Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   [VI kolejka] Pogoń Szczecin - WISŁA Kraków, 21 sierpnia, godz. 18:00 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9511)

regan 24.08.2015 15:23

Ale po co nam napastnik, jeśli zagrywający mu piłkę pomocnicy grają mu w plecy albo nie w tempo?

I jeszcze dochodzi do tego, że napastnik cofa się do pomocy i bierze się za rozgrywanie...
I właśnie z tego punktu widzenia, co by nie powiedzieć Brożkowi, to w pierwszej połowie jak go nie było, Wisła w rozgrywaniu nie istniała... był zwykły chaos i tyle. A poza mnie ciekawi jedna rzecz. Zmiana w 92 minucie przy stanie 1:1 na dzieciaka... wymownie pokazująca o co gramy...
minimalizm pełną gębą

szprotson 24.08.2015 15:23

A czy nam własnie nie brakuje takiego wykańczacza? Który dostanie piłke i strzeli na bramkę a nie że dostanie piłke po czym stanie zrobi kółeczko odegra do tyłu badz jeśli strzeli to będzie strzał taki że piłka będzie jęczeć?
Albo taki Nespor czy nawet ....a Vieśniakows.

Kurz 24.08.2015 15:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1412226)
A czy nam własnie nie brakuje takiego wykańczacza? Który dostanie piłke i strzeli na bramkę a nie że dostanie piłke po czym stanie zrobi kółeczko odegra do tyłu badz jeśli strzeli to będzie strzał taki że piłka będzie jęczeć?
Albo taki Nespor czy nawet ....a Vieśniakows.

Brakuje nam każdego, ale to taki typ, który żyje z gry kolegów. Zresztą Paweł także. A z tą w ofensywie jest teraz dużo gorzej.

Straszna szkoda, że w momencie gdy doczekaliśmy się niezłej 8, opuściła nas najlepsza 10 w ekstraklasie, ale to tak na marginesie.

Wyczytałem właśnie, że testujemy napastnika, który w 12 meczach w Dundee strzelił 1 gola. Będzie pasował do Pawła :).

szprotson 24.08.2015 15:33

Nie ....a Paweł nie zyje z podań kolegów.
Wskaż mi mecz w którym to PB oddał celny strzał na bramkę.
Ja pamiętam ostatnio jak to Paweł zamiast strzelać na 10 metrze to stanął i odegrał do tyłu. To raz. Dwa - będąc pazernym na bramki w meczu z Legią powinien Bogusiowi wyrwać piłke razem z jego rękami.
Pomine strzał w aut, czy zawsze brakujący centymetr w dokładaniu stopy.

Nemanja Nikolić Legia Warszawa 100,0% 92,3% 66,7% 88,9% 18 16
Paweł Brożek Wisła Kraków 0,0% - - 0,0% 2 0

Lewa noga, prawa noga, główka ,% celnosc, razem, razem celnych.

Stastyki po pierwszych 5 kolejkach.

E: wiek mnie nie interesuje tylko umiejętności. A to ze u niego akurat ida razem w parze mam w dupie. Moga ściagnąc 546 letniego Johna Toshacka, jeśli będzie strzelał będe mu bił brawo. Brożek jako napastnik umarł czy tego chcecie czy nie.

El'kabat 24.08.2015 15:42

Z tym,że Nikolic ma 27 lat i jest prawdopodobnie w swoim prime time. Paweł w swoim najlepszym okresie też zjadał tą ligę na śniadanie i walił po 23 gole na sezon. Ale czasu niestety nie cofniemy....

TS&ZKS 24.08.2015 16:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1412231)
Nemanja Nikolić Legia Warszawa 100,0% 92,3% 66,7% 88,9% 18 16
Paweł Brożek Wisła Kraków 0,0% - - 0,0% 2 0

Lewa noga, prawa noga, główka ,% celnosc, razem, razem celnych.

Stastyki po pierwszych 5 kolejkach.

E: wiek mnie nie interesuje tylko umiejętności. A to ze u niego akurat ida razem w parze mam w dupie. Moga ściagnąc 546 letniego Johna Toshacka, jeśli będzie strzelał będe mu bił brawo. Brożek jako napastnik umarł czy tego chcecie czy nie.

Czekam jeszcze na porównanie Crivellaro do Messiego i Guerriera do Neymara. ;)
Tak jak wyżej napisano. Porównaj Pawła w jego najlepszym sezonie do nikolicia. To może być miarodajne. A nie porównanie Brożka, który zbliża się do emerytury i nikolicia, któremu do tej emerytury dalekkooo. :mysli:
Brożek jest właśnie takim napastnikiem. Jak nie strzela to seriami. Ale jak zacznie to już postrzela. Nie te lata, nie ta szybkość i przede wszystkim nie te podania. Od np.Stilicia często dostawał piłke do typowego "wjeba*ia" do bramki. Teraz nie ma mu zbytnio kto tych piłek dograć, bo niestety oprócz Guerriera i Mączyńskiego reszta drużyny chce do bramki z piłką wejść.

szprotson 24.08.2015 17:18

Czy wy czegoś nie rozumiecie ?
Porównuje żadło Wisły i żądło Legii stan na 24.08.2015
Wali mnie to ile mają lat, ilu zębów brakuje i ile maja na koncie. Pokazałem wyżej statystykę dzięki której można porównac dwóch piłkarzy grających na takiej samej pozycji w klubie.

a dlaczego nie porównam Crivellaro i DG77 z Neymarem i Messim ? Oto dlaczego:
Nie grają w tej samej lidze
Nie grają na takich samych pozycjach.
Czy to wystarczające dla Ciebie czy jeszcze bardziej się wysilić byś zrozumiał sens?

Fugiel 24.08.2015 17:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez El'kabat (Post 1412233)
Z tym,że Nikolic ma 27 lat i jest prawdopodobnie w swoim prime time. Paweł w swoim najlepszym okresie też zjadał tą ligę na śniadanie i walił po 23 gole na sezon. Ale czasu niestety nie cofniemy....

Nie wiem co sie z nim stało .... Przegrywa WSZYSTKIE pojeynki 1v1. Nie uderza z lewej nogi, tylko schodzi do prawej. Dramat a pisze tylko o sytuacjach z Pogonia, ktore mial.

Przypomina Zurawskiego u Holendrow, a moze jest jeszcze gorszy. Nie wiem, moze to wina treningow?

silver03 24.08.2015 17:33

To ile Paweł strzelał kiedyś bramek gówno znaczy w tym sezonie. Nikolić zjada Brożka na śniadanie obecnie.

Kurz 24.08.2015 17:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez silver03 (Post 1412244)
To ile Paweł strzelał kiedyś bramek gówno znaczy w tym sezonie. Nikolić zjada Brożka na śniadanie obecnie.

Dyskusja nie zaczęła się od tego kto kogo zjada obecnie na śniadanie. Paweł jest/był podobnym typem napastnika, co Nikolić, którego gra w dużej mierze zależy od zagrań kolegów. Co zresztą było widać w ostatnich 3 meczach Legii. Słabsza gra całego zespołu przełożyła się na mniej sytuacji i tylko 1 bramkę.

Zupełnie innym typem piłkarza był w Legii Radović, który potrafił stworzyć coś z niczego, nawet jeśli cała drużyna grała padakę.

szprotson 24.08.2015 18:02

niedługo wyjdzie na to ze nie Brożek jest słaby tylko Ci co mu podają....
a moze piłki krzywe?

ociec Ciemka 24.08.2015 18:12

Brożek niestety wygląda jakby go ktoś zahipnotyzował i w hipnotycznej sugestii zakazał strzelać. Nie wiem czy należy go kopnąć w dupę czy zaordynować trening strzelecki po 3-4 godziny dziennie (z obu nóg), ale coś z nim należy zrobić bo on jest strasznie cienki psychicznie i sam nic nie zrobi.

W.S 24.08.2015 18:16

To że Brożek stracił 100% swoich atutów to każdy widzi
pytanie brzmi czy Brożek jest bez formy czy raczej już po drugiej stronie rzeki

Viper 24.08.2015 18:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ociec Ciemka (Post 1412254)
Brożek niestety wygląda jakby go ktoś zahipnotyzował i w hipnotycznej sugestii zakazał strzelać. Nie wiem czy należy go kopnąć w dupę czy zaordynować trening strzelecki po 3-4 godziny dziennie (z obu nóg), ale coś z nim należy zrobić bo on jest strasznie cienki psychicznie i sam nic nie zrobi.

To jest problem psychiczny. Jak napastnik strzela regularnie to nie ma stresu i po prostu robi. Jak przestaje strzelać to pojawia się stress. Dostając piłkę myśli za dużo co zrobić by tego nie spieprzyć a w końcu boi się oddać strzał szukając najlepszej pozycji. Może chce przeskoczyć Zurawskiego w tabeli klubu 100, brakuje mu trzech bramek więc ma dodatkową napinkę.

Karherop 24.08.2015 22:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez W.S (Post 1412256)
To że Brożek stracił 100% swoich atutów to każdy widzi
pytanie brzmi czy Brożek jest bez formy czy raczej już po drugiej stronie rzeki

Raczej bez formy + brak konkurencji całkowicie zatrzymał jego podświadomą motywacje

Przykładowo Maciek Żurawski u nas na 'koniec kariery' biedował, a teraz sam twierdzi, że jest w lepszej formie w Porońcu niż gdy musiał się rozstać z ekstraklasą.
Sobolewski też w Górniku prezentował się lepiej niż w ostatnim roku w Wiśle.

Inna sprawa, że w klubie muszą poważnie się zastanowić kto będzie grał w ataku gdy Brożek zakończy karierę. Póki co wygląda na to że nie zdążymy nikogo sobie 'wychować'...

Wojtas 24.08.2015 23:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez silver03 (Post 1412244)

Porównanie Brozka do Nikolicia jest bez sensu.

Nikolic choc ma juz w zasadzie 27 lat i młody nie jest ma w sobie ta cheć jeszce wybicia sie do lepszego klubu.Jednym slowem chce sie facet pokazać,ma perspektywę

Natomiast Brozek nie ma niczego,to troche jak jazda na złapanej gumie do najblizszej stacji....byle dojechac.Pawel tez gra na zasdzie"byle grac"

nie ten czas,nie ten wiek,jak dla mnie to on jest juz poprstu wypalony, bo jak ktos kto keidys walczyl o krola strzelcow ,Mistrzostwo i Ligę Mistrzow ma tak samo po uplywanie kilku ladnych lat miec tą sama motywacje zeby walczyc.... o wejscie do gornej połówki tabeli w naszej lidze.....wiec sami widzicie.

a gwozdziem do trumny bylo tez dejscie Stilica z ktorym gralo mu sie bardzo dobrze.

wolfy 25.08.2015 12:26

Widzę że znaleźliśmy sabotażystę, przez którego geniusz trenerski Kazimierza Moskala nie może rozkwitnąć. Co ciekawe blokował naszego trenera również w Gieksie i u Słoników, mimo że tam nie grał i nie było go nawet wtedy w Polsce.

Ale do rzeczy: Paweł jest ewidentnie przyblokowany psychicznie, to widać było w meczu z Pogonią. Bał się strzelać. W takiej sytuacji powinien mu pomóc trener i/lub psycholog, ale OK - jest Moskal, nie było tematu. Co nie zmienia faktu, że Brożek w piętnaście minut zrobił więcej w ataku niż Jankowski przez cały mecz.

I tu dochodzimy do sedna sprawy - Paweł obecnie jest już słabym egzekutorem, ale świetną 10-tką. Potrafi przetrzymać piłkę, świetnie dograć, wiele widzi. Tylko nie ma komu dograć...

Tak więc Paweł nam się przyda, ale potrzebujemy napastnika. Tak samo, jak potrzebowaliśmy rok i dwa lata temu. Problem w tym, że napastnicy kosztują.

Ewentualna nagonka jest idiotyczna choćby z uwagi na to, że obecnie Paweł rywalizuje niestety sam ze sobą. Jak się komuś tak bardzo podoba Nikolić, to niech spierdala na Łazienkowską. Z zachowaniem proporcji można Brożka równie dobrze porównywać z Balem w Realu. Na żadnego nas nie stać (koszt zakupu + zarobki), różnica tylko, że na jednego o wiele, wiele bardziej niż drugiego. Tak więc radzę zacząć doceniać to co mamy albo liczyć na szczęśliwy strzał na rynku transferowym. Za darmo to można zwykle mieć tylko Sikorskiego...

Ja bym Pawła sprawdził jako 10-tkę za Jankowskim, ale cudów się nie spodziewam.

Viper 25.08.2015 12:37

^^ Mnie ciekawi jak by wyglądała współpraca Brożka z Anierem, jakby zadziałała chemia między nimi to mógłby być groźny duet.

Problemem też są te nieszczęsne kontry. Wszystkie wstrzymane w środku pola. :(

Karherop 25.08.2015 13:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1412318)
Co nie zmienia faktu, że Brożek w piętnaście minut zrobił więcej w ataku niż Jankowski przez cały mecz.(...)
Ja bym Pawła sprawdził jako 10-tkę za Jankowskim, ale cudów się nie spodziewam.

Zgadzam się, co do całości postu.

Niektórzy mówią, że w kadrze mamy 1 napastnika. Jak dla mnie opcje są dwie, albo nie mamy żadnego i uznajemy że Brożek jest już pomocnikiem (bo patrząc na jego grę i liczby, do innych wniosków nie można dojść), albo uznajemy, że 3 i wliczamy Boguskiego i Jankowskiego.

Poza tym, Brożek zatracił podstawowe cechy napastnika: szybkość, przebojowość, nieustępliwość i podstawę - instynkt snajpera. W wielu sytuacjach zamiast strzelać z pierwszej piłki, przekłada ją, kombinuje i szuka partnera. Co wcale nie znaczy, że drużynie się już nie przyda. W II linii robi różnicę, ale jeśli mamy zamiar grać z kontry to kiepsko to widzę.

Kurz 25.08.2015 23:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1412326)
W II linii robi różnicę, ale jeśli mamy zamiar grać z kontry to kiepsko to widzę.

Nie za bardzo wiadomo czy robi różnicę, bo czym innym jest gra na 10 przez 90 minut, a czym innym okazjonalne zagranie do kolegi z drużyny, kiedy akurat zdarzy mu się cofnąć głębiej po piłkę.

fialo 25.08.2015 23:13

Oczywiście, że zagrał lepiej od Jankowskiego, który tracił każda piłkę w tym meczu, kompletnie nie umiał się przy niej utrzymać pod presją rywala i stad wynikała nasza beznadziejna gra z przodu.

Im szybciej Kaziu zrozumie, że z beztalenciami pokroju Urygi i Jankowskiego nic nie ugramy, tym szybciej zaczniemy wygrywać. Chciałbym zobaczyć w piątek Cywkę na pozycji Urygi, z tyłu powinien dać radę, a może coś doda tez z przodu, bo Alan oczywiście gra jeden schemat całe życie: do tylu do najbliższego.

Kurz 25.08.2015 23:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fialo (Post 1412381)
Oczywiście, że zagrał lepiej od Jankowskiego, który tracił każda piłkę w tym meczu, kompletnie nie umiał się przy niej utrzymać pod presją rywala i stad wynikała nasza beznadziejna gra z przodu.

Im szybciej Kaziu zrozumie, że z beztalenciami pokroju Urygi i Jankowskiego nic nie ugramy, tym szybciej zaczniemy wygrywać. Chciałbym zobaczyć w piątek Cywkę na pozycji Urygi, z tyłu powinien dać radę, a może coś doda tez z przodu, bo Alan oczywiście gra jeden schemat całe życie: do tylu do najbliższego.

Problem z Jankowskim polega na tym, że nie może grać jako jedyny napastnik, ani jako 10 z dwoma defensywnymi zawodnikami w środku pola. Oznacza to, że właściwie nie jest nam potrzebny.

wiesniak842 26.08.2015 00:50

Niestety taka prawda. Szanująca się drużyna powinna mieć po dwóch zawodników na każdą pozycję. My mamy z dziesięciu (w tym trzech bramkarzy) , reszta to "zapchajdziury" typu Jankowski czy Boguski, którzy w każdym meczu grają gdzie indziej i Bóg raczy wiedzieć jaka jest ich nominalna pozycja. Oczywiście nie wliczam do tego piłkarzy pokroju Bartosz, Janur, Gulczyński itp itd, którzy niby są w kadrze ale nie powąchają nawet murawy.

Karherop 26.08.2015 07:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1412384)
Niestety taka prawda. Szanująca się drużyna powinna mieć po dwóch zawodników na każdą pozycję. My mamy z dziesięciu (w tym trzech bramkarzy) , reszta to "zapchajdziury" typu Jankowski czy Boguski, którzy w każdym meczu grają gdzie indziej i Bóg raczy wiedzieć jaka jest ich nominalna pozycja. Oczywiście nie wliczam do tego piłkarzy pokroju Bartosz, Janur, Gulczyński itp itd, którzy niby są w kadrze ale nie powąchają nawet murawy.

Jeśli liczysz Jankowskiego jako zapchajdziure to taki sam status powinien mieć Buchalik. Jankowski z Boguskim przynajmniej wspólnie kilkanaście bramek dla Wisły strzelili. Buchalik mniej wybronił, niż oni nastrzelali. Co wcale nie znaczy, że zamierzam być obrońcą jednego czy drugiego, ale za bardzo nie wiem czym sobie zasłużył Buchalik, aby nazywać go bramkarzem.

A to że Jankowskiego z Boguskim ich trener rzuca od napastnika po defensywnego pomocnika, skrzydłowego czy rozgrywającego to raczej wina tego, że nie ma kto grać na tych pozycjach.
Jakbyś zapytał samych zawodników to zapewne byś usłyszał 'moją ulubioną pozycją jest cofnięty napastnik'

Kurz 26.08.2015 08:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1412391)
A to że Jankowskiego z Boguskim ich trener rzuca od napastnika po defensywnego pomocnika, skrzydłowego czy rozgrywającego to raczej wina tego, że nie ma kto grać na tych pozycjach.
Jakbyś zapytał samych zawodników to zapewne byś usłyszał 'moją ulubioną pozycją jest cofnięty napastnik'

Masz rację i to największy problem, bo nie gramy od lat takim systemem, w którym byłoby miejsce dla cofniętego napastnika. Dlatego są zapchajdziurami. Obecnie zresztą, nawet, jeślibyśmy chcieli, trudno sobie wyobrazić, że za Brożkiem i Boguskim, występują na przykład Crivellaro wraz z Urygą...

wiesniak842 26.08.2015 08:20

Buchalika zaliczyłem do tych piłkarzy, których znana jest nominalna pozycja, pomijając już poziom jaki na tej pozycji prezentuje:D Poza tym oczywiście masz rację i również sobie zdaję sprawę z tego, że "zapchajdziury" grają tam gdzie grają z braku laku. Z drugiej strony marzy mi się żeby Moskal znalazł każdemu nominalną pozycję i tego się trzymał. Dla przykładu Sarki skrzydłowy, kontuzja to Boguski skrzydłowy go zastępuje itp itd. Wtedy może więcej szans dostawaliby jacyś młodzi a tak to Guerrier kontuzja - na lewym skrzydle Boguski, Sarki kontuzja - na prawym skrzydle Boguski, Uryga kontuzja - na defensywnym Boguski itd itd i już naprawdę pomijając fakt jakim piłkarzem jest Boguski ale wiadomo, że nie będzie grał tak samo na każdej pozycji.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 21:29.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl