![]() |
Chodzi o to, ze jebac zydow i gumiorow.
|
Cytat:
|
Cytat:
Nigdy nie splamiłbym się hańbą, że moja noga stanie w kauflandzie. |
O proszę jaki język.Ale jakby co to pan chorągiewka przeprosił i już będzie grzeczny.Tyle warte te przeprosiny i apele o wzajemny szacunek.Czyny nie słowa....
|
Cytat:
Ty akurat nie przeprosiłeś, więc nie masz moralnego prawa zwracać innym uwagę w tym aspekcie. |
Tak mam inne zdanie.Znam przypadki gdzie ojciec i syn kibicują jeden jednemu a drugi drugiemu klubowi i jednemu i drugiemu zdarzało się być na obu stadionach.Który z nich nie zasługuje na szacunek?
Ostatnio tak apelowałeś o powstrzymanie się od kłótni po śmierci Sarnata.Zdajesz sobie sprawę,że grał w Wiśle i cracovii i jak sam mówił był dumny,że reprezentował oda kluby.Co też teraz na niego byś splunął? |
Ponieważ kolega raczył uprzejmie wywołać mnie do tablicy - odpowiem. Inwektywy jednego tam z drugim obchodzą mnie mało, moja miłość do Wisły też aprobaty niczyjej nie potrzebuje. Warto jednak skontrować wypowiedzi powyżej, żeby ktoś kiedyś nie pomyślał, że nasza społeczność nie wyrastała ad 2024 w ogóle ponad obelgi i sarkazm.
Kraków jest pełen ludzi, którzy mają znajomych i rodziny kibicujące tym, czy tamtym - miasto z bogatą kulturą piłkarską. Takie mam wspomnienia z czasów liceum - oglądało się gdzieś jeden mecz w pubie, albo u kogoś, na drugi szło się na stadion - na Wisłę zawsze, na Cracovię czasem, jak ktoś zaprosił. Bardzo to fajna sprawa - iść na stadion, czy do baru, strzelić browara, pogadać z kumplami. Jak człowiek odrzuci negatywne emocje, to piłka jakoś tak cieszy i w ogóle lepiej mu się robi na świecie. I może wtedy robić co chce, chodzić gdzie mu się podoba i wcale nie czuje, że musi sam sobie ani innym nic udowadniać. Ja osobiście całe życie czerpię siłę z bycia Wiślakiem, ale też jako dumny krakus cieszę się, że Małopolska ma tak wiele silnych klubów, a Kraków tak piękną historię lokalnej piłki. A drugiemu krakusowi zawsze będę kibicował i rękę podam. Ps. jest też pewno wielu ludzi w Krakowie, których zawstydza, że z Wisłą i w ogóle z kibicowaniem utożsamia się taki język jak tam wyżej i wstydziłaby się publicznie wypowiadać w ten sposób, no ale forum jest jakie jest, jakie bagno takie nimfy. I tylko Wisły szkoda. Myślę, że jak przyjdą lepsze dla Wisły czasy, to i więcej normalnych ludzi się uaktywni - póki co, trzeba tylko przypominać, że da się inaczej. A co do plucia na innych Wiślaków - człowiek sobie sam opinię tym wystawia, nawet nie ma co komentować. |
Mam jeszcze inne doświadczenie.. postanowiłem przejechać się na Bundesligę do Lipska. Bo to całkiem niedaleko, czołowa drużyna i ładne bardzo zielone miasto.
No i europejskiej klasy piłkarze-Olmo (wiosną), Xavi, Sesko itd. No i jestem tam, idę na stadion, a tam pod sklepem przy jednym stoliku piją piwo ludzie w szalikach RBL i Werderu czy innym razem Gladbach. W knajpach ludzie w szalikach gości jedzą, piją, spacerują po mieście, robią zakupy i nikogo nie obchodzą. Nie wiem czy zawsze tak jest (byłem jak dotąd 3x), ale spodobało mi się. Lubię normalność. |
Ta normalność do nas tez przyjdzie, ale musi minac jeszcze tak z +/- 15 lat. Mlode pokolenie bedzie mialo inne rzeczy na glowie niz bieganie z maczetami za ludzmi w innych koszulkach. Generalnie im kraj jest na wyzszym poziomie kulturowym, ludzie są bogatsi, tym mniej dochodzi do patologii zwiazanej z negatywna strona kibolstwa. A juz gdyby nie czasy PRL i tragedie lat 90 to u caly ruch kibicowki wygladalby duzo nornalniej.. zresztą juz powoli moze byc normalnie - patrzmy nasz final z Pogonia.
|
Cytat:
|
Cytat:
Idź za 15 lat na Oświecenia w barwach Wisły, zobaczysz jak jest normalnie:D |
Cytat:
|
Cytat:
|
no w Krakowie już przecież nie ten sam klimat kibolstwa co te naście lat temu. Teraz to byleby kogoś psiknąć gazem i wrzucić na X, że się rządzi w mieście :D
Dopóki z kibolstwa robi się kasę, dopóty małolaty będą się gonić. A że z kibicowaniem nie ma to nic wspólnego, to inna sprawa. |
tak czy siak dyrdymały o chodzeniu na kałuży jak kolega zaprasza nie są zbyt mile widziane
podobnie jak Hutnik na tym samym poziomie rozgrywkowym |
Typowa kolejka ekstraklasy w ktorej przegrywają drużyny 2, 3 i 4 w tabeli.
Wiele wskazuje ja to ze jesli Amica sie nie zbłaźni to z 3 kolejki przed końcem będzie mogła juz sobie wsadzic korone na glowe. |
Cytat:
|
Bramka stracona przez Legię to wypisz wymaluj błąd Letkiewicza z obozu - bramkarz ma 5 opcji podania, to oczywiście podaje do typa, który jest pod kryciem (gol z Koroną).
|
Cytat:
Oczywiście nic nie jest przesądzone, ale Amica prosi się o porażkę |
Cytat:
Jak to kiedyś skomentował Paweł Brożek po remisie wynurzenia jakiegoś dziennikarza że Legia odrobi dwa punkty straty do nich: "Na razie to Wisła zyskała punkt nad Legią". No i Legia oczywiście przegrała. Mecz się jeszcze nie skończył, ale Lech mocno pracuje na niespodziankę. |
20 kolejka bukmacherska
|
Ale czy ktoś może uczciwie napisać że dziwi go Lech wywalający się o własne sznurowadła?
|
Cytat:
Życzylbym sobie takiego samego pogromu faworytow w 1 lidze, ale wydaje mi się że akurat tam dysporporcja pomiedzy top4 a dolem tabeli jest duzo wieksza niz w ekstraklasie. |
Człowiek myślał że to co odwaliła Lechia to szczyt, a Pogoń na to: "Potrzymaj mi piwo" :>
Proces licencyjny w Ekstraklasie to farsa. |
A ja myślę, że pod kątem licencji na grę w Ekstraklasie i I lidze w tym roku może być bardzo ciekawie.
Lechia, Pogoń, Kotwica myślę, że będą miały BARDZO ciężko pod kątem zdobycia papierów na grę w sezonie 25/26 |
Cytat:
|
Dług Pogoni to po części nasza sprawka :D wliczyli sobie do budżetu kasę za PP i puchary.
|
PZPN i Ekstraklasa za upokorzenie, które zafundował im Urfer, przeczołgają teraz w procesie licencyjnym wszystkich cwaniaków.
Tak to właśnie powinno wyglądać - nie ma pieniędzy na zabawę w klub, to jest degradacja i na to miejsce wskakuje ktoś, kto ma poukładane finanse. |
Cytat:
Zresztą, nie jesteśmy dużo lepsi, od trzech lat się zadłużamy na poczet Ekstraklasy... @Patryko - uwierzę jak zobaczę. |
Cytat:
No, jedno jest pewne, modele zarządzania i dosyć... hmmm... luźne podejście do budżetu faktycznie ich łączyło. |
Pogoń może i byla dobrze zarzadzana (przynajmniej ma baze, my nie mamy nawet tego).
Problem w tym, że tam Mroczek od paru lat nie miał zadnych środków żeby łatac dziury w budżecie. Dziwie się że nie zrobil wyprzedaży bo przecież mial kogo spieniężyć. Gdyby tak jak my, Pogon wyladowala w 1 lidze to z miejsca oglasza bankructwo. U nas nawet nasze "trio" jeszcze zrobily zrzutke po te 7 baniek na sezon żeby mogli sie dalej bawić. |
To już ten etap ligi, kiedy drużynom zaczyna zaglądać w oczy widmo spadku:
https://i.gyazo.com/5b6ba4fcb78715c2...2535ff05f3.png |
Qrwa od poniedziałku szedłem do buka postawić na Wisełkę Lechię i Śląsk i qrwa nie doszedłem. poszło mi się z 1000 walić. ale mam qrwa nerwa.
|
Powrót do tematu.
Termalika skazywana z gory na spadek i zbieranie batów pokazuje od 1 meczu jak poziom czołowych druzyn 1 ligi poszedl w gore. A Brosz ktory wystawil w 1 składzie samych swoich żołnierzy z 1 ligi jaki kozacki trener byl w obiegu a nikt (w tym my) sie nie skusilismy. Ciekawe co pokażą zespoly Szwargi i Misiury. |
Cytat:
|
Jedna jaskółka wiosny nie czyni ale na pewno wynik zaskakujący. Poziom eklapy myślę że poszedł do góry ale też nie jest tak, że nie można z I ligi gdzieś tam w granicach środka tabeli wyniki mieć. Jeśli klub jest mądrze prowadzony to nie stanowi to problemu. Jeśli w klubie jest patologia to z roku na rok co raz gorsze wyniki ma aż spada. Tak jak Wisła czy Śląsk gdzie x lat temu nikt by nie pomyślał że takie firmy mogą spaść kosztem tych wszystkich małomiasteczkowych ośrodków czy nawet wsi jak Nieciecza
|
Cytat:
Ekstraklasy bez Wisły nie oglądam, nie znam się i mam kompletnie w d.. ale.. pamiętam, że wiosną w maszynie jagi coś mocno zgrzytało i stracili mp i nawet z pewnym trudem obronili 3 miejsce? A w przerwie między sezonami się wzmocnili czy raczej osłabili? Tylko pytam. Co do bruku i bdb trenera Brosza - jesienią 2024 było rzeczywiście bdb i się wysforowali, ale wiosną było gorzej, do tego stopnia, że niektórzy tutaj łudzili się, że skończymy w top 2 ich kosztem. Więc spokojnie- do roztrzygnięć sezonu bardzo daleko. |
Cytat:
Albo tam szczyt formy ma przyjść za 2 tygodnie, albo obie ekipy będą rozdawac punkty na lewo i prawo. Dramatyczna forma na starcie sezonu. Śmieszy mnie obecnie jedynie wpisywanie przez wszystkich ekspertów w prognozach przedsezonowych 2z3 beniaminkow do spadku, podczas gdy rok temu utrzymały się wszystkie i to z palcem wiadomo gdzie (pomijajac moze Lechię która kombinowała jak się da). |
Cytat:
|
Ile dajecie jeszcze czasu Ojrzyńskiemu w Zagłębiu? :>
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:04. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl