie na ich prywatne konta?

AgresywnyChomik 13.05.2026 15:19

Gdzie to oświadczenie? Miało być o 15 ;)

pepe72 16.05.2026 12:31

Znamy już dwóch spadkowiczów do 2 ligi:
GKS Tychy
Znicz Pruszków

Górnik Łęczna ma jeszcze matematyczne szanse na utrzymanie (muszą zajść oba):
1. musi dwa razy wygrać - dziś z Odrą i za tydzień w Łodzi
2. Stal Mielec musi przegrać w ostatniej kolejce z Polonią Bytom

doktor granat 16.05.2026 13:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1663747)
Znamy już dwóch spadkowiczów do 2 ligi:
GKS Tychy
Znicz Pruszków

Górnik Łęczna ma jeszcze matematyczne szanse na utrzymanie (muszą zajść oba):
1. musi dwa razy wygrać - dziś z Odrą i za tydzień w Łodzi
2. Stal Mielec musi przegrać w ostatniej kolejce z Polonią Bytom

Górnik ma jeszcze jedną szansę (i ta jest w zasadzie jedyna) - potencjalne wycofanie Kwietnia i przesunięcie Wieczystej do 4 ligi czy gdzieś tam.
Nie będę nigdzie szukał bo mam w d Górnika, ale jak Wieczysta zniknie z 1 ligi to Łęczna zostanie czy zagra baraż z kimś z 2 ligi? Tak czy owak to 100x większa szansa niż łudzenie się, że Stal w tej sytuacji wypuści utrzymanie.

leszekpw 16.05.2026 14:40

Unia Skierniewice w 1 lidze. Wygląda na to, ze w przyszłym sezonie mecze przyjaźni z Widzewem.

pepe72 16.05.2026 23:13

W temacie spadków to została tylko opcja "wycofanie się Wieczystej".
Jak nie to Górnik Łęczna właśnie spadł, wraz ze Zniczem i GKS Tychy.

grogoriogreg 17.05.2026 15:51

Szwedzik (dziś kolejny dobry występ) w pomeczowym wywiadzie mówi, że lepsza gra Ruchu na wiosnę jest spowodowana m.in. mniejszej rotacji w składzie i scaleniu całego zespołu :o

To jest chlop o wzroście 185cm. Panowie z kąkuterowego działu sportowego, Vullnecie Basha - do ataku!

A Niebiescy mają duże szanse na baraże.

Karherop 17.05.2026 16:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez grogoriogreg (Post 1663813)
Szwedzik (dziś kolejny dobry występ) w pomeczowym wywiadzie mówi, że lepsza gra Ruchu na wiosnę jest spowodowana m.in. mniejszej rotacji w składzie i scaleniu całego zespołu :o

To jest chlop o wzroście 185cm. Panowie z kąkuterowego działu sportowego, Vullnecie Basha - do ataku!

A Niebiescy mają duże szanse na baraże.

Lvl wyżej masz Raków Częstochowa i cytat z pamięć ich dyr sportowego:

Trener Tomczyk polegl m.in przez zbyt szeroka kadrę, nie potrafil nia zarządzać, szczególnie zawodnikami ktorzy nie grają, zrobiliśmy zbyt wiele transferow zima co przyniosło chaos w zespole

pepe72 17.05.2026 19:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1663814)
Lvl wyżej masz Raków Częstochowa i cytat z pamięć ich dyr sportowego:

Trener Tomczyk polegl m.in przez zbyt szeroka kadrę, nie potrafil nia zarządzać, szczególnie zawodnikami ktorzy nie grają, zrobiliśmy zbyt wiele transferow zima co przyniosło chaos w zespole

Ale niektórzy na tym forum wiedzą lepiej, że to "Jop jest betonowy". :>

leszekpw 18.05.2026 02:41

Bo jest betonoza

Karherop 18.05.2026 09:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1663824)
Ale niektórzy na tym forum wiedzą lepiej, że to "Jop jest betonowy". :>

Jop betonowy bo chce wygrywać mecze, szkoda ze poprzednicy nie byli tacy betonowi.

Nasz sezon sie skończy prawdopodobnie 20-11-2 i 71 pkt.

7 pkt nad 2 miejscem
12 pkt nad 3

A ile bylo lamentu i ile to Wisła miała przegrać do końca sezonu.

As 18.05.2026 09:59

Jop twierdzil zawsze, ze graja ci co prezentuja najwyzsza forme na treningach w tygodniu. Nie mam powodu zeby chlopu nie wierzyc. Czasem oczywiscie postawil na kogos, kto akurat zagral gorzej ale czasem to jest poprostu dyspozycja dnia i chlop mimo dobrych treningow nie zagral tak jak sie trener spodziewal.

Zycie zdarza sie.

Jop mowil tez, ze nikt nie bedzie w Wisle gral z litosci czy z uprzejmosci i kazdy musi zasluzyc na minuty. Zawodnicy drugiego szeregu wystepowali w pucharze Polski i w sparingach podczas przerw reprezentacyjnych i trzeba uczciwie powiedziec, ze no argumentow w tych meczach raczej nie dawali. Do rezerw nie chcieli schodzic a jak juz schodzili to tez nie bylo tak, ze diametralnie podnosili poziom.

Byc moze koledzy z forum chodza regularnie na treningi i na tej podstawie twierdza, ze powinien grac ten czy tamten. Bo innej mozliwosci jak obserwacja treningow nie ma aby zarzucic Jopowi, ze jest betonowy lub, ze klamie twierdzac, ze graja ci w najwyzszej dyspozycji.

Karherop 18.05.2026 10:28

Dodalbym ze nasza runda wiosenna to były ledwie 14 spotkań, z czego o stawkę 12.

Od 1 minuty wyszli:

Letkiewicz - 13 razy
Giger - 13 razy
Duarte - 13 razy
Leliveld - 10
Krzyżanowski - 6
Colley - 4
Kutwa - 6
Grujcic - 8
Biedrzycki - 7
Duda - 11
Igbekeme - 12
Carbo - 4
Omic - 1
Ertlhaler - 10
Bozic - 7
Kuziemka - 7
Sanchez -5
Rodado - 6

Mozna mówić ze zmiany wymuszone itd ale fakty sa takie że 18 zawodników wybieglo w tej rundzie w podstawowym składzie, z czego 17 minimum 4 razy

stary dziad 18.05.2026 11:37

Dobrze, że mamy "betonoze" Jopa, bo dzięki temu mamy awans.

A Omić to ogór i rozkapryszona księżniczka.

Każdy kto oglądał mecz z Zawiszą i sparing z Podhalem to potwierdzi.

pepe72 18.05.2026 11:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1663834)
Jop betonowy bo chce wygrywać mecze, szkoda ze poprzednicy nie byli tacy betonowi.

Nasz sezon sie skończy prawdopodobnie 20-11-2 i 71 pkt.

7 pkt nad 2 miejscem
12 pkt nad 3

A ile bylo lamentu i ile to Wisła miała przegrać do końca sezonu.

Ale to co piszesz to jest "dobry beton". :>
Ja bym tu poszukał jakiegoś określenia typu "skała". :rotfl:

krysztal 18.05.2026 14:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez As (Post 1663839)
Jop twierdzil zawsze, ze graja ci co prezentuja najwyzsza forme na treningach w tygodniu. Nie mam powodu zeby chlopu nie wierzyc. Czasem oczywiscie postawil na kogos, kto akurat zagral gorzej ale czasem to jest poprostu dyspozycja dnia i chlop mimo dobrych treningow nie zagral tak jak sie trener spodziewal.

Zycie zdarza sie.

Jop mowil tez, ze nikt nie bedzie w Wisle gral z litosci czy z uprzejmosci i kazdy musi zasluzyc na minuty. Zawodnicy drugiego szeregu wystepowali w pucharze Polski i w sparingach podczas przerw reprezentacyjnych i trzeba uczciwie powiedziec, ze no argumentow w tych meczach raczej nie dawali. Do rezerw nie chcieli schodzic a jak juz schodzili to tez nie bylo tak, ze diametralnie podnosili poziom.

Byc moze koledzy z forum chodza regularnie na treningi i na tej podstawie twierdza, ze powinien grac ten czy tamten. Bo innej mozliwosci jak obserwacja treningow nie ma aby zarzucic Jopowi, ze jest betonowy lub, ze klamie twierdzac, ze graja ci w najwyzszej dyspozycji.

Dodatkowo nie kasuje piłkarza po słabszym występie tylko daje mu szansę w kolejnym meczu.Wiadomo,kilku zjebów to niesamowicie gryzie ale drużyna czuje,że jest sprawiedliwie traktowana.

Jaroo1 18.05.2026 22:33

Zaraz przyjdzie zjeb drozd i powie, że 18 graczy to mało bo w wielkich klubach regularnie gra 19 zawodników więc Jop się nie zna.
A później zacznie .......ić kocopoły, że tym 19 był Omić, który powinien grać wiecej.
Wszystko ułoży się w spójną całość i tak minie kolejny dzień drozda w psychiatryku

pepe72 19.05.2026 01:08

Nie wiem kto to zrobił a i nie wiem czy TVP mu tego nie zdejmie więc oglądajcie
Droga Wisły do e-klapy (na wesoło).
https://youtu.be/lFkvMBL_a1g?si=Cmypuz_mdNlwXL6b

As 19.05.2026 08:47

Chcialbym podjac dyskusje na pewien temat, ktory mnie interersuje.

Wyglada na to, ze kara miliona zlotych dla Slaska za decyzje podjeta przez Jezierskiego o niewpuszczeniu kibicow Wisly zostanie utrzymana. (nawet gdyby zostala obcieta o polowe to nic w moim pytaniu nie zmienia).

Ludzie zarzadzajacy instytucjami publicznymi, spolkami miejskimi i spolkami skarbu panstwa odpowiadaja karnie za niegospodarnosc. Nie jestem prawnikiem, wiec moze mi sie to tylko wydawac ale mam takie pytanie.

Czy Jezierski powinien odpowiadac karnie z artykulu 296 kodeksu karnego lub z artykulu 231.
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-d...798683/art-296
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-d...798683/art-231

Jezierski podejmujac decyzje aby zlamac regulamin licencyjny i bezpodstawnie odmowic wejscia kibicom Wisly swiadomie narazil spolke miejska Slask Wroclaw na wielkszkode majatkowa. Jezierski mial swiadomosc, ze PZPN dowali kare poniewaz inne kluby byly karane i w jednym z wywiadow zasugerowal, ze Slaska stac na kare.
Fakt, ze inne kluby byly karane niskimi kwotami nie ma wlasciwie znaczenia poniewaz Jezierski powinien byl brac pod uwage widelki w regulaminie a poza tym swiadome narazenie spolki nawet na niewielka strate rowniez podlega karze, ale mniejszej.

Nic nie slyszalem aby prokuratura podjela jakies kroki. Czy prokuratura nie moze dzialac bez zgloszenia podejrzenia przestepstwa czy moze czekaja na uprawomocnienie sie kary od komisji dyscyplinarnej?

piotek 19.05.2026 11:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez As (Post 1663942)

Wyglada na to, ze kara miliona zlotych dla Slaska za decyzje podjeta przez Jezierskiego o niewpuszczeniu kibicow Wisly zostanie utrzymana. (nawet gdyby zostala obcieta o polowe to nic w moim pytaniu nie zmienia).

Ludzie zarzadzajacy instytucjami publicznymi, spolkami miejskimi i spolkami skarbu panstwa odpowiadaja karnie za niegospodarnosc. Nie jestem prawnikiem, wiec moze mi sie to tylko wydawac ale mam takie pytanie.

Czy Jezierski powinien odpowiadac karnie z artykulu 296 kodeksu karnego lub z artykulu 231.
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-d...798683/art-296
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-d...798683/art-231

Jezierski podejmujac decyzje aby zlamac regulamin licencyjny i bezpodstawnie odmowic wejscia kibicom Wisly swiadomie narazil spolke miejska Slask Wroclaw na wielkszkode majatkowa. Jezierski mial swiadomosc, ze PZPN dowali kare poniewaz inne kluby byly karane i w jednym z wywiadow zasugerowal, ze Slaska stac na kare.
Fakt, ze inne kluby byly karane niskimi kwotami nie ma wlasciwie znaczenia poniewaz Jezierski powinien byl brac pod uwage widelki w regulaminie a poza tym swiadome narazenie spolki nawet na niewielka strate rowniez podlega karze, ale mniejszej.

Nic nie slyszalem aby prokuratura podjela jakies kroki. Czy prokuratura nie moze dzialac bez zgloszenia podejrzenia przestepstwa czy moze czekaja na uprawomocnienie sie kary od komisji dyscyplinarnej?

Też się nad tym zastanawiam. Teoretycznie to jest ścigane z urzędu, ale zawiadomienia na pewno by nie zaszkodziło ;)
Dopóki nie będzie orzeczonej ostatecznej kary, to ciężko jest jest mówić, o konkretnej wielkości szkody - stąd prokuratura też nie bardzo może zadziałać, bo na ten moment nie ma prawomocnej kary (pytanie czy sama z siebie będzie chciała). Jezierski pewnie by się bronił niskim karami w przeszłości (tym zresztą argumentuje odwołanie od kary. Natomiast rzeczony wywiad jest trochę strzałem w kolano.

sandomingo 19.05.2026 11:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez As (Post 1663942)

Jestem na 99% przekonany, że kara zostanie zmniejszona i to znacząco - natomiast tak, jak napisałeś, nie wpływa to na meritum sprawy.

Prokuratura/ ew. RIO musi czekać na uprawomocnienie się wymiaru kary a nawet na fakt jej wpłacenia przez Śląsk - bo technicznie wtedy dochodzi do ewentualnej niegospodarności tudzież innego złamania przepisów.
Natomiast nie mam żadnych złudzeń, że tak się stanie.

Samorządy sypią kasę w całej Polsce, z zapowiadanego przez Królewskiego wniosku do ETS nic nie wyszło, więc będą sypać dalej.

As 19.05.2026 12:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1663951)
Jestem na 99% przekonany, że kara zostanie zmniejszona i to znacząco - natomiast tak, jak napisałeś, nie wpływa to na meritum sprawy.

Prokuratura/ ew. RIO musi czekać na uprawomocnienie się wymiaru kary a nawet na fakt jej wpłacenia przez Śląsk - bo technicznie wtedy dochodzi do ewentualnej niegospodarności tudzież innego złamania przepisów.
Natomiast nie mam żadnych złudzeń, że tak się stanie.

Samorządy sypią kasę w całej Polsce, z zapowiadanego przez Królewskiego wniosku do ETS nic nie wyszło, więc będą sypać dalej.

Z tego co wyczytalem to juz podjecie dzialania, ktore moglo ale finalnie nie doprowadzilo do szkody tez podpada pod odpowiedzialnosc karna. Tyle, ze kara ktora za to grozi jest lagodna. Jakas grzywna na przyklad.
Potem jest prog 200k zlotych i za to grozi do 3 lat w pierdlu.
Nastepnie jest milion i tu juz mozna dostac dyche w kiciu.

P.S. oni juz zlozyli ten wniosek to ETS? Musialem przeoczyc. Z tego co wiedzialem to w ktoryms programie Krolewski mowil, ze pracuja nad wnioskiem, sprawa jest w toku i bedzie skladany po sezonie bo teraz za duzo maja na glowie,

No ale to oczywiscie dwie rozne sprawy.

stary dziad 19.05.2026 13:08

Panowie, nic z tego nię będzie.
Po pierwsze, sprawa jest ogromnie złożona z prawnego punktu widzenia, trzeba by wykazać ewidentnie zamiar "złej woli" zamiast "dbania o bezpieczeństwo". Wbrew pozorom to nie takie proste.
Po drugie, nawet jakby, to linią obrony będzie, że karę spłacono z pieniędzy uzyskanych z biletów albo za reklamę a nie z puli dotacji z miasta.
Po trzecie, samo postępowanie przygotowawcze a potem proces sądowy do otrzymania prawomocnego wyroku to 5-10 lat.

Trzeba wiec rozważyć czy to rzeczywiście ciągnąć.
Ja wiem, że w emocjach to mieliśmy robić to i tamto...
Tu jednak nie emocje będą się liczyć ale cierpliwość i wytrwałość.
Wieloletnia.
I kasa.
Bo jak sprawa ruszy to na pewno ucieszą się prawnicy :-D
I to obu stron

pepe72 19.05.2026 14:01

Ciągnąć trzeba bo w e-klapie to bandyterka Legii zorganizowała całą akcję przeciwko nam. Więc nie tylko na Śląsk możemy nie wejść.

stary dziad 19.05.2026 14:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1663960)
Ciągnąć trzeba bo w e-klapie to bandyterka Legii zorganizowała całą akcję przeciwko nam. Więc nie tylko na Śląsk możemy nie wejść.

Ale my mówimy o sprawie karnej dotyczącej niecelowego wydania kasy ( na potencjalną karę) przez zarząd śląska.
To trochę co innego.

Natomiast zgadzam się, że walkę z niewpuszczaniem nas trzeba kontynuować.
Tu podstawą będzie jednak utrzymanie kary dla śląska.
Już decyzja o bańce kary była odstraszająca dla klubow pierwszoligowych i dlatego wszędzie nas wpuszczano.

Co bedzie w ekstraklasie to do końca nie wiem.
Utrzymanie kary= odstraszenie 70% klubów.
I na pewno śląsk nas wpuści, bo nie będzie ryzykował, w ramach recydywy, kolejnej kary, nawet 5 baniek.

Ale taką Legię, Lecha, mimo wszystko, może być stać na zapłatę takich pieniędzy.
Z resztą przypadek z Legią może być kluczowy.
Oni mogą się posunąć do bojkotu własnego meczu.
A jak odpuszczą to i bojkot się skończy.
Zobaczymy.
Ale na pewno nie wolno nam odpuścić.

As 19.05.2026 14:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez stary dziad (Post 1663955)
Panowie, nic z tego nię będzie.
Po pierwsze, sprawa jest ogromnie złożona z prawnego punktu widzenia, trzeba by wykazać ewidentnie zamiar "złej woli" zamiast "dbania o bezpieczeństwo". Wbrew pozorom to nie takie proste.
Po drugie, nawet jakby, to linią obrony będzie, że karę spłacono z pieniędzy uzyskanych z biletów albo za reklamę a nie z puli dotacji z miasta.
Po trzecie, samo postępowanie przygotowawcze a potem proces sądowy do otrzymania prawomocnego wyroku to 5-10 lat.

Trzeba wiec rozważyć czy to rzeczywiście ciągnąć.
Ja wiem, że w emocjach to mieliśmy robić to i tamto...
Tu jednak nie emocje będą się liczyć ale cierpliwość i wytrwałość.
Wieloletnia.
I kasa.
Bo jak sprawa ruszy to na pewno ucieszą się prawnicy :-D
I to obu stron

Ja oczywiscie zadnych zawiadomien skladac nie bede, poprostu mnie zastanawialo czy to ewentualnie podpada pod te paragrafy.

Co do drugiego punktu to nie ma znaczenia skad pochodzily pieniadze, ktorymi zaplacono kare. Spolka musiala to zaplacic ze swojego konta, to byly jej srodki. Nawet gdyby Slask sprzedal orzechow za milion zlotych na placu imbramowskim a potem musial zaplacic milion kary to tez bylaby to szkoda majatkowa dla spolki.

stary dziad 19.05.2026 15:14

Tak ale czymś innym jest spowodowanie szkody majątkowej ( trzeba pamiętać, że nie każde spowodowanie szkody podlega pod paragraf karny) od rozliczenia tej szkody. A tu można by wskazywać, że pokrycie tej szkody ( nawet jeśli szkoda nie podlega pod paragraf) nastąpiło z celowej dotacji/subwencji otrzymanej z miasta na inne cele. I to można by podciągnąć pod paragraf.

Czyli można wskazywać nawet na dwa paragrafy :-D

leszekpw 21.05.2026 19:37

Beze mnie to forum nie istnieje. A gdybym nagle objął moderację, oj cienko byście śpiewali i przepraszali

Patryko 22.05.2026 07:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez stary dziad (Post 1663962)
Ale taką Legię, Lecha, mimo wszystko, może być stać na zapłatę takich pieniędzy.

Widełki kończące się na 5 bańkach mogą być wystarczającym straszakiem.

Przecież przed karą dla Śląska, kary dla innych klubów były wręcz symboliczne. Nastąpił skokowy wzrost i nie zdziwię się, jeśli za następny tego typu wyskok komisja przywali 2-3 banie, a to już są pieniądze, których utratę odczuje każdy klub w Polsce.

Już nawet nie wspominam o presji ze strony C+. Tam się będą sypać wielomilionowe kary za brak transmisji TV, którymi zostanie obciążona Ekstraklasa.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:23.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl