Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Pierwsza liga 2025/2026 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=11114)

skarabeus 06.11.2025 12:49

Jest mi zupelnie obojetne co ty sobie myslisz.
Fakty sa takie, ze kolejne kluby znajduja inwestorow, Wisla nie. I kolejne kluby tych inwestorow znajda, a Wisla dalej bedzie krolewicza.
Wystarczy sobie pol godziny poczytac jego wszystkie wypowiedzi od sierpnia :-) Ale za ciezko :-) ja tego za ciebie nie zrobie :-)

sandomingo 06.11.2025 12:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez masada (Post 1656231)
:D
Ja po prostu myślę, że konfabulujesz. Mógł powiedzieć, że jesteśmy w stanie przetrwać i bez znalezienia inwestora, a resztę sobie pewnie dośpiewałeś.

Również zapamiętałem taki przekaz z wywiadu. Rozmawiamy i będziemy rozmawiać ale Wisła da sobie radę bez inwestora, bo mamy super pomysły i plany - o to mniej więcej chodziło.

krysztal 06.11.2025 13:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez As (Post 1656228)
Ja mam oczywiscie nadzieje, ze wejdzie jakis inwestor z duza kasa i bedzie w stanie wepchnac nas na wyzszy poziom.

Natomiast - znowu, nie jestem ekspertem - jesli klub jest zadluzony ale ma dobrze zorganizowane struktury, w jego dzialaniu jest strategia i logika a takze jest w stanie obslugiwac swoj dlug to nie ma problemu z punktu widzenia inwestora. Inaczej sie patrzy na taki klub niz na przykladowo Slask Wroclaw czy Gornik Zabrze gdzie kluby nie sa w stanie obslugiwac swoich dlugow i raz na pol roku musza dostawac kilkunastomilionowe dotacje z miasta a portfolio ich sponsorow sa miejskie wodociagi, ZOO, MPK i Zielen Miejska (bo w momencie kiedy miasto przestaje byc wlascicielem to ci "sponsorzy" rowniez znikaja).

Wiesz ze jesli kupisz Wisle, ktora obsluguje swoje dlugi bez kroplowki z miasta to bedziesz w innej sytuacji niz gdy kupisz Slask Wroclaw gdzie to ty bedziesz musial wykladac te kilkanascie milionow bo ci miasto powie "twoj klub twoj problem, sam se plac". Chyba ze trafisz naiwnych jak w Gdansku gdzie doplacaja do biznesu "wielkiemu inwestorowi".

Coś tu nie gra.Powiedz jaka jest różnica między kroplówka z miasta a kroplówką od właściciela zakładając,że tak jak jest w rzeczywistości to są pożyczki.Pomijam aspekt pieniędzy publicznych bo nie taki jest sens twojej wypowiedzi.

Stary dziad cały czas wam pisze o zadłużaniu się ponad stan a wy wesoło odpowiadacie,że nie ma nic złego w zadłużaniu." Ponad stan "

FraMat 06.11.2025 13:49

czy ta rozmowa nie może toczyć się w jakimś dziale o właścicielach?
Człowiek chce coś poczytać o lidzie w kontekście sportowym, a tu kolejne kłótnie o Królewskim.

Niczego nie wiemy, niczego się nie dowiemy, niewiele możemy zrobić.

skarabeus 06.11.2025 14:53

Wiemy bardzo duzo. Dowiedziec juz sie mozna duzo mniej niz jeszcze rok temu, to fakt, ale nadal mozna.
Z ostatnim, ze niewiele mozemy zrobic, to sie akurat zgodze.

pepe72 06.11.2025 14:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1656215)
W barażach Wisła wymiata, także szanse na awans byłyby faktycznie spore:)

Twierdzisz, że Królewski biega po boisku i strzela samobóje?
Czy może, że to wina Jarka, że w ostatnich barażach były dwa słupki i poprzeczka, i przegraliśmy 0:1?

As 06.11.2025 15:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1656234)
Coś tu nie gra.Powiedz jaka jest różnica między kroplówka z miasta a kroplówką od właściciela zakładając,że tak jak jest w rzeczywistości to są pożyczki.Pomijam aspekt pieniędzy publicznych bo nie taki jest sens twojej wypowiedzi.

wy wesoło odpowiadacie,że nie ma nic złego w zadłużaniu." Ponad stan "

przepraszam bardzop ale jak przeskrollujesz temat do wczesniejszych postow to zoabczysz ze napisalem "dlugi nie sa problemem dopoki nie zadluzasz sie ponad stan" z czym dziad sie zgodzil.

Wgladu w ksiegi Wisly nie mam to nie jestem w stanie powiedziec czy zadluzamy sie ponad stan czy nie. Jedynym dostepnym dla mnie namacalnym wyznacznikiem tego czy obslugujemy swoje dlugi czy nie sa licencje przyznawane nam przez PZPN i UEFE. Dodatkowo nie tocza sie przeciwko nam obecnie (o ile wiem) zadne postepowania o updalosc zglaszane przez wierzycieli. Od czasow Sarapaty nikt tez nie skladal do sadu takich wnioskow. Na tej podstawie jestem sklonny stwierdzic, ze nie zadluzamy sie ponad stan, przynajmniej na ten moment.

Jesli ktos to obliczyl i moze to wykazac, ze zadluzamy sie ponad stan to ja to przyjme do wiadomosci i odpowiednio przekalibruje swoje zdanie.

Co do kroplowek. Niestety nie umiem powiedziec jaka to jest roznica z punktu widzenia jakiegos tam inwestora. W moim osobistym odczuciu klub finansowany z prywatnych pieniedzy jest lepiej zorganizowany, ma lepsze struktury niz ten finansowany publicznie. Taki prywatny wlasciciel jakby nie patrzec robi wszystko zeby nie musiec finalnie dofinansowywac klubu, natomiast jakis prezes z miejskiego nadania ma wyjebane na to bo zawsze moze dostac szmal z miejskiej kasy.

Moze tak mysle bo jeszcze pamietam komune.

As 06.11.2025 15:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1656235)
czy ta rozmowa nie może toczyć się w jakimś dziale o właścicielach?
Człowiek chce coś poczytać o lidzie w kontekście sportowym, a tu kolejne kłótnie o Królewskim.

Niczego nie wiemy, niczego się nie dowiemy, niewiele możemy zrobić.

kiedys jak byla moderacja to dalo sie przyrzucac posty miedzy tematami. Teraz trzeba juz zostac tam gdzie rozpoczal sie watek. Niestety.

azor 06.11.2025 15:38

Przegrywamy - nie ma winy Jarka

Mamy sezon konia - zasługa Jarka

Klasyk.

stary dziad 06.11.2025 15:43

Ja też pamiętam, że Prezesek wspominał coś o tym, ze w zasadzie w tej chwili nie szukamy inwestora.
I dalej, że owszem jak by był jakiś "piękny i porządny" to owszem się pogada ale to nie priorytet.

Ale taka uwaga ogólna.
Nie róbmy jakiejś egzegezy słów Prezeska.
On często gada żeby gadać, impuls chwili .

Patryko 06.11.2025 16:02

Jeśli ma być inwestor w stylu Mady, to chyba lepiej rzeczywiście poczekać na kogoś "konkretniejszego" :D

W przypadku poszukiwania inwestora cała nadzieja w Moorze, który zakładam przytuli całkiem niezłą prowizję w przypadku wykupu klubu za swój pakiet akcji, który dostał za darmo.

pepe72 06.11.2025 16:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1656240)
Przegrywamy - nie ma winy Jarka

Mamy sezon konia - zasługa Jarka

Klasyk.

Ale na tym forum jest kilku takich dla których wszystko co złe to wina Jarka, jak wygrywamy to Jarek nie ma z tym nic wspólnego. Łącznie z jakimś palantem, który pi...sze per "prezesik".

Chcecie rozmawiać ile w ostatnich latach jest winy Królewskiego to podajcie argumenty. A nie jedynie napierdalanie w prezesa.

As 06.11.2025 19:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1656243)
Ale na tym forum jest kilku takich dla których wszystko co złe to wina Jarka, jak wygrywamy to Jarek nie ma z tym nic wspólnego. Łącznie z jakimś palantem, który pi...sze per "prezesik".

Chcecie rozmawiać ile w ostatnich latach jest winy Królewskiego to podajcie argumenty. A nie jedynie napierdalanie w prezesa.

Ja się nie mieszam w tą wojenkę choć widziałem próby przypisania mnie do jednej strony :-). Natomiast bez większego zastanowienia jestem w stanie podać parę obiektywnych zarzutów do prezesa i myślę że byłbym w stanie te zarzuty dobrze umotywować.

Z drugiej strony mamy coś rzeczywistego czyli rządy Królewskiego które są na forum konfrontowane z wyimaginowanym inwestorem który na pewno robiłby wszystko lepiej.

Były płacze na forum o to, że Wisły nie oddano w ręce tych klaunów co poszli do Lechii. A według mnie to akurat dobrze bo Lechia jest tam do prania forsy i zaraz będzie znowu w pierwszej lidze albo gorzej.

Drozd 06.11.2025 20:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1656243)

Dokładnie.

Płacze żale, ale jedyny konkret to długi które wyrównuje głównie Królewski i brak awansu, jakby to tylko od Królewskiego zależało.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez stary dziad (Post 1656225)
:haha:

Powiem tak- gratuluję ci optymizmu.
Też taki chciałbym mieć.
Na razie oceniam twój wywód jako myślenie życzeniowe czy magiczne, chciejstwo.
Ja jestem małej wiary.
Ale wlej mi tej wiary trochę.
Najlepiej jak wskażesz konkretny konkret na poparcie tezy iż zaczeliśmy się wtaczać w aspekcie finansowym.

Nie mam zamiaru niczego wlewać. Jak sobie przypomnisz jakie wizje Ty i reszta walących w Królewskiego snuliście od trzech lat, a jak te wasze wizje zweryfikowała rzeczywistość to może coś się zmieni, ale szczególnie na zmianę nie liczę. Zwłaszcza po tym jak zapytany o konkretny zarzut do prezeska totalnie zdezerterowałeś.

leszekpw 07.11.2025 03:48

Dziękujemy Panie Królewski, że jesteś. Już tyle lat. A hejterkami się nie przejmuj, niech napędza to do działań.

WildDog 07.11.2025 05:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1656233)
Również zapamiętałem taki przekaz z wywiadu. Rozmawiamy i będziemy rozmawiać ale Wisła da sobie radę bez inwestora, bo mamy super pomysły i plany - o to mniej więcej chodziło.

Zgadza sie, cos takiego podczas wiekopomnej wizyty Moora bylo mozna uslyszec.

Jagul 07.11.2025 08:23

Wiarygodność Zaskrońca jest zerowa, więc nie należy traktować jego słów poważnie.
Co do parodystów typu pepe72 cze Drozd to szkoda klawiatury, bo tu i tak nic nie dociera.

sandomingo 07.11.2025 08:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 1656259)
Wiarygodność Zaskrońca jest zerowa, więc nie należy traktować jego słów poważnie.
Co do parodystów typu pepe72 cze Drozd to szkoda klawiatury, bo tu i tak nic nie dociera.

Fakt.
Jeżeli ktoś cały czas pisze o poprawiającej się sytuacji finansowej Wisły to dyskusja nie ma sensu.
Można się różnić co do oceny różnych aspektów sportowych, organizacyjnych ale w Wiśle to jedno jest niestety bezdyskusyjne. Rosnące zadłużenie.

Patryko 07.11.2025 08:50

Nawałka kandydatem na trenera Wieczystej, ponoć nie powiedział "nie".

Kompletnie nie widzę takiego mariażu, sama kandydatura pokazuje, że WK chyba nie ma za bardzo innych opcji.

Z perspektywy Wisły - raczej odpada nam poważny rywal do miejsc 1-2.

WildDog 07.11.2025 08:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 1656259)

Mozesz juz zamknac jape!.....Niestety, ale bardzo mnie przekonuje ksywka, ktora cie Krolewski ochrzcil. Jestes totalna 3.14zda i tyl w temacie.

Szukasz jakiegos ostatniego punktu zaczepienia, aby uderzyc w Jara!......Wszystko zaczyna przemawiac przeciw tobie! Od ponad trzech lat, jak sledze forum, non stop walisz w prezesa........

Rozumiem krytytke, ale nawet glupota ma swoje nieprzekraczalne granice!

Podzielam jego (Krolewskiego) zdanie (najwieksi oponenci wymiekaja, a ty dalej swoje) jestes P.I.ZDA!!!

Musisz miec jakies niemile doswiadczenia z przeszlosci, aby trenera, ktory osiagnal najwiekszy sukces od ponad 15 lat, nazwac alfonsem! Nie wiem kto byl twoim; tusk czy nawrocki....ale cos widze w branzy oblatany jestes!

Jagul 07.11.2025 09:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WildDog (Post 1656264)
Mozesz juz zamknac jape!.....Niestety, ale bardzo mnie przekonuje ksywka, ktora cie Krolewski ochrzcil. Jestes totalna 3.14zda i tyl w temacie.

Szukasz jakiegos ostatniego punktu zaczepienia, aby uderzyc w Jara!......Wszystko zaczyna przemawiac przeciw tobie! Od ponad trzech lat, jak sledze forum, non stop walisz w prezesa........

Rozumiem krytytke, ale nawet glupota ma swoje nieprzekraczalne granice!

Podzielam jego (Krolewskiego) zdanie (najwieksi oponenci wymiekaja, a ty dalej swoje) jestes P.I.ZDA!!!

Musisz miec jakies niemile doswiadczenia z przeszlosci, aby trenera, ktory osiagnal najwiekszy sukces od ponad 15 lat, nazwac alfonsem! Nie wiem kto byl twoim; tusk czy nawrocki....ale cos widze w branzy oblatany jestes!

Chłopie nie muszę nic szukać, bo sam Zaskroniec mi dostarcza materiałów na siebie :D
Co do reszty to nawet nie ma sensu się odnosić bo jesteś tak samo zaczadzony jak Drozd czy pepe72.
Wy idioci zaraz będziecie Zaskrońca całować po stopach bo łaskawie zrobi awans, który był zasranym obowiązkiem. Właśnie przez takich głupków ten klub nieustannie się pogrąża.

pepe72 07.11.2025 10:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 1656265)
Chłopie nie muszę nic szukać, bo sam Zaskroniec mi dostarcza materiałów na siebie :D
Co do reszty to nawet nie ma sensu się odnosić bo jesteś tak samo zaczadzony jak Drozd czy pepe72.
Wy idioci zaraz będziecie Zaskrońca całować po stopach bo łaskawie zrobi awans, który był zasranym obowiązkiem. Właśnie przez takich głupków ten klub nieustannie się pogrąża.

Garść faktów dla zaczadzonych.
1. pierwszy sezon w 1 lidze - 2022/23 - Wisła ma bezpośredni awans to e-klapy do 55 minuty meczu rozgrywanego 28 maja 2023, w Krakowie, z grającym o nic Zagłębiem. Przegrywamy 1:2 i odpadamy w barażach.
Zaczadzeni (czy może frustraci) twierdzą, że to wina Jarka, transfermarkt twierdzi, że trenerem wtedy był Sobol (przejął w październiku 2022 zespół od Brzęczka). Mimo, że miał rewelacyjną wiosnę to zespół dał dupy w najważniejszym meczu.
Historia miejsc w sezonie 2022/23
2. drugi sezon w 1 lidze - 2023/24
Trenerzy Sobolewski (do 2.12.23), Jop (grudzień 23), Rude (do 31.5.24).
Wisła zdobywa puchar Polski, reaktywacja rezerw, niestety Rude sobie w 1 lidze nie poradził. Najlepiej to widać na 3 slajdzie.
Jaro wybrał Rudego, Jaro ponosi konsekwencje zarówno sukcesu jak i porażki.
3. trzeci sezon w 1 lidze - 2024/25
Alberta Rude'go zmienia Mariusz Jop (wrzesień 2024).
Wisła gra w europucharach, kwalifikuje się do baraży.
W pierwszym meczu barażowym przegrywamy 0:1 w Krakowie z dołującą Miedzią, nasi obijają bramkę przeciwnika (dwa słupki i poprzeczka), mimo zdominowania przeciwnika. Zaczadzeni napiszą, że to wina Jarka, że Rodado nie strzelił.
4. ostatni sezon w 1 lidze - 2025/26
Trenerem nadal jest Mariusz Jop, utrzymano najważniejszych zawodników, przede wszystkim Rodado, do Wisły wchodzi Peter Moore.
Wisła rozwala 1 ligę - od pierwszej kolejki na 1 miejscu, obecna średnia 2,53.
To, że się Pan Trener Mariusz Jop dogadał z zespołem to jest "wina" Pana Trenera.
Ale to, że Pan Trener Mariusz Jop jest nadal trenerem, mimo wpadki w poprzednim sezonie to jest "wina" Jarka.

Pogrubiłem sezony by się lepiej czytało, nawet zaczadzonym.

As 07.11.2025 10:59

Post Pepe jest merytoryczny i co do zasady wszystko prawda. Można jednak prezesowi zarzucić część winy za brak awansów w tych sezonach.

Zbudowano drużynę wielce jednowymiarową, która z definicji mogła grać tylko jeden typ futbolu. Na skrzydłach stawiano na gości, którzy oprócz szybkiego biegania niewiele więcej potrafili. Przez trzy sezony nie sprowadzono wysokiego napastnika gdzie już w pierwszej rundzie po spadku było ewidentnym że przeciwnicy bronią się z nami głęboko i mamy mnóstwo wrzutek.

Dopiero w tym sezonie skrzydłowi dają liczby przystające do tej pozycji. Sprowadzono też kreatywnego ofensywnego pomocnika oraz bocznych obrońców, którzy umieją atakować i bronić. W zimie ma też być sprowadzony wysoki napastnik, a przynajmniej będą próbować. Widać że jakieś wnioski zostały wyciągnięte i trzeba to pochwalić.

grogoriogreg 07.11.2025 12:02

Jeśli na forum dominują dyskusje otępiałych fanatyków stron konfliktu polsko-hiszpańskiego lub Królewskiego-Anty-Królewskiego, to przynajmniej oznacza, że sportowo dzieje się bardzo dobrze i nie ma się do czego przy*ebać.

Jest w tej kolejce kilka ciekawych spotkań:
dzisiaj:
- Ruch - Miedź - czy Ruch zatrzyma coraz lepiej wyglądającą drużynę z Legnicy?
jutro, poza naszym meczem:
- Wieczysta - Stal Rzeszów - pozbawiona trenera drużyna z Chałupnika przełamie passę pięciu spotkań bez zwycięstwa, czy kryzys się pogłębi?
niedziela:
Śląsk Wrocław - Polonia Bytom - któraś z drużyn goniącego nas peletonu straci punkty

stary dziad 07.11.2025 12:11

Jak widać, w ciągu ostatnich kilkunastu godzin uaktywnił się Kościół Uwielbienia Prezeska Akuratnego ( w skrócie: KUPA)
KUPA ogłasza więc: gadamy a nie robimy:-D
Tfuu... robimy nie gadamy.

Członkom tej sekty nerwy jednak napięły się jak postronki i zaczęli jechać "epitetami".
Zaczęli też odmawiać litanię do nieustannego trzyletniego oczywistego awansu, którego nie było.
Gdyby nie słupek, gdyby nie poprzeczka toby ... babcia miała wąsy.

To, że zabawa w 'awans" kosztowała klub co najmniej 40 baniek to pikuś.

pepe72 07.11.2025 12:48

Wypisuję się z offtopu. Nic bardziej sensownego już nie napiszę.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez grogoriogreg (Post 1656270)
Jeśli na forum dominują dyskusje otępiałych fanatyków stron konfliktu polsko-hiszpańskiego lub Królewskiego-Anty-Królewskiego, to przynajmniej oznacza, że sportowo dzieje się bardzo dobrze i nie ma się do czego przy*ebać.

dzisiaj:
- Wieczysta - Stal Rzeszów - pozbawiona trenera drużyna z Chałupnika przełamie passę pięciu spotkań bez zwycięstwa, czy kryzys się pogłębi?
niedziela:
Śląsk Wrocław - Polonia Bytom - któraś z drużyn goniącego nas peletonu straci punkty

Z naszego punktu widzenia najważniejsze mecze to:
GKS Tychy - Pogoń Grodzisk Mazowiecki 9 listopada, 17:00
GKS Tychy co prawda jest na 15 miejscu ale ucieka przed strefą spadkową. Miesiąc temu zremisował z Wieczystą.

Śląsk Wrocław - Polonia Bytom 9 listopada, 14:30
Polonia jest na 5 miejscu więc najlepszy byłby remis. Ale każda strata punktów przez Śląsk jest dla nas korzystna.

Jagul 07.11.2025 12:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1656267)
Garść faktów dla zaczadzonych.

Widać jaki jesteś ograniczony skoro wszystko sprowadzasz jedynie do awansu lub jego braku. Ale dobrze - mimo wszystko zmierzę się z Twoimi wypocinami.

Cytat:

1. pierwszy sezon w 1 lidze - 2022/23 - Wisła ma bezpośredni awans to e-klapy do 55 minuty meczu rozgrywanego 28 maja 2023, w Krakowie, z grającym o nic Zagłębiem. Przegrywamy 1:2 i odpadamy w barażach.
Zaczadzeni (czy może frustraci) twierdzą, że to wina Jarka, transfermarkt twierdzi, że trenerem wtedy był Sobol (przejął w październiku 2022 zespół od Brzęczka). Mimo, że miał rewelacyjną wiosnę to zespół dał dupy w najważniejszym meczu.
Historia miejsc w sezonie 2022/23

Jesień 2022. Parodysta Brzęczek odchodzi z klubu po kompromitujących wynikach. W jego miejsce trenerem zostaje jego były asystent, który był w sztabie zarówno przy spadku jak i podczas kompromitującej jesieni w 1 lidze.
Wyniki w żaden sposób się nie poprawiają, a wręcz pogłębiają problemy i powodują ogromną stratę punktową. Styl gry drużyny również nie ulega poprawie.
Zaskroniec przejmuje klub i nie mając jakichkolwiek logicznych podstaw pozostawia na stanowisku trenera parodystę Sobolewskiego.
Na wiosnę Sobolewski dostaje porządny zaciąg hiszpański (póki zdrowy) i rozpoczyna rozgrywki.
I teraz do puenty tego sezonu:
Sobolewski nie miał żadnej rewelacyjnej rundy tylko miał samograja, który na tle ogórków punktował odpowiednio. Kiedy przyszło do rywalizacji z drużynami walczącymi o awans (Ruch, Puszcza, ŁKS) parodysta zostaje brutalnie wyjaśniony na poziomie taktycznym, ponieważ nie ma żadnego planu na mecz.
Przychodzi mecz z Sosnowcem kiedy parodysta zostaje dodatkowo wyjaśniony mentalnie, ponieważ po golu na 1-0 macha rękami, żeby drużyna się cofnęła. Potem dostaje dwa gongi i w kompromitującym stylu zaprzepaszczamy szansę na awans bezpośredni.
Przychodzi baraż i ów nieudacznik wystawia nominalnych 6 albo 7 obrońców, dodatkowo zostawia na ławce jedynego w tamtym momencie sensownego ŚP (Igbekeme). Wisła zostaje zgwałcona przez Puszczę na swoim stadionie i zostaje w 1 lidze. Sobolewski zesrany odmawia udział w konferencji pomeczowej.

W braku tego awansu jest oczywiście ogromna zasługa Królewskiego, który pozostawił na stanowisku trenerskim parodystę, który nie potrafił taktycznie przygotować bardzo mocnego jak na tamte czasy hiszpańskiego zaciągu.. Dodatkowo zadłużenie w klubie rośnie (brak awansu).

Cytat:

2. drugi sezon w 1 lidze - 2023/24
Trenerzy Sobolewski (do 2.12.23), Jop (grudzień 23), Rude (do 31.5.24).
Wisła zdobywa puchar Polski, reaktywacja rezerw, niestety Rude sobie w 1 lidze nie poradził. Najlepiej to widać na 3 slajdzie.
Jaro wybrał Rudego, Jaro ponosi konsekwencje zarówno sukcesu jak i porażki.

Sezon Zaskroniec rozpoczyna brawurowo, gdyż KOLEJNY RAZ w niewyjaśnionych okolicznościach daje szansę parodyście Sobolewskiemu. Jest to totalna kompromitacja biorąc pod uwagę to co napisałem powyżej.
Oczywiście ludzie pokroju pepika72 nie dostrzegają podstawowych spraw i wszystko sprowadzają do średniej punktowej jaką wykręcił Sobolewski na wiosnę - tak doskonalę pamiętam jak wielokrotnie tą średnią przytaczałeś w dyskusji.
Sobolewski dostaje kolejne wzmocnienia (kadra jest ogromna ponad 30 chłopa), a realnie w wyniku przedłużania kalek i parodystów nie ma komu grać.
Oczywiście Sobolewski sobie nie radzi ale mimo wszystko Zaskroniec uparcie trzyma parodystę na ławce.
W końcu pod coraz większymi naciskami Sobolewski podaje się do dymisji. W jego miejsce na chwilę wskakuje Jop, który swoim punktowaniem daje nadzieje, że przy odpowiednim doborze trenera na wiosnę drużyna będzie w stanie wywalczyć awans. Jednocześnie gramy dalej w PP.
Podczas zimy gdzie toczą się różne dyskusje czy kluczowa jest walka o awans czy rywalizacja w PP (zarówno prezes jak i kopacze podkreślają że najważniejszy jest awans), Zaskroniec zatrudnia kompletnego noname'a - Alfonsa z Kostaryki, który nie ma pojęcia o lidze do której trafił. Dodatkowo wciąż rośnie zadłużenie w klubie.
Zaskroniec robi jakieś absurdalne transfery wynikające z braku kasy (Bregu, Omrani)
Gość wkracza w sezon i notuje coraz słabsze wyniki w lidze. Nie potrafi zmotywować drużyny na mecze w lidze i podkreśla po którymś meczu, że wciąż jej się uczy.
Jednocześnie oglądamy inny zespół w PP, który finalnie wygrywamy. Jest to sukces. Jednak z punktu widzenia głównego celu jaki był stawiany przed Alfonsem ma to znaczenie drugorzędne.
Drużyna cały czas ma szansę na awans jednak po PP przychodzi mecz z Sosnowcem, który remisujemy, a banda pierrdolonych idiotów z tego forum całą winę zwala na Sobczaka i wskazuje go jako głównego winowajcę braku awansu w tamtym sezonie. Oczywiście to nic, że drużyna po tym meczu notują 3 kompromitujące porażki - winowajcą i tak jest Sobczak :D.

Dużą odpowiedzialność za kolejny brak awansu ponosi Zaskroniec, który najpierw przedłużył parodystę, potem go trzymał na ławce, a jak już tamten odszedł to wybrał jakiegoś anonima, który nie znał ligi i się w niej pogrążył (10 miejsce - najniższe w historii). Oczywiście zadłużenie rośnie (brak awansu i przedłużanie parodystów). Na osłodę zostaje PP.

Cytat:

3. trzeci sezon w 1 lidze - 2024/25
Alberta Rude'go zmienia Mariusz Jop (wrzesień 2024).
Wisła gra w europucharach, kwalifikuje się do baraży.
W pierwszym meczu barażowym przegrywamy 0:1 w Krakowie z dołującą Miedzią, nasi obijają bramkę przeciwnika (dwa słupki i poprzeczka), mimo zdominowania przeciwnika. Zaczadzeni napiszą, że to wina Jarka, że Rodado nie strzelił.

Rude, który dostaje ofertę przedłużenia kontraktu ucieka jak szczur (wspaniały wybór Zaskrońca).
Rude zastępuje Moskal (a nie Jop jak bredzisz). Wiele transferów nie budzi nadziei i tylko drenuje budżet.
pepe 72 zachwyca się Sukiennickim, który dwa razy prosto kopie piłkę.
Zaskroniec przy zatrudnieniu Moskala (wybór o tyle rozsądny, że typ zna ligę ale lata świetlności ma już za sobą) wygłasza płomienną przemowę jak to patologią jest szybkie zwalnianie trenerów. Dodatkowo mówi że celem nie jest awans i daje Moskalowi 2 lata.
Drużyna, która wciąż ma 30 chłopa na kontrakcie i wciąż przedłuża wielu parodystów i kaleki rozpoczyna batalię w lidze i pucharach.
Oczywiście szok i niedowierzanie drużyna i trener na dwóch frontach sobie nie radzi.
Moskal pod wpływem impulsu zostaje wyjebany (tyle są warte słowa zaskrońca o patologii :D). Szansę dostaje Jop, który poprawia wyniki jednak drużyna gra w sposób jednowymiarowy i nie radzi sobie z autobusami. Oczywiście w barażu Miedź stawia autobus i wygrywa 0-1. Jop często swoimi decyzjami też nie pomaga w kluczowych momentach.

Oczywiście za to wszystko w dużej mierze odpowiada Zaskroniec, któremu w trakcie sezonu rozjechały się wizje, a potem za późno było na ratunek. Zadłużenie oczywiście znowu wzrasta (brak awansu i przepłacona kadra).
Cytat:

4. ostatni sezon w 1 lidze - 2025/26
Trenerem nadal jest Mariusz Jop, utrzymano najważniejszych zawodników, przede wszystkim Rodado, do Wisły wchodzi Peter Moore.
Wisła rozwala 1 ligę - od pierwszej kolejki na 1 miejscu, obecna średnia 2,53.
To, że się Pan Trener Mariusz Jop dogadał z zespołem to jest "wina" Pana Trenera.
Ale to, że Pan Trener Mariusz Jop jest nadal trenerem, mimo wpadki w poprzednim sezonie to jest "wina" Jarka.

Pogrubiłem sezony by się lepiej czytało, nawet zaczadzonym.

Wisła, w końcu robi przyzwoite transfery (na ten moment). Trener nie przeszkadza i jest duża szansa na awans.
Dziadzia Moore na ten moment nic konkretnego Wiśle nie dał (za to on dostał za frajer udziały). Nie skreślam jednak jego osoby, bo może znajdzie wybawcę dla tego klubu, który w końcu pogoni mitomana Królewskiego.
Jeśli chodzi o poziom sportowy to jak co sezon lecimy na 12-13 piłkarzach (reszta to kaleki lub parodyści), a na kontrakcie dalej mamy koło 30 chłopa.
Wszystko spina się na trytyki, bo zdrowie dopisuje (w poprzednich sezonach zdrowia często brakowało).

To tak na szybko. Jak będzie chciał to w wolnej chwili z miłą chęcią rozwinę poszczególne sezony (tu skupiłem się tylko na odniesieniu do twoich wypocin).

WildDog 07.11.2025 13:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 1656265)

Mnie Krolewski uswiadomil zes P.I.ZDA i bardziej ufam gosciowi, ktory ryzykuje swoj grosz dla klubu. Nie wiem jakim trzeba byc imbecylem, aby w tym widziec jakies zlo. Kto pozyczy chociaz zlamanego grosza dla projektu, ktory sam sabotuje? Ty uwazasz, ze prowadzi Wisle ku katastrofie. On cos dziala i to co robi zmierza wolno ale w dobrym kierunku. Ty tylko p.i.erdolisz farmazony, bo twoje sranie w banie nie jest obarczone zadnym ryzykiem. Jazda z p.i.zdami, hejJaro jazda z ..............

PS. Niestety Cupial sie skonczyl, a na szczescie kwiecien Wisly nie przejal;) Stad wolno ale do [przodu.

Jagul 07.11.2025 13:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WildDog (Post 1656274)
Mnie Krolewski uswiadomil zes P.I.ZDA i bardziej ufam gosciowi, ktory ryzykuje swoj grosz dla klubu. Nie wiem jakim trzeba byc imbecylem, aby w tym widziec jakies zlo. Kto pozyczy chociaz zlamanego grosza dla projektu, ktory sam sabotuje? Ty uwazasz, ze prowadzi Wisle ku katastrofie. On cos dziala i to co robi zmierza wolno ale w dobrym kierunku. Ty tylko p.i.erdolisz farmazony, bo twoje sranie w banie nie jest obarczone zadnym ryzykiem. Jazda z p.i.zdami, hejJaro jazda z ..............

PS. Niestety Cupial sie skonczyl, a na szczescie kwiecien Wisly nie przejal;) Stad wolno ale do [przodu.

Nikt mu tego się kazał chwytać, więc daruj sobie opowieści o ryzyku. Jego wybór. Tak jak i ty wybrałeś drogę brawoszefa, który ślepo podąża za swoim guru.

sandomingo 07.11.2025 14:02

Cytat:

Od osób typu pepe72 lub Drozd niesposób uzyskać informacji w jaki sposób Wisła idzie do przodu pod kątem finansowym.
Czy mógłbym o takową poprosić Ciebie, Panie Salcesonie?

Napisz proszę (przed lub po zaplanowanym świniobiciu) w jaki sposób powiększanie długu każdego miesiąca o +/- 1 mln złotych można nazwać "wolno ale do przodu".
No chyba że masz na myśli, że długi rosną wolno? Ale to też raczej nieprawda, bo jednak bańka miesięcznie to mało nie jest.

Patryko 07.11.2025 14:02

Cytat:

Cupiał spoko, ale Kwiecień do bani? Styl zarządzania zbliżony, jeśli nie identyczny.

As 07.11.2025 14:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1656280)
Cupiał spoko, ale Kwiecień do bani? Styl zarządzania zbliżony, jeśli nie identyczny.

Mysle, ze kazdy czuje do Cupiala absolutna wdziecznosc, z drugiej strony pewnie czuja tez zal o to, ze nie przygotowal klubu na moment kiedy go juz nie bedzie. Dlatego mysle, ze ludzie maja obawy o kolejnego wlasciciela, ktorego wizja klubu zaczyna sie i konczy na pierwszej druzynie, jesli nie na pierwszej jedenastce.

Zawsze sie zastanawialem co by bylo po odejsciu Telefoniki gdyby Cupial dzialal dwutorowo. Z jednej strony rzadzil Wisla tak jak to robil a obok tego zbudowal najlepsza akademie pilkarska w Europie srodkowej. Zeby dawala co sezon dwoch trzech chlopakow do pierwszej druzyny, ktorych dawaloby sie po czasie sprzedac jak Moderow czy innych Kownackich.

WildDog 07.11.2025 14:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1656280)

Wiem, ze spoko. Nawiazalem tylko do niego aby uswiadomic temu inteligentowi, przez Krolewskiego damskim narzadem nazwanego, ze tak krawiec kraje, jak mu materialu staje.....

WildDog 07.11.2025 14:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1656279)
Od osób typu pepe72 lub Drozd niesposób uzyskać informacji w jaki sposób Wisła idzie do przodu pod kątem finansowym.
Czy mógłbym o takową poprosić Ciebie, Panie Salcesonie?

Napisz proszę (przed lub po zaplanowanym świniobiciu) w jaki sposób powiększanie długu każdego miesiąca o +/- 1 mln złotych można nazwać "wolno ale do przodu".
No chyba że masz na myśli, że długi rosną wolno? Ale to też raczej nieprawda, bo jednak bańka miesięcznie to mało nie jest.

A gdzie ja Panie Kielbaso Lisicka napisalem, ze Wisla idzie do przodu finansowo? Prosze mnie przypomniec. Mnie chodzi jedynie o wolne, ale dosc stabilne podnoszenie poziomu sportowego.......a na finanse, jezeli sportowo pojdzie dobrze prz,yjdzie czas.....

PS. Areczka padla wczoraj. Juz i salcesonik degustowalem, a dzisiaj na kolacje kaszaneczka. na ktora krokus kawior wola;)...Juz mnie slina cieknie.

sandomingo 07.11.2025 14:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WildDog (Post 1656283)
A gdzie ja Panie Kielbaso Lisicka napisalem, ze Wisla idzie do przodu finansowo? Prosze mnie przypomniec. Mnie chodzi jedynie o wolne, ale dosc stabilne podnoszenie poziomu sportowego.......a na finanse, jezeli sportowo pojdzie dobrze prz,yjdzie czas.....

Hmmm....z tego wynika, że jesteś Pan, Panie Salcesonie albo niepoprawnym marzycielem albo człekiem ograniczonym. O to drugie mimo wszystko Cię nie podejrzewam, pozostaje zatem marzycielstwo...
Trudno będzie pewnie Tobie zaakceptować fakt, iż nawet sukces sportowy (Daj Boże, choć do tego daleka droga) nie spowoduje bezpośrednio uzdrowienia klubowych finansów. Wisła jest obecnie pacjentem w stanie może nie agonalnym ale niezwykle ciężkim w zakresie finansów. A Królewski jeszcze nie dał żadnych podstaw do tego aby wierzyć, że sam awans spowoduje nieproporcjonalne zwiększenie kosztów.

PS. Areczka padla wczoraj. Juz i salcesonik degustowalem, a dzisiaj na kolacje kaszaneczka. na ktora krokus kawior wola;)...Juz mnie slina cieknie.

Smacznego!

Aczkolwiek myślałem, że stać Pana, Panie Salcesonie na bardziej racjonalne myślenie...

stary dziad 07.11.2025 14:28

Cytat:

... i bardziej ufam gosciowi, ktory ryzykuje swoj grosz dla klubu.

A ile to Prezesek włożył bezzwrotnie do klubu po 2019 r.
Bezzwrotnie!
No podaj kwotę.

I z góry mówię, że nie chodzi mi o pożyczki.
Bo od pożyczek trzeba płacić odsetki a poza tym podlegają zwrotowi.

A jak to jest później z rzekomo "bezzwrotnymi" pożyczkami to, na przykładzie Pogoni, można zobaczyć tutaj:
https://weszlo.com/2025/10/12/media-...ionow-zlotych/

Karherop 07.11.2025 14:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez grogoriogreg (Post 1656270)

dzisiaj:
niedziela:

Mam podobne zdanie. Tematy zastępcze. Chyba zresztą pisalem o tym jakis czas temu, ze zanim sie sezon nie skończy wystartuje temat "po co do esa wracamy z tym właścicielem".

Co do spotkan to o jednym nie wspomniales: GKS Tychy - Pogon GM. Moze w koncu sie Tyszanie postawia, wiedząc że lada dzien przejmie ich Piszczek?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1655834)

Obecna przewaga +8 nad 2. Miejscem, +10 nad barażami.
W pesymistycznym scenariuszu zmniejszamy przewagę do odpowiednio 5 i 7 pkt.
W optymistycznym zwiększamy do 11 i 13.

Myślę że z grupy pościgowej wygra tylko Pogon GM, a reszta może wrócić nawet bez punktu

Dopiero teraz zauważyłem że sprawdzilo się to idealnie (PGM wygrala, Chrobry, Slask, Wieczysta w czape) to teraz typuje:

Obecna przewaga+10 i + 11
Wariant pesymiczny: zmniejsza sie do 7 i 8
Wariant optymistyczny: wieksza sie do 13 i 14

To może byc kolejka remisów. Oby tylko nas to ominęło. Myślę że znowu dołożymy punkcik albo dwa do przewagi.

WildDog 07.11.2025 14:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1656284)
Smacznego!

Aczkolwiek myślałem, że stać Pana, Panie Salcesonie na bardziej racjonalne myślenie...

Alez Panie Kielbaso Lisicka, daleko mnie prostemu czlowiekowi do myslenia a'la profesorzy hartmany (umyslnie z malej litery) czy inne yntelektualysty z UJ-ota.

sandomingo 07.11.2025 14:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WildDog (Post 1656287)
Alez Panie Kielbaso Lisicka, daleko mnie prostemu czlowiekowi do myslenia a'la profesorzy hartmany (umyslnie z malej litery) czy inne yntelektualysty z UJ-ota.

Tutaj nie trzeba wznosić się na poziomy hartmanowskie:)
Wystarczy nie zaprzeczać informacjom podawanym w sprawozdaniach finansowych.

Ale podobnie jak i pepe72 tudzież inny Drozd: uciekasz Panie Salcesonie od odpowiedzi, bo musiałbyś przyznać niewygodny dla siebie fakt.

WildDog 07.11.2025 15:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1656288)
Tutaj nie trzeba wznosić się na poziomy hartmanowskie:)
Wystarczy nie zaprzeczać informacjom podawanym w sprawozdaniach finansowych.

Ale podobnie jak i pepe72 tudzież inny Drozd: uciekasz Panie Salcesonie od odpowiedzi, bo musiałbyś przyznać niewygodny dla siebie fakt.

Zauwazam, ze trza byc faktycznie poziomem bliskim hartmana, aby wcisnac komus, kto tak nie sadzie, fakt, ze finanse Wisly sa w dobrym stanie........Cytujac klasyka; "Wklada mnie Pan w usta fakty, ktore mialy miejsce...lub nie mialy."

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:40.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl