Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Pierwsza liga 2025/2026 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=11114)

Patryko 21.11.2025 21:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez As (Post 1656844)
Ogladacie PGM - Slask?

Obrona Slaska istnieje tylko teoretcznie, gold dla PGM to absolutna kompromitacja ktorych chyba nawet nasza druzyna w najgorszych czasach sie nie dopuszczala.

Adamskiego trzeba kupic i tyle. Kozacki napastnik.

Chyba nie widziałeś ich meczu z Polonią Bytom.

Gorąco polecam, szczególnie trzecią bramkę dla Polonii :lol:

As 21.11.2025 22:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1656847)
Chyba nie widziałeś ich meczu z Polonią Bytom.

Gorąco polecam, szczególnie trzecią bramkę dla Polonii :lol:

no widzialem, kabaret.

P.S. Druga bramke dla PGM tez im podarowali. No Cyrkowcy.

FraMat 21.11.2025 22:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez turbo_cola (Post 1656845)
Adamski to taki drewniak że szkoda gadać. Zero balansu, zero techniki. Gość jak biegnie to mu się kolana nie zginają.

To prawda.
Ale dzięki jego drewnowatości i drewnianemu (nie)utrzymaniu się na nogach Frankowski i sędziowie na VAR dali się nabrać na faul w polu karnym.

Patryko 21.11.2025 22:46

Piękny wynik Śląska.

Mamy klasyczne wypłaszczanie tabeli, miło byłoby odskoczyć od trzeciego miejsca.

marek2a 21.11.2025 23:01

Lidera mamy do wiosny go nie oddamy. 100%

As 21.11.2025 23:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1656849)
To prawda.
Ale dzięki jego drewnowatości i drewnianemu (nie)utrzymaniu się na nogach Frankowski i sędziowie na VAR dali się nabrać na faul w polu karnym.

Chlop go dwa razy kopnal bez pilki bo ta byla totalnie poza zasiegiem obroncy. To bylo widac na kazdej powtorce. A jak sie kogos kopie w noge to sie popelnia faul.

Ja nie wiem po jakiego uja on go w ogole kopal, to nawet nie byla walke o pilke bo pilka byla gdzie indziej. Byc moze sedzie by nie dal gdyby faktycznie walczyli o pilke a tak to ewidentny karny.

wolfy 21.11.2025 23:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1656850)
Piękny wynik Śląska.

Mamy klasyczne wypłaszczanie tabeli, miło byłoby odskoczyć od trzeciego miejsca.

Na razie bym się wstrzymał ze świętowaniem, może się okazać że Śląsk odrobił dzisiaj punkt do nas po niedzieli.

Wielokrotnie już pisałem że awans wygrywa się obroną. Śląsk wydaje się że zlekceważył tę pozycję (i defensywny środek pomocy) jak my w poprzednich sezonach, teraz za to płaci. Prawdopodobnie zwierzęta w Wrocławwkim Zoo będą miały obcięte racje na zimę bo trzeba wpompować więcej środków w klub - miejską pralnię pieniędzy.

Liga jest bardzo wyrównana i każdy punkt przewagi przed rundą rewanżową będzie na wagę złota.

Karherop 21.11.2025 23:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1656854)
Na razie bym się wstrzymał ze świętowaniem, może się okazać że Śląsk odrobił dzisiaj punkt do nas po niedzieli.

Wielokrotnie już pisałem że awans wygrywa się obroną. Śląsk wydaje się że zlekceważył tę pozycję (i defensywny środek pomocy) jak my w poprzednich sezonach, teraz za to płaci. Prawdopodobnie zwierzęta w Wrocławwkim Zoo będą miały obcięte racje na zimę bo trzeba wpompować więcej środków w klub - miejską pralnię pieniędzy.

Liga jest bardzo wyrównana i każdy punkt przewagi przed rundą rewanżową będzie na wagę złota.

Ten wynik przede wszystkim daje nam wiekszy margines bledu.

Nawet remis w Siedlcach, czyli utrzymanie statusu quo będzie krokiem w kierunku awansu.

Życzę sobie podobnego wyniku w Głogowie.

doktor granat 22.11.2025 06:30

Urzędasy we Wrocku bodaj wczoraj przegłosowały kolejne 5 baniek dla Śląska.

FraMat 22.11.2025 10:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez As (Post 1656852)
Chlop go dwa razy kopnal bez pilki bo ta byla totalnie poza zasiegiem obroncy. To bylo widac na kazdej powtorce. A jak sie kogos kopie w noge to sie popelnia faul.

Ja nie wiem po jakiego uja on go w ogole kopal, to nawet nie byla walke o pilke bo pilka byla gdzie indziej. Byc moze sedzie by nie dal gdyby faktycznie walczyli o pilke a tak to ewidentny karny.

Bardziej chodziło mi o to jak jego drewniane nogi przyczyniły się do tego widowiskowego upadku.
W polu karnym z reguły tyle się dzieje że gdyby sędzia literalnie trzymał się przepisów karne byłyby w co drugiej akcji.
Rodado otrzymuje co chwilę takie kontakty z nogami obrońców ale nie jest drewniany więc nie składa się od razu jak scyzoryk czy jak Adamski.

krysztal 22.11.2025 11:20

No to może Rodado powinien się zacząć składać...

Drozd 22.11.2025 11:32

Biedrzyckiego kopnęli, Biedrzycki się złożył, ale karnego nie było bo sędzia orzekł, że za słabo go kopnęli :).

Elegancki wynik dla nas. 4 punkty wyparowały.

As 22.11.2025 18:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1656859)
Bardziej chodziło mi o to jak jego drewniane nogi przyczyniły się do tego widowiskowego upadku.
W polu karnym z reguły tyle się dzieje że gdyby sędzia literalnie trzymał się przepisów karne byłyby w co drugiej akcji.
Rodado otrzymuje co chwilę takie kontakty z nogami obrońców ale nie jest drewniany więc nie składa się od razu jak scyzoryk czy jak Adamski.

Co do zasady to przepisy na całym boisku są takie same ale widziałem dosłownie tysiące podyktowanych fauli w środku pola które były ignorowane w polu karnym „bo za mało kontaktu”. Jest w piłce pewną hipokryzja.

Rodado rodadem ale Mikulcowi dosłownie złamali nogę i nawet faulu nie było.
My sędziowanie mamy ustawione na level hard core a reszta ligi na amateur.

Zienczuk8 23.11.2025 11:16

Adamski to jak Papszun w Legii podpisze to od razu tam pójdzie. Idealny pod jego taktykę, a Grodzisk z Legią współpracuje.

Szneka 23.11.2025 13:55

Piękny wynik w Chorzowie. jak widać geniusz Waldka Kinga nie zawsze działa. Pruszków drewniany do bólu ale Ruch dzisiaj przy nich....................brak śłów.

grogoriogreg 23.11.2025 16:58

Na półmetku rozgrywek mamy 9 punktów przewagi nad 3. i 11p. przewagi nad 4. miejscem w tabeli.
Wykorzystaliśmy maksymalnie świetną dyspozycję z pierwszej połowy rundy. Teraz borykamy się z kryzysem fizycznym.

Teraz ważny tydzień przygotowań. Pozornie najłatwiejszy mecz w najblizszej kolejce. Później pucharowy mecz pułapka - a pucharu na 100% nie odpuścimy. Kończymy na niewygodnym terenie w Łodzi - rywal również z problemami, ale w przeszlości problemy nie przeszkadzały im w pokonywaniu naszej drużyny.

Nadchodzący tydzień bedzie świetnym testem przed Ekstraklasą, w której nie będzie tak kolorowo, jak przez wiekszość rundy jesiennej i trzeba będzie umieć podnosić się po porażkach. Niech zespół trenerski zareaguje, bo sporo można przegrać w tydzień.

As 25.11.2025 13:23

Tak właśnie sobie uświadomiłem, że w tym sezonie sędziowie ukradli nam 4 punkty. W sensie, że nie podyktowano dla nas dwóch 100% karnych.

W każdym meczu każdej drużyny są sytuacje 50/50 gdzie sędzia się wybroni dyktując w każdą stronę (zawsze to jest przeciw Wiśle ale to inna dyskusja) ale z Wieczystą i Siedlcami były bezdyskusyjne karne dla Wisły. 20 lat temu należałoby dzwonić do prokuratury we Wrocławiu.

Musze powiedzieć, że trochę mnie to w....ia, że Wiśle sędziuje się surowiej niż jej przeciwnikom.

Karherop 25.11.2025 14:52

Ukradli dwa karne, tyle że jeszcze karny to nie gol (o czym najlepiej się przekonali piłkarze Stali Rzeszow miesiac temu), czy my rok temu z Polonia Warszawa.

Osobiście patrząc ile nam sie punktów należało lub nie i patrząc choćby na xG to:

PGM 1.12 vs 1.65 - powinniśmy mieć 1 pkt zamiast 3, ze wskazaniem na PGM
Odra Opole 2.18 vs 0.56 - 3 punkty zamiast 1
Polonia Warszawa 2.47 vs 0.60 - 3 pkt zamiast 0
Stal Rzeszow 1.03 vs 1.45 - 1 pkt zamiast 3 ze wskazaniem na Stal
Wieczysta 0.38 vs 1.92 pkt - 3 pkt zamiast 1
Miedz Legnica 1.47 vs 1.16 - 1 pkt zamiast 0

W reszcie wynik z boiska mniej wiecej odpowiadal wypracowanym sytuacjom.

Bilans: powinniśmy mieć 43 pkt zamiast 39, gdyby brac tylko ten parametr pod uwagę.

Karherop 28.11.2025 22:07

Jeśli wygramy ze Stala to przewaga nad 3 zespołem wzrośnie po 18 kolejce do 11 punktów

Not bad

Patryko 29.11.2025 09:52

Piszczek zalicza absolutnie koszmarny start w Tychach. Ciekawe czy wytrzymają ciśnienie i pozwolą mu przepracować przerwę zimową.

Karherop 29.11.2025 10:53

Nie mają za bardzo wyjścia, z jego nazwiskiem są w stanie ściągnąć jeszcze lepszych zawodników.

Ani Stal Mielec, ani Znicza, ani Łeczna nie będzie stac na finansowe konkurowanie z Tychami, wiec ich kosztem powinni sie utrzymac. Ale tylko tyle i aż tyle.

sevenheaven 29.11.2025 13:33

nieuznana bramka dla Polonii Bytom to absolutny skandal, kto nie widział niech zobaczy, dawno nie widziałem większego druku, stety na naszą korzyść, bo możemy powiększyć przewage, ale niezły wałek..

Sylwus1988 29.11.2025 18:16

była jedna kolejka spokoju z sędziowaniem po tym co odjebał frankowski Jagielonii. Teraz wałki wróciły ze zdwojoną siłą. Mam nadzieje że odpowiedzą karnie wszyscy łacznie z komentatorami i ludzi od tramsmisji tv jak za czasów fryzjera

WildDog 29.11.2025 18:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sevenheaven (Post 1657098)
nieuznana bramka dla Polonii Bytom to absolutny skandal, kto nie widział niech zobaczy, dawno nie widziałem większego druku, stety na naszą korzyść, bo możemy powiększyć przewage, ale niezły wałek..

Oddali nam "zaleglosci" z Siedlec;)

Drozd 29.11.2025 18:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WildDog (Post 1657110)
Oddali nam "zaleglosci" z Siedlec;)

Nie nam, bo nas to mają głęboko, tylko tym co gonią...

wolfy 29.11.2025 20:45

VAR miał załatwić takie sytuacje.

Sylwus1988 29.11.2025 23:13

var to sprytne narzędzie do wybiórczego stosowania, które tylko wspomaga kręcenie lodów

Drozd 30.11.2025 10:08

Tylko w sytuacji kiedy przekręcony siedzi cichutko. Bo jak niektórzy tutaj uważa, że "nie ma co podskakiwać jak Królewski, bo się zemszczą." A jest dokładnie odwrotnie, jak się wystawia dupę do kopania to w nią kopią.

Każdy na powtórce widzi to samo i jeżeli decyzja jest inna niż wynikająca z powtórki to powinna być gruba afera do czasu wyciągnięcia konsekwencji z nazwiskami tych na varze na pierwszym planie.

Jaroo1 30.11.2025 10:37

VAR nic nie zmienił bo i tak wszystko rozbija się o to, że sędzia się pomyli. Jak nie na żywo to patrząc przez powtórki. Doszło też zamieszanie z tym czy podchodzić do monitora jak ci z VARu wołają, albo, że jak komar pierdnie to już czas stracony i do VARu nie może podejść itd Także dalej można oszukiwać/mocno się mylić, tylko metody się zmieniły.

sandomingo 30.11.2025 10:45

Sytuacja, o której piszecie była przecież wynikiem sygnalizacji z varu właśnie.
Generalnie sędziowie są bardzo słabi i tyle. Jeżeli var woła gościa do monitora, to ten czuje się w obowiązku uznać ich "sugestię" za słuszną. Tak to działa.

doktor granat 30.11.2025 11:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1657082)
Piszczek zalicza absolutnie koszmarny start w Tychach. Ciekawe czy wytrzymają ciśnienie i pozwolą mu przepracować przerwę zimową.

W niektórych mediach można było przeczytać o Piszczku - cóż to będzie za trener, który podbije świat.
Właśnie wsiadł na karuzelę.. ile czasu i na jak szybkiej karuzeli będzie mu dane pojeździć?

Drozd 30.11.2025 11:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1657123)
Sytuacja, o której piszecie była przecież wynikiem sygnalizacji z varu właśnie.
Generalnie sędziowie są bardzo słabi i tyle. Jeżeli var woła gościa do monitora, to ten czuje się w obowiązku uznać ich "sugestię" za słuszną. Tak to działa.

Wyjaśnisz może co rozumiesz przez "sędziowie są bardzo słabi i tyle." :rotfl:

Tak można było tłumaczyć dawniej, słaby czyli nie potrafi dostrzec, szybko podjąć trafnej decyzji, bo ma mało czasu.

Teraz kiedy ma powtórkę z 10 kamer i dalej widzi inaczej niż cała reszta obserwatorów to nie jest kwestia słabości.

Dlatego wyjaśnij co rozumiesz przez słaby i tyle :).

Karherop 30.11.2025 11:24

Sedziowie w erze var (szczególnie ostatnie 2 lata) dostaja małpiego rozumu.

Z narzedzia które mialo pomagać, robi sie narzędzie ktore decyduje o wyniku.

Sedzowie podejmuja losowe decyzje na boisku majac z tyłu głowy że var nad wszystkim czuwa :lol: potem mamy takie sytuacje jak nasza z Boziciem w Siedlcach.

Drozd 30.11.2025 11:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1657127)
Sedziowie w erze var (szczególnie ostatnie 2 lata) dostaja małpiego rozumu.

Z narzedzia które mialo pomagać, robi sie narzędzie ktore decyduje o wyniku.

Sedzowie podejmuja losowe decyzje na boisku majac z tyłu głowy że var nad wszystkim czuwa :lol: potem mamy takie sytuacje jak nasza z Boziciem w Siedlcach.

Dlatego kluczowi są ci na varze, bo mają powtórki przed oczami i ich zachowanie decyduje czy jest przekręt czy nie ma. Ten w Siedlcach główny miał prawo nie zauważyć karnego, tak jak ten wczoraj całej sytuacji, ale poszedł zobaczyć i dał się tym z varu wkręcić.

Zwłaszcza ci na varze powinni być rozliczani, bo dla ich dziwnych decyzji nie ma wytłumaczenia.

As 30.11.2025 12:34

Fabio Capello powiedział kiedyś co takiego, że „dobrych trenerów od złych różni to, że ci dobrzy wybierają kluby w ich dobrym momencie”.
Dlaczego Piszczek poszedł do Tychów to nie mam zielonego pojęcia. Ani tam dobrych piłkarzy ani pieniędzy na wzmocnienia.

W zeszłym sezonie Skowronek miał świetne wyniki, dostawał nagrody trenera miesiąca i był super hiper trenerem. W tym sezonie szło mu o wiele gorzej.

Gdybym był Piszczkiem to bym sobie zadał pytanie „czy Skowronek zapomniał jak się trenuje czy raczej w lecie stracił najlepszych piłkarzy a w zamian dostał ujowych? Jakie mam szanse, że ci kiepscy piłkarze nagle staną się dobrzy lub jakie mam szanse, że klub w zimie kupi lepszych zawodników”.
Szanse na oba warianty są minimalne i Piszczek powinien to wiedzieć, ewentualnie ktoś powinien mu powiedzieć, że Tychy są klubem w złym dla siebie momencie i popsują mu opinie już na starcie kariery.

Przypomina mi to casus Sobolewskiego. Był w Płocku, miał tam w porządku wyniki i był jednym z „młodych zdolnych”. Potem poszedł do Wisły i zaliczył świetną wiosnę prawie awansując. W lecie odeszli najlepsi zawodnicy a dostał w zamian nieudaczników. W tym momencie powinien był odejść no ale został i ci chujowi zawodnicy nie dowieźli wyników. Sobol stał się nieudacznikiem wyzywanym przez własnych kibiców. Zrezygnował z pracy 4 miesiące za późno. Potem poszedł do będącej w jeszcze gorszym momencie Odry Opole ( nie wiem po jaki ....), za chwilę go wywalili i w dwa lata z „młodego zdolnego” stał się właściwie niezatrudnialny.

Kluby trzeba umieć wybierać.

Patryko 30.11.2025 12:56

Też mnie bardzo zdziwił klub, który wybrał, ale być może miało to związek z tym, że nie musiał się przeprowadzać.

Przejęcie takiej Wieczystej, gdzie przecież miałby nieograniczone narzędzia do osiągnięcia celu, wiązałoby się dla niego z wywróceniem życia prywatnego do góry nogami.

Ile w takich Tychach może zarabiać? 40k PLN miesięcznie na rękę? Przecież to jest w jego przypadku na waciki. Może po prostu chce udowodnić, że jest w stanie zrobić coś z niczego, jednocześnie nie rozwalając życia rodzinie?

Karherop 30.11.2025 13:07

1. Myślę ze rozeznanie Piszczka w 1 lidze jest mniej więcej takie jak kibiców Wisly 2.Bundesliga.
On nie miał pojęcia w co sie pakuje.
2. Chciał pracę blisko domu, ale jak ma takie kryteria wyboru to sobie ograniczył wybór do 4-5 klubów z esa &1 ligi, z czego chciały go tylko Tychy. Wieczysta to chciala, Krakow od Goczałkowice dzieli 1.5h fzy to dużo? Moglby pokonywac trase 2-3 razy w tygodniu, a Kwiecien ogarnęłaby mu apartament 100m z widokiem na Wawel

Sadlok potrafil 4 lata dojezdzac z Chorzowa z Myślenic, dawal rade. Zaczal gorzej grac jak już mieszkał w Krakowie :lol:

As 30.11.2025 15:28

Przy czym zaden kibic Wisly nie szuka pracy w drugiej Bundeslidze i nie ma rozleglych kontaktow w Nimeczech.

Piszczek ma pewnie jakichs menadzerow, ma tez kolegow, ktorzy komentuja mecze 1 ligi dla TV lub nawet w tej lidze graja. Mial mozliwosci sie dowiedziec o swoim nowym pracodawcy zanim podpisal kontrakt.

Juz samo to, ze Skowronek, ktory robil swietne wyniki z Tychami w zeszlym sezonie a w tym "walczyl o spadek" powinno dac do myslenia, ze cos tu chyba nie gra ze skladem. To ze dzialacze wola wyrzucic trenera zamiast przynac sie, ze sprowadzili mu paralitykow to akurat w polskiej pilce normalne ale Piszczek powinien jednak uruchomic kontakty i zrobic risercz.

Ja mu dobrze zycze ale chlop moze zaczac kariere od spadku na co osobiscie - pomimo bycia trenerem - nie bedzie mial wiekszego wplywu.
Brazowymi kartami w Fifie nie pokonasz druzyny zlozonej z kart TOTY - zeby posluzyc sie takim porownaniem.

doktor granat 30.11.2025 15:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1657132)
1. Myślę ze rozeznanie Piszczka w 1 lidze jest mniej więcej takie jak kibiców Wisly 2.Bundesliga.
On nie miał pojęcia w co sie pakuje.
2. Chciał pracę blisko domu, ale jak ma takie kryteria wyboru to sobie ograniczył wybór do 4-5 klubów z esa &1 ligi, z czego chciały go tylko Tychy. Wieczysta to chciala, Krakow od Goczałkowice dzieli 1.5h fzy to dużo? Moglby pokonywac trase 2-3 razy w tygodniu, a Kwiecien ogarnęłaby mu apartament 100m z widokiem na Wawel

Sadlok potrafil 4 lata dojezdzac z Chorzowa z Myślenic, dawal rade. Zaczal gorzej grac jak już mieszkał w Krakowie :lol:

Ale że gość niby chce robić karierę trenerską, a nie wie co jest grane w klubie 20 km od domu? Że wskakuje do 1 ligi nie mając o niej pojęcia?
Że podpisał papiery nie sprawdzając wcześniej na co się pisze?
To by było dość kompromitujące dla niego.

FraMat 30.11.2025 16:20

Kazek znowu remis?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:50.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl