Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat dla smakoszy piwa (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1328)

wiślak 86 30.08.2012 12:30

No żeby 4 litry wypić przed snem to Ty strasznie długoo zasypiasz :P

Ja mam tylko tak że przez noc przynajmniej 1,5litra mineralnej wypiję po browarach.

gigant 02.09.2012 20:53

Ktoś chce się mnie pozbyć. W kuchni na stole znalazłem ukraińskiego browara, chyba "Lwowskie" z datą ważności do czerwca 2003 (słownie dwa tysiące trzy).Data potwierdzona, bo przywiezione z Ukrainy w 2002r. Mętne chyba juz nienaturalnie i jakby lekko ...dziwne, obserwacje poczynione przez butelkę. Wiedząc że mam słaby charakter i pewnie się skuszę pytam, czy oprócz rozwolnienia i obstrukcji bolesnej nie nabawię sie czasem "piwowstrętu"? Bo jesli tak, to chętnie przekażę zabytek osiedlowym żwirom i poobserwuję przez okno.

Kocur 02.09.2012 21:06

Ja bym nie ryzykował - w piwie są składniki naturalne co z czasem się rozkładają czy coś - takie piwo 10 letnie może nieźle przesrać potem :D

gigant 02.09.2012 21:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1273963)
Ja bym nie ryzykował - w piwie są składniki naturalne co z czasem się rozkładają czy coś - takie piwo 10 letnie może nieźle przesrać potem :D

Pytanie tylko czy w ukraińskich "poczarnobylowych" browarach są, lub 10 lat temu były jakieś składniki naturalne. Samo (piwo?) nie swieci, sprawdzałem przed chwilą

wislacki 02.09.2012 21:47

Pij, ale zdawaj relacje co godzinę na forum. Sam jestem ciekaw wyników :>

!!IRIVER!! 02.09.2012 23:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gigant (Post 1273959)
Ktoś chce się mnie pozbyć. W kuchni na stole znalazłem ukraińskiego browara, chyba "Lwowskie" z datą ważności do czerwca 2003 (słownie dwa tysiące trzy).Data potwierdzona, bo przywiezione z Ukrainy w 2002r. Mętne chyba juz nienaturalnie i jakby lekko ...dziwne, obserwacje poczynione przez butelkę. Wiedząc że mam słaby charakter i pewnie się skuszę pytam, czy oprócz rozwolnienia i obstrukcji bolesnej nie nabawię sie czasem "piwowstrętu"? Bo jesli tak, to chętnie przekażę zabytek osiedlowym żwirom i poobserwuję przez okno.

Zeruj, zeruj, zeruj! :D

Skrewdriver 03.09.2012 07:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gigant (Post 1273959)

Mozesz śmiało spróbować. Jesli bedzie cos nie tak to z pierwszym łykiem wyczujesz od razu że jest skwaśniałe. Niektóre piwa np. górnej fermentacji są często leżakowane w piwniczkach u piwoszy po terminach (np. ja tak robie), niektórym piwom to sprzyja a inne sie psuja. problem w tym że piwo Lwowskie
nawet świeże nie nadaje sie do spożycia :-)(chyba że to piwo w 2003 roku ogólnie było lepsze niż obecnie)
pozdr

Węgorz 13.09.2012 11:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arturo Qr2nów (Post 1268077)
Ostatnio skosztowałem kupionego u nich Bażanta Radlera - fajne samkowe piwko, szczególnie mocno schłodzone w upalny dzień.

W ogóle zimny Radler ogólnie jest dobry, nawet ten warkowy. Pod grilla zwłaszcza.

gerardinho91 18.10.2012 20:36

witam piwoszy :)

Powiedzcie mi prosze Panowie gdzie i czy wogole kupie najlepszego pilsa 2010 swiata czyli Alpirsbacher'a
Troche ich naprzywozilem zza Odry, ale mam nieodparte wrazenie ze za malo i niemal przekonany ze bede tęsknić , a wiec jak , kupie tu gdzies? Dzieki z gory :)

saklak1906 18.10.2012 20:46

A ja ostatnio piłem EB notabene kupione na wyspach i mi się szczeniackie lata przypominały.

Pytanie czy jest jeszcze produkowane 10,5 i wogole jaki browar to piwo robił

Arkas 19.10.2012 10:03

Nowe piwko Pinty - Angielskie śniadanie bardzo przypadło mi do gustu. Polecam.
I jak ktoś się lubuje w piwach pszenicznych - Prawdziwe pszeniczne oraz Pszenniczak, też są warte polecenia.

crazykaro 21.10.2012 16:15

A jak lubicie lane piwa to polecam pub Ormeta. Mają kilkanaście gatunków polskich lanych piwa a ostatnio dołożyli do tego kilkanaście gatunków zagranicznych lanych piw. A mówiąc o piwach lanych nie mam na myśli Żywca Tyskiego czy Lecha tylko Ciechany, Pinty, Ambery, Artzeny, Kormorany i inne.

Kocur 21.10.2012 17:03

Omerta znane i lubiane miejsce :)

Kilka dni temu wpadłem spróbować czegoś co nazywa się "Artezan IPA" - chciałem jedno - skończyło się na trzech bo piwo dosłownie urywa dupę :)

Zastanawia mnie tylko jedno bo kumpel z Wawy pił w centrum stolicy to samo i u nas jest droższe o 20% ... k.. mać

Lupo 24.10.2012 13:58

Otworzyli ponownie tę knajpę gdzie serwują tylko Raciborskie. Jasne, ciemne, zielone i miodowe w cenie 5zł. Grodzka 50 w miejscu byłego Sports Pubu :)

Kocur 29.10.2012 09:44

W kwestii Raciborskiego w końcu pojawiło się w sklepiku Pod Wiaduktem.

Moje ulubione - miodowe :)

wislacki 18.12.2012 00:08

Witam, raczył się już ktoś Pintą Koniec Świata?
Orientujecie się, czy można ją dostać w Strefie na Krowoderskiej?

siara 18.12.2012 08:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkas (Post 1282569)
Nowe piwko Pinty - Angielskie śniadanie bardzo przypadło mi do gustu. Polecam.
I jak ktoś się lubuje w piwach pszenicznych - Prawdziwe pszeniczne oraz Pszenniczak, też są warte polecenia.

Niestety Angielskie Śniadanie, raczej niedostępne do końca roku. Ale polecam zdanie kolegi. Rewelacja !

Watts 19.12.2012 21:43

Polecilibyście jakieś sklepy bądź sklepiki z dużym wyborem polskich i zagranicznych piw, tak w okolicy pomiędzy naszym stadionem a Rynkiem w linii prostej? (Reymonta, Piłsudskiego, Krupnicza, Straszewskiego itd.). No i na studencką kieszeń :D

alkoholik 20.12.2012 02:31

Pobliże rynku w połowie ulicy długiej sklep kocyk. Żywiec puszka 2.29 czy trzeba coś jeszcze mówić żołądkowa 15zl tatra hrnaś 1.70 oglnie piwa puszkowe bardzo tanie haineken 2.59 puszka

Arkas 20.12.2012 09:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez alkoholik (Post 1291865)
Pobliże rynku w połowie ulicy długiej sklep kocyk. Żywiec puszka 2.29 tatra hrnaś 1.70 oglnie piwa puszkowe bardzo tanie haineken 2.59 puszka

Jak masz reklamować szajs to zaproponuj koledze już wodę mineralną w dobrej cenie a nie takie szmatławce.
Sklep na Ruczaju na Kobierzyńskiej bardzo duży wybór piw, jest jeszcze jakiś niedaleko Głowackiego jakaś hurtownia piw, ale jak z cenami nie wiem nie dotarłem tam.
Ostatnio trafiłem na nowe piwa - Biały kot i Czerwony kot warzone przez browar Dionizos w Radomiu. Cena nie najgorsza (ok. 3.5,-) aczkolwiek walory smakowe mnie nie powaliły na kolana. Taki średniaczek wśród małych browarów.
I słowo jeszcze o pszenicznym lubuskim, tego to nie polecam za nic w świecie, najgorsze pszeniczne jakie piłem.

LuKaS TSW 20.12.2012 11:10

Co do Kocyka to rzeczywiście jest spory wybór piw,i to nie takich jak wymienił alkoholik,ale regionalnych.

eryk_cartman 20.12.2012 19:35

Ja raczyłem sie osttanio Cornelisuem grejfrutowym i mistrzowskie piwko jak dla mnie.
Pił ktoś z was moze ta nowa perłe winter?
http://perla.pl/produkty/perla-winter/

grzesiek632 20.12.2012 20:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez eryk_cartman (Post 1291952)
Pił ktoś z was moze ta nowa perłe winter?
http://perla.pl/produkty/perla-winter/

Piłem, i nie polecam, piwo które każdy może sobie zrobić sam, wystarczy odpowiedni sok. Smak nie zachwycił.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislacki (Post 1291651)
Orientujecie się, czy można ją dostać w Strefie na Krowoderskiej?

Kilka dni temu miałem okazję spróbować. Po za bardzo fajną, mętną konsystencją, nie zachwyciło mnie. Gdybym nie przeczytał naklejki z tyłu to bym za cholerę nie poznał z czego to było robione. Smakuje jak jakiś grzaniec.
Aczkolwiek każdy ma inny gust, i każdy powinien sam ocenić.
Ja kupiłem to w jednym z lubelskich barów za jedyne 12 zł.

Uran235 20.12.2012 22:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislacki (Post 1291651)

Podbijam pytanie, bo też jestem tego piwa ciekaw. Swoją drogą patrze po stronce i widzę, że w tym roku nie ma w ofercie "Wesołych świąt". Szkoda, bo bardzo przyjemny okazjonalny stoucik im wyszedł.

Od siebie zdecydowanie polecam Porter Warmiński z Kormorana. Wyrazisty palony posmak, ale przy tym wydaje się lekki i bardzo gładko wchodzi, a to przecież bałtycki porter.

Skrewdriver 22.12.2012 05:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkas (Post 1291877)
Jak masz reklamować szajs to zaproponuj koledze już wodę mineralną w dobrej cenie a nie takie szmatławce.
Sklep na Ruczaju na Kobierzyńskiej bardzo duży wybór piw, jest jeszcze jakiś niedaleko Głowackiego jakaś hurtownia piw, ale jak z cenami nie wiem nie dotarłem tam.
Ostatnio trafiłem na nowe piwa - Biały kot i Czerwony kot warzone przez browar Dionizos w Radomiu. Cena nie najgorsza (ok. 3.5,-) aczkolwiek walory smakowe mnie nie powaliły na kolana. Taki średniaczek wśród małych browarów.
I słowo jeszcze o pszenicznym lubuskim, tego to nie polecam za nic w świecie, najgorsze pszeniczne jakie piłem.

Niema czegoś takiego jak browar Dionizos.
Te piwa są warzone DLA (podmiotu) Dionizos Radom.
Dokładniej wyżej wymienione marki są warzone przez Krajan, więc nie dziwota że walory smakowe mierne

arti 12.03.2013 13:21

Jak będziecie w Pszczynie i okolicach to koniecznie spróbujcie takich piw
http://www.browar-pszczyna.pl/index2.html
Miałem okazję pić szlachetne i diablaka - wyśmienita sprawa!
Bardzo dobra woda, fajny smak, nie poczułem niczego nienaturalnego.
Polecam do spróbowania!

Skrewdriver 01.09.2013 23:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti (Post 1303231)
Jak będziecie w Pszczynie i okolicach to koniecznie spróbujcie takich piw
wis.la/ydo63
Miałem okazję pić szlachetne i diablaka - wyśmienita sprawa!
Bardzo dobra woda, fajny smak, nie poczułem niczego nienaturalnego.
Polecam do spróbowania!

Szlachetne spróbowałem, jest to Lubuskie z inną etykietą
Do picia się nie nadaje jak inne produkty z Witnicy.
Kolejny pseudobrowar, który nabija klientów w butelke.
Po prostu zamawia gotowe już piwo z browaru (w tym przypadku Witnica) i nakleja swoje etykiety,
i w ten sposób mamy takie ''browary'' jak Dionizos czy Pszczyński, czy Wielicki...
Co najlepsze te twory współpracują głównie z browarami, których piwa przeważnie nie da się pić jak Witnica, Krajan czy Zodiak

Kocur 24.12.2013 08:48

Nie wiecie może czy po podniesieniu znowu akcyzy na alkohol przed rudego od nowego roku piwo też podrożeje czy to tylko akcyza na wysoko procentowe trunki ??

Skrewdriver 25.12.2013 11:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1342958)
Nie wiecie może czy po podniesieniu znowu akcyzy na alkohol przed rudego od nowego roku piwo też podrożeje czy to tylko akcyza na wysoko procentowe trunki ??

Akcyza na piwo pozostaje bez zmian

gypsy 26.12.2013 19:45

Naród polski by go zlinczował, gdyby podniósł akcyzę na piwo. W szczególności pewna grupa społeczna zwana studentami ;)

Kocur 26.03.2014 10:30

Ostatnio pojawiło się w ALTI piwo Trooper:

http://1.bp.blogspot.com/-owfqDF_cZI...oper%20Ale.png

Cytat:

Iron Maiden Trooper to piwo górnej fermentacji inspirowane jednym z najsłynniejszych metalowych zespołów świata - Iron Maiden. Bruce Dickinson, frontman zespołu, jako miłośnik tradycyjnego, angielskiego ale brał czynny udział w procesie powstawania piwa.
Kusi mnie jak jasna cholera, pomijając fakt uwielbienia dla Iron Maiden dochodzi fakt uwielbienia dla piwa ;)
Przeszkodą jest cena - 13 zeta - ale chyba się złamię.

W ALTI też można kupić Pintę Czarna Dziura

http://images.browarpinta.pl/800x600...6611d38de2.jpg

Ciemne piwo - walczy u mnie o palmę pierwszeństwa z Atakiem Chmielu. Co prawda to całkiem inny gatunek ale ten sam producent :)

EDIT: Trzeba by pomyśleć na nową ankietą bo takie piwa to się pija tylko będąc pod ściana ;)

yoda79 27.03.2014 17:42

Tyle się dzieje na rynku polskich piw (nie mówię o mózgotrzepach tupu Żywiec itp.), że można magisterkę napisać.
Na pewno w Krakowie znane są piwa z Pracowni Piwa - rewelacyjne stouty :) W tych lepszych knajpach jak Omerta non-stop w kranie.
Oprócz Pracowni w ciemno można brać piwa z Pinty (ich różnorodność powala), AleBrowaru (mocno nachmielone piwa, rewelacja), Artezana. Warto spróbowac piw Birbanta, DoctorBrew, Bazyliszka, Widawy czy z Browaru Bednary.
Z tych łatwiej dostępnych na pewno można spróbować coś z Podróży Kormorana - genialny witbier, świetny Weizenbock, Stout czy AIPA.
Oj, dzieje się na polskim rynku piwnym.

Kocur 02.04.2014 10:08

Do walki palmę pierwszeństwa do "Czarnej Dziury" dołączyła Pinta "Dobry Wieczór" - cholera, naprawdę wypasione piwa.

speedfashion 02.04.2014 10:40

To i ja się wtrącę.

U mnie ostatnio palmę pierwszeństwa trzyma Browar Kormoran - za wyborne PLONy.

Podszedł mi także "Toporek" z Bojana, ale gdy piłem go ostatnio, nie smakował już tak dobrze (może inna warka?).

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1356705)
Do walki palmę pierwszeństwa do "Czarnej Dziury" dołączyła Pinta "Dobry Wieczór" - cholera, naprawdę wypasione piwa.

http://smakpiwa.wordpress.com/2013/0...e-z-czekolada/

A tegoś Pan próbował?

Kocur 02.04.2014 11:01

Jeszcze nie.

Z AleBrowaru piłem tylko Rowing Jack'a - piwo świetne ale rzadko pije bo 7 zł to nie mam na co dzień ;)

luke1906 02.04.2014 11:36

Kocur te Pinty dostępne w sklepie Na Struga? Ostatnio chciałem tam podjechać wracając z roboty, ale jakiś remont ulicy się odbywa i nie dotarłem. Po ile się ceni ta Pinta za butelkę?

Wczoraj w Auchanie wypatrzyłem jakieś nieznane mi Żywce. Marcowe i Białe.
http://zpiwem.blogspot.com/2014/03/z...t-czy-kit.html
Recenzja fatalna, więc podejrzewam, że wtopiłem kilka złociszy, ale spróbować nie zaszkodzi.

Kocur 02.04.2014 11:42

Strugę mam ostatnio nie po drodze. Od kilku tygodni kupuję w ALTI Strzelców 4 - przy samym Rondzie Barei - mają naprawdę sporty wybór fajnych browarów.
Cena od 6 do 7 z groszami - ja piję tam 1 tygodniowo to jeszcze ujdzie ;)

Maja duży wybór też tańszych browarów - np. bardzo mi podeszło:

http://piwopijcy.pl/site_media/photos/Beer/331/beer.jpg

Kosztuje jakieś 2zł z hakiem.

speedfashion 02.04.2014 16:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez luke1906 (Post 1356715)
Kocur te Pinty dostępne w sklepie Na Struga? Ostatnio chciałem tam podjechać wracając z roboty, ale jakiś remont ulicy się odbywa i nie dotarłem. Po ile się ceni ta Pinta za butelkę?

Wczoraj w Auchanie wypatrzyłem jakieś nieznane mi Żywce. Marcowe i Białe.
http://zpiwem.blogspot.com/2014/03/z...t-czy-kit.html
Recenzja fatalna, więc podejrzewam, że wtopiłem kilka złociszy, ale spróbować nie zaszkodzi.

Moim zdaniem ten biały żywiec całkiem przyzwoity. Jasne, że przy innych piwach tego typu wypada słabo, ale jak na cenę i dostępność, to zupełnie okej (jeśli kogoś nuży cały czas to samo). Smak ma delikatny (by nie powiedzieć słaby - w sensie mało intensywny), ale po dobrym ochłodzeniu całkiem fajnie orzeźwia.

Jeśli chodzi zaś o Rowing Jacka - uważam go za jedno z lepszych piw, jakie można obecnie zakupić. Szkoda tylko, że czasem ciężko go dostać, a czasem jest po prostu za drogi. ;)

wiślak 86 02.04.2014 19:24

Zywiec wypuścił 3 nowe smaki niby z receptury z 1800 któregoś roku. zielony czerwony i biały.

Krav 03.04.2014 07:20

ten Rowing Jack to jest jasne piwko ? Bo mam ochotę spróbować, ale nie cierpię ciemnego piwa więc wolę spytać :P i dostanę go gdzieś w Krakowie, ale nie w knajpie, tylko w normalnym sklepie ?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:05.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl