![]() |
Ja doradzam jednak kupić co najmniej 5 godzin jazdy extra przed pierwszym egzaminem. I wykorzystać je na te elementy , w których czujesz sie gorzej. Kilka lat jeździłem bez prawa jazdy tyle , że poza Polską. Tutaj w okolicy 10 lekcji koleś powiedział, że zdam za pierwszym razem tylko żeby rutyna mnie nie zdradziła na egzaminie(takie twoje nawyki, których egzaminator nie lubi :P). Sam słysząłem jak osobom mniej doświadczonym proponuje dodatkowe lekcje bo widzi kto nie ma szans zdać. Bo nie oszukujmy sie--po 30stu godzinach jazdy jesteś dupa nie kierowca, a nawet jak zdasz to dalej jestes dupa. Znam osoby ktore na manualnej skrzyni biegów potrafia na 4rce wchodzic w zakręt, a zdały za pierwszym razem.....
|
To, że coraz więcej osób zdaje za granicą to wina naszego państwa. Prawo jazdy jest co raz to droższe a przepisy bardziej wymagające. W takiej Anglii, Czechach, USA nie ma z tym problem i nie chodzi tutaj o to żeby każdego przepuszczać jak leci. Bo co to za różnica jeśli ktoś sobie zrobi w Polsce kurs i wykupi kilkanaście jazd a zda za granicą niż miałby się męczyć i stresować w Polsce. Skoro są inne możliwości to zawsze trzeba je rozważyć. W USA prawko to koszt 4 dolarów i na egzamin jedziesz swoim prywatnym autem w wieku bodajże 16 lat. A wypadków i pijanych kierowców zdecydowanie mniej jak w Polsce.
|
A powiedzcie mi taką rzecz, od 1 stycznia kursy drożeją o 22%. Czy jezeli mam urodziny w maju, to czy moge sie teraz zapisac i np. chodzic na kursy od lutego? Jak to jest?
|
Cytat:
U mnie w ośrodku gdzie chodzę, chłop mówił, że niektórzy żeby nie płacąc tego podatku, zapisują się już teraz i wpłacają całą kasę mimo, że będą kurs robic za kilka miesięcy. |
Cytat:
Co do kosztów prawa jazdy to sie zgadzam---to jest chore. Niby kursy maja przygotowac do czegos i dlatego taka cena, a zdrugiej wypuszczamy rocznie paruset potencjalnych za(samo)bójców. Bo powtarzam--w 30 godzin nikt sie nie nauczy jeździć. Gdyby wprowadzic zasadę , że jezeli w ciagu roku od zdania PJ, 2 razy zlapią cię na predkości albo mijaniu na 3eciego albo omijaniu przechodniów na pasach(te wykroczenia to 99% wypadków jakie nie sa spowodowane przez pijanych) dostajesz obowiazek wykupienia 15 godzin jazdy+mandat na 500 zł to moze by sie nauczyli kultury jazdy. Ale u nas lepiej uwalac ludzi na egzaminach po kilka razy za migacze albo nieprawidlowe sprawdzenie plynu hamulcowego.Taki chory kraj. |
Jak długo będę czekał na prawo jazdy, jeśli dzisiaj - 28.12.09 r. przyjęto mój wniosek i trwa postępowanie administracyjne? Będzie do Sylwestra?
|
Cytat:
|
ja czekałem równo 2 tygodnie robocze od zdania prawka...
|
Mam do was pytanie w Poniedziałek zdaje po raz 4... Widać, ze za oknem zima zdawał ktoś z was w zimie?Jak się jeździ etc.?
|
Ja zdawałęm 2 lata temu w zimie, trzeba po prostu wolniej jechać i tyle oczy dookoła głowy, spokój i powodzenia ! :)
|
czy jezeli zdałem niedawno kat B to zeby zdawać kat C musze jakiś okres mieć prawko na B czy odrazu można?
|
znalazłem ciekawą stronę o krakowskich szkołach jazdy, można na niej pczytać opinie kursantów itp. czyli niezła pomoc w wyborze szkoły :D
www.dobraelka.pl |
Co sadzicie o OSK Autostrada, na Stoku i na Teatralnym? Jakie są wsze odczucia, robiliscie tam prawko?
|
W kwietniu tamtego roku,zacząłem kurs prawa jazdy (kat.B) byłem na 2 egz na których oblałem pózniej zrobiłem jakis 7msc przerwy ,bo zacząłem pracowac w Wawie,teraz takie pytanie czy kurs przepada jakos ? wiem,ze teoria przepada po 6msc,mi chodzi czy kurs znowu będe musiał robić od nowa?
dzieki,pzdr :) |
Cytat:
|
Jeżeli jestem z 26 maja to moge zacząc kurs na prawko 26 lutego ?
|
Tak. Kurs można ropocząć mając 17 lat i 9 miesięcy.
|
Czy robiac kat A musze przechodzic jeszcze raz przez CALA toerie?
|
Na kat. A teoria nie jest tak obszerna jak na B, ale musisz ją zaliczyć. Chyba że jesteś posiadaczką A1
|
Cytat:
|
Ktoś poleci jakiś konkretny ośrodek z Nowej Huty lub Śródmieścia ? Jest ich dość sporo, cenowo aż tak dużej różnicy nie ma, a czasem jak się widzi jak jeżdżą z instruktorami to o zgrozo. Zależy mi też żeby jeździć taki samochodem jak na egzaminie (Toyota).
|
Poradźcie gdzie najlepiej na prawko?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Fajna atmosfera :) |
Cytat:
Fajni młodzi ludzie, przykładają się do roboty. Idę zaraz do nich chyba po jakieś honorarium za reklamę ;D |
Cytat:
|
Ktoś miał stycznosc z OSK Autostrada, OSK Kormoran OSK Alan albo OSK Student?
Poleciacie, czy nie? :) |
Z mojej strony mogę polecic OSK STACH. http://www.stach.cracow.biz
Duża zdawalnosc, chłop na wykładach dobrze gada, instruktorzy też w porządku. |
A coś w NH? :)
I gdzie mozna wypozyczyc samochod i pojezdzic na placu? I za ile? :) |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:28. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl