Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Prawo jazdy (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=316)

WiselkaMLP 24.11.2008 15:31

jestem z krk

wredny.bardzo 24.11.2008 16:05

Ja czekałem 22 dni nie łam się

UW&I 24.11.2008 16:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Norek (Post 633403)
Chyba jeszcze tego tu nie było.

http://www.rmf.fm/fakty/?id=146935

Kaczka dziennikarska, czy faktycznie nie wprowadzą zapowiedzianych zmian ?? Dobrze by było... :)

Jako że siedzę ostatnio w tym temacie to się wypowiem i zacytuje znajomego z LOK-u: "jak co roku prywaciarze wywołują panikę o zmianie przepisów i teraz 50 osób do mnie wydzwania o kurs". To nie jest tak jak ludzie uważają, że z dniem 1 stycznia w Polsce wszystko się zmienia, równie dobrze może zmienić się w lipcu, czy we wrześniu. Narazie nie będzie żadnych zmian z tego co mi wiadomo, prócz jeżdżenia na toyotach zamiast aveo? Ale to już chyba trwa.

futro_z_kreta 24.11.2008 17:45

Dokladnie.. Zanim ustawa sie pojawi to troche minie, zaznaczajac ze ją w ogole przeglosuja ;)
Jesli tak, to kolejna droga przez kolejne strzeble.. Zreszta cos mi sie wydaje, jesli juz ktos sie uczyl na starych zasadach i nawet np sie zapisal na egz (ktory moze byc za "20" lat) to i tak bedzie zdawal na starych zasadach?! ;)

P@vel K@sprzyk 24.11.2008 19:04

Coś się ludziom z Koszykarskiej terminy poloozowały.Byłem dziś po raz pierwszy sobie ustalić egzamin a oni mi dają termin już na 7 grudnia :) Ale na wszelki wypadek wziołem 17:) Więcej czasu do nauki :P

ARO_SKW 24.11.2008 19:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez P@vel K@sprzyk (Post 633737)
Coś się ludziom z Koszykarskiej terminy poloozowały.Byłem dziś po raz pierwszy sobie ustalić egzamin a oni mi dają termin już na 7 grudnia :) Ale na wszelki wypadek wziołem 17:) Więcej czasu do nauki :P

Brałeś łączony ma sie rozumieć ?? O której godzinie byłeś i który w kolejce byłeś ?? Z góry dzięki za odp =)

Arturo Qr2nów 24.11.2008 19:36

Racja. Nie może być tak, że z dnia na dzień nagle są inne zasady egzaminowania, a do tego osób, które uczą się na "starych" zasadach. Mimo wszystko nie ma się czego bać. Autem jeździ się tak samo, to że na egzaminie nie trzeba ruszać tyłem pod górkę czy tankować samochodu nie oznacza, że się to nie przyda w codziennej jeździe. Przywiązywać się do samochodu tez nie polecam. Swoją drogą auta egzaminacyjne niczym się nie różnią - małe, słabe autka :-p

P@vel K@sprzyk 24.11.2008 19:38

Z kumplami byłem tak koło 10.. Wogóle szybko to poszło: Wszedłem , wypełniłem te fakturke wziołem bloczek z nr. 104 i zaraz byłem ja :) Wszystko trwało "prawie" 10 min :) Więc chyba dobrze. Tak łączony 17gr. godz. 17.30

futro_z_kreta 24.11.2008 20:19

Matko Czestochowska.. juz pisalem ze kto bierze laczony- termin 2-3tyg.. W najgorszym przypadku ciut ponad miesiac..
Mi tam lotto, jakie auto- przed egz tylko luknac co pod maska i gdzie... sie otwiera maske o.O xD
Ok godz 14-16 kompletnie nie ma kolejek, bierzesz bloczek i z automata idziesz do okna.. przynajmniej tak bylo ost ;)

A tak w ogole to na egz liczy sie spokuj, szczescie i skupienie ;)
A czy umiesz jezdzic czy nie to sie dowiesz jak sie rozjebiesz na drzewie dzien po egz ;).. To ze ktos zdal- nie oznacza ze umie jezdzic- ze nie zdal- nie oznacza ze nie umie! ;)

P@vel K@sprzyk 24.11.2008 20:24

Może tak ale kumpel czekał na łączony raz około 5 tyg <hahaha> ****icy dostawał ze tak sie lekko wyraże.. :)

dj_ibutti 24.11.2008 21:19

Czy tylko mnie wkurza Yaris i jego 'zegary' ? O.o

futro_z_kreta 24.11.2008 23:10

W "yarisonie" nie mialem zaszczytu goscic ;)
Ale pomyslcie.. jeszcze w 98r jezdzili fiatami 125,126p xD
To tylko 10lat w tyl.. I na co tu narzekac? xDxD

Kyno 25.11.2008 11:04

http://www.malopolanin.pl/4400_prawo...w_n_saczu.html

taka ciekawostka

Lupo 25.11.2008 13:54

Tak btw.... gdzie się włącza przeciwmgłowe w Yarisie? :-)

zuraw9 25.11.2008 15:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lupo (Post 633980)
Tak btw.... gdzie się włącza przeciwmgłowe w Yarisie? :-)

Jak masz po lewej stronie "łapke" do zmiany świateł i na pierwszym krążku zmieniasz pozycyjne (chyba) i mijania a na drugim krążku (bliżej kierownicy) jak przekręcisz raz to masz przeciwmgłowe. Sorki za brak odpowiedniego słownictwa:)

dj_ibutti - mi w Yarisie właśnie bardzo się zegar podoba to wszystko takie duże i czytelne:p

dj_ibutti 25.11.2008 18:17

a mnie wkurza to, że muszę się patrzeć w bok... a nie przed siebie o.O

WiselkaMLP 25.11.2008 21:13

no odebrane :D i 83km nabite dzisiaj :-)

maTyS. 26.11.2008 16:24

prosiłbym jakby był ktoś taki łaskawy o wrzucenie linków do zdjęć spod maski aveo oraz opisu świateł.

będę bardzo wdzięczny.

dzięki kotek dżinks :)

nie mam na to czasu.

kot_dżinks 26.11.2008 16:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez maTyS. (Post 634342)
prosiłbym jakby był ktoś taki łaskawy o wrzucenie linków do zdjęć spod maski aveo oraz opisu świateł.

będę bardzo wdzięczny.

http://oskbrum.pl/viewpage.php?page_id=11

Wystarczyło w googlach wpisać.

gse 27.11.2008 12:42

a tak apropo's gdzie się odbiera prawko dla osob z Huty? Ile trzeba miec przygotowane kasy i co trzeba ze soba mieć...?

maTyS. 27.11.2008 13:42

dzisiaj miałem egzamin,teoretyczny zdany,i czekalem w swojej kolejce po egzamin praktyczny.doczekałem się swojej kolejności wszystko super pieknie mi się jechalo jazde rozpoczalem o godzinie 11.10 mialem jezdzic do godziny 11.50 pojechalem na miasto trasa bardzo łatwa zawracanie na rondzie skręty w lewo parkowanie wszystko super.egzaminator super na rondzie czyzynskim podczas skrecania w prawo zapomnialem kierunkowskazu pokazał mi to wskazującym kciukiem zebym wlaczyl.godzina 11.45 jade od strony dywizjonu w strone juz koszykarskiej i przed rondem obok m1 zachodzi taka sytuacja,mam jechac na wporst a skapnalem sie ze jade pasem do skretu w prawo wlaczlem kierunkowskaz popatrzylem w lusterko na pas ktory mialem zjechac wolny tylko na osobnym pasie jedzie samochod zamierzam sie do zmiany pasa zmieniam i gosciu nagle w ostatnim momencie wjezdza na moj pas..skandal...egzaminator pyta sie mnie co zrobilem itp...zajechalismy za rondo na slepa uliczke i tlumaczy mi ze wszystko dobrze cos tam cos tam ..zamienilismy sie miejscami i wracamy na koszykarska 5 minut jeb**ych dzielilo mnie od prawka..przyjechalismy na koszykarska wysiadamy i pyta sie mnie czy trasa byla prosta ja mowie ze bardzo i chcialbym miec taka trase nastepnym razem a on sie mnie pyta : a dlaczego byla latwa trasa jak pan mysli?a ja no nie wiem....a on ze jest z tego samego dnia i miesiaca urodzony co ja..a ja klapa..ja pierd*le co za nie fart :( zadalem mu pytanie czy gdyby nie ten blad to dojechalbym do koszykarskiej i mialbym zdany egzamin a on na to ze tak :( mojej winy bylo w tym 40 % bardziej zawalil goscu ktory jechal za mna ...no ale coz zdarza sie ...ehh

Kyno 27.11.2008 19:15

Miałem się nie wypowiadać na temat swojego zdawania, ale zdecydowałem się, że coś naskrobię.

Kurs robiłem w Tarnowie. Nazwa szkoły "Jurex" (przy samym dworcu są 2 takie szkoły). Zdawałem w sumie 4 razy, najpierw nie zdałem testów (ale tego nie licze :D). Potem egzamin łączony, testy zdane, jazda już nie. Oblałem przy zawracaniu na drodze, wjechałem pod... zakaz wjazdu :-P
Następnie 2 raz, znów nie zdałem, gdyż przy zawracaniu z wykorzystaniem podjazdu do posesji najechałem na krawężnik. Kolejna zdawka, tym razem na drodze jednokierunkowej chciałem skręcić w lewo z ...prawej strony :-/

Zdałem za 4 razem. Wybrałem sobię sobotę, godzinę 7:05. Miałem pewne kłopoty ze światłami, ale wyjechałem na miasto. Na drodze suszarka, bardzo mały ruch, zauważył to egzaminator, który stwierdził, iż "Ruch na drodze sprzyja pańskiej jeździe"
Parkowanie skośne, zawracanie z podjazdem, zawracanie na drodze, wjazd na rondo, w strefę (na osiedle), powrót na plac i wynik pozytywny :)

PS. Pozdro WzT

futro_z_kreta 27.11.2008 20:04

Mnie nikt nie pobije ;))
Wymusilem pierwszenstwo w sposob podobny do tego ktory opisuje Matys, z ta roznica ze bylo to na pasie do skrecenia na koszykarska z nowohuckiej ;) ... Tobie moze zabraklo "5 minut", mi "5 metrow" ^^ xD

ted 02.12.2008 12:04

Moze ktos polecic jakas szkołe w Tarnowie? tak zebym mogl sobie wziasc 2h przed egzaminem. Widziałem jakas przy dworcu PKP ale mi chodzi o jakość

Lupo 02.12.2008 14:53

Wzoraj dostałem terminna łączony egzamin na 5.01.09. Pierwszy dzień kiedy to będą wprowadzene tylko Yarisy... ale chyba na jako taką taryfe ulgową nie mogę liczyć :-)

Kyno 02.12.2008 17:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ted (Post 637117)
Moze ktos polecic jakas szkołe w Tarnowie? tak zebym mogl sobie wziasc 2h przed egzaminem. Widziałem jakas przy dworcu PKP ale mi chodzi o jakość

Jurex ul. Dworcowa 5

Arturo Qr2nów 02.12.2008 17:39

Wczoraj na Daszyńskiego widziałem jak się przesiadał chłopak z tym palantem. Nic w tym dziwnego ale odbywało się to w czerwonym Yarisie... Już je wprowadzili?

Speedy 02.12.2008 17:49

Mam takie pytanie, czy jezeli mam prawko kat. B, C+E i ukonczony kurs na przewoz rzeczy i osob to moge jezdzic busem? tzn pracowac jako kierowca busa? dodam ze mam 19 lat.

Arturo Qr2nów 02.12.2008 17:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Speedy (Post 637204)
Mam takie pytanie, czy jezeli mam prawko kat. B, C+E i ukonczony kurs na przewoz rzeczy i osob to moge jezdzic busem? tzn pracowac jako kierowca busa? dodam ze mam 19 lat.

Nie chcę Cię wprowadzić w błąd, ale chyba jeśli jest to BUS do 3,5 tony, to możesz jeździć. Natomiast na większe musisz mieć kat. D oraz uprawnienia do przewozu osób.

spinnaker 02.12.2008 18:29

Chyba nie zależnie od kat. prawa jazdy tak czy siak musi mieć uprawnienie na przewóz osób bo jest to praca inaczej by było jeżeli byłby to transport za darmo tzn np jedzie na wyjazd z kolegami.

TSman 06.12.2008 11:23

dzisiaj o 13.30 pierwszy egzamin teoretyczny. Nerwy mnie zaraz zjedzą.

kalashnikov2 06.12.2008 11:29

Cytat:

Jak chcesz prowadzić własną dzialalnosc to musisz zdać egzamin na certyfikat kompetencji zawodowych na krajowy przewóz osób, organizowany przez instytut transportu samochodowego www.its.home.pl ktory kosztuje 700 zlotych (400 egzamin i 300 oplata za wydanie certyfikatu). Egzamin jest dosc latwy, odbywa sie co jakiś czas w najwiekszych miastach Polski. W razie gdyby w dogodnym dla Ciebie okresie nie bylo egzaminu w Krakowie, to mozna jechać go zdać tam gdzie nam termin pasuje, np. do Wroclawia, Katowic czy Nowego Sącza. Moj brat to wlasnie zdawal niedawno wiec jestem na bieżąco...

Konrad. 06.12.2008 12:57

Cytat:

aby przewozić więcej jak 10 osób musisz mieć kategorie D - a ją można zdobyć dopiero mając 21 lat.

TSman 06.12.2008 14:50

Z D A N E !!! 1 błąd! ciesze sie zajebiscie, w poniedzialek jade sie zapisac na praktyke bo dzisiaj kasa zamknieta ;)

Nitrox 06.12.2008 14:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez maTyS. (Post 634744)
dzisiaj miałem egzamin,teoretyczny zdany,i czekalem w swojej kolejce po egzamin praktyczny.doczekałem się swojej kolejności wszystko super pieknie mi się jechalo jazde rozpoczalem o godzinie 11.10 mialem jezdzic do godziny 11.50 pojechalem na miasto trasa bardzo łatwa zawracanie na rondzie skręty w lewo parkowanie wszystko super.egzaminator super na rondzie czyzynskim podczas skrecania w prawo zapomnialem kierunkowskazu pokazał mi to wskazującym kciukiem zebym wlaczyl.godzina 11.45 jade od strony dywizjonu w strone juz koszykarskiej i przed rondem obok m1 zachodzi taka sytuacja,mam jechac na wporst a skapnalem sie ze jade pasem do skretu w prawo wlaczlem kierunkowskaz popatrzylem w lusterko na pas ktory mialem zjechac wolny tylko na osobnym pasie jedzie samochod zamierzam sie do zmiany pasa zmieniam i gosciu nagle w ostatnim momencie wjezdza na moj pas..skandal...egzaminator pyta sie mnie co zrobilem itp...zajechalismy za rondo na slepa uliczke i tlumaczy mi ze wszystko dobrze cos tam cos tam ..zamienilismy sie miejscami i wracamy na koszykarska 5 minut jeb**ych dzielilo mnie od prawka..przyjechalismy na koszykarska wysiadamy i pyta sie mnie czy trasa byla prosta ja mowie ze bardzo i chcialbym miec taka trase nastepnym razem a on sie mnie pyta : a dlaczego byla latwa trasa jak pan mysli?a ja no nie wiem....a on ze jest z tego samego dnia i miesiaca urodzony co ja..a ja klapa..ja pierd*le co za nie fart :( zadalem mu pytanie czy gdyby nie ten blad to dojechalbym do koszykarskiej i mialbym zdany egzamin a on na to ze tak :( mojej winy bylo w tym 40 % bardziej zawalil goscu ktory jechal za mna ...no ale coz zdarza sie ...ehh

Wspolczuje, na szczescie mialem duzo wiecej szczescia niz Ty i egzaminator zaliczyl mi egzamin mimo popelnienia dwoch takich samych bledów. :)

ted 06.12.2008 16:05

tzn jakie błedy dokładnie zrobiles?

maTyS. 11.12.2008 11:44

potrzebuję jak najwięcej informacji na temat zdawania egzaminu w Nowym Sączu.

Nitrox 11.12.2008 12:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ted (Post 638991)
tzn jakie błedy dokładnie zrobiles?

Wjechałem w jakieś uliczki i dwa razy źle skręciłem z ulicy jedno kierunkowej w lewo tzn. nie zjechałem do lewej krawędzi tylko z środka ulicy skręciłem, dopiero za 3 razem wykonałem ten manewr poprawnie i egzaminator powiedział mi ze egzamin nie zaliczony, ale pojechaliśmy dalej. W tym momencie nerwy ze mnie zeszły i jechałem juz dalej na luzie, bez nerwów, z myślą o kolejnym egzaminie. Po wjechaniu na Koszykarska, gościu powiedział ze mimo tych dwóch błedów dobrze jezdze i zaliczy mi egzamin i tak zdałem na za pierwszym razem :)

maTyS. 11.12.2008 12:21

haha żeby było śmieszniej spotkałem tego egzaminatora na wyjeździe w Chorzowie.skandal po prostu wszystko było mi pisane i taki głupi błąd.jak z nim gadałem w Chorzowie to był lekko przestraszony jakby myślał że chce go pobić.

aha i ponawiam moją prośbę,proszę kogoś zorientowanego o pomoc chciałbym uzyskać wszelakie info na temat Nowego Sącza. !

P@vel K@sprzyk 17.12.2008 13:03

Buu dziś mam egzamin łączony.. Powiedzcie mi czy o 18 w Krk jest duży ruch ?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:13.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl