Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Wisła Kraków w Pucharze Polski 2011/2012 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8239)

cinekw 03.04.2012 20:33

Za tydzien proponuje mecz z Ruchem oglądać tyłem do boiska bo na tą kopanine się patrzeć nie da!

Barti 03.04.2012 20:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1237213)
Ludzie, opamiętajcie się...
Do kogo macie pretensje?
Do piłkarzy?
Tych samych, którzy zdobyli mistrzostwo Polski jeszcze niedawno byli o krok od LM i odpadli z jej ćwierćfinalistą , zdobyli zasłużone punkty w LE?
Zgadnijcie czym różni się skład Wisły w meczu z z Ruchem od składu w meczu z Apoelem?

Osobą trenera.

Należało, nawet po porażkach, zostawić Maaskanta wraz z Moskalem i wesprzeć ich, jeszcze bardziej wmacniając drużynę, zamiast szukać kwadratowych jaj i tworzyć mity o wpędzeniu Wisły w długi.

Goście, którzy chcą sprzedawać liście piłkarzom, niech zaczną od sprzedawania liścia Cupiałowi i jego doradcom

W zasadzie inni koledzy odpowiedzieli Ci już, ale i ja dorzucę kamyczek do ogródka. Zawodnicy Wisły są piłkarzami skończonymi - to seniorzy, reprezentanci lub byli reprezentanci swoich krajów. Powinni wiedzieć co do nich należy. Byłeś kiedyś na treningu/meczu żaków czy orlików? Tam trener cały czas wykłada podstawy, kto gdzie ma stać, jak zagrać. Skończmy z tym! Diagnoza jest oczywista - Wisła potrzebowała świeżej krwi w zimie, i upuszczenia zużytej. Gołym okiem widać że niektórzy mają w głębokim poważaniu swoje obowiązki. Część z nich wypaliła się, lub ma inne plany na przyszłą karierę. A Ci co chcą wypłacać liście - to pewnie z bezsilności - bo dostrzegają przyczynę w braku motywacji. Wiedzą że nikt nie nauczy piłkarzy miłości do klubu - ala do cholery - mają jakiś kontrakt do wypełnienia. A my kibice jesteśmy najbardziej uprawnieni do rozliczeń.

P.S.
Zrób sobie analizę od początku sezonu, to wyjdzie Ci jakie wtopy, z kim i kiedy zaliczyliśmy, ile bramek zdobyliśmy. Może wzmocnienia potrzebne już były przed sezonem? Tylko kto to wtedy mógł przewidzieć? Trzeba było działać w zimie.

brylant17 03.04.2012 20:43

Nie wiem co mam powiedzieć napisać, że u siebie wygramy 2-0 i awansujemy? Brak słów,jednak chciałbym abyśmy wygrali te 2:0 i przeszli dalej.A może i lepiej nie? Jak z taką grą i przebudową zespołu czeka nas kompromitacja w LE.

Po prostu Wiślak 03.04.2012 20:47

Mam krótkie pytanie, z małą podpowiedzią dla tych mniej rozgarniętych:

To, że piłkarze grają obecnie dużo gorzej niż np: w meczach z Fulham, Twente, Litexem, Odense (rewanż), Lechem w Poznaniu, Śląskiem, jest winą:

a) Valckxa
b) Trenera
c) Cupiała
d) Myszki Miki?

Zastanówcie się dobrze, zanim znów zaczniecie bezmyślnie ulegać Kapkowo-Bednarzowej propagandzie intensywnie uprawianej w mediach.

LucjuszWielki 03.04.2012 20:49

Jak nie wygramy za tydzień i nie awansujemy to chyba bede musiał jechac do Chorzowa i tego Djokica czy jak mu tam zlapać wsadzić do furgonu i sprzedać do burdelu. Chyba nie pozwolicie aby taka męska ciota, wymalowana, wyczesana, utleniona i opalona nas wydymała?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Po prostu Wiślak (Post 1237243)

To, że piłkarze grają obecnie dużo gorzej niż np: w meczach z Fulham, Twente, Litexem, Odense (rewanż), Lechem w Poznaniu, Śląskiem, jest winą:

a) Valckxa
b) Trenera
c) Cupiała
d) Myszki Miki?

Zastanówcie się dobrze, zanim znów zaczniecie bezmyślnie ulegać Kapkowo-Bednarzowej propagandzie intensywnie uprawianej w mediach.

Problem jest bardziej złozony, nie da się wskazać konkretnie jednej osoby.

thechris 03.04.2012 20:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez snyrting (Post 1237216)
FraMat chyba za wcześnie na takie posty ;)

Póki co, musi się przewalić przez forum kilkanaście stron żali i gróźb. Na refleksje przyjdzie czas jutro.

To już nie te czasy ;) Porażki spowszedniały... zarówno piłkarzom Wisły jak i jej kibicom... nawet tutaj.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LucjuszWielki (Post 1237229)

Zrozumicie, że na pilkarzy mozna miec wyebane, ale taka postawa szkodzicie Wiśle nie im. Ich za pare chwile nie bedzie, a karty historii sie zapisza, a jak ktos ma podejscie ze nei idzie ogladac tych pajacy, to ma siuter w głowie i kilo mułu z kryspinowa.

Przy takiej grze to ludzie za niedługo będą chodzić do Kryspinowa zamiast na stadion ;) W końcu cieplej się kiedyś musi zrobić. Ale co tam... jeszcze parę meczyków i piłkarze po zajebistym (finansowo) sezonie pojadą się wylegiwać na Malediwach, Seszelach czy innych ciekawych wysepkach ...bo na pewno nie w Kryspinowie ;)

Cytat:

Należało, nawet po porażkach, zostawić Maaskanta wraz z Moskalem i wesprzeć ich

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Barti (Post 1237237)
W zasadzie inni koledzy odpowiedzieli Ci już, ale i ja dorzucę kamyczek do ogródka. Zawodnicy Wisły są piłkarzami skończonymi - to seniorzy, reprezentanci lub byli reprezentanci swoich krajów.

Ja to pisałem po przegranych derbach. Każdy pseudo-piłkarz, z wyjątkiem bramkarza, który się zeszmacił "występem" przy ul. Kałuży i uczestniczył w porażce z połamatorami z Cracovii, których leją wszyscy równo, jest dla mnie skończony, zhańbiony i nie ulega dla mnie wątpliwości, że nic nie osiągnie w tym zawodzie.

Zamiast zhańbione piłkarzyny poleciał Maaskant... kuriozum.

irman 03.04.2012 20:55

No chujowo jest. Odzwyczaił się człowiek od Wisły zbierającej w....... z każdym. 15 lat tego nie było.Obstawiam, że Probierz nie będzie nas trenował w przyszłym sezonie. Jak patrzę na to co się dzieje nawet Smuda nie wydaje mi się złym rozwiązaniem. Straszne to.

Barti 03.04.2012 20:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez thechris (Post 1237245)
Ja to pisałem po przegranych derbach. Każdy pseudo-piłkarz, z wyjątkiem bramkarza, który się zeszmacił "występem" przy ul. Kałuży i uczestniczył w porażce z połamatorami z Cracovii, których leją wszyscy równo, jest dla mnie skończony, zhańbiony i nie ulega dla mnie wątpliwości, że nic nie osiągnie w tym zawodzie.

Zamiast zhańbione piłkarzyny poleciał Maaskant... kuriozum.

Pisząc piłkarz skończony - miałem na myśli wyszkolony. Maaskant poleciał - moim zdaniem - słusznie, ponieważ powiedział że przegrał kolejny mecz, a dla nas to były DERBY.

Michal_1990 03.04.2012 20:58

Cytat:

Do kogo macie pretensje?
Do piłkarzy?
Tych samych, którzy zdobyli mistrzostwo Polski jeszcze niedawno byli o krok od LM i odpadli z jej ćwierćfinalistą , zdobyli zasłużone punkty w LE?
Zgadnijcie czym różni się skład Wisły w meczu z z Ruchem od składu w meczu z Apoelem?

Osobą trenera.

Zgadnij czym różnił się skład Wisły w meczu z Cracovią i Podbeskidziem od składu w meczu z Apoelem?
Niczym - trener ten sam - przeciętny R. Maaskant, ale czy to Maaskant, czy Moskal, czy Probierz, 80% piłkarzy Wisły ma wyje..ne na ten klub i wyniki, co dobitnie pokazują na boisku.
Twierdzę, że im bliżej lata, to i nawet za "trenerskiego księcia" wyniki byłyby podobne.
Pierwszy z brzegu: Melikson - jak grał w meczu z Liteksem, a co pokazał dziś.
O Gargule nie ma co nawet wspominać.
Tylko gruntowne wietrzenie szatni latem, jakaś stabilizacja może sprawić, by Wisła piłkarsko nie schodziła poniżej pewnego poziomu.

DysoN 03.04.2012 21:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gigant (Post 1237178)
Samo wyznaczenie na finał kieleckiego kurnika, pokazało wyraźnie że PZPN zadba o to by w finale brakło Wisły.

Bez przesady, jak na razie to Wisla sama najabrdziej dba o to by jej w finale zabraklo...

Gra calej druzyny slaba. Najslabiej Wilk, Melikson, Gargula i Czekaj... W miare przywoicie zagral moze Iliew i Genkow.
Cwetan to byl chyba jedyny gracz Wisly ktory wkaldal serce w ten mecz.

Krav 03.04.2012 21:11

o meczu nie chce mi się pisać, nawet - żenada jak zwykle, bez ładu, bez stylu, bez zaangażowania - smutne to się coraz bardziej robi...U nas jest dokładnie to samo (a nawet jeszcze bardziej) co na oprawie Amici - wkłady do koszulek, rzygać mi się chcę jak patrze na tych pseudopiłkarzy którzy kompromitują polski, zasłużony klub o 106-letniej tradycji. Najbardziej rzygam jak patrzę na Gargułę, oczy bolą co ten chłop odpierdala... (btw. ktoś wie kiedy mu się kontrakt kończy ?)

Trudno po takich popisach spodziewać się, że awansujemy do finału, ale może cud jakiś, w końcu cuda się zdarzają....

Abstrahując do pucharu, którym mniej się martwie. Bardziej martwię się o derby....mimo, że tamte wkłady do koszulek grają jeszcze gorzej (niesamowite że można, no nie ?) to mimo wszystko zaczynać się tego meczu obawiać, po tym co ostatnio widzę w wykonaniu piłkarzyków.Dlatego już teraz chyba możemy się mobilizować by przed derbami w mocnej liczbie, głośno i dobitnie wytłumaczyć "panom piłkarzom" że w przypadku o którym myśle, pała zdecydowanie się przegnie. I chyba na jednym treningu się nie zakończy.

W tym momencie PP mało już mnie interesuje, jak dla mnie mogą przejebać 5 meczów w lidze, ale derby mają być wygrane. A potem niech spierdalają.

Glazik 03.04.2012 21:12

Niemiec by powiedzial Scheiße...
Ja jednak uwazam ze powodem tej sytuacji Naszego klubu jest banda pasozytow w strukturach Wisly..
pamietam jeszcze slowa Clebera gdy rezygnowal z funkcji scauta ...
W tym balaganie nie da sie pracowac. Tu trzeba zmian od podstaw,kogos kto to ogarnie... bo jak widac lipa jest i przypuszczam ze bedzie..Skonczyly sie czasy gdy Wisla zgarniala najlepszych w lidze.. juz nie ma tak latwo...

ooona 03.04.2012 21:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Matejas_ (Post 1237155)
Chyba że Ruch wyjdzie w "ósemkę" na boisko :haha:

I tak nie damy wtedy rady.:rotfl:

Flamaster 03.04.2012 21:21

Cytat:

Należało, nawet po porażkach, zostawić Maaskanta wraz z Moskalem i wesprzeć ich, jeszcze bardziej wmacniając drużynę, zamiast szukać kwadratowych jaj i tworzyć mity o wpędzeniu Wisły w długi.

Myślę, że należało kilku nowym, podstarzałym (doświadczonym!) zawodnikom zaoferować bardzo wysokie, dwuletnie kontrakty. Drużyna byłaby solidnie wzmocniona. Oczywiście z myślą o przyszłej edycji Ligi Mistrzów.

Abstrahując od tego, jak obecnie gra drużyna, to strasznie irytuje mnie podejście typu: "głupi Cupiał kasy nie chciał dać!". Z wielu źródeł wiadomo, jak przebiegała budowa tej drużyny. Wystarczy zresztą spojrzeć na skład, by móc wydedukować wnioski podawane przez prasę. Otóż - tak wysokich kontaktów dla tak wielu zawodników jeszcze nie było. W letniej przerwie nie sprzedano żadnego kluczowego zawodnika, za którego klub mógłby otrzymać konkretne pieniądze. Nie pozyskano również sponsora strategicznego. Wniosek jest więc dość prosty - pieniądze na kontrakty musiała pójść a) z zewnętrznych zysków(kasa z LM) b) z kieszeni Cupiała. Jako, że druga opcja jest mocno wątpliwa, to wybór jest oczywisty.

Niejaki Valckx(tak chwalony przez niektórych) podjął ryzyko. Do swojego pomysłu przekonał wszystkich. Holender musiał być pewien, że jeśli to się nie uda, poleci jego głowa.

Może lepiej to wytłumaczyć na przykładzie - powierzasz swoje pieniądze jakiemuś cudakowi. Namawia Cię do pewnych ruchów, które otworzyłyby Ci drogę do uzyskania fortuny, chociaż jest to owiane ryzykiem. Zgadzasz się. Okazuje się jednak, że zostałeś konkretnie zadłużony i zamiast fortuny musisz dopłacać. Co robisz? Czekasz aż w naturalny sposób wygaśnie Wasza współpraca, czy może jednak dajesz mu kolejne pieniądze, żeby ryzykował na Twój koszt?

Oczywiście - wina leży po obu stronach. Wiedząc, że brak sukcesu może wpędzić klub w tarapaty finansowe, nikt nie powinien się zgodzić na taki plan. Valckx jednak zaryzykował i przegrał. A Wisła musi teraz łatać dziury.

Ciekaw jestem, FraMacie, czy też byłbyś skłonny wywalać własne środki na klub piłkarski, wiedząc, że w perspektywie masz ratowanie tego klubu - również z własnej kieszeni.

Aha, pewnie zaraz pojawi się argument, że przecież przy wzmocnieniach i wygranej ze Standardem oraz w lidze, klub wyszedłby na prostą. Cupiał w biznesie chyba nie jest hazardzistą. I dobrze. Bo gdyby był, to być może po takich zabawach, ten klub na lata pogrążyłby się w tarapatach finansowych.

rakieta 03.04.2012 21:22

.... z tym ze nie bedzie mistrza i .... ze nie bedzie pucharu uefa i ze przegrywamy wszystko co sie da ale czy ktos jest wstanie wytlumaczyc tym bezmozgom jak wazny mecz ich czeka i z kim w kwietniu bo kolejnej porazki z tymi imbecylami z ich synagogi nie zniose

Dariook 03.04.2012 21:24

Cytat:

Do kogo macie pretensje?
Do piłkarzy?

Osobą trenera.

Goście, którzy chcą sprzedawać liście piłkarzom, niech zaczną od sprzedawania liścia Cupiałowi i jego doradcom

Właśnie wszystko sie zaczeło od Maaskanta, pomyłką było zatrudnienie go na samym początkui .
Niczym się nie rózni od Moskala czy Probierza.
Maaskant miał więcej szczęścia nią rozumu, tak badzo bał się przegrać że juz przy 1-0m zamieniał napastnikó na defensywnych graczy. Jego gry się nie dało najzwyczajniej w świecie oglądać i tyle. O strzałow celnych ... - ... to dopiero świadczy jaki z niego magik był

piotrek06 03.04.2012 21:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Po prostu Wiślak (Post 1237243)

a) Valckxa
b) Trenera
c) Cupiała
d) Myszki Miki?

Nie jestem za Probierzem ale jego praca to akurat tylko jeden z czynników, moim zdaniem każdy z wyżej wymienionych jest winny obecnej sytuacji.
-Stan za bardzo krótką ławkę( ludzie którzy mają pretensje o to że gra Garguła niech sobie odpowiedzą kto miałby zagrać za niego) i euro gwiazdki bez charakteru
- Cupiał za otaczanie sie hujowymi doradcami i brak perspektywicznego myślenia
-Trener za brak jakiegokolwiek stylu u naszych "Bogów" piłki kopanej
-dodałbym jeszcze Złotoustego( choć ten już poleciał) za brak bazy treningowej, brak szkolenia młodzieży, sponsora na koszulki i kłopoty finansowe Wisły

rakieta 03.04.2012 21:31

Zostawic to trzeba bylo Kazka wyj.. czesc szrotu i dokupic paru nastepnych i dac mu czas na ogarniecie ekipy.Ten rok odwalic i walczyc w nastepnym i dopiero wtedy rozliczac.A nie jak zwykle walka o LM i takie tam dyrdymaly a wszystko robione jak w c klasie.K... leje nas kto chce a zblizaja sie derby

dzollo 03.04.2012 21:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rakieta (Post 1237274)
Zostawic to trzeba bylo Kazka wyj.. czesc szrotu i dokupic paru nastepnych i dac mu czas na ogarniecie ekipy.Ten rok odwalic i walczyc w nastepnym i dopiero wtedy rozliczac.A nie jak zwykle walka o LM i takie tam dyrdymaly a wszystko robione jak w c klasie.K... leje nas kto chce a zblizaja sie derby

Nie gadaj....zdarza nam się czasami zremisować.....potrzeba do tego tylko paru słupków i poprzeczek jak z Lechem lub przeciwnika w liczbie zawodników drużyny halowej jak z Legią:)

Boże ty widzisz tą bandę zleniwiałych darmozjadów z całego świata, a nie grzmisz....

0 22 03.04.2012 21:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1237223)
Wisła gra jak Legia kilka sezonów temu (kiedy wygraliśmy w Warszawie 3-0). Też wielcy zawodowcy w Legii, ale każdy wiedział że zaraz wyleci z klubu.(Przed przyjściem Skorży). Prowadził ich wtedy Białas. Nic nie dało motywowanie. Przegrali nawet derby z Polonią u siebie. Żenada.

Jak przegraliśmy z Wami 0-3 u siebie to przegraliśmy na Polonii (po raz pierwszy od 50 lat), nie u siebie. (przed Skorżą)

Jak przegraliśmy u siebie z Polonią 0-3 (2000) to przegraliśmy z Wami 0-2.

Mieszasz dwie rzeczy :)

aNouc 03.04.2012 22:00

http://www.youtube.com/watch?v=oR-E0BtrLP8

Dubi 03.04.2012 22:03

dla zoorientowanych - już po 20 minutach mozna było stwierdzic, że ten mecz wygra Ruch.

dynek.pl 03.04.2012 22:09

Rozbity jestem jak po Karabachu bo to oznacza, ze caly następny sezon jest bez sensu.
Najrosze, że Ruch chuja grał - żeby jeszcze ten mecz wyglądał jak ten w ldize to nie byłoby wątpliwości, a tak jakiś koleś strzela bramke tyłem głowy, potem wydrukowany karny.
Może odrobimy.

KOALIK 03.04.2012 22:11

Z całego serca dziękuje wielkiej trójce B&V&M za stworzenie drużyny za ogromne pieniądze, która jest zdecydowanie najgorsza od wielu lat. Za czasów Telefoniki większych pomyłek transferowych niż tych, które są dziełem tej trójki nie było. W normalnym klubie po takich występach jak ostatnio powinno być natychmiastowe trzęsienie ziemi. Nie w lipcu, tylko teraz. Dokończyć sezon juniorami. Tak grająca Wisła nie wygra derbów, nie przejdzie Ruchu. Jak widzę Lameya, Jaliensa, Gargułę, Nuneza i innych kopaczy w koszulkach Wisły, to po prostu ogarnia mnie straszny smutek. Nie wiem, jak to możliwe, że tak słabi piłkarze zarabiają taką kasę. Kto na to pozwolił, aby panowie Lamey, Jaliens, Garguła, Nunez i inni hańbili Klub o takiej historii jak Wisła. To się w głowie nie mieści. Na wiosnę grają po raz kolejny fatalnie i nie następuje żadna reakcja, żadna myśl, że trzeba wziąć się w garść i coś poprawić. Byle do 6 maja, byle do kolejnej bardzo dużej pensyjki, a wszystko inne olewamy. Co z tego, że kibice notorycznie wkurzają się. Kopacze mają to gdzieś. Najchętniej oddaliby walkowerem wszystkie mecze do końca sezonu. Po co udawać, że trenowało się w tygodniu, po co udawać, że grało się na poważnie, po co męczyć się podróżując po Polsce? Ważna jest tylko kaska za nic nie robienie...

dgr 03.04.2012 22:13

niech każdy sobie weźmie do serca tekst ze strony Stowarzyszenia "czy wygrywasz czy nie"

19sebawro06 03.04.2012 22:20

czy na dnie czy na szczycie z Wisłą Kraków ponad życie !!!!!!

Ajax 03.04.2012 22:20

A ja jestem pozytywnie zaskoczony, zakładałem oklep 3-0 a tu proszę tylko 3-1, na rewanż mam darmowe bilety ale chyba nie mam nerwów pchać się 500km na kolejne podbeskidzie. Zgadzam się z koalikiem Ci kopacze nic nie chcą osiągnąć marzą tylko o naklepaniu zagrań do kompilacji z youtube. IMHO Probierz o nie dobry wujek i chcą go usunąć jak niegdyś wywalili Petrescu. Mam nadzieje że tym razem polecą piłkarze.

Z Jagą 0-1 w plecy potem remis w krakowie i na osłodę szrot z Łobodzińskim z ŁKS wygrają 1-0 na R22 a Probierz będzie rzucał epitetami przy linii bocznej i nic to nie da. Chyba od 15 lat pierwszy raz ze swojej nieprzymuszonej woli zrezygnuję z oglądania meczu wisły...

Mistal 03.04.2012 22:23

Panowie o jakim wydrukowaniu karnego wy mówicie? Prawda jest taka, że karny dla Ruchu był tylko, że w pierwszej połowie, nie róbcie z tych łamag ofiar sędziego bo Ruch pokazał nam w tym sezonie miejsce w szeregu 5-6 miejsce.

Ma_niek 03.04.2012 22:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dgr (Post 1237296)
niech każdy sobie weźmie do serca tekst ze strony Stowarzyszenia "czy wygrywasz czy nie"

Jasne jak by grali ambitnie a nie jak graja nasze gwiazdki ktore osmieszaja i hanbia nasz klub.

rw88 03.04.2012 22:27

No właśnie w tym momencie chyba najbardziej szkoda tego, że z klubu poleciał Moskal. Mimo wszystko za jego kadencji było widać, że piłkarze względnie są zwarci i zmobilizowani, a gra powiedzmy jako tako wyglądała - trudno teraz powiedzieć, czy Moskal byłby w stanie poprawiać z meczu na mecz skuteczność i ilość sytuacji kreowanych przez jego zawodników, niemniej jednak skoro się na niego zdecydowano, to powinien dostać szansę co najmniej do końca sezonu.

Zwolnienie Moskala, a w dalszej kolejności Basałaja i Valckx'a dało piłkarzom sygnał, że powoli kończy się aktualny model prowadzenia klubu i większość z nich lada moment poleci, tak naprawdę poleci niezależnie od wyników, bo klub ma problemy finansowe i chce zejść z kontraktów paru zawodników, zarobić na ich transferach. No i faktem jest też to, że w miejsce Lamey'a, Jaliensa, Jirsaka, Chaveza, Nuneza, Kirma i innych dosyć łatwo będzie znaleźć zawodników dających podobną jakość drużynie, z tym że za dużo mniejszą gażę. Ich odejście, odstawienie jest nieuchronne, nawet gdyby zdobyli PP, wydaje mi się, że taki właśnie sygnał dostali.

Pozostawienie Moskala dawałoby im złudną nadzieję, że klub ma zamiar jeszcze kontynuować jakąś część poprzedniej polityki sportowej, a tak to pozbyto się ich wszystkich dotychczasowych zwierzchników, a media huczą o absolutnej przebudowie składu. Nikt więc teraz za Wisłę umierać nie chce. Moim zdaniem problemem nie jest zatrudnienie Probierza, ale zwolnienie Moskala - mimo, że moment obu tych zdarzeń jest ten sam, to różnica jest diametralna.

Probierz, choćby nie wiem jaki kit im walił, to mu w niego nie uwierzą - nie ma żadnych konkretnych argumentów, żeby ich zmobilizować do stuprocentowego wysiłku. Może im mówić coś w stylu, że zarabiają krocie itd. itd., ale czy w ich mniemaniu, w aktualnej sytuacji, to coś zmienia? Kontrakty mają tak skonstruowane, że "czy się stoi, czy się leży...", na specjalne premie szans nie mają i wiedzą, że w maju Polskę opuszczą. Skoro odgórnie postanowiono przebudować skład, to dla mnie jedyną opcją na teraz jest odstawienie wszystkich leserów i postawienie na tych, na których będzie się liczyć w przyszłości, pokazanie tej grupie, że w tym momencie odcinamy się od przeszłości, zaczynamy nowy rozdział, w ich miejsce dajemy szansę młodym, utalentowanym chłopakom, z którymi również wiążemy przyszłość. Zobaczymy, czy Probierz będzie miał na to jaja, bo jednocześnie taka postawa nie gwarantuje mu wyników. Rumak miał jaja, odstawił pseudo gwiazdki, pseudo kapitana i zbiera teraz tego żniwo.

I jedyną formą mobilizacji, którą można w tym momencie zastosować i która może zadziałać jest właśnie taki przekaz. Że zaczynamy nowy etap i każdy walczy o swoją pozycję w przyszłym sezonie. Z drugiej strony ktoś pisze, że to Cupiał wybrał taką politykę, a winę zwala na Valckx'a. Zgadzam się tutaj w pełni z Flamaster, Basałaj i Valckx przyszli tutaj z opcją droższą, z opcją ryzykowną, ale mającą przynieść sukces, to zapewne było ich argumentacją. Skoro opcja była ryzykowna, to też ryzykiem było przedstawianie takiej opcji Cupiałowi, a ryzyko było takie, że jak opcja nie wypali, to lecą głowy, proste.I gdyby jeszcze Wisła przy tej metodzie FG LM przegrała, ale w lidze dalej trzymała się czołówki, to pal licho. W tej sytuacji jednak, wyniki w lidze były zupełnie niewspółmierne do tego, ile Wiślaccy zawodnicy mieli zapisane w kontraktach, stąd zmiana koncepcji, poraz kolejny.

Ktoś mówi, że ten model przyniósł Mistrza Polski - kiepski argument, bo MP Wisła osiągała dużo niższym kosztem. Natomiast FG LE dało wyeliminowanie Skonto i Litex'u, więc bardzo średniej klasy drużyn i wydaje mi się, że do tego nie trzeba było aż takiego zaciągu zagranicznego i aż takiego kosztu z tym związanego. Nie są to sukcesy, których nie da się osiągnąć dużo bardziej rozsądną polityką.

Sęk w tym, że teraz znowu Wisła przegina w drugą stronę - czyli zagraniczni się nie sprawdzili, stawiamy na Polaków. To jest znowu droga do nikąd. Tak jak kiedyś mówiłem, aby klub był stabilny i nie trzeba było się martwić co roku, czy będzie Mistrz Polski, czy może długi i środek tabeli, trzeba klub budować tak, żeby skład był oparty na:

- utalentowanych wychowankach, szkolonych w akademii czy też wyławianych w wieku kilkunastu lat przez sieć scoutingu i doszkalanych w ME, podczas wypożyczeń czy w pierwszej drużynie,

- wyróżniających się ligowcach, najlepiej młodych lub w średnim wieku i podpisywanych za darmo przy okazji wygasających kontraktów, chodzi mi o takich ligowców, którzy prosperują ku temu, aby w przyszłości można było ewentualnie na nich zarobić, a jak nie, to żeby zapewniali stabilność szerokiego składu drużyny na lata,

- dwóch, trzech doświadczonych Wiślaków typu Głowackiego, Sobolewskiego, Zieńczuka, Baszczyńskiego, Kosowskiego, a nawet Brożka, którzy potrafiliby zadbać o to, żeby w szatni było czuć, co znaczy gra dla Wisły i jednocześnie ich doświadczenie było przydatne na boisku, w mniejszej lub większej formie,

- kilku (siedmiu, ośmiu czy nawet dziesięciu) zawodników zagranicznych, którzy swoimi umiejętnościami wyraźnie wpływają na poprawę jakości gry drużyny. Jedna podgrupa w tej grupie to tacy piłkarze, dla których Wisła jest odskocznią do lepszej ligi i którzy mają ku temu potencjał, aby być gwiazdami ligi, robić postęp i pracować tutaj na swoje nazwisko - z oczywistych względów powinni być to zawodnicy możliwie młodzi. Druga podgrupa to zawodnicy doświadczeni, którzy mieli już okazję grać na najwyższym poziomie, a mają jeszcze mobilizacje pograć w czołowej polskiej drużynie, najlepszym przykładem jest Ljuboja z Legii - z oczywstych względów, im starszy zawodnik, tym najłatwiej jest go namówić, stąd dobrze by było podpisywać ich w formie kontraktu rocznego z opcją przedłużenia,

Oczywiście te grupy trzeba traktować luźno - bowiem "rolę zawodnika zagranicznego" (w sensie tego, co powinien taki zawodnik drużynie dawać) może pełnić Polak ograny w dobrej lidze europejskiej, a i zawodnik zagraniczny może być kimś, kto na danej pozycji zapewnia stabilność na lata - jak np. Injac czy Djurdjevic w Lechu, albo (potencjalnie) Pareiko w Wiśle. Niemniej jednak założenia w budowie drużyny powinny być podobne do tego, co przedstawiłem, tylko taka polityka nie wymaga rokrocznych zmian i skrętów o 180 stopni. Wiadomo, że nie wszystkie transfery będą trafione, stąd oczywista jest selekcja w każdej podgrupie. Ale co okienko powinno dbać się o to, żeby każda z tych grup była zasilana odpowiednimi zawodnikami.

A teraz trochę "sci-fi". Przykład kadry Wisły na następny sezon, jaką bym uznał za odpowiednio skonstruowaną w aktualnych warunkach i na miarę ich możliwości:

Bramkarz: Pareiko, Skorupski, Kurto
Prawa obrona: Golański, Celeban
Środek obrony: Głowacki, Danch, Bunoza, Czekaj, Nalepa
Lewa obrona: zagraniczny, Lisowski / Wilusz
Defensywny pomocnik: zagraniczny, Wilk, Sobolewski, Chrapek, Uryga, awaryjnie Pazdan
Prawy pomocnik: Małecki, Makuszewski
Środkowy pomocnik: Melikson / zagraniczny, Tyrała / Cywka / Majewski
Lewy pomocnik: zagraniczny, Kosowski / Zieńczuk
Napastnik: Genkow, Brożek, Milik / Stępiński / inny świetnie prosperujący młody chłopak

Nazwiska nie są tutaj aż tak ważne, bardziej chodzi o sam przykład jak to mogłoby wyglądać.

Gwiaździsty 03.04.2012 22:27

Narzekacie, a taki kopacz Garguła bardziej wierzy od Was. W GK jest z nim wywiad pt. " jeszcze wszystko może się odwrócić" :). Chyba specjalnie sie nad nami znęcaja dziennikarze biorąc go do wywiadów czy cytując jego "złote mysli".

ziz99 03.04.2012 22:35

Cytat:

Do kogo macie pretensje?
Do piłkarzy?

Osobą trenera.

W pełni popieram!

Chyba wszyscy, na czele z piłkarzami, mają dość tego cyrku co robi Cupiał.

Jeden trener (Maaskant) wylany co najmniej za wcześnie. Drugi (Kaziu), który był pozytywnie odebrany w szatni, do tego gra się powoli klarowała - chamsko wylany. Źle, ściąga Probierza, który nie dość, że wcale nie ma lepszych wyników niż poprzednicy, to naszej gry już się nie da oglądać. Do tego przywraca Małeckiego, co przypuszczam nie obyło się bez echa w szatni.

Teraz słyszę, że naszym zbawcą ma być gwiazdor Brożek, którego nikt w żadnym średnim zachodnim klubie nie chce, a który w Krakowie "zwalniał i przyjmował" trenerów...

Odchodzący Valcx pewnie łapie się teraz za głowę, bo takiego folkloru pewnie w całej swojej karierze nie widział.

To co się dzieje ostatnio w Wiśle jest żenujące i podejrzewam, że większość piłkarzy zaczyna myśleć podobnie, a niektórzy z utęsknieniem oczekują pewnie końca kontraktu.

Selecto 03.04.2012 22:37

Niech odpadną z tego pucharu... Może wtedy ktoś w tym klubie zauważy że coś jest nie tak jak powinno być.
A jeśli byśmy wygrali odrazu by się zaczęły długie artykuły na głównej o tym jaka to ta Wisła była wspaniała w tym sezonie...

Mam nadzieję że czeka nas coś w rodzaju trzęsienia ziemi. Niech wypieprzą na pysk połowę pierwszego składu i innych gwiazdorów. Zostawić tylko tych którym zależy na grze w Wiśle. Sprowadzić jakichś polaków do jasnej dupy i ewentualnie jakiegoś obcokrajowca z papierami na grę. Probierza zostawić, co jak co ale do niego mam chyba najmniej pretensji za ostatnie wyniki. Widać że sam bardzo by chciał cokolwiek zrobić z tej drużyny, no ale jak się ma takich zawodników... to naprawdę ciężko nawet o jedną bramkę.

19sebawro06 03.04.2012 22:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1237306)
Narzekacie, a taki kopacz Garguła bardziej wierzy od Was. W GK jest z nim wywiad pt. " jeszcze wszystko może się odwrócić" :). Chyba specjalnie sie nad nami znęcaja dziennikarze biorąc go do wywiadów czy cytując jego "złote mysli".

a czy przepraszał kibiców? mówił że skuteczność zawiodłą ? że trzeba wyciągnąć wnioski i w następnym meczu wygrać?

labtec 03.04.2012 22:48

nigdy nie znałem dokładny zasad PP.

Ruch 3:1 Wisła

Jeśli my wygramy w Krk 2:0 to awansujemy ?

Tak by było, gdyby chodziło o europejskie puchary ( bramka na wyjeździe, w przypadku remisu liczona podwójnie ), a jak jest z PP ?

Jaki wynik nas ratuje w ogóle ?

milosz 03.04.2012 22:50

2-0 daje awans, teoretycznie bo o taki wynik łatwo nie będzie.

Dariook 03.04.2012 22:52

A kiedy my ostatnio strzelili 2 bramki na zero z tyłu? serio.

labtec 03.04.2012 22:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1237315)

a sam sprawdziłem z ciekawości

17 września
Wisła Kraków 2-0 GKS Bełchatów

i 3 marca
Lechia 0:2 Wisła

!!IRIVER!! 03.04.2012 22:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1237315)

Z Lechią Gdańsk, 3 marca 2012.

Dariook 03.04.2012 23:00

Wisła - Skonto 2-0
Wisła - lechia .

ok możemy spać spokojnie. Damy radę.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:58.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl