Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   29 kolejka, Wisła Kraków - Chojniczanka Chojnice, 29 kwietnia 2023, 17:30 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=10874)

wolfy 30.04.2023 18:05

@Simone - Mula nie grał od początku ponieważ leczył uraz mięśni brzucha. Villar i Junca grali bo byli zdrowi. Nic tu żaden nos Sobolewskiego nie miał do rzeczy, obaj skrzydłowi przyszli żeby grać, nie mieli żadnej konkurencji, rzekoma walka o skład między Młyńskim a Hiszpanami to smutny żart. Podobnie było na lewej obronie, Szot/Niewiadomski nie byli konkurencją dla Junci.
Zresztą - bądźmy poważni... Na cholere ściągać z Hiszpanii kogoś na poziomie Młyńskiego czy Starzyńskiego?! To by dopiero był niewypał.

Mnie od pierwszego meczu Villar przekonał, podobnie jak Mula, Junca czy Igbekeme. Widać u nich jakość. Do tego Villar wydaje mi się najwaleczniejszy z nich, chociaż może to złudzenie.

Co do gola Tachiego - nie masz racji. Piłka nie spadła mu pod nogi. Obejrzyj skrót meczu na spokojnie. Trzecia powtórka dobrze pokazuje jaka to była piłka.

Kurz 30.04.2023 19:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1600436)
@Simone - Mula nie grał od początku ponieważ leczył uraz mięśni brzucha. Villar i Junca grali bo byli zdrowi. Nic tu żaden nos Sobolewskiego nie miał do rzeczy, obaj skrzydłowi przyszli żeby grać, nie mieli żadnej konkurencji, rzekoma walka o skład między Młyńskim a Hiszpanami to smutny żart. Podobnie było na lewej obronie, Szot/Niewiadomski nie byli konkurencją dla Junci.
Zresztą - bądźmy poważni... Na cholere ściągać z Hiszpanii kogoś na poziomie Młyńskiego czy Starzyńskiego?! To by dopiero był niewypał.

Mnie od pierwszego meczu Villar przekonał, podobnie jak Mula, Junca czy Igbekeme. Widać u nich jakość. Do tego Villar wydaje mi się najwaleczniejszy z nich, chociaż może to złudzenie.

Co do gola Tachiego - nie masz racji. Piłka nie spadła mu pod nogi. Obejrzyj skrót meczu na spokojnie. Trzecia powtórka dobrze pokazuje jaka to była piłka.

Mam nadzieję, że jeśli awansujemy, uda się sprowadzić takich 4 kolejnych :).

pepe72 30.04.2023 19:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1600435)
Dość defensywnie Sobol zestawił drużynę taka prawda.

Na zasadzie : żeby głupio nie stracić na początku, a z przodu i tak coś wpadnie.

Możliwe, że to próba generalna zestawienia pod ŁKS.

Nie "możliwe" tylko "na pewno". To był ostatni "sparing" przed trójmeczem ŁKS-Termalica-Podbeskidzie.
Co więcej istnieje bardzo duża szansa, że na Termalikę czy Podbeskidzie wyleci Łasicki, który w ostatnich 2 meczach dostał 6 i 7 żółtą kartkę.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1600435)

Teraz mecz z ŁKSem, który preferuje grę piłką tak jak my. Możliwe, że dlatego Sobol chce grać środek pola 3 graczami. Szczerze powiedziawszy - nie mam pojęcia co my zaprezentujemy. Wszystkie scenariusze są możliwe od 40% posiadania z naszej strony po 60%, od gry piłką po grę z kontry. To jeden mecz, ŁKS jest liderem. Patrząc na nasze ostatnie wtopy i fakt, że Ruch się trochę ogarnął to zwycięstwo w tym meczu by nam bardzo pomogło. W takiej sytuacji 2 pkt straty do ŁKS oznaczałyby walkę o awans z Ruchem oraz ŁKSem. Każdy inny wynik będzie premiował ŁKS, który będzie utrzymywał dwumeczowy dystans punktowy.

Moim zdaniem styl gry ŁKS'u nam bardziej odpowiada niż Ruchu. Trzeba jednak pamiętać, że gramy z liderem na wyjeździe. Tu dyspozycja dnia może zadecydować.

Ruch też miał preferować otwartą grę, a postawił na obronę.
Jak dla mnie duży plus, że lewa strona, mimo straty Junki i Muli działała całkiem sprawnie. Martwi, że prawa niekoniecznie.

Mamy 5 punktów straty do ŁKSu, w Krakowie było 2:2. Jeśli będzie remis to mamy nadal 5 punktów straty (2 wygrane) ale jeśli przegramy to mamy straty 3 mecze więc w 4 kolejki ich nie odrobimy (matematycznie się da :> ) .
Remis z ŁKSem daje nam jedynie utrzymanie dystansu do Puszczy, a co do Ruchu i Termaliki to zależy od ich wyników.
Należy się bardzo mocno postarać, by jednak nie grać baraży w Niepołomicach.

ŁKS po nas jedzie na Sandecję do Niepołomic więc wygrana z nami daje im praktycznie awans (patrz dzisiejszy mecz Sandecja-Ruch).

wolfy 30.04.2023 20:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kurz (Post 1600437)
Mam nadzieję, że jeśli awansujemy, uda się sprowadzić takich 4 kolejnych :).

Jeżeli Kiko zostanie i awansujemy to jest na to szansa. Niekoniecznie takich, ake konkurencja jest potrzebna.

s1mone 30.04.2023 20:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy

No faktycznie, nie spadła mu pod nogi... wcale :D

Nie, to był przecież strzał z 16 metra mierzony... albo zaraz nie, przeszedł przecież 3 gości jak Villar i zapakował w okienko :D

To że się facet przytomnie zachował, bo szło mu w okolicę nogi postawnej nie robi z tego jakieś wybitnie trudnej sytuacji. Piłka nie była mocna, ani wybitnie trudna. Troszkę wyżej szła niż idealnie na nogę, ale i tak mógł to zapakować do sieci na 10 różnych sposobów i jeden z nich zastosował, gol bez historii, przytomne zachowanie i nic poza tym.

Wojtas 30.04.2023 21:10

Mialy byc 3 pkt,byle jak i byle były.No i są ,to juz za nami.

Teraz jednak przejdzie weryfikacja.Nie bajki o tym jacy z nas kozacy,bo Puszcza i Ruch pokazała ze zadne z nas kozaki.
Teraz mamy ŁKS,Termalike i Podbeskidzie taka "matura" przed nami ,co jestesmy warci z tymi troche lepszymi zespołami
czas tez zeby Sobol udowodnił też ze nadaje sie na trenera Wisły ,bo u mnie po porazce w Ruchem jego notowania spadły i czekam na dobry pilkarsko mecz w Łodzi gdzie bedzie mial mozliwosc pokazania tego jakim jest naprawde trenerem.

Kurz 01.05.2023 11:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1600443)
Jeżeli Kiko zostanie i awansujemy to jest na to szansa. Niekoniecznie takich, ake konkurencja jest potrzebna.

Mam nadzieję, ze lepszych. Nie dlatego, ze zaczniemy srać pieniędzmi, tylko dlatego, iż staniemy się trochę atrakcyjniejszym miejscem dla piłkarzy po awansie do ekstraklasy. No i dlatego, że Kiko ma teraz więcej czasu na przemyślenia i przygotowanie transferów.

Ogólnie najbliższe okienko będzie bardzo trudne. Z jednej strony trzeba zrobić rachunek sumienia i pozbyć się tych, którzy nic Wiśle nie dają. Z drugiej, dobrze ocenić sytuację, wyższy poziom trudności w Ekstraklasie (myślę, że drużyny z miejsc 10-14 mogłyby się okazać dla nas o wiele poważniejszym wyzwaniem, niż Ruch) i wzmocnić kadrę na tyle, żeby w kolejnym sezonie nie walczyć ponownie o utrzymanie. Poziom trudności może się jeszcze podnieść, jeśli nie utrzymamy wszystkich zawodników z naszej kluczowej szóstki.

wolfy 01.05.2023 15:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kurz (Post 1600463)
Mam nadzieję, ze lepszych. Nie dlatego, ze zaczniemy srać pieniędzmi, tylko dlatego, iż staniemy się trochę atrakcyjniejszym miejscem dla piłkarzy po awansie do ekstraklasy. No i dlatego, że Kiko ma teraz więcej czasu na przemyślenia i przygotowanie transferów.

Ogólnie najbliższe okienko będzie bardzo trudne. Z jednej strony trzeba zrobić rachunek sumienia i pozbyć się tych, którzy nic Wiśle nie dają. Z drugiej, dobrze ocenić sytuację, wyższy poziom trudności w Ekstraklasie (myślę, że drużyny z miejsc 10-14 mogłyby się okazać dla nas o wiele poważniejszym wyzwaniem, niż Ruch) i wzmocnić kadrę na tyle, żeby w kolejnym sezonie nie walczyć ponownie o utrzymanie. Poziom trudności może się jeszcze podnieść, jeśli nie utrzymamy wszystkich zawodników z naszej kluczowej szóstki.

To nie takie łatwe, nie sądzę żeby regularne wyciąganie takich piłkarzy było realne. Bardziej na poziomie takiego Benito który - moim zdaniem - rokuje. Z Chojniczanką zrobił wszystko dobrze, spalony był nieznaczny (o ile był), zabranie się z piłką i strzał - super.
Pierwsza liga czy Ekstraklasa - z punktu widzenia Hiszpanów to i tak miejsca gdzie psy dupami szczekają.
No ale Kiko nie raz już zaskoczył, to okienko to był jakiś kosmos.

@Simone - jesteś uprzedzony do Tachiego, ale brutalna prawda jest taka że większość takich piłek w pierwszej lidze ląduje w trybunach, o ile zostanie w ogóle opanowana. Nawet jeśli nie oglądasz pierwszej ligi to rywale mieli z nami kilka takich okazji i żaden gol nie padł.

wiśnia 01.05.2023 15:46

Benito na ŁKS powinien wyjść w pierwszym składzie. Na jaką pozycję to już ból głowy dla Sobolewskiego. Byle nie Szywacz albo Szot bo wpier* murowany zaliczymy. Nim mniej naszych tym lepiej nam to wyjdzie.
Co do meczu, cienka Chojniczanka wchodziła w naszą połowę jak w masło. Z Łksem to nie przejdzie, musi być więcej agresji i doskoku. Ostatnio zadziwia mnie gra Łasickiego (na minus) gość przegrywa główki, przeskakują go, krycie na radar, opaska kapitańska do czegoś w końcu zobowiązuje.

Markus 01.05.2023 17:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1600468)
To nie takie łatwe, nie sądzę żeby regularne wyciąganie takich piłkarzy było realne. Bardziej na poziomie takiego Benito który - moim zdaniem - rokuje. Z Chojniczanką zrobił wszystko dobrze, spalony był nieznaczny (o ile był), zabranie się z piłką i strzał - super.
Pierwsza liga czy Ekstraklasa - z punktu widzenia Hiszpanów to i tak miejsca gdzie psy dupami szczekają.

@Simone - jesteś uprzedzony do Tachiego, ale brutalna prawda jest taka że większość takich piłek w pierwszej lidze ląduje w trybunach, o ile zostanie w ogóle opanowana. Nawet jeśli nie oglądasz pierwszej ligi to rywale mieli z nami kilka takich okazji i żaden gol nie padł.

Tak, to okienko jak na nasze standardy i ostatnie lata było iście kosmiczne. Mówiąc kolokwialnie, zarząd powinien Kiko po tyłku całować, bo uratował klubowi sezon. Byliby idiotami, gdyby nie pozwolili mu spokojnie pracować również w przyszłym sezonie, bez względu na to, co przyniosą kolejne mecze.

Gdybyśmy mieli na ławce lepszego trenera niż Sobolewski, gra również wyglądałaby na pewno znacznie lepiej, bo jest na czym budować i z kogo robić drużynę. Niestety, w najważniejszym momencie jedyny wariant jaki widzi trener to Szot i Szywacz.

Zobaczymy na jak długo wyciągnął z tego wnioski.

W kwestii Tachiego: oczywiście pełna zgoda, że wbrew pozorom ten strzał nie był prosty. Wymagał bowiem posiadania techniki użytkowej. W pierwszej lidze i Ekstraklasie niewielu zawodników ją ma na sensownym poziomie.

Dlatego gdyby na miejscu Hiszpana znalazł się wówczas jakiś inny zawodnik, niekoniecznie np. taki Gruszkowski, to w większości przypadków skończyłoby się albo trafieniem w bramkarza, albo nietrafieniem w bramkę, czy nawet w piłkę. Mnóstwo takich sytuacji na polskich boiskach jest marnowane. Tachi zachował się odpowiednio.

wolfy 01.05.2023 18:32

@Markus - Kiko uratował nam sezon, fakt. Pytanie czy jest w stanie to robić co okienko. Chociaż, biorąc pod uwagę że odpady hiszpańskiej piłki ośmieszyły resztę naszego składu, w tym samym czasie pewnie miejscowi zachodzą w głowę czemu ściagamy masowo ich szrot. A u nas "O ja .......ę! Piłka nie odskakuje mu na dwa metry przy przyjęciu! On ją klei do nogi i strzela! I trafia w bramkę! Aieaieaooo!". A tam mają polew bo im ich odpowiednik Plewki do składu wzieliśmy.
Trochę to żałosne, trochę smutne, ale liczą się fakty więc Młyńskie, Dudy, Szywacze etc. out, za nich Ci co im się w poważnej piłce nie udało ale mają podstawy -in.
Tak patrząc - kto wie, może ma to przyszłość.

Tachi jest stoperem, ale technicznie i szybkościowo to on Dudę, Młyńskiego, Żyro wciąga nosem. Założę się że jakby na skrzydle grał tyle co Młyński miałby od niego lepsze liczby. Od Dudy ma, ale ten mimo że statystycznie przy tylu minutach powinno mu się od sęka przypadkiem odbić i wpaść - dalej dumnie 0-0.
No smutne...

RAF 01.05.2023 19:33

Moze zabrzmi to gornolotnie ale kto wie czy Kiko nie uratowal nam tez Klubu. Po 18 (6W, 6R, 6P) kolejkach Wisla byla na 10. miejscu z przewaga 9 punktow nad strefa spadkowa. Kto wie czy nie grozilby nam spadek do 2. ligi gdyby nie kosmiczne wzmocnienie skladu. A 2. liga to w mojej ocenie bylby koniec Wisly jaka znamy.

Elendil 01.05.2023 19:48

Trochę już popuściłeś wodze fantazji z tym spadkiem. Ale na awans oczywiście najmniejszych szans by nie było.

s1mone 01.05.2023 20:27

Duda zaliczył nie tak dawno asystę, więc zrównał się liczbami z Talarem :P

Ja wcale się nie uczepiłem Tachiego. Pochwaliłem go za przytomne zachowanie i tyle. Nie ma o czym gadać, zupełnie się nie zgadzam, że to był jakiś wybitnie trudny strzał. Oczywiście można było go spieprzyć, ale wtedy bym raczej krytykował niż chwalił.

wolfy 01.05.2023 22:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1600479)
Duda zaliczył nie tak dawno asystę, więc zrównał się liczbami z Talarem :P

Ja wcale się nie uczepiłem Tachiego. Pochwaliłem go za przytomne zachowanie i tyle. Nie ma o czym gadać, zupełnie się nie zgadzam, że to był jakiś wybitnie trudny strzał. Oczywiście można było go spieprzyć, ale wtedy bym raczej krytykował niż chwalił.

W przypadku Dudy to nie była asysta drugiego stopnia? :P

Co do strzału Tachiego - pozostanę przy swojej opinii.

@Elendil - ja przy tych fujarach bez jaj i talentu wcale nie byłbym pewny utrzymania. Zwłaszcza z Wachowiakiem na LO i skrzydłami Młyński/Cisse/Starzyński. Nie wiem skąd to przekonanie że nie śmierdziałoby spadkiem?

Kurz 02.05.2023 08:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1600468)

Myślę że jest realne. Drużyna grająca w ekstraklasie to mimo wszystko trochę bardziej łakomy kąsek. Większe zarobki. Ale jeszcze ważniejsze jest to, że eksperyment wypalił. Że trochę większa grupa agentów, piłkarzy z Hiszpanii słyszała o Wiśle i Hiszpańskiej drużynie. To wszystko może otworzyć kilka możliwości, których nie było wcześniej.

Oczywiście nie każdy transfer musi wypalić. Każdy piłkarz jednak na tym poziomie lub wyższym będzie wartością dodaną.

krysztal 02.05.2023 11:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1600400)
Narzekasz na straty, a chcesz przesuwać go do tyłu?
Poza tym Łasicki dostał właśnie 7 kartkę (:shock:) więc twoje życzenie może się spełnić szybciej niż się komuś wydaje.

Ja chyba na jego straty nie narzekałem ale jak się mylę to mnie popraw.Natomiast sam widzisz,że nie tylko ja dostrzegam zjazd Łasickiego.Rotacje w obronie to żadna zbrodnia byle nie wymieniać na raz prawie całej formacji

krysztal 02.05.2023 11:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1600429)
Abstrachujac od ciekawych wniosków to dlaczego teraz nikt nie mówi o fatalnych zmianach Sobola, o tym że gral Colley i Tachi? Jak weszli że Stala i parę osób mnie wyśmialo że mówię o powolnym "odbudowaniu" tych zawodników. Być może Colley tak pewnie by wczoraj nie zagrał gdyby nie miał przetarcia 2 tygodnie temu.

Co się tyczy innych zmienników, to na pewno doszła do nich krytyka, a i nie zdziwilbym się mocna suszarka od Sobola. Wszakże z Ruchem weszli inni zmiennicy niż ze Stala.

PS. W końcu Benito pokazał bardzo dobre wejście i sam chyba za wczesnie go skreslalem. Szkoda że się nie strzelił premierowego gola.

Chłopie wróć na ziemię.
Po pierwsze nikt nie mówi już o zmianach w meczu ze Stalą bo jesteśmy już po kolejnych dwóch seriach gier i nikt na siłę się nie będzie przypierdalał do tematu z przed dwóch tygodni skoro są nowe problemy.
Po drugie Colley zagrał ze Stalą bo miał urodziny tylko ty dorabiasz do tego teorię o budowaniu zawodnika.Fatalny w naszym wykonaniu mecz z Ruchem zmusił w końcu Sobolewskiego i sztab do pokombinowania ze składem i dobrania sposobu gry do posiadanych zdrowych zasobów ludzkich.

A po trzecie Tachiego nie trzeba "budować". On nominalnie jest obrońcą i tylko wątłe zdrowie emeryta Bashy zmusza sztab do łatania tej pozycji jedynym zawodnikiem który jako tako się tam nadaje.

aNouc 02.05.2023 19:20

Już są! Wideo kulisy - niepublikowane nigdzie indziej smaczki, widok z drona, zakulisowe rozmowy, ujęcia z wiślackiej szatni, Jarosław Królewski jako DJ i wiele więcej z meczu Wisła 3-0 Chojniczanka:

https://www.youtube.com/watch?v=lj7Vbbb2EIM

pepe72 02.05.2023 22:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1600497)
Ja chyba na jego straty nie narzekałem ale jak się mylę to mnie popraw.Natomiast sam widzisz,że nie tylko ja dostrzegam zjazd Łasickiego.Rotacje w obronie to żadna zbrodnia byle nie wymieniać na raz prawie całej formacji

Książe Pałownik narzekał ale się dołączyłeś do rozmowy :)
W każdym razie sprawdzenie drużyny bez Łasickiego jest bardzo prawdopodobne.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:07.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl