Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Prawo jazdy (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=316)

artek_ABG 01.09.2008 20:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ChomikNH (Post 572961)
Gdzie w Krakowie jest przyśpieszona teoria po ile godzin najwięcej i czy drożej za prawko wychodzi ?

W LOKU robisz 4 godziny dziennie przez 8 dni roboczych... Tyle że jazdy są CHUJOWE DO KWADRATU, i ogólnie nie polecam...

Co nie zmienia faktu że dzisiaj potwierdziła sie teza że najlepsi zdają za 2 razem ;) Na jakiej stronce można sprawdzić kiedy prawko do odebrania?

KoPer 01.09.2008 20:15

najbardziej aktualne dane są tutaj: https://cpdpub.pwpw.pl/apps/PJ.aspx

Elendil 01.09.2008 20:21

ChomikNH, Jantar na Basztowej. Od poniedziałku do piątku od 15.00 do 19.30. Potem ruszasz na miasto i też szybko idzie. Ja, mimo że pracuję, wyjeżdżiłem 30 godzin w niecały miesiąc. Gdybym nie pracował to max 2 tygodnie. Dziś zdałem wewnętrzny, no i jutro na Koszykarską zanieść papiery. Obym nie czekał więcej niż miesiąc...

gratulacje artek. Jaką miałeś trasę?

artek_ABG 01.09.2008 20:54

Rondo Dywizjonu 308 w prawo, potem 2 ronda prosto, skręt w osiedle, tam parkowanie, dojechałem do Arki, i potem prosto już do ośrodka, nie powiem ci dokładnie ale mniej więcej tak, pare przejazdów przez tory, dosc długa trasa po bocznych uliczkach, chciał mnie złapać na stella-sawickiego na skręcaniu w lewo (tam jest pas dosc długo ale w pierwszym miejscu jest zakaz wiecie o czym mówie?) ale ogólnie jeden błąd zrobiony, i to głupi, bo jechałem za długo na 2 biegu (wg niego, nie chciałem wrzucac 3 jak sie toczyłem za ciężarówką niecałe 40km/h)

Koper, link nie działa

KoPer 01.09.2008 21:01

dziwne bo u mnie działa. Być może jakiś firewalle Ci blokuje. U mnie pyta czy można zaufać stronie i można śmiało śmigać.

Jak nie to masz jeszcze tutaj: http://www.bip.krakow.pl/?dok_id=904...y=typ%3Dpj

Z tym, że tutaj opóźnione jest

jaszczur90 02.09.2008 11:51

ile czekaliście na papier ? Ja już czekam w 1,5 tygodnia ( mieszkam w Krakowie ).. ile można czekać :-P

Elendil 02.09.2008 21:26

a ja dziś (czekałem z 3 godziny, a jak) dostałem termin na 3. października. Nie jest źle. Wolałbym raczej jechać w prawo z Koszykarskiej, ale się zobaczy ;) W każdym razie nie będę płakał, jak nie zdam :P

Kowal! 03.09.2008 03:18

i jak jest w końcu z kategorią A? od kiedy wchodzi w życie przepis, że można zdawać od 24?
w ogóle gdzie najlepiej robić kurs na A? jakie koszty?(ok 900?) ile się czeka na egzamin, ile osób zdaje;) itp.

WiślakNH 03.09.2008 07:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elendil (Post 597608)
a ja dziś (czekałem z 3 godziny, a jak) dostałem termin na 3. października. Nie jest źle. Wolałbym raczej jechać w prawo z Koszykarskiej, ale się zobaczy ;) W każdym razie nie będę płakał, jak nie zdam :P

Nie jest powiedziane,że po skręceniu na Koszykarskiej w prawo po przejechaniu chyba całej trasy wrócisz w rejony skrzyżowania jakbyś skręcał z Koszykarskiej w lewo...ja tak miałem i powiem,że jak jechałem koło M1 w stronę Koszykarskiej to po cichu liczyłem,że to już koniec i niedługo sie cieszyłem,bo kazał mi jechać jeszcze prosto (i tam kilka manewrów) a nie w lewo/ :)

Firo 03.09.2008 07:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jaszczur90 (Post 597288)
ile czekaliście na papier ? Ja już czekam w 1,5 tygodnia ( mieszkam w Krakowie ).. ile można czekać :-P

A z 2 tygodnie ;)

Krzyma 03.09.2008 09:11

Witam. Zdałem 1 września !! (trzecie podejscie) ale udało sie :) Za pierwszym razem oblał mnie za nie puszczenie pieszego, a za drugim razem bo nie włączyłem kierunkowskazu przy parkowaniu, głupie błedy. Ale teraz udało się :) Miałem na godzine 14 egzamin ale czekałem aż do 15:50 dopóki wsiadłem w auto.

Moja trasa:
Z Koszykarskiej w Nowohucką w prawo, następnie w prawo w Centralną, potem lewo (cięzki wyjazd, słaba widoczność, podwójna ciągła), następnie w prawo w strone ronda Czyżyńskiego, na rondzie w prawo, nastepnie zawracanie na najblizszym mozliwym miejscu (jest przełączka) potem przez Rondo czyżynskie prosto, nastepnie w prawo w ulice Dąbrowskiej (tu wystepuje małe rondko przy Carrefourze), prosto przez to rondko, potem zawracanie na najbliszym mozliwym miejscu ( przy osiedlu Albertyńskim, zawracanie przy dalszej krawedzi wystepuje droga poprzeczna), nastepnie skręt w prawo w osiedle(chyba Dywizjonów 303, tam gdzie sklep PLUS- minimarket), wyprzedzenie rowerzysty (metr odstepu), tam dostałem polecenie zawracania na trzy, wyjezdzajac z osiedla skręt w lewo, jazda w strone DH Wanda, parkowanie skośne po prawej stronie na osiedlu Albertyńskim, nastepnie prosto i skręt w prawo w ulice Gen. Andersa, zawracanie na przełączce jeszcze przed Rondem Kocmyrzowskim, nastepnie skret w prawo w ulice Broniewskiego (miedzy Kazimierzowskim a Wysokim), nastepnie Rondo Hipokratesa na którym miałem skręcić w lewo (w strone Kalinowego), zawrotka na
najblizszym mozliwym miejscu (uwaga na tramwaje), wracjac na Rondo Hipokratesa kazano mi zawrócić na tym rondzie, nastepnie ta sama zawrotka i znów jazda w kierunku Ronda Hipokratesa (szczerze powedziawszy nigdy w tym miejscu nie widziałem Egzaminu), na rondzie skręt w prawo w ulice Broniewskiego w strone DH Wande, przy Wandzie także w prawo, potem prosto do osiedla Strusia (był korek przed Lidlem) kazano mi zawrócić na najblizszej przełączce (podziekowania dla Pana który puścił mnie w korku na lewy pas) po zawrotce jazda prosto i skręt w prawo przy DH Wanda (miedzy osiedlami Kościuszkowskim a Albertyńskim, jazda prosto do małego rondka przy Carrefourze, na rondku w lewo, nastepnie w prawo wjazd na ulicę Bieńczycką, prosto przez Rondo Czyżyńskie, nastepnie dalej prosto aż do ronda Dywizjów 303 gdzie miałem skrecic w lewo (zajecie drugiego pasa od lewej strony przed wjazdem na rondo), na rondzie skręt w lewo i cały czas prosto Nowohucką aż do Koszykarskiej, mniej wiecej od Sellgrosa do Koszykarksiej jechałem z 15 min (taki korek), tutaj z kolei podziekowania dla młodej Pani w Seicento która puściła mnie na lewy pas (zmieniłem pas dopiero wtedy kiedy egzaminator powiedział że na światłach w lewo), wjazd w Koszykarską bez większych problemów, parkowanie przy ludziach oczekujących na egzamin.

I słowa "Egzamin zaliczam pozytywnie", życze każdemu usłyszeć takie słowa :) Jedyne miał zastrzezenie, że jak było ograniczenie 50km/h, to nie jechałem to 50 tylko lekko ponad 40km/h (że troszke wolno) ale lepiej wolniej na egzaminie niż szybciej :)

Słyszałem, że prawko można odebrać do dwóch tygodni w Urzędzie koło Sądu, mam pytanie czy można to jakoś sprawdzić przez internet czy jest już do odebrania ??

Pozdrawiam Wiślaków i życze powodzenia na egzaminach.

skowron 03.09.2008 09:55

Gratuluję :D Tu możesz sprawdzić: https://cpdpub.pwpw.pl/apps/PJ.aspx

Pars 03.09.2008 19:10

Witam mam pytanko, ponieważ chciałbym jutro pojechac na koszykarską i zapisac się na termin (pierwszy raz) lecz dowód mam w trakcie wyrabiania i z tego co sie dowiedziałem jeśli nie posiadam jeszcze dowodu to moge zjawić się tam z paszportem oraz poświadczeniem zameldowania , ale na stronce wyczytałem ze trzeba mieć ze soba swój numer pesel.Gdzie on powinien być zapisany prawidłowo tak żeby udało mi sie jutro wszystko załatwić? ( przeglądnąłem caly paszport i tam numeru PESEL nieznalazłem), z jakim dokumentem mógłbym pójść tam? Czy np karta KKM na której jest moje zdjecie i odrazu nr. PESEL napisany wystarczyłaby ?Doradzcie coś;-)

David. 03.09.2008 19:16

A w dokumentach z ośrodka nie ma czasem napisanego nr PESEL? Jeśli masz poświadczenie zameldowania to nr ewidencyjny to nr PESEL, przynajmniej w moim przypadku.

artek_ABG 03.09.2008 19:25

Krzyma to musieliśmy się widzieć, ja miałem na 15:30 a czekałem od 15 w poczekalni, 1 wrzesnia dobra data :)

A tak to mi się przypomniało, że egzaminator z niewiadomych przyczyn o zawracaniu na 3 sobie przypomniał już po skręcie w lewo na koszykarską i robiłem w tej bocznej drodze pierwszej po prawej na koszykarskiej jak się wraca ;)

Arteka1906 03.09.2008 20:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pars (Post 598032)
Witam mam pytanko, ponieważ chciałbym jutro pojechac na koszykarską i zapisac się na termin (pierwszy raz) lecz dowód mam w trakcie wyrabiania i z tego co sie dowiedziałem jeśli nie posiadam jeszcze dowodu to moge zjawić się tam z paszportem oraz poświadczeniem zameldowania , ale na stronce wyczytałem ze trzeba mieć ze soba swój numer pesel.Gdzie on powinien być zapisany prawidłowo tak żeby udało mi sie jutro wszystko załatwić? ( przeglądnąłem caly paszport i tam numeru PESEL nieznalazłem), z jakim dokumentem mógłbym pójść tam? Czy np karta KKM na której jest moje zdjecie i odrazu nr. PESEL napisany wystarczyłaby ?Doradzcie coś;-)

kupmel byl tylko z paszportem i zaswiadczeniem o zameldowaniu

fan1906 03.09.2008 21:52

bez peselka potwierdzonego sie nieobejdzie...
aha jeszcze jedna rada nie warto iść nie umówionym wcześniej aby sie zapisać na egzamin
macie neta więc zarezerwujcie sobie godzinke dokładnie,, a nie bedziecie stali.. hehe rekordziśći nawet po 5 godzin....
wcześniej skompletujcie dokumenty + fota + opłata za egzamin i ok..
podaje adres rezerwacji
http://www.mord.krakow.pl/

aha pomomo wszystko starajcie sie rezerwować terminy w najbardziej gorętszych czasach..
tu czas pracuje dla was . egzamin jest strikte określony czasowo..!@!!!
im dłużej stoisz w korku tym mniej sytuacji na zrobienie błędu!!!

TSman 03.09.2008 21:53

jedno pytanie, tak dla porownania cen, ile w Krakowie kosztuje prawo jazdy?
w Mysłowicach przy wakacyjnej promocji 1390 PLN

aaa, i ile sie u Was czeka na egzamin, na Górnym Śl. 3m-ce jak nic

fan1906 03.09.2008 21:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TSman (Post 598138)
jedno pytanie, tak dla porownania cen, ile w Krakowie kosztuje prawo jazdy?
w Mysłowicach przy wakacyjnej promocji 1390 PLN

aaa, i ile sie u Was czeka na egzamin, na Górnym Śl. 3m-ce jak nic

nie wiem jak na b ale ja teraz zdaje na wyższe i około miesiąca...
śreednio kurs na b 1300 egzamin chyba 130 c 2000-2200 egz 180 e do c ok 2000
czyli ceny zbliżone.
ja mam egz za3 tygodnie,,, a na b nie wiem....
aha teraz nie ma przymusu zdawania tam gdzie jest sie zameldowanym,, można np. w Tarnowie, i Nowym Sączu też......

TSman 03.09.2008 22:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fan1906 (Post 598140)
nie wiem jak na b ale ja teraz zdaje na wyższe i około miesiąca...
śreednio kurs na b 1300 egzamin chyba 130 c 2000-2200 egz 180 e do c ok 2000
czyli ceny zbliżone.
ja mam egz za3 tygodnie,,, a na b nie wiem....
aha teraz nie ma przymusu zdawania tam gdzie jest sie zameldowanym,, można np. w Tarnowie, i Nowym Sączu też......

dotyczy to rowniez wojewodztw? znaczy mieszkajac na Slasku czy moge zdawac w Malopolsce, czy tylko w innym miscie w wojewodztwie w ktorym mieszkam?

fan1906 03.09.2008 22:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TSman (Post 598169)
dotyczy to rowniez wojewodztw? znaczy mieszkajac na Slasku czy moge zdawac w Malopolsce, czy tylko w innym miscie w wojewodztwie w ktorym mieszkam?

niestety nie...
to tylko dal małopoloan....
ewentualnie załatw sobie pobyt czasowy,,, .

TSman 03.09.2008 22:37

no to kapa zajebista bo pod Brzeskiem mam chate ale meldunek i staly pobyt mam na slasku, bylem w Tarnowie z ziomkiem na ustalenie drugiego terminu egzaminu (poprzedni ziomek oblal) i czekal jedyne 2 tygodnie na egzamin praktyczny.

Krew mnie zalewa przez ten pier***ny Slask, mimo wszystko ja mam Galicyjska krew ;)

fan1906 03.09.2008 22:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TSman (Post 598180)
no to kapa zajebista bo pod Brzeskiem mam chate ale meldunek i staly pobyt mam na slasku, bylem w Tarnowie z ziomkiem na ustalenie drugiego terminu egzaminu (poprzedni ziomek oblal) i czekal jedyne 2 tygodnie na egzamin praktyczny.

Krew mnie zalewa przez ten pier***ny Slask, mimo wszystko ja mam Galicyjska krew ;)

tak szczerze tolepiej zdawać tam gdzie się uczysz...szczególnie jeżeli jest to twój pierwszy egzamin..
w miare masz opanowane skrzyżowania ronda etc.. inne miasta inne sytuacje,,
fakt jest taki że na kursie uczysz się jak zdać egzamin..
a dopiero później uczysz się jeździć... i zachowań...
inaczej sie jeździ w krk inaczej w - wa-wie..głównie ronda i niepisane zasady

adam09 04.09.2008 09:32

1) ile kosztuje prawo jazdy kat. A (chodzi mi o to ile kosztuje kurs ) hehe

2) czy jako posiadacz już kategorii B od ponad 2 lat moge być zwolniony np. z części teoretycznej egzaminu na prawko A ?

medyk 04.09.2008 10:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TSman (Post 598180)

a mi sie wydaje ze mozna gdzie się chce, ja mieszkam w małopolsce i tu tez jestem zameldowany a zdawałem w Bielsku (śląskie)

nero 04.09.2008 13:13

adam09
1) google + mord krakow
2) nie mozesz

zdawac mozna gdzie sie chce nawet nad morzem bedac z Krakowa.

artek_ABG 04.09.2008 14:17

Przecież od nas morze ludzi zdaje w Tychach...

Elendil 04.09.2008 15:15

Krzyma, gratulacje! Ale trasę miałeś zajebiście ciężką. I te dwa głupie błędy wczesniej... pewnie też mnie na czymś takim uleje (kto urwa daje kierunkowskaz przy parkowaniu na osiedlu?). Ogólnie to najbardzie wkurzją mnie przełączki - nie dość, że w sumie każda inna, to jeszcze po kiego uja tak cały czas zawracać? :P

artek_ABG 05.09.2008 07:00

Ile się czeka na to, aż pojawi się że sprawa w toku? Bo ja dalej nie mam :/

jaszczur90 05.09.2008 12:34

z tym patrzeniem na necie, kiedy można odebrać prawko to pic na wodę.. czekałem do dzisiaj a dalej na necie pisało, że sprawa w toku.. a dziś poszedłem do urzędu a babka mówi, że już od 28 sierpnia jest u nich prawko moje ( a zdawałem 21 sierpnia ) więc radzę iść osobiście po jakimś 1,5 tyg:-)

PS. A już mogę legalnie jezdzić :-p

David. 05.09.2008 12:37

W moim przypadku było tak,że byłem w urzędzie zapytać powiedział mi ,że nie ma. Wracam do domu, zmienił się status na stronie, dzwonie do urzędu (tego samego dnia!) prawko już było :)

Jakan 05.09.2008 14:33

A jak to wygląda, rezerwuje termin na złożenie dokumentów i o danej godznie na 100% mnie przyjmą? A co z opłatą trzeba wcześniej na konto wpłacić żeby nie stać tam do kasy?

Kamil NH 08.09.2008 17:43

Jaki polecacie osrodek szkolenia na kat A.
Do kiedy jest sezon motocyklowy?
Mam 20 lat, zdąze jeszcze zrobić prawko przed wprowadzeniem ograniczenia od 24 lat ?

artek_ABG 08.09.2008 19:33

Przez tydzien po zdaniu dalej mam "brak postepowania administracyjnego" to chyba nie jest normalne?

Kamil 08.09.2008 19:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez artek_ABG (Post 600213)
Przez tydzien po zdaniu dalej mam "brak postepowania administracyjnego" to chyba nie jest normalne?

warto tez zadzwonic, bo z doswiadczenia ze znajomymi wiem że czasem ta strona jest opozniona w rozwoju :D
012 2593436

artek_ABG 08.09.2008 20:03

Oczywiście że dzwoniłem... papiery nie doszły z koszykarskiej

AniaD303 10.09.2008 20:50

Jak to jest teraz z zapisami na egzamin? Jedyna forma rezerwacji godziny przyjęcia to ta przez internet, czy można np. pojechać tam rano i czekać na jakieś bloczki?

uuuatach 10.09.2008 21:03

przez internet to teraz cięzko. kumpel sie zapisal a potem dzwonil tam spytając o potwierdzenie i mu powiedzieli że teraz przez internet sie nie da.. dziś byłem i dostałem 27. pazdziernika sam praktyczny...

AniaD303 10.09.2008 21:12

A w jakich godzinach najlepiej tam być? Po południu to już nie ma szans nic załatwić? Od października to mnie urządza tylko egzamin w weekend, więc nie będzie problemów, jak poproszę, żeby mi dali termin np. na jakąś sobotę?

kot_dżinks 13.09.2008 19:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AniaD303 (Post 601113)
A w jakich godzinach najlepiej tam być? Po południu to już nie ma szans nic załatwić? Od października to mnie urządza tylko egzamin w weekend, więc nie będzie problemów, jak poproszę, żeby mi dali termin np. na jakąś sobotę?

Nie powinno być z tym problemu, jeśli dostaniesz termin za około 1,5 miesiąca. Raczej będziesz mogła sobie wybrać dzień i godzinę egzaminu ; )

PS. Ja już czekam na tekturkę ; D

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:06.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl