Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Prawo jazdy (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=316)

maro olTSkul 29.10.2009 18:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kris54 (Post 808843)
Wczoraj się zapisałem, termin na 10 listopada godz. 7 30, troche przypalowo ale cóż, trzymajcie kciuki im więcej kciuków tym lepiej ;))

I takie pytanie mam - wziąłem sobie łączony, o której +/- wyjadę na miasto?

..przypałowo to się zapisać na 17.30 , a dowiedziałem się , że na miasto wyjade ok . 19.30 najwcześniej :> , to dolicz sobie te 2h albo i 3h i masz odpowiedź

godzilla 31.10.2009 19:37

od ktorej do ktorej otwarte jest to okienko odbioru prawa jazdy w urzedzie? pozdr

TSW Fanatyk 01.11.2009 11:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez godzilla (Post 810659)
od ktorej do ktorej otwarte jest to okienko odbioru prawa jazdy w urzedzie? pozdr

ale w którym urzędzie?w Wieliczce 7:30-15

Svartis 12.11.2009 20:34

Dziś zdalem, ale z racji ze mialem urodziny wczoraj, nie mam jeszcze dowodu i tu moje pytanie da się w jakis sposób odebrać prawko bez takowego dokumentu?

TSW Fanatyk 12.11.2009 22:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Svartis (Post 816055)
Dziś zdalem, ale z racji ze mialem urodziny wczoraj, nie mam jeszcze dowodu i tu moje pytanie da się w jakis sposób odebrać prawko bez takowego dokumentu?

czyli jak bez dowodu zdałeś to się ma rozumieć ze na paszport poszedłeś?:) czyli chyba nie powinno być problemu z odbiorem mając przy sobie paszport.

gratuluje!

chyba nie dopuścili by Cię do egzaminu bez odpowiedniego dokumentu :)

igortsw 12.11.2009 22:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Svartis (Post 816055)

To samo co na egzaminie czyli jest Ci potrzebny przy odbiorze dowód lub paszport.

Ja zdawałem tydzień temu wklikałem dzisiaj swoje dane na tej stronie sprawdzającej i jak narazie Status : Przyjęto wniosek, mam nadzieję, że w poniedziałek będzie już do odbioru:-D

Gucio25 24.11.2009 14:35

gdzie można znaleźć pewne i aktualne wszystkie pytania na teoretyczny?

Svartis 24.11.2009 14:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gucio25 (Post 821124)
gdzie można znaleźć pewne i aktualne wszystkie pytania na teoretyczny?

http://www.mord.krakow.pl/licence/testy

Andrzej_TSW 24.11.2009 14:52

To prawda ze teraz się czeka do tygodnia na egzanim (sama praktyka)? Coś mi się nie chce wierzyc ;]

Svartis 24.11.2009 14:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Andrzej_TSW (Post 821138)
To prawda ze teraz się czeka do tygodnia na egzanim (sama praktyka)? Coś mi się nie chce wierzyc ;]

Jeden kumpel oblał we wtorek, drugi w środe(3 tyg temu) i obydwaj mieli już w kolejną sobotę praktykę, także prawdopodobnie to prawda. Zdaj za pierwszym razem i po problemie :-p

Andrzej_TSW 24.11.2009 15:41

Ja już mam to za sobą ;-) ciekawiło mnie to bo ja czekałem po 2 miesiace . A ten ośrodek na balicach jest już otwarty?

Arkas 25.11.2009 00:21

Jeszcze nie.

harimata 30.11.2009 19:47

Zna ktoś kogoś kto ,,robił'' prawko na Ukrainie, szukam sprawdzonego kontaktu ?

ps. bez kazań.

1q2 01.12.2009 14:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Andrzej_TSW (Post 821138)

'Moja' za pierwszym razem czekała prawie 3 tygodnie, za drugim jakoś właśnie tydzień - Najpewniej to zależy od ilości zdających a wiadomo że jesień-zima jest bardziej luźna.

MichauSzczu 01.12.2009 16:07

A ja Was teraz zmiażdze :P Prawko zrobiłem we wrześniu i do dzisiaj go nie odebrałem :D

brylant17 01.12.2009 16:37

Dzisiaj po raz 3 udupiłem ;/ cóż trzeba kupić 5 godzin i próbować znowu ehh,instruktorzy za byle gó**o się czepią,2 poprzednich miałem fajnych a dzisiaj sku..chyba mu żonka nie dała.

Kris54 23.12.2009 14:57

Takie pytanie mam - kolega ostatnio wpadł na taki przepis (alechyba po pijaku), że po tygodniu od zdania egzaminu jak zostaniesz złapany przez mendy drogowe na kontrolę to dostajesz 50 zł mandatu za brak dokumentu. To prawda?

Zdane za trzecim razem w zeszłą sobotę : )))

shad 23.12.2009 15:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kris54 (Post 833643)
Takie pytanie mam - kolega ostatnio wpadł na taki przepis (alechyba po pijaku), że po tygodniu od zdania egzaminu jak zostaniesz złapany przez mendy drogowe na kontrolę to dostajesz 50 zł mandatu za brak dokumentu. To prawda?

Nie prawda. Gdybyś gubił prawko a jeździł, to dostaniesz 50zł za nie posiadanie dokumentu, ale po tym, jak wrzucą Cię na bęben i zobaczą, że Twoje prawko jest w rejestrze. A do momentu wyprodukowania prawka przez PWPW taki dokument nie istnieje ani fizycznie ani prawnie.

Misiek570 23.12.2009 15:43

Cytat:

Jeżeli masz uprawnienia, czyli jestes w rejestrze, a nie odebrałeś prawa jazdy to płacisz mandat 50zł. Aby sprawdzić czy jestes wpisany wejdź na PWPW wpisz dane i się dowiedz ile musisz czekac. Też niedawno zdałem(ale jeszcze nie odebrałem) i mogłbym już jeździć ale wole poczekać te kilka dni, bo opróćz 50zł zawsze istnieje groźba odholowania samochodu:)

SpongeBob 26.12.2009 19:10

potrzebuje placu manewrowego gdzie spokojnie bede mogl jutro pomykac sobie gdyz w poniedzialek egzamin a zapomnialem ustawic sobie dodatkowych godzin;) ktos,cos zna?

P.S.sorry pany za powtarzanie sie ale wazne;)

StelmiOriginal 26.12.2009 19:45

Witam, ja dopiero bede zdawal na prawo jazdy. Ale do rzeczy:

lle miesiecy wczesniej moge isc na kurs prawo jazdy, jezeli urodziny mam 16.05.?

Jaką szkołę polecacie z Nowej Huty?

Jak jest z opłatami? Jak place powiedzmy 1200zl za kurs na prawo jazdy, to mam w tej cenie wliczony egzamin czy jak?

Co jeżeli nie zdam za 1 razem, tylko powiedzmy za 3 razem :P Jakie koszty minimalne ponoszę?

shad 26.12.2009 19:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez StelmiOriginal (Post 834514)
Witam, ja dopiero bede zdawal na prawo jazdy. Ale do rzeczy:

lle miesiecy wczesniej moge isc na kurs prawo jazdy, jezeli urodziny mam 16.05.?

Możesz rozpocząć kurs na 3 miesiące (jak znam "prawodawców" to na 90 dni) przed 18tymi urodzinami. A egzamin zdawać możesz nawet w dniu urodzin.

harimata 26.12.2009 19:58

Kurs licz 1300zł to minimum. Na kurs możesz iść bodajże pół roku przed 18` albo tak to zorganizować aby mieć skończone 18lat podczas przystępowania do egzaminu. Egzamin to koszt około niecałych 150zł.
Teoria to coś koło 25zł a praktyka 120zł. Jak zdasz teorię to przez pół roku możesz zdawać samą praktykę płacąc tylko te 120 zł. Jak chcesz mieć prawko szybko w ciągu 7dni to welcome to Ukraina. Na Ukrainie koszt prawka to tyle co w Polsce a zdawalność za pierwszym razem 100%.

StelmiOriginal 26.12.2009 21:08

Jak niby mialbym zrobic prawko na Ukrainie? :)
Litr spirytusu, czy co? :)

brylant17 26.12.2009 21:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez StelmiOriginal (Post 834528)
Jak niby mialbym zrobic prawko na Ukrainie? :)
Litr spirytusu, czy co? :)

Odradzam przez prywatnych pośredników w łep i po kasie.Pisałem do gościa 3200 dolarów.Znalazłem legalną stronkę gdzie zdajesz podobno w Czechach dzwonisz i się umawiasz.Słysze różne teorie od kumpla, że na UA za 140 dolców w necie znalazłem za 3200 dolców

StelmiOriginal 26.12.2009 21:22

Tak, tylko jak pojawi się nagle parenascie praw jazdy z UA to nie wyglada podejrzanie? :)

StelmiOriginal 26.12.2009 21:27

harimata: jaki taki sam koszt, skoro koszt prawka w PL to okolo 2000zl, a na Ukrainie 1400$=4200ZL?!

harimata 27.12.2009 02:24

Ja zdałem za 1800$(ABC). Tylko w Polsce musisz zdawać a jak masz pecha to kilkanaście razy a tam po prostu płacisz i masz prawko wszystkie kategorie jakie chcesz. Bezproblemowa wymiana na Polskie.I prawko masz w tydzień a wymiana na Polskie max 2tyg. Zero stresów a kurs zawsze można w Polsce zrobić czy wykupić dodatkowe jazdy. Zdawałbym w Polsce ale tutaj jest taka biurokracja i wszędzie są kolejki.

dj_ibutti 27.12.2009 02:38

Ja pierdo... pozostaje się modlić, żeby żadnego z Was "ukraińcy" nie spotkać na ulicy... Zwłaszcza jak który pomyśli, że potrafi ciężarówką jeźdźić...

_gilardino_ 27.12.2009 12:17

Od nowego roku podwyżka 22% więc jak ktoś się zastanawia to radzę mu zapisać się jeszcze w tym roku :)

Pan Jotka 27.12.2009 12:43

Ja doradzam jednak kupić co najmniej 5 godzin jazdy extra przed pierwszym egzaminem. I wykorzystać je na te elementy , w których czujesz sie gorzej. Kilka lat jeździłem bez prawa jazdy tyle , że poza Polską. Tutaj w okolicy 10 lekcji koleś powiedział, że zdam za pierwszym razem tylko żeby rutyna mnie nie zdradziła na egzaminie(takie twoje nawyki, których egzaminator nie lubi :P). Sam słysząłem jak osobom mniej doświadczonym proponuje dodatkowe lekcje bo widzi kto nie ma szans zdać. Bo nie oszukujmy sie--po 30stu godzinach jazdy jesteś dupa nie kierowca, a nawet jak zdasz to dalej jestes dupa. Znam osoby ktore na manualnej skrzyni biegów potrafia na 4rce wchodzic w zakręt, a zdały za pierwszym razem.....

harimata 27.12.2009 13:22

To, że coraz więcej osób zdaje za granicą to wina naszego państwa. Prawo jazdy jest co raz to droższe a przepisy bardziej wymagające. W takiej Anglii, Czechach, USA nie ma z tym problem i nie chodzi tutaj o to żeby każdego przepuszczać jak leci. Bo co to za różnica jeśli ktoś sobie zrobi w Polsce kurs i wykupi kilkanaście jazd a zda za granicą niż miałby się męczyć i stresować w Polsce. Skoro są inne możliwości to zawsze trzeba je rozważyć. W USA prawko to koszt 4 dolarów i na egzamin jedziesz swoim prywatnym autem w wieku bodajże 16 lat. A wypadków i pijanych kierowców zdecydowanie mniej jak w Polsce.

StelmiOriginal 27.12.2009 13:28

A powiedzcie mi taką rzecz, od 1 stycznia kursy drożeją o 22%. Czy jezeli mam urodziny w maju, to czy moge sie teraz zapisac i np. chodzic na kursy od lutego? Jak to jest?

Arkas 27.12.2009 14:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez StelmiOriginal (Post 834671)
A powiedzcie mi taką rzecz, od 1 stycznia kursy drożeją o 22%. Czy jezeli mam urodziny w maju, to czy moge sie teraz zapisac i np. chodzic na kursy od lutego? Jak to jest?

Tak naprawdę jeszcze nikt pisma nie dostał że od nowego roku ma byc nałożony podatek na prawko, więc to na dwoje babka wróżyła.
U mnie w ośrodku gdzie chodzę, chłop mówił, że niektórzy żeby nie płacąc tego podatku, zapisują się już teraz i wpłacają całą kasę mimo, że będą kurs robic za kilka miesięcy.

Pan Jotka 27.12.2009 15:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkas (Post 834707)
Tak naprawdę jeszcze nikt pisma nie dostał że od nowego roku ma byc nałożony podatek na prawko, więc to na dwoje babka wróżyła.
U mnie w ośrodku gdzie chodzę, chłop mówił, że niektórzy żeby nie płacąc tego podatku, zapisują się już teraz i wpłacają całą kasę mimo, że będą kurs robic za kilka miesięcy.

To nie podatek od prawka tylko uslugi szkól jazdy zostały potraktowane jak usługi normalnych przedsiebiorstw i obłozne 22% VAT. Oczywiscie szkoly przerzucily to na kursantów. Mnie raczej zdziwlo dlaczego te szkoly nie były płatnikiem VAT wczesniej. Liczy sie moment wykupu usługi a nie moment realizacji zatem możesz zaplaci przed 1 stycznia za coś co bedzie wykonane po Nowym Roku. I zrób tak bo 300PLN piechotą nie chodzi.
Co do kosztów prawa jazdy to sie zgadzam---to jest chore. Niby kursy maja przygotowac do czegos i dlatego taka cena, a zdrugiej wypuszczamy rocznie paruset potencjalnych za(samo)bójców. Bo powtarzam--w 30 godzin nikt sie nie nauczy jeździć. Gdyby wprowadzic zasadę , że jezeli w ciagu roku od zdania PJ, 2 razy zlapią cię na predkości albo mijaniu na 3eciego albo omijaniu przechodniów na pasach(te wykroczenia to 99% wypadków jakie nie sa spowodowane przez pijanych) dostajesz obowiazek wykupienia 15 godzin jazdy+mandat na 500 zł to moze by sie nauczyli kultury jazdy. Ale u nas lepiej uwalac ludzi na egzaminach po kilka razy za migacze albo nieprawidlowe sprawdzenie plynu hamulcowego.Taki chory kraj.

Kris54 28.12.2009 20:21

Jak długo będę czekał na prawo jazdy, jeśli dzisiaj - 28.12.09 r. przyjęto mój wniosek i trwa postępowanie administracyjne? Będzie do Sylwestra?

Deivid 28.12.2009 20:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kris54 (Post 835199)
Jak długo będę czekał na prawo jazdy, jeśli dzisiaj - 28.12.09 r. przyjęto mój wniosek i trwa postępowanie administracyjne? Będzie do Sylwestra?

Ja zdałem 15 grudnia, wniosek przyjęto 18, a do odebrania mialem 23. Jeśli Ci sie spieszy to dzwon i pytaj, bo często jest tak ze na pwpw trwa postepowanie administracyjne, a juz jest do odbioru.

Marcin_fan 28.12.2009 21:17

ja czekałem równo 2 tygodnie robocze od zdania prawka...

brylant17 31.12.2009 15:39

Mam do was pytanie w Poniedziałek zdaje po raz 4... Widać, ze za oknem zima zdawał ktoś z was w zimie?Jak się jeździ etc.?

Ofsajd 31.12.2009 15:47

Ja zdawałęm 2 lata temu w zimie, trzeba po prostu wolniej jechać i tyle oczy dookoła głowy, spokój i powodzenia ! :)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:53.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl