Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Prawo jazdy (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=316)

Jurand 06.04.2009 20:43

Co do czasu robienia prawka to w tym momencie, kiedy czas czekania na egzamin łączony jest stosunkowo krótki to na lajcie można zrobić prawko w 2 miesiące. Ja robiłem 3 licząc od momentu rozpoczęcia teorii do otrzymania dokumentu przy czekaniu równy miesiąc na egzamin i w dodatku nie spieszyłem się jakoś wybitnie, na spokojnie 2-3 jazdy w tygodniu, zresztą więcej wg mnie nie ma sensu brać.

qazwsx123 06.04.2009 20:54

Macie gdzieś pytania najnowsze na B tak zeby wszystkie byly w jednym miejscu np. od 1 do 500 i zeby odpowiedzi sprawdzalo. ?

PrawdziwośćDlaGry 09.04.2009 16:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Q13SON (Post 704428)
Wielkie dzięki.

Może ktoś podrzucić w takim razie jakiś kontakt gdzie kompletny laik może zrobić kurs na prawo jazdy. Debilem nie jestem ale tak żeby mnie po prostu ktoś nauczył na spokoju a nie wymagał żebym jeździł po mieście na pierwszym dniu kursu. Najlepiej w okolicach Mistrzejowic albo w centrum. żeby nie zaśmiecać może być na pw.

Dzięki.

A więc tak.
Teoria w tydzień - Rolminex (budynek NCK) koszt to ok 1300zł, dobrzy instruktorzy i dobry ośrodek wbrew powszechnej może nie zbyt dobrej opinii. Jeżeli zależy na czasie to polecam.

W okolicach mistrzejowic to p Leszek Klęk (os. Tysiąclecia) . Miałem przyjemność jeżdżenia z nim 4h (dodatkowe) i jest to świetny instruktor wg mnie. Bardzo spokojny, opanowany człowiek, zna wiele trudnych i podchwtyliwych miejsc. Na pewno wiele nauczy. Jeżeli piszesz że jesteś laikiem to śmiało mogę Ci go polecić. Jest on również byłym egzaminatorem. Jeżeli chodzi o placyk, to pod Plazą wszystko elegancko. Jakbyś miał jakieś pytania odnośnie kontaktu z nim itd. pisz na PW.

Pozdrawiam.

maTyS. 16.04.2009 09:39

proszę o pomoc gdyż jestem zupełnie zielony :) wczoraj zdałem Prawko w Nowym Sączu i egzaminator powiedział mi ,że za tydzień lub do tygodnia czasu będę mógł odebrać w swoim ośrodku..czyli gdzie ? jak to ma się odbyć proszę o jasność.dziękuję :)

Kocur 16.04.2009 09:58

Na chłopski rozum zdałeś w Sączu to odbierasz w Sączu - zamiast jechać zadzwoń za tydzień do Sącza czy mają dokument.

maTyS. 16.04.2009 10:23

no niby tak,ale jak się mnie zapytał skąd jestem a odpowiedziałem,że z Krakowa to powiedział,że w Krakowie,więc nie wiem do końca...

Tomek_TS 16.04.2009 10:24

eee kumpel zdawał w Sączu i odbierał normlanie w Węgrzcach(jest z poza krakowa). Napewno nie odbiera sie w Sączu.

Bi@ły89 16.04.2009 11:05

Jesteś z Krakowa, wpłacałeś kasę w Krakowie, więc odbierasz w Krakowie:)

Szofer 16.04.2009 11:06

bo z tego co pamietam to prawko odbiera sie w urzedzie miasta wlasciwego dla zamieszkania a nie tam gdzie ma siedzibe OŚK

dlaby rade ktos zalatwic kurs na kat. A tylko zebym nie musial lazic na czesc teoretyczna!!??

miba 16.04.2009 11:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PrawdziwośćDlaGry (Post 706043)
A więc tak.
Teoria w tydzień - Rolminex (budynek NCK) koszt to ok 1300zł, dobrzy instruktorzy i dobry ośrodek wbrew powszechnej może nie zbyt dobrej opinii. Jeżeli zależy na czasie to polecam.

W okolicach mistrzejowic to p Leszek Klęk (os. Tysiąclecia) . Miałem przyjemność jeżdżenia z nim 4h (dodatkowe) i jest to świetny instruktor wg mnie. Bardzo spokojny, opanowany człowiek, zna wiele trudnych i podchwtyliwych miejsc. Na pewno wiele nauczy. Jeżeli piszesz że jesteś laikiem to śmiało mogę Ci go polecić. Jest on również byłym egzaminatorem. Jeżeli chodzi o placyk, to pod Plazą wszystko elegancko. Jakbyś miał jakieś pytania odnośnie kontaktu z nim itd. pisz na PW.

Pozdrawiam.

Rolminex- trafiasz na pana Adama Kruszynskiego i GWARANTUJE CI ze bedziesz umial jezdzic i znal wszystkie trudne miejsca! Zdawalem ja, zdawal jeden znajomy, kilka kolezanek i WSZYSCY zdali za pierwszym, czy drugim razem, a to chyba najlepsza rekomendacja :)

P@vel K@sprzyk 19.04.2009 13:03

Panowie, zdawał ktoś na dniach ?

maTyS. 19.04.2009 13:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez P@vel K@sprzyk (Post 711204)
Panowie, zdawał ktoś na dniach ?

ja zdawałem w środę a o co chodzi ? :-)

P@vel K@sprzyk 19.04.2009 14:34

Jak poszło ;) ? Pytam dlatego że ja w środe zdaje ;) I chciałem wiedzieć czy przepuszczają czy nie ;D

Kocur 19.04.2009 14:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez P@vel K@sprzyk (Post 711242)
Jak poszło ;)

kilka postów wyżej MatyS. napisał że zdał ...

Cytat:

Pierwotnie napisane przez P@vel K@sprzyk (Post 711242)
? Pytam dlatego że ja w środe zdaje ;) I chciałem wiedzieć czy przepuszczają czy nie ;D

Tak - też słyszałem że jak zdajesz w środę to można jeździć na czerwonym - ale ciągłą możesz przeciąć tylko 3 razy - potem Cię obleją ...:-/

P@vel K@sprzyk 19.04.2009 14:46

Cytat:

kilka postów wyżej MatyS. napisał że zdał ...
Mój bład, nie doczytałem.
Cytat:

Tak - też słyszałem że jak zdajesz w środę to można jeździć na czerwonym - ale ciągłą możesz przeciąć tylko 3 razy - potem Cię obleją ...:-/
Spytałem w formie żartu kurde ;P A na poważnie to chciałem sie tylko dowiedzieć jak w ostatnim okresie jest z zdawalnością w tym naszym Krakowskim MORDzie ?

maTyS. 19.04.2009 20:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez P@vel K@sprzyk (Post 711249)
Mój bład, nie doczytałem.

Spytałem w formie żartu kurde ;P A na poważnie to chciałem sie tylko dowiedzieć jak w ostatnim okresie jest z zdawalnością w tym naszym Krakowskim MORDzie ?

właśnie jakbyś odczytał,to byś wiedział,że zdałem i że zdawałem w Nowym Sączu a nie w Krakowie więc nie pomógłbym Ci w odpowiedzi na Twoje pytanie jaka jest zdawalność :-)

Kibic_1906 20.04.2009 15:00

Dzisiaj pierwsza jazda na kursie.Z deka się boję ale mam nadzieję że nikomu nie zrobię krzywdy:P

Natkan 20.04.2009 19:10

ile czeka się teraz na prawko jak w Węgrzcach odbieram wie ktoś ?

mic 21.04.2009 18:10

Majac dwa prawa jazdy, polskie i amerykanskie, podczas zatrzymania i mandatu musze pokazywac polskie prawo jazdy ? Czy moge dac im amerykanskie i nie lapac punktow ? Ew czy potem oni moga sobie sprawdzic ze mam polskie i dopisac mi punkty ?

shad 21.04.2009 18:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mic (Post 712568)
Majac dwa prawa jazdy, polskie i amerykanskie, podczas zatrzymania i mandatu musze pokazywac polskie prawo jazdy ? Czy moge dac im amerykanskie i nie lapac punktow ? Ew czy potem oni moga sobie sprawdzic ze mam polskie i dopisac mi punkty ?

Jestem pewien, że amerykańskie jest ważne w Polsce tylko jakiś czas Twojego pobytu jeśli masz wyrobione na jego podstawie prawo jazdy międzynarodowe. A ile to już zależy od tego na ile dostaniesz międzynarodowe. Bo jeśli go nie, to prawko z USA jest nieważne.

mic 21.04.2009 18:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez shad (Post 712596)
Jestem pewien, że amerykańskie jest ważne w Polsce tylko jakiś czas Twojego pobytu jeśli masz wyrobione prawo jazdy międzynarodowe. Bo jeśli nie, to prawko z USA jest nieważne.

Ostatnio jechalem i mnie zlapali, dalem im amerykanskie (wyrobione w 2004) i nic nie mowili. Ale mozliwe ze cos takiego jest. A co do punktow to mi raczej nie dodadza na polskie ?

shad 21.04.2009 19:25

Nie wydaje mi się, skoro mandat jest na podstawie amerykańskiego, to nie dostałeś punktów karnych. Pewnie chłopaki nawet nie wiedziały, że masz nieważny w Polsce dokument. W końcu made in USA :D A przy zatrzymaniu powiedział, że "za wykroczenie dostaje Pan Xzł i X punktów karych"?

maTyS. 22.04.2009 09:19

czy oprócz tej strony -> https://www.bip.krakow.pl/?dok_id=904⊂=sprawdzanie&query=typ%3Dpj
mogę jakoś sprawdzić czy mam prawko do odebrania ?

dzięki KoPer.

jak pisze mi że "Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne" - status informuje, że należy czekać, ponieważ trwają czynności wyjaśniające i sprawdzające dane wnioskodawcy, bądź dokument jest w trakcie produkcji w PWPW SA.ile można jeszcze czekać ?

KoPer 22.04.2009 10:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez maTyS. (Post 712843)
czy oprócz tej strony -> https://www.bip.krakow.pl/?dok_id=904⊂=sprawdzanie&query=typ%3Dpj

https://www.kierowca.pwpw.pl/

WiselkaMLP 23.04.2009 05:59

Robcie te prawka na wieksza skale to niedlugo ****a za ****a poleci jak korki do 18 zobacze :>

$iWu$ 23.04.2009 19:36

Siema, jutro mam egzamin i pytanie mam jak się sprawdza każdy płyn/olej pod maską? Wszystko dokładnie, bo znowu trafie na pana Szewczyka i padne... ;x

Mlody Wislak 23.04.2009 19:38

masz miarke i wystarczy (tak było w moim przypadku ) powiedzieć ,że musi być więcej od minimum a mniej od maksimum :)

spinnaker 23.04.2009 20:02

I wyłączony silnik!!! Bo ja nie wiem czemu egzaminatorowi nie powiedziałem i się jak głupi zastanawiałem o co mu jeszcze może chodzić :) A to że wyłączony to od dziecka wiedziałem więc wydawało się to "oczywistą oczywistością".

KoPer 23.04.2009 20:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez maTyS. (Post 712843)

dzięki KoPer.

jak pisze mi że "Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne" - status informuje, że należy czekać, ponieważ trwają czynności wyjaśniające i sprawdzające dane wnioskodawcy, bądź dokument jest w trakcie produkcji w PWPW SA.ile można jeszcze czekać ?

Jak jesteś z Krakowa to gdzieś ok. 8-9 dni. Jak spoza to może dłużej trwać ...

$iWu$ 23.04.2009 20:37

Ostatnio padłem na chłodnicowym, bo powiedziałem, że sprawdza się za pomocą miarki która jest narysowana na pojemniku... i? niepełna odpowiedz powinienem dopowiedzieć między maksimum i minimum... :/
Dobra dzięki jutro rano druga próba... :/

Andrzej_TSW 23.04.2009 21:42

i za to Cię oblał? :O

$iWu$ 24.04.2009 09:06

No tak za to mnie oblał... :)
Ale dzisiaj zdane :D Piękny dzień w urodziny kończę szkołę i zdałem prawko nic tylko po meczu balować...

KamAr 24.04.2009 09:12

~$iWu$ , żartujesz ? to po prostu chciał Cie ulac na sile...

W sumie słyszałem, ze był taki przypadek, że chłopak oblał, bo... nie strawdził, czy ma zakmnięty samochód (tzn nie wcisnał zamku w drzwiach;|)

$iWu$ 24.04.2009 09:24

No na prawde :) Byłem tak podkur...rzony że nawet na miasto nie wyjechałem, bo mi się nie chciało :| Napisał mi na karteczce, że instruktor nie nauczył mnie tego na lekcjach... A jak się zapytałem, w jaki sposób się sprawdza, to mi powiedział, że jeżeli on kupił wadliwy towar to nie idzie go reklamować do byle jakiego przechodnia na ulicy tylko tam gdzie kupił produkt... Czyli iść do instruktora... :|
Ale teraz mam go w ch*** :P

ted 30.04.2009 15:02

Witam,
Mozecie zapodac nr telefonu do urzedu miasta pod który sie dzwoni w celu spytania czy juz mozna dokument odebrac?

Norek 30.04.2009 19:01

http://www.bip.krakow.pl/?dok_id=14280 - Tel. 012 6169 – 106, 012 6169-107

ted 30.04.2009 20:01

jak bede dzwonił za tydzien to jakos przyspiesze ten termin czy raczej nic nie zmienie?

Norek 30.04.2009 20:51

Około tygodnia trwa wyrobienie dokumentu, więc możesz się go już wtedy spodziewać. A czy przyspieszysz męcząc ich? Nie, bo papierek drukowany jest w Warszawie i przyjeżdza do urzędu kurierem czy inną pocztą, więc kobita przy słuchawce ma niewielki wpływ na to kiedy on będzie do odbioru.

Wytrwałości w czekaniu życze :D

Kocur 07.05.2009 12:05

http://moto.wp.pl/kat,89554,title,Zm...l?ticaid=17fbd

Cytat:

Ministerstwo Infrastruktury przygotowało pakiet zmian związanych z zasadami zdawania egzaminów na prawo jazdy, które mają skrócić czas oczekiwania na wyznaczenie terminu.

Egzamin ma być krótszy - pisze "Dziennik" - gdyż zamiast wskazywania wszystkich zbiorników, świateł i kontrolek, zdający omówią dwa wybrane przez egzaminatora elementy. Jazda po mieście ma być skrócona z 40 do 25 minut, jednak pod warunkiem nie popełnienia ani jednego błędu i wykonania wszystkich poleceń egzaminatora. Egzaminatorzy są jednak sceptyczni, gdyż przy dużym natężeniu ruchu i tej samej liście zadań do wykonania, nie ma szans na krótszą jazdę.

Wg nowych przepisów, zdający po raz pierwszy będą mieli pierwszeństwo nad tymi, którzy podchodzą do egzaminu po raz kolejny. Szykuje się także kilka zaostrzeń, gdyż egzamin natychmiast zakończy każdy, kto np. na rondzie wjedzie na wysepkę, choć do tej pory kwalifikowano to jedynie jako błąd.
Rozporządzenie czeka na podpis ministra a miałoby wejść w życie od czerwca.

ted 07.05.2009 17:57

Za ten dokument trzeba zaplacic przy odbiorze? bo od kumpla sie dowiedziałem ze chyba trzeba wczesniej zaplacic? przelewem lub poczta.
jak to jest?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:15.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl