Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat dla smakoszy piwa (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1328)

Arturo Qr2nów 08.06.2010 15:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DominoForza (Post 910654)
jak do tyskacza czy okocim sie zgodze tak Zywca bede bronil , nie jest taki jak kiedys ale nic nie smakuje juz tak samo,tyczy sie to tez wodkil ,nie porownuje juz do Henka ktory w gardle sie zatrzymuje.
Zawsze pozostaje tani i dobrey Harnol :)

Faktycznie wśród tych trzech Żywiec jednak najlepszy, ale właśnie nie taki, jak kiedyś :-/ Choć do wypicia jak najbardziej. Co do Harnasia to nie i jeszcze raz nie. Jeśli nie jest na granicy zamarznięcia, to jest w ogóle nie do wypicia :p

LuKaS TSW 08.06.2010 15:56

Ja teraz głównie pije piwa niepasteryzowane a najczęściej to :
Żywe
Piast niepasteryzowany
Kasztelan niepasteryzowany
nie wiem czemu ale Żywiec mi teraz w ogóle nie smakuje,jakby za bardzo gazowany czy coś... z "masówek" jak już coś piję to Okocim zielony.

Kibic_1906 08.06.2010 15:58

1.Carlsberg
2.Żywiec
3.Heineken
4.Warka czerwona,

Tyskie kiedyś lubiłem ale strasznie się zepsuło..Piłem wspomnianego przez kogoś Goelsha i jak dla mnie jest tak jakby za słony ;p

PrawdziwośćDlaGry 08.06.2010 16:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arturo Qr2nów (Post 910646)
W końcu widzę smakosza :-D

Faktycznie piwa ostatnimi czasy się popsuły, szczególnie typowe "koncerniaki". Niegdyś całkiem dobre: Żywiec (fajna goryczka), Tyskie, czy zielony Okocim (tuż po wielkim powrocie) dziś są nijakie. A do rankingu Marszałka dodałbym: Amstel, Grolsch, Budweiser Dark Lager, Guiness.

PS. Zna może ktoś jakąś knajpkę z dużym wyborem polskich (i nie tylko) piw?

Omerta, na Kazimierzu. Mnóstwo rodzai piw. dokładniej nie pamiętam adresu, ale na pewno znajdziesz ;)

markokrk 08.06.2010 16:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PrawdziwośćDlaGry (Post 910683)
Omerta, na Kazimierzu. Mnóstwo rodzai piw. dokładniej nie pamiętam adresu, ale na pewno znajdziesz ;)

Dodałbym jeszcze Czerwony? Smok na Miodowej zaraz na rogu tejże ulicy ze Starowiślną.

LeQ 08.06.2010 17:42

Ostatnimi czasy zawsze 1 lokatę zajmowało u mnie Tyskie Gronie ale od pewnego czasu być możliwe że z monotonii napiłem się Żywca i całkiem całkiem. Tak wiec:
1: Żywiec
2:Warka czerwona
3:Mosel Bier
4:Tatra Pils
5:Leżajsk niebieski

Pewnego razu kupiłem u siebie 2 Żubry w puszce i i mój nie fart polegał na tym że oba były zepsute. :lol: , innego próbując nowych skosztowałem Wojaka zielonego i muszę przyznać że w skali dostał 3,5/5.
Będąc na wczasach we Francji napotkałem taki o to trunek - polecam. Za to w Bristolu jest popyt na nasze alkohole duży pełne półki Żywca,Tyskiego, Lecha :D

Mosel Bier dobre piwo w butelce 0,33l poręczne a zarazem ... fajnie leci:lol:
http://i49.tinypic.com/15hnza9.jpg
badź wyraźniejsza puszka
http://i46.tinypic.com/23js7o.jpg

DominoForza 08.06.2010 17:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arturo Qr2nów (Post 910663)
Faktycznie wśród tych trzech Żywiec jednak najlepszy, ale właśnie nie taki, jak kiedyś :-/ Choć do wypicia jak najbardziej. Co do Harnasia to nie i jeszcze raz nie. Jeśli nie jest na granicy zamarznięcia, to jest w ogóle nie do wypicia :p

wybredny :D jak sie nie ma co sie lubi ,to sie kradnie co popadnie :lol: a tak serio Harnol ok mi smakuje a duza zaleta ze promocja algidy obowiazuje ,kup jednego na nim szukaj nastepnego ,tak w ogole to na samym poczatku nalezalo napisac ze sa rozni ludzie i rozne smaki maja :)
moja hot lista 30 ton
zywiec,
a nie pogardze :) Harnaś, Książ,Wojak czarny,Łomża,Perła mocna,Żubr,Warka
wiadomo ze od nastroju tez zalezy jak chce ktos szybko impmreze skonczyc to pare wojakow czarnych,albo Kapery i kimono a tak dla smaku do Zywiec albo cos podobnego :)
>dlaczego nie ma tematu o smakoszach mocniejszych trunkow :):D

leyzer87 08.06.2010 18:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PrawdziwośćDlaGry (Post 910683)

W Non Iron'ie też jest spory wybór.

WHITE*STAR 08.06.2010 18:16

1. Perła Chmielowa
2. Kasztelan (niepasteryzowany)
3. Leżajsk (niebieski)

Nie lubię tych wielce popularnych piw jak Lech, Carlsberg, Tyskie i Żywiec.

swirson 08.06.2010 18:16

Kupując piwo patrzcie na datę produkcji, im wcześniej je spożyjecie tym lepiej oraz na opakowanie ( im bardziej nosi ślady działania warunków atmosferycznych tym gorzej.

Byku 08.06.2010 18:19

W Katedrze na Poselskiej również znajdziecie sporo piwek.

Kameleon 08.06.2010 18:34

Widzieliście gdzieś w Krakowie Łomżę niepasteryzowaną w bączku?

DrewniaQ 08.06.2010 19:59

Mi ostatnio posmakowało Irlandzkie Mocne, lecz ponoć przestali produkować :/
Ciechana Wybornego lubię od czasu do czasu, tak samo Stouta.

Q13SON 08.06.2010 20:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kameleon (Post 910738)

Polo Market na Bohaterów Września

LoRd 08.06.2010 20:46

Raz jeszcze w sprawie roboty własnego piwa. Pił ktoś z was kiedyś takie ? Zakładam, że po poważnym wzięciu się za temat uważyłbym takie piwo jak w przepisie tylko czy ono by smakowalo osobie, która dotychczas piła "koncerniaki". A przepisów pewnie mniej więcej tyle ile piwowarów ... i jak tu wybrać

mic 08.06.2010 20:49

Mozna w Krakowie kupic gdzies Bulmersa? (Irlandzki 'jabol' ;) )

Pytalem kiedys... w Almie nie ma

DominoForza 08.06.2010 20:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LoRd (Post 910910)
Raz jeszcze w sprawie roboty własnego piwa. Pił ktoś z was kiedyś takie ? Zakładam, że po poważnym wzięciu się za temat uważyłbym takie piwo jak w przepisie tylko czy ono by smakowalo osobie, która dotychczas piła "koncerniaki". A przepisów pewnie mniej więcej tyle ile piwowarów ... i jak tu wybrać

pilem takie piwo i mnie odpychalo jak cholera,nie wiem moze zle dobrane skladniki ale da sie wyczuc ze to nie zwykla pucha
takie cos to bylo http://www.allegro.pl/item1064454516...rowar_23l.html

Pan Jotka 08.06.2010 21:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arturo Qr2nów (Post 910646)
W końcu widzę smakosza :-D

Faktycznie piwa ostatnimi czasy się popsuły, szczególnie typowe "koncerniaki". Niegdyś całkiem dobre: Żywiec (fajna goryczka), Tyskie, czy zielony Okocim (tuż po wielkim powrocie) dziś są nijakie. A do rankingu Marszałka dodałbym: Amstel, Grolsch, Budweiser Dark Lager, Guiness.

PS. Zna może ktoś jakąś knajpkę z dużym wyborem polskich (i nie tylko) piw?

Jest taka w Warszawie przy ul Foksal. Wybór taki że głowa mała. Niestety ceny także i najtańsze rodzime to 10 PLN za 0.5 L...

Marszałek 09.06.2010 11:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WHITE*STAR (Post 910722)

Nie lubię tych wielce popularnych piw jak Lech, Carlsberg, Tyskie i Żywiec.

Bo tego nie da się pić a co dopiero lubić. Dodałbym jeszcze takie coś jak Heineken. To są browary,które mają kasę na reklamę a ich piwska są tworami marketingowymi niczym więcej. Jest wyrobiona moda na w/w piwa. A dobre to w ogóle nie jest.

Jeszcze z lepszych piw poleciłbym z pełną odpowiedzialnością piwo gronkowe. Dzień,dwa ma datę przydatności. Dobre. Nie znakomite ale dobre. Dostępne w sklepach alkoholem,czy w marketach są nie wiem, nie chodzę do tak owych.

Poruszony został temat wódki. Kilka spostrzeżeń, smakowo - obyczajowych. Za dobrą wódkę ciężko uznać Sobieskiego, Absolwenta. Może się coś zmieniło w tej kwestii ale skoro ładują się na rynek amerykański to nie sądzę aby jakość poprawili. Dobra jest natomiast wódka o miłej nazwie - Stock. Obojętnie wchodzi,niczym płyn ustrojowy. Podobnie czysta żołądkowa. Wyborowa także daje radę. Niemniej jest to kwestia smaku,wyrobienia,gustu. O wódce i jej walorach ciężko dyskutować niźli o piwie. Ale jest jedna rzecz,która nie powinna podlegać dyskusji i być oczywista a widzę,że nie jest. Otóż wódkę podajemy zmrożoną. Podać wódkę o temperaturze pokojowej uważam za sabotaż. Jest to mniej więcej tak samo dobre i sensowne jak picie zimnej kawy rano. U cioci na imieninach podają ciepłą wódkę i robią z niej szumnie zwany napój,drinkiem. Znaczy wódka ciepła plus ciepły sok pomarańczowy. I wytrzymać takie coś. Makabra. A pić trzeba,bo ileż na trzeźwo człowiek wysiedzi u cioci na imieninach. No ale każdy wie w co się ładuje idąc na imieniny. Niemniej idąc do lokalu, chyba oczywistym powinno być,że wódkę w kieliszkach podają zmrożoną. No to się nie zdziwcie jak tak nie będzie. Także nie denerwujcie się jak dostaniecie wódkę ciepłą w kieliszku 40 mln, a liczone jest jak za 50 tkę. To jest chyba norma. Oszukiwanie to oczywista rzecz w Polsce więc nie robi to na mnie wrażenia. Ale ciepła wódka już tak,i to bardzo. Tym bardziej jak lokal che się mienić nie wiadomo jaki a wódkę ciepłą podają. A kelner jest wiele zdziwiony jak mu mówię,że chcę zmrożoną wódkę. Dlatego w Krakowie polecam knajpy mniej znane,takie na uboczu. Lub bary hotelowe. Nie dość,że zmrożona wódka to i kieliszki. No ale to hotele, tam mają światowe standardy.
Nie chcę za bardzo wchodzić w jakoś lokali w Krakowie a ceny,bo to osobny temat ale wódka ciepła w zasadzie jest wszędzie normą. Dlatego sami się szanujmy i wódkę taką jak Pan Bóg przykazał pijmy, zimną,schłodzoną. Aby pić i się delektować a nie pić i wymiotować.

AYALA 09.06.2010 11:27

z wiekiem człowiek zaczyna gustowac w mocniejszych piwach dlatego bardzo lubie Śląskie 7 % i Książ Czarny Specjał.

Zbychu 10.06.2010 16:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 911238)
z wiekiem człowiek zaczyna gustowac w mocniejszych piwach dlatego bardzo lubie Śląskie 7 % i Książ Czarny Specjał.

Dla mnie mocne piwa to Kaper i Porter Żywiecki(około 9%) oraz(ale to jedynie okazjonalnie) Amsterdam maxmiator(11%)

DominoForza 10.06.2010 17:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 911229)
Bo tego nie da się pić a co dopiero lubić. Dodałbym jeszcze takie coś jak Heineken. To są browary,które mają kasę na reklamę a ich piwska są tworami marketingowymi niczym więcej. Jest wyrobiona moda na w/w piwa. A dobre to w ogóle nie jest.

Jeszcze z lepszych piw poleciłbym z pełną odpowiedzialnością piwo gronkowe. Dzień,dwa ma datę przydatności. Dobre. Nie znakomite ale dobre. Dostępne w sklepach alkoholem,czy w marketach są nie wiem, nie chodzę do tak owych.

Poruszony został temat wódki. Kilka spostrzeżeń, smakowo - obyczajowych. Za dobrą wódkę ciężko uznać Sobieskiego, Absolwenta. Może się coś zmieniło w tej kwestii ale skoro ładują się na rynek amerykański to nie sądzę aby jakość poprawili. Dobra jest natomiast wódka o miłej nazwie - Stock. Obojętnie wchodzi,niczym płyn ustrojowy. Podobnie czysta żołądkowa. Wyborowa także daje radę. Niemniej jest to kwestia smaku,wyrobienia,gustu. O wódce i jej walorach ciężko dyskutować niźli o piwie. Ale jest jedna rzecz,która nie powinna podlegać dyskusji i być oczywista a widzę,że nie jest. Otóż wódkę podajemy zmrożoną. Podać wódkę o temperaturze pokojowej uważam za sabotaż. Jest to mniej więcej tak samo dobre i sensowne jak picie zimnej kawy rano. U cioci na imieninach podają ciepłą wódkę i robią z niej szumnie zwany napój,drinkiem. Znaczy wódka ciepła plus ciepły sok pomarańczowy. I wytrzymać takie coś. Makabra. A pić trzeba,bo ileż na trzeźwo człowiek wysiedzi u cioci na imieninach. No ale każdy wie w co się ładuje idąc na imieniny. Niemniej idąc do lokalu, chyba oczywistym powinno być,że wódkę w kieliszkach podają zmrożoną. No to się nie zdziwcie jak tak nie będzie. Także nie denerwujcie się jak dostaniecie wódkę ciepłą w kieliszku 40 mln, a liczone jest jak za 50 tkę. To jest chyba norma. Oszukiwanie to oczywista rzecz w Polsce więc nie robi to na mnie wrażenia. Ale ciepła wódka już tak,i to bardzo. Tym bardziej jak lokal che się mienić nie wiadomo jaki a wódkę ciepłą podają. A kelner jest wiele zdziwiony jak mu mówię,że chcę zmrożoną wódkę. Dlatego w Krakowie polecam knajpy mniej znane,takie na uboczu. Lub bary hotelowe. Nie dość,że zmrożona wódka to i kieliszki. No ale to hotele, tam mają światowe standardy.
Nie chcę za bardzo wchodzić w jakoś lokali w Krakowie a ceny,bo to osobny temat ale wódka ciepła w zasadzie jest wszędzie normą. Dlatego sami się szanujmy i wódkę taką jak Pan Bóg przykazał pijmy, zimną,schłodzoną. Aby pić i się delektować a nie pić i wymiotować.

nie zgodze sie z Toba kolego ,zbrodnia jest stawianie w jednej lidze Absolwenta i Sobieskiego.Jak zaczynalem "przygode" z wodka to absolwent byl nie bardzo dobra wodka a dobra i zjadliwa ,teraz to tylko wspomnienie Sobieski jest mniej wiecej do niej jak Polska reprezentacja nie do Hiszpanow a do Portugalii czyli tak czy siak duzo lepsza.Wodka Stock jak wchodzila bardzo mi wpadla w gardlo ale kupilem ja na dwie imprezy z rzedu i calkiem inny alkohol ,czysta zoladkowa ok ona kiedys i dzis jest ok ,jesczcze jej kuzynka "delux" jak pajeczyna w kieszenie to wole ja od absolwenta.Wiadomo nie ma to jak wodka Finlandia limonka :) ale na czeste "degustacje" oproznila by kieszen do zera ,sa tansze i dobre alkohole :) Soplica , Sobieski, i zawsze dobra Wyborowa

Marcinkrakwoj 10.06.2010 17:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kameleon (Post 910738)

widzę że jesteś z Nh więc Ci powiem że bliżej masz ją na Placu Bieńczyckim w takim sklepie z tyłu obok Awiteksu.

WALDI TSW 10.06.2010 17:24

Ostatnio posmakowalem Kasztelana i jest to naprawde zajebiste piwko POLECAM

Kamil 10.06.2010 17:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DominoForza (Post 911906)
nie zgodze sie z Toba kolego ,zbrodnia jest stawianie w jednej lidze Absolwenta i Sobieskiego.Jak zaczynalem "przygode" z wodka to absolwent byl nie bardzo dobra wodka a dobra i zjadliwa ,teraz to tylko wspomnienie Sobieski jest mniej wiecej do niej jak Polska reprezentacja nie do Hiszpanow a do Portugalii czyli tak czy siak duzo lepsza.Wodka Stock jak wchodzila bardzo mi wpadla w gardlo ale kupilem ja na dwie imprezy z rzedu i calkiem inny alkohol ,czysta zoladkowa ok ona kiedys i dzis jest ok ,jesczcze jej kuzynka "delux" jak pajeczyna w kieszenie to wole ja od absolwenta.Wiadomo nie ma to jak wodka Finlandia limonka :) ale na czeste "degustacje" oproznila by kieszen do zera ,sa tansze i dobre alkohole :) Soplica , Sobieski, i zawsze dobra Wyborowa

przeciez czysta zaladkowa a delux to to samo :)

Ela 10.06.2010 19:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LoRd (Post 910910)

To zależy jaki rodzaj piwa chcesz robić. Jeśli zrobisz starannie - to moim zdaniem, powinno Ci wyjść piwo o kilka klas lepsze niż koncerniaki. I nie obawiaj się , że nie będą Ci smakować :-)

Moje pierwsze zetknięcie z piwami domowymi mialo miejsce mniej więcej 8 lat temu i od tej pory popularne piwa piję tylko gdy nie mam innego wyjścia ;)
Staram się pić te z mniejszych browarów ( probje wyszukiwać nieszablonowe piwa ) lub minibrowarow.
Ostatnim moim odkryciem są piwa wędzone.Szczególnie polecam Schlenkerla z Bambergu.

http://www.beerme.com/graphics/brewery/0/634/2089.jpg

Koźlaki też są ok ;)

DominoForza 10.06.2010 19:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamil (Post 911921)
przeciez czysta zaladkowa a delux to to samo :)

sorki zle doczytalem :) chodzilo mi w sensie o http://a01.cdn.a.pl/zdjecie-12154/zo...500ml-Full.jpg moj bład ,szkole skonczylem w maju i sa efekty :P

saklak1906 10.06.2010 20:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zbychu (Post 911896)
Dla mnie mocne piwa to Kaper i Porter Żywiecki(około 9%) oraz(ale to jedynie okazjonalnie) Amsterdam maxmiator(11%)

Ostatnio bylem na imprezie i poczastowano mnie mocnym piwem Tennys ile to mialo nie wiem ale padlem w polowie trzeciego, w smaku nie najlepsze ale robote robi.
Z mocnych tylko Okocim Mocne w butelce

Ofsajd 15.07.2010 20:06

ostatnio wśród moich znajomych popularne stało się piwo produkowane przez Carlsberga Polska zwane Kasztelanem, całkiem dobre, reklamowane jako piwo niepasteryzowane, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć.

emj10 15.07.2010 20:24

Oczywiście, że to ściema. Jak widzisz, że piwo jest z którejś większych firm od razu odkładaj na półkę :)
http://wildwezyr.wordpress.com/2010/...rowaru-sierpc/

Co do niepasteryzowanych to obecnie dobrą renomę mają:
- Ciechan
- Żywe
- Dawne
- Koźlak z browaru Amber

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:09.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl