Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Prawo jazdy (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=316)

Pan Jotka 27.12.2009 12:43

Ja doradzam jednak kupić co najmniej 5 godzin jazdy extra przed pierwszym egzaminem. I wykorzystać je na te elementy , w których czujesz sie gorzej. Kilka lat jeździłem bez prawa jazdy tyle , że poza Polską. Tutaj w okolicy 10 lekcji koleś powiedział, że zdam za pierwszym razem tylko żeby rutyna mnie nie zdradziła na egzaminie(takie twoje nawyki, których egzaminator nie lubi :P). Sam słysząłem jak osobom mniej doświadczonym proponuje dodatkowe lekcje bo widzi kto nie ma szans zdać. Bo nie oszukujmy sie--po 30stu godzinach jazdy jesteś dupa nie kierowca, a nawet jak zdasz to dalej jestes dupa. Znam osoby ktore na manualnej skrzyni biegów potrafia na 4rce wchodzic w zakręt, a zdały za pierwszym razem.....

harimata 27.12.2009 13:22

To, że coraz więcej osób zdaje za granicą to wina naszego państwa. Prawo jazdy jest co raz to droższe a przepisy bardziej wymagające. W takiej Anglii, Czechach, USA nie ma z tym problem i nie chodzi tutaj o to żeby każdego przepuszczać jak leci. Bo co to za różnica jeśli ktoś sobie zrobi w Polsce kurs i wykupi kilkanaście jazd a zda za granicą niż miałby się męczyć i stresować w Polsce. Skoro są inne możliwości to zawsze trzeba je rozważyć. W USA prawko to koszt 4 dolarów i na egzamin jedziesz swoim prywatnym autem w wieku bodajże 16 lat. A wypadków i pijanych kierowców zdecydowanie mniej jak w Polsce.

StelmiOriginal 27.12.2009 13:28

A powiedzcie mi taką rzecz, od 1 stycznia kursy drożeją o 22%. Czy jezeli mam urodziny w maju, to czy moge sie teraz zapisac i np. chodzic na kursy od lutego? Jak to jest?

Arkas 27.12.2009 14:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez StelmiOriginal (Post 834671)
A powiedzcie mi taką rzecz, od 1 stycznia kursy drożeją o 22%. Czy jezeli mam urodziny w maju, to czy moge sie teraz zapisac i np. chodzic na kursy od lutego? Jak to jest?

Tak naprawdę jeszcze nikt pisma nie dostał że od nowego roku ma byc nałożony podatek na prawko, więc to na dwoje babka wróżyła.
U mnie w ośrodku gdzie chodzę, chłop mówił, że niektórzy żeby nie płacąc tego podatku, zapisują się już teraz i wpłacają całą kasę mimo, że będą kurs robic za kilka miesięcy.

Pan Jotka 27.12.2009 15:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkas (Post 834707)
Tak naprawdę jeszcze nikt pisma nie dostał że od nowego roku ma byc nałożony podatek na prawko, więc to na dwoje babka wróżyła.
U mnie w ośrodku gdzie chodzę, chłop mówił, że niektórzy żeby nie płacąc tego podatku, zapisują się już teraz i wpłacają całą kasę mimo, że będą kurs robic za kilka miesięcy.

To nie podatek od prawka tylko uslugi szkól jazdy zostały potraktowane jak usługi normalnych przedsiebiorstw i obłozne 22% VAT. Oczywiscie szkoly przerzucily to na kursantów. Mnie raczej zdziwlo dlaczego te szkoly nie były płatnikiem VAT wczesniej. Liczy sie moment wykupu usługi a nie moment realizacji zatem możesz zaplaci przed 1 stycznia za coś co bedzie wykonane po Nowym Roku. I zrób tak bo 300PLN piechotą nie chodzi.
Co do kosztów prawa jazdy to sie zgadzam---to jest chore. Niby kursy maja przygotowac do czegos i dlatego taka cena, a zdrugiej wypuszczamy rocznie paruset potencjalnych za(samo)bójców. Bo powtarzam--w 30 godzin nikt sie nie nauczy jeździć. Gdyby wprowadzic zasadę , że jezeli w ciagu roku od zdania PJ, 2 razy zlapią cię na predkości albo mijaniu na 3eciego albo omijaniu przechodniów na pasach(te wykroczenia to 99% wypadków jakie nie sa spowodowane przez pijanych) dostajesz obowiazek wykupienia 15 godzin jazdy+mandat na 500 zł to moze by sie nauczyli kultury jazdy. Ale u nas lepiej uwalac ludzi na egzaminach po kilka razy za migacze albo nieprawidlowe sprawdzenie plynu hamulcowego.Taki chory kraj.

Kris54 28.12.2009 20:21

Jak długo będę czekał na prawo jazdy, jeśli dzisiaj - 28.12.09 r. przyjęto mój wniosek i trwa postępowanie administracyjne? Będzie do Sylwestra?

Deivid 28.12.2009 20:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kris54 (Post 835199)
Jak długo będę czekał na prawo jazdy, jeśli dzisiaj - 28.12.09 r. przyjęto mój wniosek i trwa postępowanie administracyjne? Będzie do Sylwestra?

Ja zdałem 15 grudnia, wniosek przyjęto 18, a do odebrania mialem 23. Jeśli Ci sie spieszy to dzwon i pytaj, bo często jest tak ze na pwpw trwa postepowanie administracyjne, a juz jest do odbioru.

Marcin_fan 28.12.2009 21:17

ja czekałem równo 2 tygodnie robocze od zdania prawka...

brylant17 31.12.2009 15:39

Mam do was pytanie w Poniedziałek zdaje po raz 4... Widać, ze za oknem zima zdawał ktoś z was w zimie?Jak się jeździ etc.?

Ofsajd 31.12.2009 15:47

Ja zdawałęm 2 lata temu w zimie, trzeba po prostu wolniej jechać i tyle oczy dookoła głowy, spokój i powodzenia ! :)

joker_wislak 03.01.2010 15:08

czy jezeli zdałem niedawno kat B to zeby zdawać kat C musze jakiś okres mieć prawko na B czy odrazu można?

pysio 03.01.2010 15:13

znalazłem ciekawą stronę o krakowskich szkołach jazdy, można na niej pczytać opinie kursantów itp. czyli niezła pomoc w wyborze szkoły :D

www.dobraelka.pl

StelmiOriginal 28.01.2010 16:47

Co sadzicie o OSK Autostrada, na Stoku i na Teatralnym? Jakie są wsze odczucia, robiliscie tam prawko?

<3 Wisla Kraków 11.02.2010 23:27

W kwietniu tamtego roku,zacząłem kurs prawa jazdy (kat.B) byłem na 2 egz na których oblałem pózniej zrobiłem jakis 7msc przerwy ,bo zacząłem pracowac w Wawie,teraz takie pytanie czy kurs przepada jakos ? wiem,ze teoria przepada po 6msc,mi chodzi czy kurs znowu będe musiał robić od nowa?
dzieki,pzdr :)

Kamil 11.02.2010 23:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez <3 Wisla Kraków (Post 853749)
W kwietniu tamtego roku,zacząłem kurs prawa jazdy (kat.B) byłem na 2 egz na których oblałem pózniej zrobiłem jakis 7msc przerwy ,bo zacząłem pracowac w Wawie,teraz takie pytanie czy kurs przepada jakos ? wiem,ze teoria przepada po 6msc,mi chodzi czy kurs znowu będe musiał robić od nowa?
dzieki,pzdr :)

nie bedziesz musial, kurs jest kilka lat wazny

pawelwp9 13.02.2010 23:15

Jeżeli jestem z 26 maja to moge zacząc kurs na prawko 26 lutego ?

Jachcik 13.02.2010 23:21

Tak. Kurs można ropocząć mając 17 lat i 9 miesięcy.

Prezydentowa 14.02.2010 09:42

Czy robiac kat A musze przechodzic jeszcze raz przez CALA toerie?

Bati_NS_TSW 14.02.2010 09:58

Na kat. A teoria nie jest tak obszerna jak na B, ale musisz ją zaliczyć. Chyba że jesteś posiadaczką A1

Arteka1906 14.02.2010 10:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Prezydentowa (Post 854580)
Czy robiac kat A musze przechodzic jeszcze raz przez CALA toerie?

jak masz lajtowego instruktora to sie dogadasz, najlepiej w tym samym osrodku gdzie robilas B.

gress 14.02.2010 11:01

Ktoś poleci jakiś konkretny ośrodek z Nowej Huty lub Śródmieścia ? Jest ich dość sporo, cenowo aż tak dużej różnicy nie ma, a czasem jak się widzi jak jeżdżą z instruktorami to o zgrozo. Zależy mi też żeby jeździć taki samochodem jak na egzaminie (Toyota).

Wisła_forever 22.02.2010 22:05

Poradźcie gdzie najlepiej na prawko?

WislakWiDoK 22.02.2010 22:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wisła_forever (Post 858128)

Ale może podaj jakąs dzielnice albo coś :)

Ola7 23.02.2010 09:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wisła_forever (Post 858128)

Ja również dołączam sie do pytania, tylko najlepiej, żeby było w centrum :)

Nitrox 23.02.2010 09:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ola7 (Post 858216)
Ja również dołączam sie do pytania, tylko najlepiej, żeby było w centrum :)

Szczerze polecam LUZ. http://www.luz.krakow.pl/
Fajna atmosfera :)

masada 23.02.2010 23:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gress (Post 854598)
Ktoś poleci jakiś konkretny ośrodek z Nowej Huty lub Śródmieścia ? Jest ich dość sporo, cenowo aż tak dużej różnicy nie ma, a czasem jak się widzi jak jeżdżą z instruktorami to o zgrozo. Zależy mi też żeby jeździć taki samochodem jak na egzaminie (Toyota).

"Ślimak" na Albertyńskim, bez wykupowania dodatkowych jazd zdałem za drugim razem (za pierwszym razem straszny buc na egzaminie mi się trafił ;p), a moja dziewczyna za pierwszym ;)

Fajni młodzi ludzie, przykładają się do roboty. Idę zaraz do nich chyba po jakieś honorarium za reklamę ;D

Wisła_forever 24.02.2010 16:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WislakWiDoK (Post 858130)
Ale może podaj jakąs dzielnice albo coś :)

centrum, kleparz

StelmiOriginal 25.02.2010 16:52

Ktoś miał stycznosc z OSK Autostrada, OSK Kormoran OSK Alan albo OSK Student?

Poleciacie, czy nie? :)

Arkas 25.02.2010 18:44

Z mojej strony mogę polecic OSK STACH. http://www.stach.cracow.biz
Duża zdawalnosc, chłop na wykładach dobrze gada, instruktorzy też w porządku.

StelmiOriginal 25.02.2010 18:46

A coś w NH? :)

I gdzie mozna wypozyczyc samochod i pojezdzic na placu? I za ile? :)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:28.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl