Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Prawo jazdy (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=316)

janko04 30.06.2010 09:34

dziś termin na 14:00. Pytanie jedno mam. Aby włączyć światła cofania to wystarczy przekręcić kluczyk w stacyjce na zapłon i ustawić bieg wsteczny ?

EnDrJu92 30.06.2010 09:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez janko04 (Post 923814)
dziś termin na 14:00. Pytanie jedno mam. Aby włączyć światła cofania to wystarczy przekręcić kluczyk w stacyjce na zapłon i ustawić bieg wsteczny ?

Tak. I powodzenia zycze ;)

klusek106 30.06.2010 09:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez janko04 (Post 923814)

http://www.youtube.com/watch?v=1eX7F...os=STgDQJrx5zE Moze Ci sie sprzyda do szybkiej powtoreczki :D

janko04 30.06.2010 09:48

super filmik. Dzięki wielkie;) pozostaje mi jedynie czekać na egzamin.

Coglin 08.07.2010 19:05

od dzisiaj otwarty jest nowy MORD na ulicy Balickiej, jadac od Bronowic przed Akademia Rolnicza (Tech. Zywn.) po prawej.
z tego co widzialem wiekszosc aut stala przy osrodku i czekala na chetnych.

Mistel 09.07.2010 09:47

Panowie czy MORD jest otwarty również jutro? Bo dziś nei mam czasu się zapisać na egzamin.

I drugie pytanie, bardziej do osób które niedawno się zapisywały. Jakie są szanse że dostanę termin przed 29 lipca?

Vinci 09.07.2010 09:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mistel (Post 931149)

I drugie pytanie, bardziej do osób które niedawno się zapisywały. Jakie są szanse że dostanę termin przed 29 lipca?

Jakieś 4-5 dni temu, osoba, która poszła zapisać się na egazamin miała czas oczekiwania ok 1,5 tyg.

Wiadomo, ze przez te kilka minionych dni, trochę mogło się w tym temacie zmienić. Warto jednak podkreślić, że nie ma takiego dramatu, jak w ubiegłym roku, gdzie ludzie czekali ok miesiąca...

Mistel 09.07.2010 09:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Vinci (Post 931162)
Jakieś 4-5 dni temu, osoba, która poszła zapisać się na egazamin miała czas oczekiwania ok 1,5 tyg.

Wiadomo, ze przez te kilka minionych dni, trochę mogło się w tym temacie zmienić. Warto jednak podkreślić, że nie ma takiego dramatu, jak w ubiegłym roku, gdzie ludzie czekali ok miesiąca...

Dzięki. Terminy mnie gonią a raczej nie pozwolą mi zdawać w stabilizatorze kilka dni po operacji :P

Vinci 09.07.2010 10:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mistel (Post 931176)
Dzięki. Terminy mnie gonią a raczej nie pozwolą mi zdawać w stabilizatorze kilka dni po operacji :P

A tak swoją drogą, dla tych, którzy są jeszcze przed egzaminami, a mają możliwość treningu lub jeszcze jakieś jazdy przed sobą. Sporo ludzi oblewa na oficerskim, Brodowicza...

Cieżko tam się jeździ, więc łatwo o błędy...

Endorfinka 09.07.2010 13:58

W czasie wakacji MORD pracuje na jedną zmianę, więc najpóźniejszy egzamin ustalany jest na godzinę 13:30.

Szymek_R22 09.07.2010 14:24

Mistel - zapisywałem się wczoraj i dostałem termin na 21 lipca.

gress 09.07.2010 20:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Endorfinka (Post 931512)
W czasie wakacji MORD pracuje na jedną zmianę, więc najpóźniejszy egzamin ustalany jest na godzinę 13:30.

Jesteś pewna ? Zapisywałem się w czerwcu, dostałem termin na 5 lipca i proponowano mi m.i. godzinę 16:30.

Co do egzaminu to pojeździłem 45min i zdane. Jeżeli komuś bardzo zależy, to mogę opisać trasę mojego egzaminu. Polecam pilnować dokładnie znaków - jeżeli jest STOP to trzeba się zatrzymać, a nie jechać 1km/h :-)

Najważniejsze: zero stresu ! Ja idąc do samochodu poradziłem sobie ze stresem i później już jeździłem na luzie.

Endorfinka 10.07.2010 13:31

Mam ustalony egzamin na 19 lipca na 13:30, chciałam późniejszą godzinę, jednak powiedziano mi, że w wakacje pracują na jedną zmianę i nie da się później.

LeszekABG 10.07.2010 17:00

Wprowadzili Cie w błąd. Kolega wczoraj zdawał egzamin łączony o 17:30.

Endorfinka 10.07.2010 17:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gress (Post 931834)
Jesteś pewna ? Zapisywałem się w czerwcu, dostałem termin na 5 lipca i proponowano mi m.i. godzinę 16:30.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LeszekABG (Post 932180)
Wprowadzili Cie w błąd. Kolega wczoraj zdawał egzamin łączony o 17:30.

Ale może od 19 lipca pracują na jedną zmianę ? :P Ale pójdę zapytać, bo bardzo nie pasuje mi ta godzina.

Davss875 10.07.2010 17:59

Ja mam poważniejszy problem niż zdać Prawo Jazdy kat B, otóż teraz jestem na etapie robienia kat C( samochody ciężarowe powyżej 3,5T), za jakiś miesiac albo dłużej będe zdawał egzamin, później kat C+E czyli przyczepa albo Tiry= koszt 1850 zł, poźniej świadectwo kwalifikacji= 3500zł, poźniej karta kierowcy koszty narazie mi nieznane... Jeżeli zdam Kat C przystepuje do robienia kat D( autobusy), pozniej pozwolenie na przewóz osób ok 1000zł i zaczynam szukać roboty na kat C C+E D D+E. Uwierzcie mi prawo jazdy kat B to jest pikuś, wystarczy sie dobrze nauczyć jezdzić i przestrzegać wszystkich przepisów i egzamin zdany.

_gilardino_ 10.07.2010 19:11

A co więcej na inne kategorie oprócz dobrej jazdy i przestrzegania przepisów :P ?

chimpanze 10.07.2010 19:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Endorfinka (Post 932118)
Mam ustalony egzamin na 19 lipca na 13:30, chciałam późniejszą godzinę, jednak powiedziano mi, że w wakacje pracują na jedną zmianę i nie da się później.

Cytat:

CZAS PRACY W MIESIĄCACH WAKACYJNYCH
Od dnia 19 lipca 2010 do dnia 31 sierpnia 2010 praca w Małopolskim Ośrodku Ruchu Drogowego w Krakowie przy ul. Nowohuckiej 33a będzie odbywać się na jedną zmianę.

EGZAMINOWANIE - w godzinach od 6.15 do 15.15
BIURO OBSŁUGI KLIENTA I INFORMACJA – od 7.00 do 15.00
ADMINISTRACJA – od 7.00 do 15.00
AGENCJA P.K.O. /KASA/ - od 7.00 do 14.30

Czas pracy Oddziału Terenowego przy ul. Balickiej 127
EGZAMINOWANIE - w godzinach od 7.00 do 15.00
BIURO OBSŁUGI KLIENTA I INFORMACJA – od 7.30 do 14.30
Informacja podana na stronie MORD-u

ReymontBoy 10.07.2010 19:25

Gdzie można sprawdzić czy Prawo Jazdy jest już wyrobione?Z góry dziękuję!

FredzIo 10.07.2010 19:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ReymontBoy (Post 932217)
Gdzie można sprawdzić czy Prawo Jazdy jest już wyrobione?Z góry dziękuję!

kierowca.pwpw.pl
To jakieś 5 sekund szukania w Google...

FredzIo 10.07.2010 20:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez _gilardino_ (Post 932209)
A co więcej na inne kategorie oprócz dobrej jazdy i przestrzegania przepisów :P ?

Spinanie przyczep, naczep, godziny pracy kierowcow, duzo wieksza znajomosc mechaniki pojazdow, duzo szersza znajomosc przepisow, nieporownywalnie wieksza trudnosc w wykonywaniu wszelkich manewrow drogowych :).

Mamba 12.07.2010 14:50

Proszę o opinie tych ośrodków szkolenia: OSK "Crazy" i OSK "Orzeł". Przyda mi się każda informacja, jak instruktorzy, poziom szkolenia itd. :)

QBAS 13.07.2010 09:32

Szukam dobrej szkoły nauki jazdy na motocyklach w Krakowie. Nie chodzi mi koniecznie o najniższe stawiki ale o jakość nauki, bo trochę zielony jestem jeśli chodzi o motocykle jeszcze, a podchodzę do nich z dużym szacunkiem.

Słyszałem trochę dobrego o Krakowskiej Szkole Motocykli, może ktoś napisać coś na jej temat. Mieliście jakieś doświadczenia?

Kurs robiłem w ubiegłym roku w Rolminex'ie przy NCK'u. Bez rozpisywania się, myślę że nie jest to najlepsza szkoła w Krakowie oferująca kurs na kat.A.

Vinci 13.07.2010 09:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez QBAS (Post 933475)
Szukam dobrej szkoły nauki jazdy na motocyklach w Krakowie. Nie chodzi mi koniecznie o najniższe stawiki ale o jakość nauki, bo trochę zielony jestem jeśli chodzi o motocykle jeszcze, a podchodzę do nich z dużym szacunkiem.

Słyszałem trochę dobrego o Krakowskiej Szkole Motocykli, może ktoś napisać coś na jej temat. Mieliście jakieś doświadczenia?

Kurs robiłem w ubiegłym roku w Rolminex'ie przy NCK'u. Bez rozpisywania się, myślę że nie jest to najlepsza szkoła w Krakowie oferująca kurs na kat.A.

http://www.oes.krakow.pl/

Mistel 13.07.2010 22:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szymek_R22 (Post 931543)
Mistel - zapisywałem się wczoraj i dostałem termin na 21 lipca.

Niestety ja byłem dziś, i terminy mają już na sierpień... Jutro idę z podaniem do dyrektora MORD.

janko04 14.07.2010 12:35

Witam !!
Termin na dziś miałem na godzinę 10:30. Wylosowali mnie o 11:36. Egzaminował mnie pan Władysław Wajda. Na placu wszystko bez problemu. Wyjechałem na miasto, w stronę ronda Dębie(tak się nazywa? Nie orientuje się w tamtych stronach). Potem po drogach osiedlowych jeździłem, parkowanie przodem, zawracanie, jazda po rondzie koło Galerii chyba, ze znakiem ustąp pierwszeństwa. Cały czas jak kierowałem, to się na mnie darł, że wrzucam 2 bieg za późno, że kierunkowskazy za wcześnie daje. Wróciłem do MORDu, zaparkowałem i przyszedł czas ogłoszenia wyniku. Ten o dziwo POZYTYWNY. A pan Wajda całkiem miły człowiek. Tak więc zdałem za 3 razem. Uffff. Teraz czekać trzeba troszkę na odbiór. A w tym momencie idę pić z tej szczęśliwej dla mnie okazji.

Z Wiślackim Pozdrowieniem,

Mistel 14.07.2010 18:04

Ja mam egzamin 28 lipca na Bronowicach :D Wiec ominie mnie słynny znak "Stop" z koszykarskiej ;)

$iWu$ 14.07.2010 18:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mistel (Post 934422)
Ja mam egzamin 28 lipca na Bronowicach :D Wiec ominie mnie słynny znak "Stop" z koszykarskiej ;)

Na Balickiej też jest znak STOP przy bramie... :-p
Także Cię nie ominie... :rotfl:

Mistel 14.07.2010 19:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez $iWu$ (Post 934435)
Na Balickiej też jest znak STOP przy bramie... :-p
Także Cię nie ominie... :rotfl:

Wiem wiem ;) Ale nie jest to ten słynny "złą sławą owiany" :D

StelmiOriginal 14.07.2010 19:12

A *******icie.... ten znak STOP to jakiś dla Was problem? :) Wystarczy sie zatrzymać przednimi kołami na krawężniku miedzy kostką a asfaltem, kiwnac glowa w obie strony i srrrru :P

E: Nie uwierzę, że ktoś na tym oblał. Poważnie! Łuk, górka, skrzyżowania, parkowania, zawrotki - rozumiem, ale zatrzymanie sie na widok znaku STOP to jest chyba pierwsza lekcja :)

FredzIo 14.07.2010 19:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez janko04 (Post 934219)
Witam !!
Termin na dziś miałem na godzinę 10:30. Wylosowali mnie o 11:36. Egzaminował mnie pan Władysław Wajda. Na placu wszystko bez problemu. Wyjechałem na miasto, w stronę ronda Dębie(tak się nazywa? Nie orientuje się w tamtych stronach). Potem po drogach osiedlowych jeździłem, parkowanie przodem, zawracanie, jazda po rondzie koło Galerii chyba, ze znakiem ustąp pierwszeństwa. Cały czas jak kierowałem, to się na mnie darł, że wrzucam 2 bieg za późno, że kierunkowskazy za wcześnie daje. Wróciłem do MORDu, zaparkowałem i przyszedł czas ogłoszenia wyniku. Ten o dziwo POZYTYWNY. A pan Wajda całkiem miły człowiek. Tak więc zdałem za 3 razem. Uffff. Teraz czekać trzeba troszkę na odbiór. A w tym momencie idę pić z tej szczęśliwej dla mnie okazji.

Z Wiślackim Pozdrowieniem,

Ciekawie definiujesz miłych ludzi :).

Dziś zapisałem się na egzamin na kat.C. Ktoś zdawał? Jakieś rady?

janko04 14.07.2010 20:19

Mily, ale lubi się drzeć.
Co do znaku STOP, dziewczyna chwile przedemną na tym oblała... Ale w tym nie ma nic trudnego:)

StelmiOriginal 14.07.2010 20:28

Mówiąc serio - osoby które oblewają na znaku STOP koło wyjazdu nie powinny w ogole dostać prawa jazdy do ręki - nawet za n-tym razem. Taka osoba powinna najpierw dojrzeć do tego. To nawet nie jest znak graficzny, jakiś odwrócony trójkąt, czerwone koło z białym 'czymś'.... TU PO PROSTU PISZE S T O P :)

Stop to stop. Wystarczy czytać. Rozumiem ze osoba pomyli ustap pierwszenstwa z droga z pierwszenstwem (ze stresu), no ale stop... : ) :) :)

anka1906 14.07.2010 20:41

długo trzeba czekać na termin egzaminu (łączony)?
a droga na ośrodek jest dalej remontowana?

z ciekawostek: jakieś 3 lata temu zdawałam prawko na Koszykarskiej, po wyjeździe z ośrodka, dojeżdżam do świateł przed główną. Widze że czerwone to zatrzymałam sie. instruktor pyta "czemu nie jedziesz?" no to ja chcąc zaszpanować jak to nie znam przepisów ruchu drogowego mówię mu "bo mam czerwone" , a instruktor "ale masz strzałkę warunkową" . zastawiłam sobie lusterkiem i nie widziałam. :shock:
Zdałam za 1-szym razem :rotfl:
powodzenia wszystkim zdającym!

palczi 14.07.2010 20:44

.

witam,
w temacie ``mam pytanie...`` nikt mi nie podpowiedzial.Zna ktos jakas dobra szkole jazdy kat. A ?najlepiej bez teorii bo prawko B mam prawie 10 lat..pozdrawiam:)

QBAS 15.07.2010 02:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FredzIo (Post 934467)
Dziś zapisałem się na egzamin na kat.C. Ktoś zdawał? Jakieś rady?

Zdawałem 5 lat temu kat.C. Udało mi się o dziwo zdać za I razem, w zasadzie bez żadnych problemów. Chyba jednak mam trochę benzyny we krwi bo ciężarowcem jeździłem tylko tyle co w szkole jazdy, bodaj 20 godzin :]

Rad jakiś specjalnych Ci nie dam bo cóż mógłbym napisać. Przede wszystkim nie stresować się zbytnio i MYŚLEĆ co się robi. Jeśli jeździsz autem to ruch drogowy nie powinien być dla Ciebie zaskoczeniem. Więc jeśli nic specjalnego się nie stanie to i wynik będzie pozytywny. Powodzenia życzę!

Cytat:

Pierwotnie napisane przez palczi
witam,
w temacie ``mam pytanie...`` nikt mi nie podpowiedzial.Zna ktos jakas dobra szkole jazdy kat. A ?najlepiej bez teorii bo prawko B mam prawie 10 lat..pozdrawiam?

Napisałem już kilka postów wyżej, że w ubiegłym roku robiłem kurs w rolminex'ie przy NCK'u. Na teorii trzeba się pojawić ale nie musisz być na wszystkich zajęciach. Natomiast co do praktycznej części to przyznam, że znajomemu bym tej szkoły nie polecił. Szkoła robi kursy na kat.A,B,C+E,D + kursy instruktorskie. Na placu jeździsz między masą samochodów. Ale największy mankament jest taki, że instruktor nie poświęca wiele uwagi kursantowi.. Jeśli ktoś jeździ i na kursie jest tylko dla papierka to nie ma sprawy, ja chciałem się nauczyć jeździć więc byłem tym trochę zawiedziony. No i pewnie trochę przez to nie udało mi się jeszcze egzaminu zdać...

Macie może jakieś szkoły które na kat.A dobrze przygotują do egzaminu?

masterlag 26.07.2010 18:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez anka1906 (Post 934534)
długo trzeba czekać na termin egzaminu (łączony)?
a droga na ośrodek jest dalej remontowana?

z ciekawostek: jakieś 3 lata temu zdawałam prawko na Koszykarskiej, po wyjeździe z ośrodka, dojeżdżam do świateł przed główną. Widze że czerwone to zatrzymałam sie. instruktor pyta "czemu nie jedziesz?" no to ja chcąc zaszpanować jak to nie znam przepisów ruchu drogowego mówię mu "bo mam czerwone" , a instruktor "ale masz strzałkę warunkową" . zastawiłam sobie lusterkiem i nie widziałam. :shock:
Zdałam za 1-szym razem :rotfl:
powodzenia wszystkim zdającym!

Ale przecież przy strzałce warunkowej też się trzeba zatrzymać i ustąpić pierwszeństwa pieszym i niektórym pojazdom. Mam to na świeżo- ostatnio na nauce jazdy jeszcze miałam taki przypadek i nie widząc przeszkód chciałam jechać... I się mi oberwało ale tak minimalnie, że "warunek" traktujemy jak Ustąp.. i że trzeba się zatrzymać, ''pokiwać głową'' i sru dopiero wtedy ;)

Btw. Ustaliłam dziś termin na 12.08. łączony egz.
Jakby ktoś miał jakieś uwagi, przestrogi to fajnie :-D Poza osławionym znakiem STOP :rotfl:
Noi jakieś komentarze co do egzaminatorów x)

rafalek 26.07.2010 18:59

masterlag - przy samym wyjezdzie z placu są 3 miejsca w ktorych mozesz oblac. Poza tym stopem, jest małe przewężenie i znak dotyczący pierwszeństwa przejazdu - mają je Ci, którzy wracają z miasta, oraz takie małe skrzyżowanko, gdzie pierwszeństwo mają ci z prawej.

Ja egzamin mam w ten czwartek. I czy ktoś może powiedzieć jak się to odbywa? Mam o 9:30 rozpoczęcie łączonego. Czy to znaczy ze wtedy wchodzę do sali komputerowej? Na takim kwitku mam napisane, że jest to godzina rozpoczęcia losowania. Potem po teorii siedzę w poczekalni i czekam, aż mnie wywołają.. I czy po zdanym (oby!) egzaminie praktycznym dostaję jakiś kwit od egzaminatora i idę do jakiegoś okienka, czy co?

ABG-TSW 26.07.2010 19:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafalek (Post 944679)
masterlag - przy samym wyjezdzie z placu są 3 miejsca w ktorych mozesz oblac. Poza tym stopem, jest małe przewężenie i znak dotyczący pierwszeństwa przejazdu - mają je Ci, którzy wracają z miasta, oraz takie małe skrzyżowanko, gdzie pierwszeństwo mają ci z prawej.

Ja egzamin mam w ten czwartek. I czy ktoś może powiedzieć jak się to odbywa? Mam o 9:30 rozpoczęcie łączonego. Czy to znaczy ze wtedy wchodzę do sali komputerowej? Na takim kwitku mam napisane, że jest to godzina rozpoczęcia losowania. Potem po teorii siedzę w poczekalni i czekam, aż mnie wywołają.. I czy po zdanym (oby!) egzaminie praktycznym dostaję jakiś kwit od egzaminatora i idę do jakiegoś okienka, czy co?

idziesz do poczekalni. Czekasz aż na monitorze pojawi się Twoje nazwisko i nr samochodu. Poczym wychodzi twój egzaminator i podchodzisz z nim do auta:)

elomike 26.07.2010 19:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ABG-TSW (Post 944683)
idziesz do poczekalni. Czekasz aż na monitorze pojawi się Twoje nazwisko i nr samochodu. Poczym wychodzi twój egzaminator i podchodzisz z nim do auta:)

Nieprawda, ten monitor jest zjebany i ja tam nie miałem swojego nazwiska, koleżanka tak samo. Po prostu wyczyta Cię egzaminator.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:14.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl